Halima Memic har startat klädmärket ”Angels”.Foto: Fredrik Rubin

Unga företagare vågar utmana

Svalöv I ett samarbeta mellan tre kommuner får unga entreprenörer i Svalöv en möjlighet att utvecklas. Projektet med sommarentreprenörer går under namnet ”Ung drive”.

Det är under en femdagarskurs som 30 högstadieelever från skolor i Svalövs, Eslöv och Staffanstorps kommun utbildats för i att driva ett eget företag.

Konceptet kallas för ”Ung drive” och är en del av kommunernas särskilda satsning på sommarentreprenörer. Projektet drivs av föreningen Ung drive i samarbete med region Skåne, Sparbanksstiftelsen och de tre kommunerna.
– Under utbildningen lär sig deltagarna mer om entreprenörskap och självledarskap. De övar också på att ta egna initiativ, säger Staffan Taylor projektledare för Ung drive.
Ungdomarna släpps inte vind för våg efter de fem dagarna utan följs upp kontinuerligt såväl vid särskilda träffar och digitalt.
– Vi har tio ungdomar från Svalövs kommun. Ett citat vi brukar lyfta fram är ”bakom varje misslyckade döljer sig en möjlighet”, säger Staffan Taylor.

En av ungdomarna som tagit chansen att vara med är 15-åriga Halima Memic.
– Det var när Ung drive kom till Linåkersskolan som jag bestämde mig för att vara med. Jag hade inte någon färdig idé då, säger Halima som för bara några dagar sedan flyttat till Malmö och ska gå gymnasiet på Procivitas i Lund.
Halima Memic satte sig ner med sina vänner och frågade vad de saknade, snart föddes idén om mode med ett budskap. Märkets namn är ”Angels”.
– Jag har skapat kläder med ett tryck som ska uppmärksamma frågor om kvinnoförtryck och feminism. Det är så många som inte är medvetna om problematiken bland både unga och vuxna, säger Halima Memic.

I skrivande stund har Halimas företag en lång rad förhandsbeställningar på klädesplagg, som kommer att finnas tillgängliga någon gång mellan augusti och oktober.
– Responsen har verkligen varit bra, säger Halima Memic.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

Loading ... Loading ...