Bildtext: I wish I could go back to college från Avenue Q the Musical - ett komiskt nummer om att åldras. Foto: Yvonne Erlandsson
Sara Lehmann i närkontakt med publiken. Det var mer än fullsatt på Stortorget när showen hade premiär. Foto: Yvonne Erlandsson

Musikalkonsert som ger mersmak

KULTUR Publiken har kunnat se Sara Lehmann, Michael Jansson och Oscar Pierrou Lindén i många musikaler på Malmö Opera de senaste åren, nyligen i Matilda the Musical och West Side Story. Många minns säkert också deras insatser i musikaler som Pippin och Kinky Boots för att nämna några.

Malmö Opera på lastbil

Medverkande: Sara Lehmann, Michael Jansson och Oscar Pierrou Lindén

Kapellmästare och piano: Annika Bjelk, musiker Fredrik Stenberg och Lars Ljungberg

Regi: Johanna Hybinette

Premiär på Stortorget i Lund 20/7 2019. Spelas på turné till och med 13 augusti i Malmö, Eslöv, Lomma, Kävlinge, Staffanstorp och i Vellinge kommun.

Betyg: fyra

Bland musikalälskarna har de blivit välkända och när de förra året gjorde en egen föreställning blev publikintresset så stort att de fick flytta från lilla Verkstan till stora scenen med sin show Tillsvidare.

Att publikintresset är stort även när artisterna nu ger sig ut på turné genom Skåne med ett lastbilsflak som scen visade sig när det på lördagen var turnépremiär i Lund. När bänkarna på Stortorget var fullsatta samlades många stående runtomkring och torget blev välfyllt.

Att ge sig ut med en lastbil för att möta publiken på nära håll var operachefen Michael Bojesens idé – förra året bjöds det på Carmen från flaket. Det funkar alldeles utmärkt även för en musikalkonsert, lastbilen inre blir en utmärkt scen med plats för både artister och musiker och med bra möjlighet för publiken att se vad som händer där.

Även ljudet fungerade bra på Lundatorget.

Den här musikalkonserten innehåller inte bara sång, utan är också en berättelse om livet som musikalartist. Man får höra något om alla tre artisternas intåg i musikalvärlden – och ingens väg har varit spikrak.

Det är spännande att höra hur små detaljer har påverkat vägen in i ett yrke som är krävande på så många olika sätt och artisterna delar med sig av sina tankar och självtvivel, även om mycket kläs i komisk kostym.

Att få glimtar ur en musikalartists vardag är intressant, men det blir förstås små korta glimtar man serveras här. Eftersom konserten är nedkortad till en timme blir det inga djupdykningar, men det är ändå vad man börjar längta efter när det väl skrapats på ytan.

Som sommarkonsert utomhus – och med hårda bänkar för oss som haft turen att få en sittplats – är det kanske ändå nog och om inte annat väcker det intresse för mer. Det blir också en hel del fantastisk sång när Sara, Michael och Oscar, uppbackade av Malmö Operas trio, bjuder på några av sina favoritlåtar ur musikal och på ett generöst medley ur ett stort antal välkända musikaler.

Hur många ska inte avslöjas, det blir nämligen tävling i publiken om detta. Sara, Michael och Oscar får i alla fall fram poängen – att också den som inte tror sig känna till något om musikaler mycket väl kan veta en hel del eftersom många är hämtade från filmens värld.

Det är roligt att ta del av tankar från en audition när Sara Lehmann gör en låtsas-sådan framför Oscar och Michael och väver in sina egna tankar i en parallell sång. Det är ett snabbt tankeflöde om allt från varför regissören som sitter och tittar gör det han gör till att de ändå tänker välja en kändis för rollen eller till hur man ska få ihop den egna framtiden.

Allt ska hända på de få minuter musikalartisterna har på sig att göra ett intryck för teamet och det är lätt att inse det absurda i situationen. Trion ger en bakgrundsbild till sitt yrke som gör att man ännu mer förstår hur tufft det är och vilken passion och talang som krävs för att ge sig in i musikalsvängen på allvar.

Givetvis bjuds det också på mycket musik under den här timmen, både från äldre och nyare musikaler. Det man tar med sig hem är till exempel Michael Janssons ömsinta tolkning av Snurra min jord, Sara Lehmanns komiska audition-sång och kanske allra mest Oscar Pierrou Lindéns tolkning av Wawing through a window från musikalen Dear Evan Hansen.

Oscar har en intensitet och innerlighet i allt han gör och en röst som man bara vill höra mer av. Så operachef Bojesen, gör gärna som Sara Lehmann föreslår i föreställningen. Ta den Tony-prisade musikalen till Skåne och låt Oscar göra huvudrollen!

Malmö Opera på lastbil

Medverkande: Sara Lehmann, Michael Jansson och Oscar Pierrou Lindén

Kapellmästare och piano: Annika Bjelk, musiker Fredrik Stenberg och Lars Ljungberg

Regi: Johanna Hybinette

Premiär på Stortorget i Lund 20/7 2019. Spelas på turné till och med 13 augusti i Malmö, Eslöv, Lomma, Kävlinge, Staffanstorp och i Vellinge kommun.

Betyg: fyra