Litteratur/recension

Har Harry Hole överlevt sig själv?

Artikel Litteratur/recension Gunilla Wedding har läst Jo Nesbös senast kriminalroman om Harry Hole, Kniv.

Kniv är den tolfte boken i norska deckarkungen Jo Nesbös hårdkokta serie om den hårt prövade kriminalkommissarien Harry Hole. Jag läser den som jag läst de flesta andra böckerna i serien – i ett sträck, med stigande spänning och med stort nöje.

Samtidigt har jag stundtals lite svårt att hålla mig för skratt. Någonstans på vägen har Harry Hole, som numera är en hjälte av nästan mytiska proportioner hamnat farligt nära att bli en parodi på sig själv. Hans liv är så fyllt av tragedier, han själv är så sliten, så alkoholiserad och så nära avgrundens rand samtidigt som han är en fullständigt ostoppbar utredare med ett osvikligt rättspatos.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Äldre tas på utflykt – kan isoleras i veckor

Flera kommuner vittnar om att personer på äldreboenden åker på utflykter med anhöriga, enligt SKR. Arkivbild.
Flera kommuner vittnar om att personer på äldreboenden åker på utflykter med anhöriga, enligt SKR. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Flera kommuner vittnar om att personer på äldreboenden åker på utflykter med anhöriga, som ett sätt att runda besöksförbudet. Men när de kommer tillbaka är risken stor att de måste isoleras.

Sedan april har regeringen utfärdat ett nationellt besöksförbud på landets äldreboenden. Men även om anhöriga hindras från att komma in på äldreboendena har kommunen ingen rätt att hindra de äldre från att komma ut. En vanlig metod att komma runt besöksförbudet är därför att de äldre åker på utflykt med sina anhöriga, berättar Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Man åker hem och dricker kaffe, kanske äter tårta eller vad man gör och sedan skjutsar man tillbaka dem till äldreboendet, säger han.

Mindre socialt umgänge

Äldreboendena hamnar då i en svår sits eftersom det finns en risk att den äldre kan ha smittats med coronaviruset.

– Det är en jättesvår fråga och flera kommuner har då isolerat personer kanske två veckor tills man vet att den inte smittats av covid-19. Men vitsen var ju mer socialt umgänge och så kommer de tillbaka och det blir ännu mindre, säger Greger Bengtsson.

TT: Informeras de äldre och anhöriga om att det kan bli såhär?

– Det förutsätter jag.

Problemet har framkommit i diskussioner mellan socialchefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor och SKR. Även om organisationen inte kan säga exakt i vilken utsträckning det sker är denna typ av utflykt ett av de vanligaste problemen när det gäller att hantera besöksförbudet, enligt Greger Bengtsson. SKR har därför bett Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten specificera vad som gäller i sådana situationer.

– Ska de äldre betraktas som smittade eller inte när de kommer tillbaka?

De med antikroppar stoppas

Kommunerna har också upplevt andra problem kopplat till besöksförbudet. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har till exempel gett grönt ljus för personer med påvisade antikroppar att hälsa på sina äldre, men många kommuner har trots det satt stopp för sådana besök.

– En väldigt stor del, merparten av kommunerna har sagt att man inte tillämpar det här undantaget, säger Greger Bengtsson.

Många kommuner vittnar om svårigheter med att tolka testresultaten och även här har SKR bett om förtydliganden från expertmyndigheterna.

– Självtesterna är inte okej, medan blodtesterna från regionerna är okej. Men hur ska en äldreboendechef veta vad som är vad om det inte tydligt framgår?

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Besöksförbud

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden har gällt sedan 1 april och gäller till sista augusti.

Förbudet är generellt. Den verksamhetsansvarige för ett boende får i det enskilda fallet medge undantag från förbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten.

Källa: Regeringen

Ekonomi

Sol- och vindkraft fortsätter att öka

En ö av solpaneler i en damm i Chile. Skuggan från panelerna ska minska avdunstningen och temperaturen i vattnet. Arkivbild.
En ö av solpaneler i en damm i Chile. Skuggan från panelerna ska minska avdunstningen och temperaturen i vattnet. Arkivbild.
Foto: Esteban Felix/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Energi från sol- och vindkraft stod för tio procent av världens energiförbrukning under första halvan av året, enligt en rapport från tankesmedjan Ember.

Trots att energiefterfrågan sjönk med 3 procent till följd av pandemin jämfört med samma period förra året, så stod de förnybara energikällorna för 1 129 terawattimmar, jämfört med 992 första halvåret 2019.

Andelen sol- och vindkraft ha nästan fördubblats sedan 2015, det året Parisavtalet slöts.

Kolkraften sjönk med 8,3 procent, men står fortfarande för 33 procent av världens elproduktion. Och just att snabbt minska beroendet av kolkraftverk pekar Ember ut som en nyckel om klimatmålen ska nås.

Parisavtalet sätter målet att helst hålla den globala uppvärmningen på maximalt 1,5 grader, och långt under 2 grader.

– En stor del av minskningen (av kolkraften) beror uppenbarligen på pandemin snarare än de långsiktiga trenderna och – låt oss vara ärliga – de är inte snabba nog om målet är 1,5 grader, säger Dave Jones, energianalytiker på Ember.

Rapporten bygger på data från 48 länder som tillsammans står för 83 procent av världens energiproduktion.

Inrikes

Svårt att boka coronatest för synskadade

Enligt Synskadades riksförbund kan det vara krångligt för många synskadade att boka coronatest. Arkivbild.
Enligt Synskadades riksförbund kan det vara krångligt för många synskadade att boka coronatest. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det kan vara svårt för synskadade att göra coronatester eftersom den teknik som används vid bokningar kan vara svår att använda för den som inte kan se, menar Synskadades riksförbund, enligt Sveriges Radio Ekot.

Personer som vill testa sig för covid-19 hänvisas i många fall till en app eller en hemsida för att boka tid. Enligt Håkan Thomson, ordförande för Synskadades riksförbund, saknar många synskadade personer kompetens för att använda de digitala hjälpmedlen, vilket han säger beror på att landets regioner inte har satsat tillräckligt på utbildning.

– Det är inte så enkelt att använda digitala tjänster när man inte ser alls, säger Håkan Thomson till radion.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) säger till Ekot att arbetet pågår för att de digitala hjälpmedlen ska fungera för alla. Och i en kommentar säger socialminister Lena Hallengren (S): "Alla ska kunna ta del av vård och omsorg på lika villkor och jag förutsätter att vårdgivarna arbetar aktivt för att säkerställa det."

Ekonomi

Uppåt på börserna i Asien

De flesta ledande indexen ligger på plus i den tidiga handeln i Asien. Arkivbild.
De flesta ledande indexen ligger på plus i den tidiga handeln i Asien. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De ledande börserna i Asien inleder torsdagshandeln med muntra tongångar.

I Tokyo tog investerarna fasta på den globala uppgången under onsdagen, och den ledande Nikkei 225 steg 1,2 procent i öppningen. Det bredare Topix steg 0,8 procent.

"Tokyomarknaden tjänar också på en svagare yen. Efter en stark öppning så förväntas de starka kurserna fortsätta", säger Okasan Online Securities i en kommentar.

Företag som Tokyo, Sony och Uniqloägaren Fast Retailing tillhör vinnarna.

I Hongkong öppnade Hang Seng nästan 1 procent upp, medan kompositindexen i Shanghai och Shenzhen steg 0,3 respektive 0,4 procent i den tidiga handeln.

Utrikes

Brittiskt prinspar flyttar till Santa Barbara

Prins Harry and Meghan på en bild från mars.
Prins Harry and Meghan på en bild från mars.
Foto: Simon Dawson/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Hertigen och hertiginnan av Sussex, brittiske prins Harry och hans hustru Meghan, har flyttat till en ny bostad i Kalifornien i USA.

Flytten skedde i juli och familjen hoppas att privatlivet ska respekteras "för deras grannar, liksom deras familj", säger en talesperson, som dock inte bekräftar var bostaden ligger.

Enligt amerikanska People och Page Six har prinsparet köpt ett hus i Santa Barbara, ett välbärgat samhälle norr om Los Angeles, där bland andra Oprah Winfrey och Ellen DeGeneres också bor.

Prins Harry och Meghan, som lämnade sina kungliga plikter tidigare i år, har tidigare bott i Los Angeles, där de bland annat råkat i konflikt med en paparazzofotograf. Paret stämde fotografen för att olovligen ha tagit bilder på deras son Archie.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

125 miljoner munskydd till USA:s skolor

Elever och lärare med munskydd respektive visir vid en skola i Texas som öppnade förra veckan.
Elever och lärare med munskydd respektive visir vid en skola i Texas som öppnade förra veckan.
Foto: LM Otero/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s regering kommer att förse landets skoldistrikt med 125 miljoner återanvändbara munskydd, meddelar landets president.

– Vi måste öppna våra skolor och öppna våra företag, säger Donald Trump vid en presskonferens.

Han uppmanar alla skoldistrikt att förbereda sig på att återuppta normal skolundervisning så fort som möjligt, enligt CNBC.

För att möjliggöra ett öppnande så har USA:s regering också tagit fram en lista med åtta rekommendationer, bland annat att alla elever och personal informeras om symptomen för covid-19, att skolor uppmuntrar till handtvätt och att alla bär munskydden vid de tillfällen då det inte är möjligt att hålla avstånd, enligt Reuters.

Landets delstater brottas med frågan om skolor bör öppna eller inte. En del har valt att fortsätta med nätundervisning, medan andra har velat öppna så fort som möjligt.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo meddelade förra veckan att delstaten, med staden New York – landets största skoldistrikt – kommer att tillåtas att öppna i höst.

Men det har visat sig att återöppnandet av skolor har varit problematiskt på sina håll. I Georgia har fler än 1 200 elever och deras lärare beordrats till karantän sedan den 4 augusti, då tiotals har bekräftats smittade av coronaviruset på olika skolor, enligt The New York Times.

Gustav Sjöholm/TT

Inrikes

Läkare anmäld för överförskrivning 25 gånger

Ivo yrkar på att den anmälde läkaren ska bli av med sin läkarlegitimation. Arkivbild.
Ivo yrkar på att den anmälde läkaren ska bli av med sin läkarlegitimation. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En läkare i Göteborgsområdet riskerar att bli av med sin läkarlegitimation sedan han anmälts av 21 olika apotek för överförskrivning av narkotika, skriver Göteborgs-Posten.

Läkaren, som är i 80-årsåldern, har anmälts totalt 25 gånger, oftast av olika apotek som har reagerat på läkarens förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.

När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskade mannens journaler hittades flera tillfällen där läkaren vid utskrivning av narkotikaklassade läkemedel angivit "nedtrappning", samtidigt som han ökat patienternas tillgång till läkemedlen.

Ivo har redan tre tidigare gånger kritiserat läkaren, men yrkar nu på att han ska bli av med sin läkarlegitimation.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska avgöra om mannen får behålla legitimationen. Ivo yrkar på att han i andra hand ska bli av med behörigheten att föreskriva narkotikaklassade medel.

I sitt yttrande till Ivo säger läkaren att anmälningarna är ogrundade eller osanna.

Ekonomi

Astra Zeneca skriver nytt vaccinavtal

Astra Zenecas testlabb i Södertälje. Arkivbild.
Astra Zenecas testlabb i Södertälje. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Astra Zeneca har skrivit avtal med Argentina och Mexiko om att länderna ska tillverka företagets kommande coronavirusvaccin.

Svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har skrivit avtal med bioteknikbolaget Mabxience om kunskapsöverföring för att till en början tillverka 150 miljoner doser för att förse hela Latinamerika, med undantag för Brasilien, med vaccin, enligt den argentinska regeringen.

– Den latinamerikanska produktionen kommer att skötas i Argentina och Mexiko och det kommer att möjliggöra snabb och effektiv tillgång för alla länder i regionen, säger Argentinas president Alberto Fernández.

Vaccinet kan börja levereras under först halvan av nästa år, om fas 3-studien går som den ska och vaccinet får godkänt av läkemedelsreglerande organ.

Argentina registrerade sitt hittills högsta dagliga tal av nya fall av bekräftat smittade på onsdagen, med 7 663 nya fall. 200 personer avled i sviterna av det nya coronaviruset det senaste dygnet.

– Det här (avtalet) kommer att innebära en stor lättnad i framtiden, men det är inte en lösning just nu, säger Fernández.

NÄSTA ARTIKEL