Trelleborg

Två döda påträffades i bostad

Två avlidna personer påträffades på en adress i Trelleborg under fredagskvällen.Foto: Polisen/Arkiv
Artikel Trelleborg Under fredagskvällen kallas polis och räddningstjänst till en adress i Trelleborg, där det till att börja med rådde oklara omständigheter.På lördag morgon meddelade polisen att de hittat två avlidna personer i lägenheten.

- Vi larmades till adressen i Trelleborg vid halv åtta i går kväll och det uppstod inledningsvis misstankar om att ett grovt brott skett där, säger Evelina Olsson, presstalesperson polisregion Syd.

De styrkor som var på plats tillkallade då kriminaltekniker och en omfattande brottsplatsundersökning påbörjades.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fritt fram för transpersoner på Tinder

Tinder adderar flera funktioner för hbtq-personer. Arkivbild.
Tinder adderar flera funktioner för hbtq-personer. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Inrikes
Inrikes Man eller kvinna? Den som inte definierar sig som endera alternativet behöver inte längre välja ett av dem i dejtingvärlden. Nu ställer nämligen appen Tinder om för att inkludera hbtq-personer.

Tidigare har användaren behövt välja kön av de två alternativen man eller kvinna, och sedan välja vilka man är intresserade av: män, kvinnor, eller både och.

Nu finns även alternativen transman, transkvinna och transsexuell samt ett fritextfält för att beskriva sitt kön. Det blir också möjligt att välja upp till tre läggningar bland följande alternativ: Heterosexuell, homosexuell, bisexuell, asexuell, demisexuell, pansexuell, queer och osäker.

Funktionerna finns redan i bland annat USA, Storbritannien, Kanada, Indien och Australien. Där är yngre användare mest benägna att ange annan läggning än heterosexuell. Den vanligaste kombinationen är heterosexuell och osäker.

Tinder lanserar också en funktion som ska informera hbtq-personer om riskerna med att använda dejtingappar i länder där det kan vara olagligt.

De nya alternativen i Sverige har tagits fram tillsammans med RFSL.

”Att alla, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning, ska kunna hitta en partner känns självklart. Vi välkomnar Tinders engagemang och det känns roligt att RFSL har varit med i samarbetet”, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios i ett pressmeddelande.

Förändringarna ska rullas ut för svenska användare under juli.

Användaren tvingas nu inte längre välja mellan könen man och kvinna.
Användaren tvingas nu inte längre välja mellan könen man och kvinna.
Foto: Tinder
Den som ska 'tindra' kan välja flera olika läggningar.
Den som ska "tindra" kan välja flera olika läggningar.
Foto: Tinder

FAKTA

Fakta: Det här betyder begreppen

Heterosexuell = En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av någon av ett annat kön än det egna.

Homosexuell = En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av någon av samma kön.

Bisexuell = En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön.

Pansexuell = Förmågan att attraheras sexuellt av personer oavsett kön. Ordet pan antyder att det finns ett spektrum av kön och inte bara två som ordet bi i bisexuell kan antyda.

Asexuell = En person som aldrig, eller under en period, inte känner sexuell attraktion, inte har någon sexlust eller inte önskar inkludera andra fysiskt i sin sexuella praktik.

Demisexuell = En person som bara känner sexuell attraktion till en annan person efter att ett djupt emotionellt band har uppstått.

Queer = Kan innebära allt från kritik mot normer kring kön och sexualitet till en önskan att inte behöva definiera sitt kön eller sin sexuella läggning.

Transperson = En person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön den har fått tilldelat vid födseln.

Hbtq = Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter.

Inrikes

Pekades ut som ansvarig för drogsajt – frias

Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Narkotikabeslag från försäljning på det så kallade Darknet, det mörka nätet. Bilden är från ett tidigare fall.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Över 320 000 knarkaffärer som omsatt nära 378 miljoner svenska kronor gjordes via sajten.
Nu frias den 28-årige man från Lund som pekats ut som administratör för droghandelplatsen Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet.

Flugsvamp 2.0 lanserades 2015 på darknet, en krypterad och medvetet svårspårad del av internet. Under tiden sajten låg uppe kunde 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst – men med narkotika. Åklagaren Annika Wennerström har liknat det vid ett "Tradera för droger".

Unikt åtal

2018 stängdes sajten. I februari i år åtalades en nu 28-årig man för synnerligen grovt narkotikabrott, anklagad för att vara den som har administrerat sajten. Enligt åklagaren har han i den rollen möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer. Detta var det första åtalet mot en misstänkt administratör för en narkotikahandelsplats någonsin i Sverige.

Men nu står det klart att Stockholms tingsrätt inte delar åklagarens uppfattning i målet. Rätten väljer att fria 28-åringen. Det är visat att stora mängder narkotika sålts via Flugsvamp 2.0. Bevisningen är däremot inte tillräckligt robust för att klart kunna peka ut 28-åringen som den som administrerade och ansvarade för sajten.

Sålde cannabis

"När domstolen inte kan utesluta andra förklaringar än den som åklagaren har presenterat finns det inte förutsättningar för en fällande dom. Tingsrätten har därför ogillat åtalet för driften av Flugsvamp 2.0", säger rättens ordförande, rådman Karin Walberg i ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.

Rätten har inte varit enig, en av nämndemännen anser det bevisat att 28-åringen varit administratör för sajten.

Mannen går dock inte helt fri. Domstolen fäller honom för grovt narkotikabrott då han 2013 och 2014 sålt cannabis på tre andra narkotikamarknadsplatser på darknet. Påföljden blir fängelse i ett år och tio månader.

Tre andra personer som stått åtalade för att ha hjälpt 28-åringen att tvätta pengar frias.

Erika Nekham/TT

Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg under en pressträff där åtalet mot 28-åringen och fyra andra personer presenterades. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT

FAKTA

Fakta: Det mörka nätet

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor.

Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

Inrikes

Gärningsmannen överklagar livstidsdomen

Den 52-årig man från Kungsbacka som dömdes till livstids fängelse för mord på en kvinna i Kungsbacka på juldagen överklagar domen till Hovrätten. Arkivbild.
Den 52-årig man från Kungsbacka som dömdes till livstids fängelse för mord på en kvinna i Kungsbacka på juldagen överklagar domen till Hovrätten. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

Den 52-årig man från Kungsbacka som dömdes till livstids fängelse för mord på en kvinna i Kungsbacka på juldagen överklagar domen till Hovrätten.

Genom sin advokat begär mannen att det utdömda straffet ska kortas. Han hävdar att det finns förmildrande omständigheter, som att han självmant anmält sig hos polisen och att han på grund av bland annat läkemedelsintag haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Mannen vill också slippa delar av det skadestånd han dömdes att betala.

Kvinnan, som han tidigare haft en relation till, sköts med flera skott i sin bostad på juldagen. Mannen dömdes för mord och dessutom också för förberedelse till mord mot en annan man samma dag då han direkt efter de dödande skotten mot kvinnan, med ett laddat gevär i bilen, kört till en man som kvinnan haft kontakt med. Men mannen var inte hemma.

Nyheter

Lundabo får inte heta Lucifer

Djävulen på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Nyheter
Lund En lundabo i 30-årsåldern ansökte tidigare i år om att få byta förnamn till Lucifer. Det sätter Skatteverket nu stopp för.

Skatteverket gjorde bedömningen att namnet Lucifer är olämpligt som förnamn eftersom det är ”starkt förknippat med djävulen och satan.”

Därför, heter det i motiveringen, kan namnet antas ”väcka anstöt ur allmänhetens synvinkel.”

Detsamma gäller de tre andra fall som har kommit in till myndigheten i år. I Trollhättan och Hyltebruk ansökte föräldrar om att få döpa sina nyfödda barn efter den fallne ängeln, men fick avslag.

I Sundsvall ville en man ändra sitt förnamn till ”Lucifer Grim.” Skatteverket hade inget emot namnet Grim, men eftersom de beaktade ansökan som helhet avslog de också dennes ansökan.

I Sverige i dag finns det totalt 120 personer som heter Lucifer, med en eller annan stavningsvariant. Detta har dock ingen betydelse, menar Skatteverket, eftersom de tillkom under den gamla namnlagen från 1982.

FAKTA

Förnamn i Sverige

Enligt Skatteverket måste man ha minst ett förnamn. Man kan byta förnamn flera gånger och behöver inte behålla något ursprungligt förnamn.

Att ansöka om att byta förnamn kostar 250 kronor och görs hos Skatteverket.

Enligt den nya lagen från 2016 får ett förnamn inte kunna leda till obehag hos den som ska ha det eller väcka anstöt hos någon annan. Namnet får inte uppfattas som ett efternamn. Det får inte heller vara olämpligt av någon annan anledning.

Källa: Skatteverket

Skåne

Larm om havererat segelflyg

Skåne
PERSTORP

Räddningstjänst har larmats till Bälingesjön på grund av ett flyghaveri. Enligt larmet till SOS ska det röra sig om ett segelflygplan med en person. Skadeläget är okänt.

Larmet kom 13.47.

Texten uppdateras.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Sport

Rysslandsmatchen spelas i oktober

Victor Nilsson Lindelöf grattas efter 1–0-målet mot Ryssland 2018. I oktober möts Sverige och Ryssland igen på Friends arena.
Victor Nilsson Lindelöf grattas efter 1–0-målet mot Ryssland 2018. I oktober möts Sverige och Ryssland igen på Friends arena.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Sport
Sport

Vårens möte blev inställt på grund av coronautbrottet. Men nu är det klart att herrlandslaget i fotboll ska möta Ryssland i höst i stället.

Landskampen ska spelas den 8 oktober på Friends arena, inför Sveriges två matcher i Nations League mot Kroatien den 11 oktober och Portugal den 14 oktober – båda matcherna på bortaplan.

Sverige skulle ha mött Ryssland den 28 mars.

Senast nationerna möttes var i november 2018 då Sverige vann med 2–0 och säkrade gruppsegern i Nations League.

Lund

Knivhotade sin kollega

Lund
Lund

En 20-årig man hottade sin 29-åriga kollega. Männen ska ha hamnat i konflikt vilket ledde till att 20-åringen tar fram en kniv och hotar arbetskamraten. Den utsatta mannen valde att lämna arbetsplatsen i samband med händelsen.

Knivhotet skedde på en hamburgerrestaurang på förhandlingsvägen klockan fyra på onsdagseftermiddagen.

Sport

Peterson tillbaka efter fyra månader

Rebecca Peterson under Australian Open i januari.
Rebecca Peterson under Australian Open i januari.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Sport
Sport

Tävlingsuppehållet under coronapandemin har gjort gott för tennisstjärnan Rebecca Peterson och hennes ryggproblem.

Efter fyra månaders uppehåll gör hon tävlingscomeback – i sommartourtävlingen i Falkenberg med start på fredagen.

Den 44-rankade svenskan är förstås storfavorit i turneringen.

24-åringen har haft problem med en inflammation i en disk i ryggen i över ett halvår, men spelade ända fram till i början av mars, då WTA-touren stoppades av viruspandemin.

NÄSTA ARTIKEL