Litteratur/recension

Har Harry Hole överlevt sig själv?

Artikel Litteratur/recension Gunilla Wedding har läst Jo Nesbös senast kriminalroman om Harry Hole, Kniv.

Kniv är den tolfte boken i norska deckarkungen Jo Nesbös hårdkokta serie om den hårt prövade kriminalkommissarien Harry Hole. Jag läser den som jag läst de flesta andra böckerna i serien – i ett sträck, med stigande spänning och med stort nöje.

Samtidigt har jag stundtals lite svårt att hålla mig för skratt. Någonstans på vägen har Harry Hole, som numera är en hjälte av nästan mytiska proportioner hamnat farligt nära att bli en parodi på sig själv. Hans liv är så fyllt av tragedier, han själv är så sliten, så alkoholiserad och så nära avgrundens rand samtidigt som han är en fullständigt ostoppbar utredare med ett osvikligt rättspatos.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Swedbank överväger utdelning

Swedbank, med vd Jens Henriksson, redovisar resultatet för årets tredje kvartal. Arkivbild
Foto: Erik Simander/TT
Ekonomi
Ekonomi Storbanken Swedbank redovisar en vinstökning för årets tredje kvartal och kreditförlusterna faller jämfört med när coronakrisen härjade som värst i våras.
Styrelsen överväger utdelning.

"Styrelsen överväger fortsatt frågan om utdelning för 2019. Bankens finansiella ställning är stark och vi vill ge utdelning. Men vi följer utvecklingen och tar hänsyn till myndigheternas bedömningar och är uppmärksamma på hur pandemin utvecklas", skriver Swedbanks vd Jens Henriksson i en kommentar.

Stark kärnaffär, stabilt räntenetto

Han beskriver bankens kärnaffär som stark, med ett stabilt räntenetto och ett provisionsnetto som får stöd av den starka börsutvecklingen och nu är tillbaka på normala nivåer efter fallet i andra kvartalet.

"Kortverksamheten återhämtade sig också. De underliggande kostnaderna utvecklas enligt plan medan kostnaderna för åtgärder kring utredningar och juridisk rådgivning i anslutning till penningtvättsfrågorna fortsätter att vara låga jämfört med prognos", skriver Henriksson.

För tredje kvartalet redovisar Swedbank en vinst före kreditförluster och nedskrivningar på 6 843 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 6 062 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 6 714 miljoner kronor, mot 6 553 miljoner ett år tidigare.

Kreditförluster på 425 miljoner

Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 6 900 miljoner kronor i räntenetto, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

Provisionsnettot sjönk marginellt till 3 246 miljoner, från 3 297 miljoner kronor. Analytiker hade räknat med ett provisionsetto på cirka 3 200 miljoner kronor.

Under kvartalet tar banken kreditförluster på 425 miljoner kronor, mot 154 miljoner ett år tidigare och en snittprognos bland analytiker på drygt 730 miljoner.

Joakim Goksör/TT

Inrikes

Smäll i centrala Göteborg

Ett hus i Göteborg har blivit skadat efter en explosion. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett hus i centrala Göteborg har skakats av en kraftig explosion under natten.

– Larmet inkom vid 02.10 då vi fick flera inringningar om en hög smäll. Det förekommer skador på ett hus, säger Magnus Nordqvist vid Göteborgspolisen.

Enligt Göteborgs-Posten har en entrédörr till en företagslokal skadats i explosionen, som hördes över stora delar av Göteborg. Ingen person ska ha kommit till skada och händelsen utreds som skadegörelse.

Kultur och nöje

Cilla Jackert: Okej att inte vara lyckad

Ariella Steen Spadaro gör huvudrollen som Jonna, sämst på allt. Arkivbild.
Foto: Pontus Bergman
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Cilla Jackerts bok "F som i sämst" blir dramaserie i tre delar på Sveriges Radio P4. Berättelsen handlar om Jonna som går i sexan och är sämst på det mesta. Cilla Jackert skriver inifrån om hur det kan kännas att vara i ett klassrum och uppleva att man fungerar på ett helt annat sätt än de som sitter runtomkring. Jackert, som även skrivit manus till bland annat tv-serien "Spung" och långfilmen "Känn ingen sorg" tycker att "F som i sämst" är det viktigaste som hon har skrivit.

"Vi lever i ett bekräftelse- och prestationssamhälle och det gäller även barnen. Vi jagar betyg i skolan och likes på Instagram. Jag ville berätta om ett barn som det inte går att skryta om i sociala medier. Ett barn som inte är det minsta bra i skolan. Som inte är en bra kompis eller duktig på en idrott eller sång eller måleri eller något annat. För jag tycker att det ska vara okej att inte vara lyckad" säger Cilla Jackert i ett pressmeddelande.

Mia Höglund Melin har regisserat den tredelade serien börjar sändas 25 oktober.

Ekonomi

SKR: Fem miljarder behövs 2023

SKR:s ordförande Anders Knape. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi För första gången på ett decennium räknar kommunsektorn med att kunna undvika underskott i finansen.
Desto värre blir det då om ett par år.
Redan 2023 ser Sveriges kommuner och regioner (SKR) ett behov på 5,4 miljarder kronor.

Coronapandemin har gett en högst oväntad effekt runtom i landet enligt SKR. Ökade statsbidrag med totalt 13,5 miljarder kronor ger ett rejält ekonomiskt överskott, närmare bestämt 30 miljarder kronor, enligt den ekonomirapport som presenteras idag.

Detta inte enbart tack vare statliga bidrag utan även tack vare att efterfrågan på exempelvis särskilda boenden och hemtjänst minskat som en konsekvens av oro för smittspridning. Dessutom har behovet av barnomsorg sjunkit då många föräldrar fått arbeta hemifrån.

Stora intäktsfall

För landets regioner i sin tur spås ett överskott på knappt nio miljarder trots stora intäktsfall inom kollektivtrafiken och Folktandvården.

– Vi har en betydligt bättre situation nu för regionerna vilket naturligtvis är positivt. Många som dragits av underskott kommer nu att kunna återställa det, säger SKR:s ordförande Anders Knape till TT och fortsätter:

– Om inget dramatiskt sker kommer 2020 bli ett väldigt bra ekonomiskt år och och även 2021–2022 ser bättre ut än vi trodde i våras.

Det är därefter som problemen förväntas uppträda igen för kommunerna och regionerna. Osäkerheten kring coronapandemin till trots, en annan stor utmaning handlar om demografin.

– Antalet äldre ökar kraftigt under den här planeringsperioden och det påverkar skatteintäkterna som minskar, säger Anders Knape.

I landsbygdskommunerna beräknas antalet invånare 80 år eller äldre att öka med 33 procent det närmaste decenniet samtidigt som antalet invånare i yrkesför ålder minskar med nio procent.

Det är en ekvation som SKR påpekar inte går ihop.

– Kommer vi att kunna ha tillräcklig personal som kan arbeta inom äldreomsorgen i den utsträckning som behövs? Personalfrågan kommer att bli brännande, pengar går alltid att plocka fram men när det gäller personal är det inte lika enkelt, utan det blir den stora utmaningen.

Flera utmaningar

Ytterligare utmaningar i spåren av coronapandemin är kollektivtrafiken liksom den vårdskuld som nu byggts upp. För 2020 som helår beräknas exempelvis antalet behandlingar/operationer minska med 15 procent jämfört med föregående år. Intäktsbortfallet i kollektivtrafiken beräknas uppgå till sju miljarder kronor i förhållande till 2019.

– Vi vet i nuläget inte hur stora kostnader det blir för att beta av den vårdskuld som nu vuxit fram. Vi vet inte hur mycket som kommer att klaras av ordinarie verksamhet och hur mycket som kommer att köpas in. Det kan i så fall bli kvällar och helger och då är prislappen en helt annan, säger Anders Knape.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur många miljarder som saknas.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Tele 2 ökar vinsten

Tele 2 presenterar siffror för tredje kvartalet. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Mobiloperatören Tele 2, som ingår i Stenbecksfären, redovisar ett resultat efter finansiella poster på 1 446 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med 1 265 miljoner under samma period förra året.

Omsättningen sjönk något, till 6 639 miljoner kronor, från 6 852 miljoner kronor i motsvarande period i fjol.

"Vi har en solid position och plan att bygga vidare på, men jag ser även rum för operationella förbättringar för ytterligare värdeskapande, vilket jag kommer att adressera och återkomma till framöver", skriver vd Kjell Johnsen, i en rapportkommentar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Ekonomi

UBS dubblar vinsten

Foto: Ennio Leanza/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den schweiziska storbanken UBS, världens största kapitalförvaltare, ökade vinsten med 99 procent under tredje kvartalet.

Nettovinsten landade på 2,1 miljarder dollar, motsvarande drygt 18 miljarder kronor, under perioden juli–september.

Kultur och nöje

Livets stora händelser skildras i dokumentärserie

Ludvig Escobar, från Lund, är ett av barnen som serien Född 2010 följer.
Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Kultur och nöje
Nöje Hur är det att växa upp i Sverige, om man är född 2010? Det vill SVT-dokumentärserien Född 2010 ta reda på. Nu kommer tredje säsongen av åtta olika barns liv och uppväxt.
Ett av barnen är Ludvig Escobar från Lund, som både börjar skolan och reser till Chile.

Den första säsongen av Född 2010 startar när barnen är nyfödda och skildrar deras första år i livet. När tredje säsongen börjar är barnen sex år och första skoldagen väntar. Säsongens fem avsnitt sträcker sig fram till att barnen blir tio år. Familjerna som serien kretsar kring bor i olika delar av Sverige, och en av familjerna är familjen Escobar från Lund.

– Man fattar inte att tiden gått så fort. Det är så mycket som hänt de här åren, berättar mamma Edith Escobar, om att tredje säsongen nu släpps.

Det är inte bara första skoldagen som är en speciell händelse i Ludvig Escobars liv. En stor händelse är när han åker med mamma Edith till Valparaíso i Chile. Tre veckor är de där för att hälsa på mormor och morfar.

– Jag tänkte att resan skulle bli väldigt rolig. Att åka över hela jordklotet är ju galet. Men det var värt det. Det är ett väldigt fint land, som har sina ups and downs, säger Ludvig.

Ett glatt minne är att han fick fira sin födelsedag i Chile. Men de första dagarna blev till en början övermäktiga. Det var jobbigt att inte kunna förstå mormors och morfars spanska.

– Jag blev så ledsen att jag inte kunde förstå vad de sa. För jag ville prata med dem, men kunde inte, berättar Ludvig.

För Edith var det viktigt att inte stressa Ludvig med språket. Hon vet hur det är att komma till ett nytt land och lära sig ett helt nytt språk.

– Jag vill att han får en kärleksfull relation till kulturen och landet. Jag tror det blir enklare att lära sig språket då. Så var det för mig, när jag lärde mig svenska, berättar hon.

– Vi får väl se till att han blir kär i en chilenska, eller chilenare, skrattar hon och mamma Maria.

– Ludvig är en sån person som vill interagera med andra människor också. Han vill vara med och vara duktig, och då blir det lite känsligt, berättar Maria Escobar.

– Det var ju också höga förväntningar, just att alla skulle träffas. Det var första gången som vi åkte så långt, bara han och jag. De flesta var ju okända människor för honom, och alla ville pussas och kramas. Men det släppte efter en vecka, berättar Edith.

Ludvig Escobar, från Lund, är ett av barnen som dokumentärserien Född 2010 följer. Premiär på SVT för tredje säsongen är tisdag 20 oktober.
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

En tid efter resan går mormor Gloria bort. Även om Ludvig är glad att han fick träffa sin mormor, så var det tufft att det bara blev den gången.

– Jag fick bara träffa henne de tre veckorna jag var där. Det är lite svårt att det bara blev den tiden, berättar Ludvig samtidigt som han resonerar:

– Men så är livet, människor lever och människor dör. Det är så jag tänker på det.

Ludvig är i vid säsongens start sex år och det är dags för första skoldagen. Idag är han nio år och går i fjärde klass.

– Det har varit svåra lektioner. Inte svåra att lyssna på, utan sakerna man lär sig är svåra. Rasterna är roliga.

– Vad mer än rasterna är roligt då? frågar Maria.

– Idrott, träslöjd... och bild är kul. Och jag gillar det vi pratar om nu i skolan. Om mobbning. Det är en allvarlig sak och man ska verkligen prata om varför det är dåligt och varför det inte får tillåtas i några skolor.

Familjen Escobar från Lund är en av familjerna dokumentärserien Född 2010 följer. Ludvig är sex år och ska börja skolan, där säsong tre tar vid.
Foto: Malin Korkeasalo/SVT/Född 2010

Den 20 oktober är det premiär för seriens tredje säsong på SVT, men de första två avsnitten finns på SVT Play. Serien följer barnen i 15 år, så det kommer bli en fjärde och sista säsong mellan åren 2020 till 2025.

– Det har inte riktigt börjat än. ”Vår” filmare har ju följt oss sen Ludvig föddes. Hon har blivit en nära vän till familjen, säger Maria.

Det måste vara väldigt speciellt?

– Ja … i början trodde jag det skulle bli obehagligt. Det är så väldigt nära. Men hon (Åse Fougner reds. anm) är en professionell person och har en förmåga att vara närvarande utan att synas. Hon har aldrig varit i vägen, eller pushat på. Man tänker inte ens på att hon filmar längre, säger Maria.

Hon berättar att det är en träning att se och höra sig själv på tv, men att man också måste släppa det.

– Historien är ju det relevanta, och vi vill att det ska vara det äkta som skildras, både det positiva och det negativa.

Vad ser ni framemot nu?

– Det är väl sista avsnittet. Sista delen går den 17 november. På min födelsedag, säger Ludvig.

– Det blev en märklig tillfällighet, att sista avsnittet visas just samma dag han fyller tio år, säger Edith.

Höör

Höör får sitt första padelcenter

David Skinner, ägare av gymmet Häsloprofilen, och Malin Persson, platschef på Hälsoprofilen är initiativtagare till projektet.
Foto: Max Holmgren
Höör
Höör Två dubbelbanor och en singelbana på sammanlagt 750 kvadratmeter. I januari slås dörrarna upp för Höörs första padelcenter

Under de senaste åren har padelsportens popularitet vuxit lavinartat runt om i Sverige. Men i Höör finns det än så länge inga padelbanor.

Något David Skinner, ägare av gymmet Häsloprofilen, och Malin Persson, platschef på Hälsoprofilen, vill ändra på.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL