Foto: TT

Coop försöker ta upp kampen mot stora Ica

Opinion

Coop köpte nyligen den danska kedjan Nettos butiker i Sverige. Med köpet tänker Coop tydligen ta upp kampen mot huvudkonkurrenten Ica. Ica är överlägset störst när det gäller försäljning av dagligvaror, och vad det beror på kan man fundera över.
Det är delvis av historiska skäl, kan man tänka sig. Förr var det nästan bara sossar som handlade på Konsum, och minskningen för konsumentkooperationen skulle kunna ha att göra väljartappet för socialdemokraterna, men det verkar rätt långsökt. Coop har däremot varit duktiga på miljö- och hållbarhetsfrågor, vilket Ica inte alls verkar ha samma ambitioner kring.
Ica har självbestämmande för de lokala handlarna i ganska stor utsträckning, där verkar Coop ha haft hårdare nypor kring centralstyrning gentemot de lokala butikerna. Medlemskapet som kund i Coop framstår numera som ungefär samma sak som när man är medlem i vilken kundklubb som helst, men egentligen är man medlem i en konsumentförening som i sin tur är medlem i KF som äger Coop. Inte helt glasklart för en ny kund och troligen inte så stor skillnad i sak heller.
Ica har en vanlig kundklubb och drivs av enskilda franchiseföretagare lokalt. Måhända har dessa lokala handlare varit mer lyhörda för sina kunder och tagit in mer varor som producerats i trakten.
Man kan dock vara säker på att både Ica och Coop och deras konkurrenter kommer att få en ökande konkurrens av e-handel.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...