Matti Bye och Lau Nau kommer till Malmö för att spela till stumfilmen Häxan. Foto: Camilla rehnstrand
Foto: Tim Bardy
Häxan. Pressbild
Foto: TT

Han ger Häxan ton i Kirseberg

På fredag 26 juli gästar svenska kompositören och musikern Matti Bye och hans finska kollega Lau Nau Malmö med en konsert till en utomhusvisning av stumfilmen Häxan.
– Den är en av de mest experimentella stumfilmer som gjorts och det är väldigt många olika stilar i filmen så vi kastar oss mycket mellan olika musikstilar, berättar Matti Bye entusiastiskt.

Matti Bye om …
… vad han har på gång framöver: ”Jag jobbar med en dokumentärfilm om en rysksamisk flicka av en regissör som heter Paul Simma. Den är jättespännande. och så jobbar jag med den finska regissören Klas Härö som gör en ny film. Sedan i september ska jag ge ut en skiva. Jag har nämligen äntligen startat ett band som jag drömt om i snart 20 år, Mambo Noir Trio, och vi har gjort en skiva så det ser jag väldigt mycket fram emot. Och det är lite så här min verksamhet ser ut, jag gör mycket olika saker samtidigt, ett växelbruk av konserter, skivor och filmmusik.”
Häxan i Malmö
Häxan (stumfilm från 1922, regisserad av Benjamin Christensen) visas vid Garnisonsplanteringen i Kirseberg i Malmö fredag 26/7, 22.00. Filmen är 91 minuter. Kompositörerna och musikerna Matti Bye och Lau Nau skapar levande musik till på plats.
Arrangemanget är en del av Sommarscen Malmö och gratis.

Att skapa filmmusik är musikern och kompositören Matti Byes huvudsyssla. Han har gjort musik till både dokumentärer och spelfilmer sedan slutet av 90-talet och blivit Guldbaggebelönad två gånger; 2009 för Jan Troells Maria Larssons eviga ögonblick och 2014 för Fredrik Edfeldts Faro.
De senaste åren har han bland annat gjort musik till Ronnie Hellström-filmen Superswede, Felix och Måns Herngrens Hundraettåringen som smet från notan och försvann, Pernilla Augusts Den allvarsamma leken och tv-serierna Enkelstöten och Dubbelstöten.

Filmmusikkarriären började dock innan dess med att han skapade musik och spelade live till klassiska stumfilmer. På så sätt kunde han kombinera sina två stora passioner.
– Det enda jag gjorde i tonåren var att titta på film och spela piano, säger han med ett skratt. Jag var totalnörd så det passade perfekt att spela till film, då kunde jag titta samtidigt.
Och skillnaden mellan att komponera för stumfilmer och nya filmer är inte så stor menar han.
– Fast, det beror väl på vilket förhållande man har till stumfilm, säger han. Om man ser det som en museal företeelse där man försöker återskapa historisk musik eller om man gör det på ett mer modernt sätt. Jag gör stumfilmsmusik för en publik i dag och förhåller mig till den musikerbakgrund jag har. Då är steget till musik till nya filmer inte så långt.
– Sedan finns det förstås ändå en stor skillnad i att det är musik hela tiden till en stumfilm. Musiken blir en så viktig del och tar nästan berättarrollen ibland. Under sin karriär har Matti Bye samarbetet med många olika musiker och en av dem är alltså den finska kompositören och musikern Lau Nau som han gör konserten till Häxan i Malmö med.
– Vi har samarbetet i över tio år och spelat ihop både som ensemble och duo och medverkat på varandras skivor. Och det första vi gjorde tillsammans var faktiskt Häxan. När jag tog kontakt med henne hade jag hört hennes skiva som lät som perfekt för Häxan med spöklika röster som hon gör olika lager med. Det var väldigt suggestivt.

Häxan, som visas utomhus i Malmö Sommarscens regi på fredag, 26 juli, kom 1922 och regisserades av danska Benjamin Christensen. Den beskrivs som en blandning av dokumentär och spelfilm där Christensen gör en kulturhistorisk beskrivning av häxor och häxtro genom tiderna. Matti Bye ser den som en av de mest experimentella stumfilmer som gjorts.
– Den är både underlig och spektakulär och kastar sig mellan olika tidsepoker och olika filmstilar, beskriver han. Och den är jätterolig att göra musik till. Vi kan kasta oss mellan musikstilar och det blir allt från elektronisk musik till spår av folkmusik. Vad Lau Nau och jag gör tillsammans är att hon filtrerar mitt pianospel genom sina modulsyntar och bearbetar pianotonerna till en elektronisk signal. Man kan säga att vi kastar oss mellan det traditionella och det experimentella, precis som filmen.

Och även om Matti Bye och Lau Nau har gjort Häxan många gånger är ingen spelning den andra lik.
– Vi har förberett viss musik och vissa teman men mer än hälften är improviserat.
I Malmö visas Häxan utomhus vid Garnisonsplanteringen i Kirseberg, en plats där man brände häxor på 1500- och 1600-talet, och även platsen har betydelse för musiken.
– Miljön där man gör konserten är jätteviktig och man vet aldrig i förväg om hur det kommer att påverka, säger Matti Bye.

Matti Bye mellan två och fyra stumfilmskonserter per månad, framförallt utomlands på filmfestivaler. De senaste tio åren har han upplevt ett ökat intresse, inte minst hos en ung publik.
– Det handlar kanske om att den unga publiken inte har riktigt samma fördomar kring stumfilmen som äldre generationer som gärna kopplar ihop dem med komedier som Helan och Halvan, menar han. Det var egentligen först på 80- och 90-talet som man började återupptäcka alla de här filmerna och insåg att det fanns något fantastiskt i det här visuella filmberättandet som var unikt för den här tiden.
– Och sedan är det verkligen speciellt att se en film och ha levande musik till, lägger han till. Det är en väldigt stark upplevelse.

Matti Bye om …
… vad han har på gång framöver: ”Jag jobbar med en dokumentärfilm om en rysksamisk flicka av en regissör som heter Paul Simma. Den är jättespännande. och så jobbar jag med den finska regissören Klas Härö som gör en ny film. Sedan i september ska jag ge ut en skiva. Jag har nämligen äntligen startat ett band som jag drömt om i snart 20 år, Mambo Noir Trio, och vi har gjort en skiva så det ser jag väldigt mycket fram emot. Och det är lite så här min verksamhet ser ut, jag gör mycket olika saker samtidigt, ett växelbruk av konserter, skivor och filmmusik.”
Häxan i Malmö
Häxan (stumfilm från 1922, regisserad av Benjamin Christensen) visas vid Garnisonsplanteringen i Kirseberg i Malmö fredag 26/7, 22.00. Filmen är 91 minuter. Kompositörerna och musikerna Matti Bye och Lau Nau skapar levande musik till på plats.
Arrangemanget är en del av Sommarscen Malmö och gratis.