Sommarkrönika

När klumpen i halsen löstes upp

Gunilla Wedding. Arkiv
Artikel Sommarkrönika Kultur- och nöjesredaktionens om det bästa från veckans Sommar i P1. I dag är det Gunilla Weddings tur.

”Och jag gråter ett hav av sorg och längtan.” Så beskriver Madeleine In Hwa Björk utan större åthävor men med glasklar tydlighet sin reaktion när hon för första gången pratar i telefon med sin biologiska moster.

Jag har en rejäl klump i halsen och ofta tårar i ögonen när jag lyssnar på hennes Sommar. Det handlar om hur hon adopterades från Sydkorea som liten och hela sitt liv, fram tills för något år sedan, trott att hon visste varför och hur hennes historia såg ut. Så visar det sig att allt är fel, att hennes papper blandats ihop med ett annat adoptivbarns papper och inget i hennes egen bild av sin bakgrund före Sverige stämmer. I sitt Sommar berättar hon också om hur hon så småningom får kontakt med den familj som verkligen är hennes biologiska familj i Sydkorea och också får veta att hon adopterats bort utan sin mammas godkännande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Flicka åtalas för penningtvätt

Bilden visar ett öppnat paket från posten. Det ligger en gul och en röd Festis i paketet.
Lundabon swishade 500 kronor för att få köpa en Iphone för 5 000 kronor. Istället fick han ett paket Festis.
Foto: Polisen
Kävlinge
Kävlinge En minderårig Kävlingeflicka lånade ut sitt swishnummer och bankkort till bedragare. Hon vill inte lämna ut några namn och åtalas nu för penningtvättsbrott.

Det var i maj som en Lundabo fick se att en iphone var till salu på nätet för 5 000 på nätet.

Mannen kom i kontakt med säljaren, som ville ha förskottet betalt till sin flickvän. 500 kronor swishades till den minderåriga Kävlingebon. När paketet kom fanns det inte någon telefon i paketet. Istället låg där flera paket Festis. Säljaren gick inte att få tag på.

I ett tredje fall såldes en Gucci-keps på nätet. En köpare ställde många frågor om varför han skulle swisha någon annan, men fick förklaringen hade nått en beloppsgräns för transaktioner. Även här hänvisades till Kävlingeflickans nummer. Därför swishade han 950 kronor, men fick aldrig någon keps.

I ett annat fall köpte en man vita skor på Blocket. Han swishade enligt instruktionen 770 kronor till Kävlingefickan. Istället för nya vita skor fick han ett par begagnade fotbollsskor på posten. Säljaren var nu oanträffbar.

När flickan förhördes ville hon inte berätta vilka som förmått henne att vara mellanhand i bedrägeriet. Hon säger att hon hjälpt ”vänners bekantas vänner” som hon inte kände. Hon säger att hon inte förstod att hon utnyttjades. Hon trodde att man trodde att om man var ”snäll mot någon” så skulle andra vara snälla mot henne.

Föräldrarna har nu avslutat hennes swish-konto så det här inte ska hända igen. Flickan har nu fått ett sommarjobb och ska betala tillbaka pengarna som folk blivit lurade på.

Inrikes

Larm om kraftig smäll i Stockholm

Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer har hört en kraftig smäll vid Stora Essingen i Stockholm. Polisen larmades till platsen strax före klockan 19.

– Det är flera inringare som hört av sig om att de har hört en väldigt kraftig smäll. En del uppger att de har sett någon form av rökutveckling, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen.

Polisen tog sig till platsen med flera patruller för att undersöka händelsen. Men klockan 19.45 hade de fortfarande inte hittat någonting.

– Det är ingen person som är påträffad skadad och det är ingen form av materiell skada som har påträffats, säger Bryngelsson.

Kultur och nöje

Countrygruppen Lady A stämmer sin namne

Dave Haywood, Hillary Scott och Charles Kelley i countrygruppen Lady A – tidigare Lady Antebellum. Arkivbild.
Dave Haywood, Hillary Scott och Charles Kelley i countrygruppen Lady A – tidigare Lady Antebellum. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Countrygruppen Lady Antebellums nya namn Lady A användes redan av bluesartisten Anita White. Nu väljer countrygruppen att stämma White, skriver flera medier.

Det var i juni som Lady Antebellum valde att byta namn till Lady A efter att ha förstått att ordet "antebellum" har kopplingar till slaveriet i USA. De försökte då finna en överenskommelse med Anita White, som hade använt artistnamnet Lady A i över 20 år.

Men dialogen bröt samman. Enligt countrygruppen krävde White tio miljoner dollar för att låta dem använda namnet. Gruppen menar dock att de äger varumärket Lady A sedan 2010.

Gruppens medlemmar Hillary Scott, Charles Kelly och Dave Haywood har nu lämnat in en stämningsansökan där de hävdar sin rätt att få kalla sig Lady A.

"Vi är ledsna att behöva meddela att vi inte längre kan hoppas på att nå en överenskommelse med Anita White", säger medlemmarna i ett gemensamt uttalande enligt Rolling Stone Magazine.

Däremot söker gruppen ingen ekonomisk kompensation från Anita White. Inte heller kräver de att White ska byta artistnamn.

Anita White har tidigare uttryckt att hon anser det ironiskt att countrygruppen har bytt namn i stöd för Black lives matter men samtidigt stulit ett namn från en svart artist.

– Det skulle inte ha krävts George Floyds död för dem att inse att deras namn bär på kopplingar till slaveriet. Det här är en möjlighet för dem att låtsas att de inte är rasister eller att låtsas att det här betyder något för dem, sade Anita White till Rolling Stone Magazine i juni.

Ekonomi

Irländsk skräll i eurogruppen

Irlands finansminister Paschal Donohoe har valts till ny ordförande i eurogruppen. Arkivfoto.
Irlands finansminister Paschal Donohoe har valts till ny ordförande i eurogruppen. Arkivfoto.
Foto: Niall Carson/PA/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Spanska Nadia Calviño var favorit – men det blir Irlands Paschal Donohoe som tar över som ordförande i eurogruppen.
Högerpolitikern vann torsdagens webbomröstning bland euroländernas finansministrar.

Den 45-årige Donohoe representerar konservativa Fine Gael och har varit sitt lands finansminister sedan 2017. Dessförinnan var han även EU-minister 2013-14 och transport-, turist- och EU-minister från 2014.

Nu tar han över från portugisen Mario Centeno som mötesledare för euroländernas finansministrar.

"Jag är djupt hedrad att bli vald till ny ordförande i eurogruppen. Jag ser fram emot att arbeta med alla mina eurogruppskollegor under de närmaste åren för att garantera en rättvis och inkluderande återhämtning för alla när vi tar oss an utmaningarna med fast beslutsamhet", skriver Donohoe på Twitter efter omröstningen.

Favorit var annars hans spanska kollega, 51-åriga Nadia Calviño från socialistpartiet PSOE, som på förhand fått stöd från såväl Frankrike som Tyskland.

Den tredje kandidaten i kampen, liberale luxemburgaren Pierre Gramegna, uppges ha kastat in handduken efter den första omröstningen, sedan ingen kandidat då fått nödvändiga tio röster.

Euroländernas mötesordförande – ibland kallad för "eurogruppens chef" – är en av de tyngre posterna i EU, även om det bara är en deltidsuppgift vid sidan av det ordinarie ministerarbetet. Donohoes mandat löper i 2,5 år.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Eurogruppens ledare

De 19 euroländerna håller finansministermöten i princip varje månad, oftast på eftermiddagen och kvällen innan samtliga finansministrar i EU har sina möten. Euroträffarna leds av en särskild mötesordförande som väljs av de närvarande finansministrarna för 2,5 år i taget.

Följande herrar har hittills lett eurogruppen sedan posten inrättades 2005:

2005–13: Jean-Claude Juncker, Luxemburg.

2013–18: Jeroen Dijsselbloem, Nederländerna.

2018–20: Mario Centeno, Portugal.

2020: Paschal Donohoe, Irland.

Sport

Rosengård jagar tredje raka segern

Nathalie Björn i FC Rosengård.
Nathalie Björns FC Rosengård spelar hemma mot Eskilstuna United.
Foto: Erik Simander/TT/arkiv
Sport
Fotboll Två 1-0-triumfer och knappt några chanser bakåt. Säsongen har börjat lovande för guldtippade FC Rosengård som på fredagen spelar hemma mot Eskilstuna United DFF.

– Inga enkla segrar, men jag tycker att vi presterat rätt bra, konstaterar assisterande tränaren Patrick Winqvist med knappa dygnets distans till drabbningen på Malmö IP.

– Nu är det dock en ny uppgift och den som tror på tre lätta poäng har helt fel.

Eskilstuna United inledde med 3-3 borta mot KIF Örebro och spelade därefter 1-1 när Kopparbergs/Göteborgs FC kom på besök.

– Vi får inte glömma att Eskilstuna inte förlorat en match i Damallsvenskan sedan i augusti förra året och är svårbesegrat, vilket Göteborg fick erfara.

Efter två väntade tillställningar räknar Winqvist med någonting helt annat på fredagskvällen.

– Eskilstuna har en grunduppställning som bygger på 3-4-3 och är rätt direkt framåt i sitt sätt att agera på. Det är ett lag som kan leva med många olika matchbilder utan att bekymra sig.

– Därför gäller det att vi hittar en matchbild som passar oss och klarar av att hantera förändringar under spelets gång.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Malmö

Nöjesjätte i Malmö riskerar behöva stänga

Malmö
Kultur och nöje
Malmö Coronapandemin har slagit hårt mot Nöjessverige. Swing Inn AB, som driver sju verksamheter i kvarteret Malmborgen i centrala Malmö, tillhör dem som kan behöva stänga om inte läget förbättras.

Det är Swing Inns vd Markus Walterström som luftar farhågorna i en intervju med Sydsvenskan. Företaget som driver Privé och Swing Inn, Pickwick, Elysée, Sankt Markus vinkällare, Gränden, och Orvars korvar kan behöva stänga i januari om inte läget blir bättre. En viktig stötesten är julborden.

– Inget är bokat i dagsläget är det en tuff prognos framåt. Företag går inte ut och roar sig på samma sätt nu som innan, säger han till tidningen.

Uppemot 90 personer arbetar på företagets verksamheter och skulle beröras av en stängning. Walterström tror dock inte på att en stängning skulle bli permanent.

– Nej, jag tror inte det. Min ambition är öppna upp så fort läget blir bättre, när folk känner sig trygga och restriktionerna har släppt.

Sport

Även Nashville utesluts ur MLS-turnering

Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Foto: Sean Meagher
Sport
Sport

Nashville SC portas från att delta i den turnering i Orlando som ska avgöra den amerikanska fotbollsligan MLS. Det efter att nio spelare bekräftats vara smittade av coronaviruset.

"Vi har uteslutit Nashville SC från turneringen. På grund av de positiva testerna har inte klubben kunnat träna sedan de kom till Orlando och har därför ingen möjlighet att spela matcher", sade MLS-kommissionären Don Garber i ett uttalande på ligans hemsida.

Sedan tidigare har även Dallas stoppats från att delta turneringen efter att tio spelare och en person i ledarstaben testats positivt för coronaviruset.

Turneringen startade under torsdagen och pågår fram till den 11 augusti.

Kultur och nöje

Unga gör sina egna sommarprat

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Mohammed är höjdrädd men drömmer om att bli pilot. Zerin vill berätta om sin ångest för att få andra att må bättre. Johanna pratar om osäkerheten kring framtiden. De är alla med i projektet Unga sommarpratare.

Utanför Mazettihuset i Malmö är det grådassigt juliväder men inne i Kulturskolans lokaler råder stim och stoj. Under sommaren kommer ett 20-tal ungdomar att få berätta sina historier i podcasten Unga Sommarpratare, ett projekt som drivs av Ung i Sommar, kulturförvaltningen och Malmö Kulturskola.

– Att låta ungas röster bli hörda är viktigt för oss på Kulturskolan. Att dessutom erbjuda dessa unga Malmöbor vår kulturella allemansrätt genom en fantastisk möjlighet till att själva skapa, känns väldigt inspirerande, säger Ulrika Renström, strateg på Malmö kulturskola.

Många olika kulturer

Johanna Mounzer, Mohammed Saifalla och Zerin Khalil är tre av dem som sökt praktikplats på Ung i Sommar och som kommer att få spela in sina egna sommarprat.

– Det har varit riktigt roligt, vi som grupp har integrerats riktigt bra, det är många olika kulturer och det har varit väldigt kul, säger Mohammed Saifalla.

Ingen av deltagarna kände varandra sedan tidigare men det märks tydligt att de nu på sin fjärde och sista vecka kommit varandra nära. De interna skämten haglar tätt och får dem att fnissa.

– Vi har lärt känna varandra på en djupare nivå, konstaterar Zerin Khalil.

30 minuter långt avsnitt

Under de tre veckorna har de skrivit och bearbetat sina texter, haft respons och skrivövningar. Det hela resulterar i varsitt 30 minuter långt poddavsnitt där ungdomarna berättar om sig själva och tar upp ämnen som berör allt från rasism och mobbning till framtidsplaner.

– Att skriva de här texterna innebär att man ibland måste gå in i sina känslor, mycket handlar om dåtid och då måste man gå in i den situationen igen och känna det man kände förr. Det har varit jobbigt för vissa, att prata om det och vara så öppen i sina texter men jag tror också att det är något som behövs ibland. Att gå igenom det igen och bli starkare, säger 18-åriga Johanna Mounzer.

Hennes avsnitt kommer att handla om hennes barndom, hennes relation till musiken och familjen.

– Min röda tråd är vilsenhet och osäkerhet kring framtiden. Jag pratar om att gå vilse och att hitta hem.

Pratar om höjdrädsla och mobbing

17-årige Mohammed Saifalla kommer att prata om motsatsen mellan att vilja bli pilot och samtidigt vara höjdrädd.

– Och så kommer jag att prata om flygindustrin och hur det påverkat miljön och lite om rasism. Jag vill berätta att vem som helst kan vara pilot om du har passion. För mig är viljan att bli pilot starkare än rädslan för höjder.

Den yngsta av de tre, 15-åriga Zerin, tar i sitt sommarprat upp relationen till skolan.

– Jag kommer snacka om hur det var för mig i skolan, om mobbning eftersom jag har själv gått igenom det och om ångest. Och om att jag vill bli psykolog i framtiden för att hjälpa andra ungdomar.

Hur känns det att era sommarprat kommer bli lyssnade på?

– Det känns väldigt nervöst. Jag pratar om saker jag inte pratat om med andra Mina vänner och min familj kanske råkar lyssna och det känns väldigt konstigt. Jag har visat en sida som jag vanligtvis inte brukar visa, säger Zerin.

– Det känns bra. Det är många unga som vill bli lyssnade på och genom den här plattformen får vi göra vår historia hörd, det är inspirerande, konstaterar Mohammed.

Johanna nickar instämmande:

– Det är skönt, häftigt och läskigt på samma gång.

Vad kommer ni att ta med er från det här projektet?

– Nya vänner. Och en sak jag lärt mig är att jag fått förstå dessa människor bättre genom att höra deras historier. När man gör det tror jag att man behandlar andra med mer empati än tidigare, säger Johanna.

”Alla har en historia att berätta”

Irya Gmeyner är låtskrivare, producent och artist och handleder arbetet med sommarpratarna tillsammans med Thomas Holst.

– På grund av corona finns det inte så många kulturjobb för ungdomar så jag fick frågan om jag kunde hitta på något. Vi visste inte vilka ungdomarna var men oavsett erfarenhet och bakgrund så har alla en historia att berätta. Så jag föreslog att vi skulle spela in ett sommarprat med dem, säger hon.

Varför är det här projektet viktigt?

– Det finns väldigt få forum där unga kan prata om hur man upplever saker utan att en vuxen eller ens omgivning tolkar det. Jag har jobbat mycket med ungdomar och många mår dåligt och har ingen att prata med. De upplever också att de har svårt att prata med kompisar, de är rädda att de ska tycka att man är sämre bara för att man mår dåligt. Det här blir som ett ventilationsrum att berätta om hur man känner och tycker.

För flera av ungdomarna har sommarpratet varit en stor utmaning.

– Många är inte vana vid att uttrycka sig i text så det har varit en stor utmaning. Och det är läskigt att sitta och prata om sig själv, även om vi gått igenom texterna och kommit med feedback så är det läskigt att spela in. De pratar om väldigt personliga och jobbiga ämnen, om mobbning, om autism, om svåra resor över havet, om flykt och ensamhet.

Tillsammans har de haft en månad ihop - en alltför kort tid menar Irya Gmeyner.

– Det svåra har varit att sätta igång processen. Det är en process som man inte kan skynda på, man måste lära känna varandra, våga uttrycka sig, våga prata om saker. Fundera på vad man vill skriva om och vad det är man vill berätta. Så nu i slutet tänker man ”Är tiden redan slut? Vi har ju precis börjat!”.

FAKTA

Här kan man lyssna på sommarpraten:

https://malmo.se/Uppleva-och-gora/For-familjer-barn-och-unga/Malmo-Kulturskola/Malmos-Unga-sommarpratare.html

NÄSTA ARTIKEL