Parlamentsvalet avgörande i Ukraina

Dagens val till parlamentet i Ukraina har trots nyhetsmässig sommartorka inte ventilerats särskilt mycket i svenska medier. Det är märkligt, då det är ett stort land inte alltför långt ifrån Sverige.
I presidentvalet i april vann Volodymyr Zelenskyj en stor seger och den nye presidenten upplöste snabbt parlamentet och utlyste val. Presidenten hoppas förstås på stor framgång i valet så att han kan genomdriva de förändringar han finner nödvändiga. Liksom då Macron vann i Frankrike hade Zelenskyj ett helt nytt parti bakom sig, ett parti som hittills inte haft några platser i parlamentet. Nu visar opinionsmätningar att partiet, Folkets tjänare, förväntas få 40-50 procent av rösterna.
Egen majoritet skulle förstås öka handlingskraften för presidenten, vilket också visat sig för hans franske kollega. Det troliga är emellertid att Zelenskyj tvingas till en koalition.
Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet ligger enligt bedömare närmast till hands att ingå i en koalition. Tymosjenko har tidigare varit premiärminister men är kontroversiell. Hennes parti är numera litet, men förväntas klara sig över spärren på fem procent i dagens val och därmed bli en tänkbar partner.
En annan möjlig koalitionspartner är partiet Rösten som leds av Svjatoslav Vakartjuk, rockartist som liksom presidenten saknar politisk bakgrund. Eftersom många väljare lockades av komikern Zelenskyj i presidentvalet hoppas nog Vakartjuk på en liknande effekt i parlamentsvalet. I ett land med djup korruption har många väljare tröttnat på detta och vill se en förändring till ett mer stabilt och pålitligt samhälle.
Zelenskyj behöver en stark och lojal regering för att reda ut den stora korruptionen. Han vill också avsluta kriget i östra Ukraina och få fred. Att vara klämd mellan ryska intressen och ambitioner att närma sig EU är inte lätt att hantera. Det lär finnas många beslutsfattare inom EU-länderna som håller tummarna för att Zelenskyj ska lyckas i dagens val.

Dagens fråga

Äter du vegetariskt?

Visa resultat

Loading ... Loading ...