Landskrona/Svalöv

Nazister granskas av JK för hets mot folkgrupp

Inlägg på Nordfronts webbplats.Foto: Skärmdump och montage
Artikel Landskrona/Svalöv Justitiekanslern har beslutat att utreda nazistiska Nordiska motståndsrörelsens webbplats Nordfront.I utredningen ingår flera inlägg som handlar om Svalövs kommun och Landskrona, där Adolf Hitler hyllas.

Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är föremål för en förundersökning gällande hets mot folkgrupp.

I centrum av förundersökningen, som leds av en chefsåklagare på uppdrag av justitiekanslern, är nazistorganisationens webbplats Nordfront.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Vetgirighet avtar inte med åren

Bilden visar en tjock man i rödrutig skjorta och keps, efter honom kommer seniorer. De är ute i naturen med många gulnade strån.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Löddeköpinge En satsning på smittsäkra vandringar för seniorer har fått Vikingatider att få upp ögonen för en kundgrupp de förbisett. Kunskapstörsten är det inte fel på.

Pensionärer har ett för snävt kulturutbud under Covid-19. Det menade Sparbanksstiftelsen Finn och bestämde sig för att finansiera tolv vandringar om natur och kultur på Vikingatider i Lödde.

Intresset för att gå en vandring har varit enorm.

– Vi får nog revidera vilka som är vår målgrupp, säger Vikingatiders projektledare Lotta Jonson. Vi kanske har förbisett seniorerna.

Bilden visar lila blommor i förgrunden och en grupp människor som står i ring och lyssnar.
De ursprungliga max 50 deltagarna har reviderats till 25. Blåsten tar ibland Peter Gråes och P-U Hörbergs röster och man får inte stå för tätt.
Foto: Lena Breitner

Annakarin Wadenbäck, 84 år, läste arkeologi i Lund som ung, men blev istället journalist och försäljare av herrkläder. Hon tycker hon inte att hon ändrat så mycket på sitt liv under pandemin. Folk i Vikhög går inte så nära.

Till vandringen kom hon av nyfikenhet.

– Jag tycker om att få ny kunskap, säger hon.

En kvinna i 80-årsåldern står vid ett buskage. Hon är solbränd.
Annakarin Wadenbäck går på kåserivandring på Vikingatider för att lära sig mer.
Foto: Lena Breitenr

84-åriga Mia Sjöström bor i Lödde, men har aldrig besökt Vikingatider tidigare.

– Däremot har jag varit flera gånger på motorträffarna, säger hon.

Hon tycker att det är tråkigt att under pandemin inte kunna träffa folk som tidigare, men hon håller sig sysselsatt. Hälsan håller hon koll på genom att vara referensperson till Minneskliniken i Malmö. Någon Alzheimer kommer hon tydligen inte att få, vilket känns skönt.

Däremot känner hon att hon mår dåligt för andra personers skull.

– Jag har en lista ringer två varje dag, säger hon. De har det tufft. Deras barn och barnbarn har inte tid. Vi gamla är satta i karantän medan för andra pågår livet som vanligt.

En kvinna i glasögon och röda örhängen ler. Hon är i 80-årsåldern.
Mia Sjöström lever ett aktivt liv och har hälsan i behåll. Men hon far illa för andras skull, de som inte är så rörliga och behöver sociala kontakter.
Foto: Lena Breitner

Vikingatiders P-U Hörberg och Peter Gråe är för ovanlighetens skull klädda i moderna kläder. De har var sin käpp att stödja sig på. Ett av stoppen blir vid den gamla begravningsplatsen, som arkeologerna funnit.

Vi får veta att de fornnordiska bosättarna varken kallade sig vikingar eller skåningar.

– Vi var nordbor, nordmän eller daner, säger Peter Gråe.

Att Harald Blåtand införde kristendomen handlade inte om någon religiös uppväckelse.

– Han lät döpa sig för att få igenom sitt handelsavtal.

Två män står med var sin käpp medan människor lyssnar. Bakom dem är ett vitkalkat hus med stråtak.
P-U Hörberg och Peter Gråe får många frågor om byggnader, historia och landskapet.
Foto: Lena Breitner

P-U Hörberg beskriver landskapet som de tog över. Åkermark som de lät återställa.

– Det kallas för torräng, säger han.

Blommor växer här i överflöd och många grässtrån är mycket riktigt torra. Bäst betas de av Ringamålakorna, som släppts här under många år. På Vikingatider kallas de dagiskor. Orsaken är att de, till skillnad från andra kor, låter vilken kalv som helst dia. De ger inte mycket mjölk, men den är mycket proteinrik.

Några röd- och vitbrokiga kalvar glor in i kameran. En enorm tjur står bakom elstängslet.
Ringamålakor av Ragnarödsgruppen höll på att förintas. Efter en listig räddningsaktion betar de nu på Vikingatider, men kalvarna smiter gärna ut.
Foto: Lena Breitner

Gunilla Sernelin, 79 år från Lödde, blir förtjust när ämnet kommer upp.

– Mormor var barnfödd i Ringamåla i Blekinge, berättar hon.

De sista Ringamålakorna av Ragnarödsgruppen höll på att möta slaktmasken för tio år sedan. En tjurig bonde skulle skicka de två sista och dräktiga korna till slakt, men två bönder var listiga och fick slaktbilen att ta en tur om deras gårdar. Två svartvita kor som fick se döden i vitögat istället.

Efter en tur till vikingagården får besökarna gå runt och titta och ställa frågor. Alla hus har en funktion på gården.

Sedan är det kaffe i den långa och nya gillesalen. Öppna dörrar gör att det fläktar och berättelserna fortsätter.

Gunilla Sernelin har tidigare varit på botanisk vandring på Vikingatider.
Foto: Lena Breitner

Kultur och nöje

AC/DC firar "Back in black" med dokumentär

AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 25 juli fyller AC/DC:s klassiska album "Back in black" 40 år. Det firar det australiska rockbandet med en Youtube-dokumentärserie om den tongivande skivan.

Den första delen, som avhandlar "You shook me all night long", har redan publicerats på AC/DC:s Youtube-kanal. Låten var den första singeln med nya sångaren Brian Johnson, som tog över när Bon Scott dog av alkoholförgiftning i början av 1980.

Fler delar av dokumentärserien kommer att släppas fram till den 25 juli, enligt Classic Rock.

Kultur och nöje

Tina Turner släpper nytt – med norske Kygo

Tina Turner. Arkivbild.
Tina Turner. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det var inte i går Tina Turner släppte en ny singel. Men nu har det i alla fall blivit dags för en nygammal låt från superstjärnan.

På fredag släpps en ny version av hennes största hitlåt "What 's love got to do with it". Det handlar om en officiell remix av den norske hitmakaren Kygo.

"Jag kan knappt tro att jag släpper ett samarbete med Tina Turner på fredag! 'What 's love got to do with it' är en av mina absoluta favoritlåtar, det känns overkligt att få chansen att jobba med en sådan legendarisk artist", skriver Kygo på Twitter.

"What 's love got to do with it" släpptes ursprungligen som singel 1984. Den toppade listor över hela världen belönades med tre amerikanska Grammys, däribland årets låt.

Kygo. Arkivbild.
Kygo. Arkivbild.
Foto: Amy Harris/AP/TT

Mellanskåne

Förälder skulle ”plocka” lärare

Tomt klassrum.
Lärare skulle ”plockas” efter misstänkt misshandel. (Arkivbild från annan skola)
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Mellanskåne
Eslöv
Mellanskåne Inför grundskoleelever ska en lärare ha skrikit att han skulle ”plocka” en av lärarna. Detta efter misstanke om att en lärare misshandlat en elev.

Det var i slutet av april som föräldrar till en elev i en grundskola i mellanskåne, ska ha tagit sig in i en lektionssal. Här ska en av föräldrarna ha varit upprörd och skrikit ”jag ska plocka det jävla ludret”, ord riktade mot en av lärarna och som nu är föremål för en anmälan om olaga hot.

Ord står mot ord

Bakgrunden till dramat ska enligt vittnesmål ha varit att förälderns två barn bråkat med varandra. När lärare försökte sära de båda barnen åt ska den påstådda misshandeln ha skett. Enligt skolpersonal ska ett av barnen haft ett hårt grepp om den andras hals, ett grepp som personalen tvingades dra loss. Men enligt ett av barnen ska en av lärarna ha satt ena knät mot dennes kropp.

Även om ord står mot ord så står det klart att ett av barnen ringde sin pappa som i upprört tillstånd kommit till platsen. Men vad föräldern verkligen sagt i klassrummet är oklart då ord står mot ord även här. Enligt föräldern skulle denne aldrig ha sagt att en lärare skulle ”plockas”. Till polisen förklarar föräldern att om detta verkligen skulle ha sagts så skulle föräldern ”tagit hand om henne dagen efter”, vilket alltså inte skett.

Flera incidenter

Samtidigt uppger föräldern att familjen vill lägga ner den misshandelsanmälan som de inledningsvis riktat mot läraren, trots övertygelsen om att misshandeln inträffat. Detta med förklaringen att det är för många lärare som säger emot och att det är ”svenskar mot invandrare, de vinner alltid”.

Enligt vittnesmål från skolpersonal framgår det att flera incidenter skett vid tidigare tillfällen. Ett vittne av den aktuella händelsen uppger att föräldern även hotat ett av barnen med att skicka denne till en släkting i Afghanistan.

Föräldern har till polisen uppgett att böter accepteras om detta skulle bli utfallet av förhandlingarna i Lunds tingsrätt.

Malmö

Två flickor rånade 13-åring

En 15-årig tjej döms för att tillsammans med en 14-åring rånat en flicka på hennes jacka.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En 15-årig flicka döms till ungdomsvård för att ha rånat en 13-åring på hennes jacka i fjor. 15-åringen får dock behålla jackan, eftersom det inte är bevisat att den beslagtagna jackan är densamma.

Upprinnelsen till rånet ska ha varit ett bråk i oktober 2019 mellan 13-åringen och en jämnårig klasskamrat. Den jämnårige ska då ha ringt dit två äldre flickor, en 14-åring och en 15-åring.

Enligt stämningsansökan ska de två äldre flickorna kommit till skolan och ”tillsammans och i samförstånd” tagit 13-åringens jacka.

15-åringen har förnekat brott. Hon menade att hon, tillsammans med 14-åringen, åkte till skolan och träffade 13-åringen, men bara för att säga till henne att sluta bråka.

Enligt tingsrättens dom ska de dock ha gjort mer än att bara säga till henne. De knuffade henne och hotade henne med våld om hon inte lämnade över sin jacka till dem.

När hon lämnat över sin jacka slog de henne ändå och drog henne i håret.

14-åringen, som inte är straffmyndig, tog enligt tingsrätten på sig ansvaret för händelsen och förringade 15-åringens deltagande. Rätten menar dock att målsägandes och vittnets berättelser ger stöd för att döma 15-åringen för rånet.

Rätten skriver att våldet och hoten ”har varit av mindre allvarligt slag men förloppet har varit utdraget.” De skriver också att rånet skedde ”under förnedrande former” eftersom flickan fick lämna över ett klädesplagg.

Straffvärdet motsvarar 12 månaders fängelse, men eftersom hon endast var 15 när brottet begicks reduceras det ner till tre månader.

Socialtjänsten har föreslagit en sex månader lång vårdinsats för flickan och eftersom brottet, enligt rätten, verkar vara en engångsföreteelse framstår det som en lämplig påföljd.

15-åringen ska också betala 8 500 kronor i skadestånd för kränkning och självrisken för jackan.

Hon får dock behålla jackan, som togs i beslag av polisen. Rätten anser att det rör sig om en populär jacka och att det inte är bevisat att det är samma jacka som stals från 13-åringen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Skurup

Länsstyrelsen upphäver delar av tiggeriförbudet

En gatumusiker och ett gitarrfodral på backen med mynt och sedlar på.
Länsstyrelsen upphäver delar av tiggeriförbudet som fullmäktige i Skurup beslutade om i juni. Publik ska i fortsättningen kunna ge gatumusiker en slant för god musik.
Foto: Martina Holmberg / TT
Skurup
Skurup Länsstyrelsen upphäver delar av tiggeriförbudet som har klubbats i fullmäktige Skurup.
Myndigheten anser att det begränsar den som vill framför gatumusik eller annan konstform.

Det var i juni som politikerna i fullmäktige att revidera de allmänna lokala ordningsföreskrifterna och skriva in att det ska vara förbjudet att tigga på vissa offentliga platser i kommunen. Alltså be om pengar.

– Det här är egentligen ett verk av tidigare beslut tagna i fullmäktige och det är angeläget att tiggeriet upphör. Det har ökat lavinartat den senaste tiden av något skäl, sa kommunalrådet Johan Bolinder (M) då.

SD:s talesperson Lars Nyström var nöjd med beslutet och sa då:

– Det är framför allt glädjande att Moderaterna har svängt i denna viktiga fråga.

Tiggeriförbudet som helhet har länsstyrelsen inga invändningar mot.

– Det gäller på de platser som man beslutat om, säger Ann-Britt D. Adell på länsstyrelsens förvaltningsjuridiska enhet.

Fullmäktige beslutade att man i Skurup inte får be om pengar på torget, gågatan och fram till tågstationen. Inte heller ska det vara tillåtet att tigga vid handelsområdet vid E65. Förbudet gäller även längs med huvudgatorna och torgen i Rydsgård och Abbekås samt vid hamnområdet i Abbekås.

Strider mot ordningslagen

Kommunen vill även att det ska krävas tillstånd av polisen för insamling av pengar i samband med framförande av gatumusik. Men det stycket upphäver länsstyrelsen motiveringen att det strider mot ordningslagen. Förbudet skulle innebära en reglering av konstformen.

”Kommunen får inte meddela sådana föreskrifter som innebär en inskränkning i den enskildes frihet att framföra ett musikaliskt verk eller något annat konstnärligt verk.”

Personer som vill framföra ett musikaliskt verk eller något annat konstnärligt verk får ha en burk, till exempel, framför sig där allmänhet som tar del av verket kan lämna bidrag. Det betraktas inte som aktiv penninginsamling som innefattas av tillstånd, menar länsstyrelsen.

Aktiv insamling

Annorlunda är det dock om musikanten eller konstnären går runt bland publiken och samlar in pengar.

”Ett sådant tillvägagångssätt torde regelmässigt vara att betrakta som en penninginsamling”, menar länsstyrelsen.

Länsstyrelsens beslut går att överklaga till förvaltningsrätten. Johan Bolinder säger att det inte är bestämt om kommunen ska överklaga.

– Det viktigaste var att det mer generella tiggeriförbudet kom på plats, det har redan gjort stor nytta och många kommuninvånare har varit angelägna om införandet. Vi har inte tagit ställning till eventuell överklagan än, men sannolikt kommer vi inte att gå vidare med detta såvida vi inte ser i framtiden att problemet med "gatumusikanter" ökar.

Sjöbo

Friluftsbaden lockar trots coronapandemin

Elsa Ingesson vågar hoppa från högsta höjden.
Sexåriga Elsa Ingesson vågar hoppa från högsta höjden.
Foto: Axel Hilleskog
Sjöbo
SJÖBO Antalet besökare på kommunens friluftsbad är än så länge ungefär det samma som förra året.
– Det är vi nöjda med, säger Håkan Andersson, fritidschef på kommunen.

I luften är det runt 20 grader i poolen 25 och solen bryter igenom molnen över Fränningebadet i Vollsjö. Joanna Lind som bor i Vomb i Lunds kommun har begett sig hit på tisdagen med sina tre döttrar trots att flera andra friluftsbad ligger närmare hemmet.

– Jag har varit här under många år och gillar det jättemycket. Det är väldigt familjärt, folk hjälps åt och om man behöver gå på toa så kan någon passa ens barn, säger Joanna Lind som har haft sina döttrar på Fränningebadets simskola.

Kommunen har till följd av coronapandemin bland annat stängt omklädningsrummen och gjort markeringar i asfalten för att folk ska hålla avstånd i glasskön. Ett par enstaka klagomål har landat hos kommunen när badgäster inte längre kan byta om i omklädningsrummen.

– Folkhälsomyndighetens har rekommenderat att man ska komma ombytt vid idrottsträningar och vi följer den rekommendationen, säger fritidschefen Håkan Andersson.

Joanna Lind uppskattar åtgärderna.

– Det är jättebra och förståeligt. Vi var lite oroliga inför simskolan på grund av corona men jag tycker att de har anordnat det fint.

Inför säsongen var det täta orosmoln över friluftsbaden och diskussioner om att de inte skulle hållas öppna under sommaren. Så blev inte fallet men juli har ju tyngts av faktiska mörka moln vilket gjort att besöksantalet minskat.

– Det ser ut ungefär som förra året, då hade vi också en rätt bra inledning och fint väder. Friluftsbaden är till sin natur väldigt väderberoende, säger Håkan Andersson.

Jacob Gatford från Löberöd gör en volt på Fränningebadet.
Jacob Gatford från Löberöd gör en volt på Fränningebadet.
Foto: Axel Hilleskog

Under hela 2019 lockade kommunens tre friluftsbad – Orebadet, Fränninge och Östra Färs – cirka 24 000 besökare. Enligt Håkan Andersson är antalet besökare hittills i år ungefär som vid samma period 2019. Vad det gäller årets upplaga av simskolan mellan vecka 25-27 lockade den runt 250 deltagare.

– Den rullar på oavsett väder och det var ungefär samma omfattning som förra året.

Lars Olsson och Melker och Petra Evergren kom från Hörby till badet på tisdagen.
Lars Olsson och Melker och Petra Evergren kom från Hörby till badet på tisdagen. – Jag tycker att det är en liten pärla, det är inte så stort och lagom med folk, säger Petra Evergren.
Foto: Axel Hilleskog

Höör

Klassiska tongångar på innergården

En av konserterna blir med Höörs Barockensemble, den 8 augusti.
Foto: Henrik Lindahl/Arkiv
Höör
HÖÖR Helt stopp för kulturen är det inte, trots coronakrisen. På Kulturhuset Anders planeras för fem konserter senare i sommar.

Eller rättare sagt på Kulturhuset Anders innergård. Fem olika teman med tyngdpunkten i den klassiska musikens tecken väntar. Först ut är dock en ”jazzmorgon” med pianisten Mathias Landaeus.

Den 1 augusti blir det ”solomorgon” med Hanna Thiel på viola de gamba.

Den 8 augusti väntar ”barockmorgon” med Höörs barockensemble.

15 augusti: ”Sommartoner” med Marianne Cszimadia Landaeus på violin.

Sist ut är familjeföreställningen ”Höga flöjten” den 22 augusti då musik och gyckel utlovas med Marit Ernst Bock på blockflöjt i sällskap av akrobaten Signe Gravlund Thomsen.

Korta konserter

Konserterna är egentligen två till antalet varje gång, och rätt korta. De börjar klockan 10 och 11 på förmiddagarna och alla äger rum på innergården utom jazzmorgonen som sker inne på kulturhuset. (Även de andra konserterna kan komma att flyttas inomhus vid dåligt väder.)

Arrangörer är Höör Barock, Musik i Syd, Höörs kommun och Region Skåne.

– Innergården med sina stockrosor och vitkalkade väggar blir en intim konsertscen där tiden kan få stå still en stund, skriver Emelie Roos från Höör Barock i ett pressmeddelande.

Arrangörerna följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och därför gäller max 50 personer i publiken och man får själv ta med något att sitta på (inomhus möbleras det med stolar med avstånd). Entrén är gratis men den som vill kan skänka en slant, kontant eller med Swish.

NÄSTA ARTIKEL