Konst/recension

Existentialism – tema för konstsommaren

Foto: Patrick Pleul/AP/DPA/TT
Artikel Konst/recension Tidningens konstkritiker Britte Montigny har åkt Skåne runt och tipsar om de mest spännande konstutställningarna i sommar.

Själv börjar jag sommarens konstodyssé i Skånes nordvästra hörn där Galleri Arnstedt i Östra Karup under högsommaren gästas av Cecilia Edefalk. Delvis i förlängningen av utställningen Maskros/Dandelion som visades på Waldemarsudde 2017 består merparten av utställningen av skira akvareller i blekt blått, blekt grönt, blekt grått.

Likt en sentida Albrecht Dürer synliggör hon i dessa verk den ömtåliga skönhetsskatt som ryms i vissnande maskrosors slutna blomsterhuvuden och luftiga fröbollar. Cecilia Edefalk rör sig varsamt i den diffusa zonen mellan varat och icke-varat. I dessa gränstrakter för hon i andanom samtal med det förflutna, än med antikens konst än med sentida konstnärer ej längre i livet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Anders Borg: Såg Göran Persson som Darth Vader

Tidigare finansministern Andes Borg (M) älskade Star Wars som liten. Arkivbild.
Tidigare finansministern Andes Borg (M) älskade Star Wars som liten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den politiska sammansättningen som från början kallades Allians för Sverige fick sitt namn från Star Wars, enligt den tidigare finansministern Anders Borg, som berättar om den borgerliga konstellationen i sitt sommarprat i Sveriges Radios P1.

Anders Borg påtalar att det är hans version av hur namnet kom till och säger att han som barn älskade Stjärnornas krig – där Alliansen var Imperiets motståndare.

– Alliansen var den svagare parten som mot alla odds besegrade Imperiets mäktiga dödsstjärnor och galatiska stjärnkryssare, säger Borg i programmet och fortsätter i seriös ton:

– Det var lite roligt att vi döpte samarbetet efter Luke Skywalker och Obi-Wan Kanobis allians. Det vore gement att likna Persson, jag ber om ursäkt Göran, för Darth Vader, men det var roligt.

I korridorerna till riksdagen kunde Anders Borg gå runt och vissla på marschmusiken som i filmerna ofta ackompanjerar framträdanden från filmernas onde karaktär, Darth Vader.

Politik och bankvärld

Anders Borg har en lång karriär inom såväl politiken som bankvärlden bakom sig. Han gick med i Moderata ungdomsförbundet under gymnasietiden, och efter den borgerliga valsegern 1991 utsågs han till politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen.

Efter den borgerliga valförlusten 1994 lämnade Anders Borg under en period politiken för att i stället arbeta inom bankvärlden. Han utsågs till finansminister 2006 – och innehade därefter posten fram till 2014.

Lämnade uppdrag efter fest

Efter en omtalad fest i Stockholms skärgård 2017, där Borg efteråt på Facebook bad om ursäkt för att han betett sig "otrevligt", lämnade han flera av sina uppdrag, bland annat styrelseuppdrag i Kinnevik och Bima, samt uppdraget som senior rådgivare åt finanshuset Citigroup.

Hösten 2019 gav Borg ut memoarboken "Finansministern".

Kultur och nöje

William Spetz: Jag är en amöba på fritiden

William Spetz Dramatendebuterar i höst i föreställningen 'Liv Strömquist tänker på sig själv'. 'Det känns sinnessjukt. Jag har nog haft ett klassiskt mindervärdeskomplex i och med att jag inte är scenskoleutbildad. Jag gick teater på gymnasiet och har alltid älskat det jag gör, men någonstans har jag nog tänkt att jag inte kommer att komma in i ett sådant hus. Men därför är jag så lycklig över att få vara med, alla behöver ju inte göra samma resa', säger han.
William Spetz Dramatendebuterar i höst i föreställningen "Liv Strömquist tänker på sig själv". "Det känns sinnessjukt. Jag har nog haft ett klassiskt mindervärdeskomplex i och med att jag inte är scenskoleutbildad. Jag gick teater på gymnasiet och har alltid älskat det jag gör, men någonstans har jag nog tänkt att jag inte kommer att komma in i ett sådant hus. Men därför är jag så lycklig över att få vara med, alla behöver ju inte göra samma resa", säger han.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Från Youtubehumor till Dramatendebut – 24-årige William Spetz har valt en krokig väg till den svenska nationalscenen. Med sig har han en konstant känsla av osäkerhet.
– Går jag runt och är nöjd jämt kommer jag bara att lägga upp fötterna på bordet och vara halvdan, säger han.

Det började med en så kallad fri workshop på Dramaten – som William Spetz i efterhand misstänker var en förklädd audition. Där var han, en 24-åring som slog igenom med humorklipp på internet medan Youtube fortfarande var ungt, tillsammans med ett gäng utbildade skådespelare.

– Jag minns hur rädd jag var när vi satt där och drack kaffe innan, och alla sade till varandra: "Jaha, när gick du ut scenskolan då?" Jag kunde ju inte svara på det, säger William Spetz.

Efteråt ringde trots allt telefonen, och han blev erbjuden en roll i föreställningen "Liv Strömquist tänker på sig själv", fritt baserad på serietecknarens bok "Den rödaste rosen slår ut".

"Hierarkiskt och machokultur"

I mars tillträdde Mattias Andersson tjänsten som konstnärlig ledare på Dramaten. Då hade hans företrädare Eirik Stubø, som även vad vd, avgått, efter tidigare arbetsmiljöproblem. Debutanten ser det som att nationalscenen har startats om, som med en hjärtstartare.

– Jag antar att det var precis tvärtom från vad teater ska vara. Hierarkiskt, narcissistiskt och machokultur, allting som egentligen dödar det teater ska handla om – att vi är i det kollektiva tillsammans. Det är rätt ironiskt att det som främst gubbar och män har hållit på med, att sparka upp sig själva, även förstört det som de vill komma åt, en sårbarhet, säger William Spetz.

Killgäng spred rykten

Skådespelardrömmarna är anledningen till att Umeåsonen 2010 började spela in videoklipp – som han utan större förväntningar publicerade på det då relativa nya videoforumet.

– Jag gick in på Youtube med inställningen att "jag har inget minne på min dator, här kan jag lagra klipp", sedan insåg jag att folk kunde kolla på det. Jag hade fyra visningar jättelänge.

Samtidigt gick William Spetz i en bild- och slöjdklass på högstadiet. "Töntklassen", kallar han den. De "dansade och målade akvarell medan alla andra spelade hockey och hånglade" – eller det var så det kändes i alla fall. William Spetz inspirerades av Gina Dirawis Youtubekanal, vände kameran mot sig själv och började driva med sig själv och sin omgivning.

– När jag inte hade så många visningar var det killgäng som tyckte jag var värsta tönten och spred rykten. Det komiska är att när jag började få visningar vann jag årets humor på nians bal, och samma hockeykillar sade: "Fan vad bra du är, BROR! Brorsan!"

"En osäker person"

När SVT började fånga upp internetkändisar till sin playtjänst blev William Spetz värvad. Han fick flera egna serier – som ledde vidare till ett programledarskap i Melodifestivalen och "Musikhjälpen". Han har även varit sommarvärd i P1, spelat en hyllad enmansföreställning om sin mormor, medverkat i den första svenska originalserien på Netflix och gjort flera roller i radioteatrar.

Förutom Dramatendebuten ligger han och Martina Haag bakom idén till den kommande Felix Herngren-regisserade långfilmen "Dag för dag", där William Spetz även spelar en av rollerna. Dessutom klipper de just nu en true crime-parodi om en bokbuss i Västerbottens inland som sänds i P3.

Men meritlistan till trots anser William Spetz att han är långt ifrån att drabbas av något slags hybris.

– Det kanske är det enda positiva med att vara en ganska osäker person, att man inte får det. Man är så snabb med att alltid analysera sig själv. För mig är plattformarna och arenorna oväsentliga, om jag gör ett halvkasst jobb på Netflix så skiter jag i att jag är där, då har jag bara skämt ut mig på Netflix, säger William Spetz.

TT: Får det tankesättet några negativa konsekvenser?

– Det är nog inte det lättaste sättet att arbeta på, men jag tror jag behöver det för att utvecklas. Går jag runt och är nöjd jämt kommer jag bara att lägga upp fötterna på bordet och vara halvdan.

TT: Var ser du dig själv om 10 år?

– Jag vill vara jätteutmanad. Jag vill ha massor av svåra roller framför mig, ha andan i halsen och knappt veta hur det ska gå. För då kanske jag utvecklas.

TT: Har du någon gång varit nära på att bli utbränd?

– Faktiskt inte! Jag hör ju hur jag låter, men jag sover mycket, hela tiden, flera gånger per dag, säger William Spetz, och tillägger:

– Jag är en amöba på fritiden, som bara flyter runt.

Sofia Sundström/TT

William Spetz kommer att synas på Dramaten, i P3 och på biograferna i höst.
William Spetz kommer att synas på Dramaten, i P3 och på biograferna i höst.
Foto: Magnus Andersson/TT
William Spetz är trippelaktuell. Han medverkar i Dramatenföreställningen 'Liv Strömquist tänker på sig själv', P3-produktionen 'Bokbussen' och långfilmen 'Dag för dag'.
William Spetz är trippelaktuell. Han medverkar i Dramatenföreställningen "Liv Strömquist tänker på sig själv", P3-produktionen "Bokbussen" och långfilmen "Dag för dag".
Foto: Magnus Andersson/TT
William Spetz Dramatendebuterar.
William Spetz Dramatendebuterar.
Foto: Magnus Andersson/TT

FAKTA

Fakta: William Spetz

William Spetz föddes 1996 i Umeå.

Han blev känd genom sina humorvideor på Youtube.

2012 spelade han huvudrollen och flera biroller i SVT-programmet "Williams lista". Han har också gjort serien "Scener ur ett tonårsliv" och "Hoppas farfar dör".

2016 ledde William Spetz Melodifestivalen tillsammans med Gina Dirawi och 2018 ledde han "Musikhjälpen" tillsammans med Daniel Adams-Ray och Farah Abadi.

Han har även medverkat i tv-serier som "Solsidan" och "Andra åket".

2019 spelade han Samir i den första svenska originalserien på Netflix, "Störst av allt".

Till hösten medverkar han i Dramatenföreställningen "Liv Strömquist tänker på sig själv". Dessutom ligger han bakom idén till och medverkar i långfilmen "Dag för dag".

Malmö

Gårdsbyggnad i Malmö brinner

Malmö
Malmö En gårdsbyggnad i Södra Sallerup utanför Malmö började brinna natten mot onsdagen.

Räddningstjänsten larmades till platsen 01.57.

Helt övertänd

– Byggnaden var helt övertänd när vi kom fram och vi kommer låta den brinna ner, säger Torbjörn Krokström, inre befäl på räddningstjänst Syd.

Byggnaden bedöms vara runt 40 meter lång och används som depå av ett byggföretag.

Vid sjutiden på onsdagsmorgonen brinner det fortfarande.

– Taket har rasat in. Det som är kvar är fyra murar och det är innanför murarna som det brinner, säger han och slår fast:

– Vi har branden fullständigt under kontroll och kommer stanna och bevaka tills lunchtid.

Anmälan om grov mordbrand

Inga personer har kommit till skada.

Polisen har upprättat en anmälan om grov mordbrand för att kunna utreda orsaken till branden. En teknisk undersökning ska genomföras på platsen.

Ekonomi

Stockholm vill pausa pengar till glesbygden

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, vill att Region Stockholm får en paus i utjämningssystemet. Arkivbild.
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, vill att Region Stockholm får en paus i utjämningssystemet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Region Stockholm vill slippa betala ut pengar till andra delar av landet på grund av coronakrisen. Huvudstadsregionen kräver nu att staten i stället står för stockholmarnas betalningar i utjämningssystemet.

Kravet skickas till regeringen på onsdagen och är signerat finansregionrådet Irene Svenonius (M).

– Det blir en alldeles för tung börda för stockholmarna att bära. Vi begär en paus, säger hon.

– Vi är hårt drabbade och mitt i en pandemi.

Finansregionrådet pratar om att få en lättnad i det nationella utjämningssystem där pengar omfördelas från rikare till fattigare regioner. De stora vinnarna på systemet är glesbygdsregioner, medan Stockholm är den enda region som i helhet förlorar pengar.

– Det är orimligt att vi som ensam region ska bära hela utjämningssystemet på våra axlar när vi samtidigt ska betala tillbaka en vårdskuld och få ordning på ekonomin, säger Irene Svenonius.

"Enorma kostnader"

Huvudstadsregionen behöver dessutom skjuta till ännu mer pengar än förut, efter det att en del av utjämningssystemet gjordes om den 1 januari. Region Stockholm får bidrag under en treårsperiod för att lindra omställningen, men för varje år blir bidraget mindre.

I kravet till regeringen vill regionen behålla bidraget på samma nivå under alla tre åren, eller att staten i stället går in med pengarna som Stockholm annars får punga ut.

– Vi har haft det största utbrottet av covid-19, enorma kostnader, enorma intäktsbortfall och vi ser att den ekonomiska påverkan av covid-19 kommer att landa på uppåt tio miljarder kronor för oss under två år, säger finansregionrådet.

TT: Vad gör du om regeringen inte går med på kravet?

– Då får vi helt enkelt förhålla oss till de ekonomiska ramar som vi har. Något annat alternativ finns egentligen inte. Då får vi göra ännu hårdare prioriteringar, säger Svenonius.

"Olika världsbild"

Finansregionrådet vill inte gå in på exakt vad som kommer att bortprioriteras om regeringen inte går regionen till mötes. Däremot påpekar hon att det blir svårare att hantera vårdskulden, det vill säga all vård som blivit uppskjuten under pandemin.

– Självfallet finns det en oro från min sida över vårdskulden, säger Irene Svenonius.

Flera fackliga företrädare har flaggat för att Stockholms vårdskuld blir svår att betala av, samtidigt som stora besparingar görs. Krav har därför kommit på att stoppa de effektiviseringar som inneburit varsel och anställningsstopp på flera sjukhus.

Irene Svenonius menar däremot att regionen fortfarande behöver göra effektiviseringar men påpekar att kostnader kopplade till pandemin inte räknas inom besparingarna.

– Vi har lite olika världsbild när de fackliga företrädarna talar om att vi har lagt stora besparingskrav på vården. Vi har de facto tillfört enorma belopp till vården, säger hon.

Erik Nilsson/TT

Stockholm är den region som bidrar mest till utjämningssystemet. Arkivbild.
Stockholm är den region som bidrar mest till utjämningssystemet. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Regionerna som får mest

De regioner som 2020 vinner mest på systemet per invånare är:

Gotland som får 9 794 kronor per invånare.

Jämtland som får 7 815 kronor per invånare.

Dalarna som får 6 779 kronor per invånare.

De regioner som 2020 vinner mest på systemet utifrån totala summan pengar är:

Skåne som får cirka 6,4 miljarder kronor.

Västra Götaland som får cirka 4,7 miljarder kronor.

Östergötland som får cirka 2 miljarder kronor.

I systemet är det endast Region Stockholm som är nettobetalare och alltså i helhet förlorar pengar på systemet. Under 2020 blir den summan 682 kronor per invånare eller drygt 1,6 miljarder kronor totalt. Detta efter ett bidrag på 1,8 miljarder kronor.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

FAKTA

Fakta: Utjämningssystemet

Syftet med utjämningssystemet är att ge alla kommuner och regioner likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Utifrån olika beräkningar omfördelas pengar mellan kommuner och regioner.

Kostnadsutjämning är en del av utjämningssystemet. Den 1 januari 2020 gjordes kostnadsutjämningen om, efter ett riksdagsbeslut som röstades igenom av regeringspartierna tillsammans med V, C och SD.

De förändringar som gjordes innebär att mer hänsyn ska tas till socioekonomiska faktorer och hur glest befolkad en kommun eller region är.

Opinion

Hagman: Håll koll på alkoholen i sommar

org-05987fb2-ebac-44ba-8c57-99ed08152c78.jpg
Foto: Arkivfoto: TT
Opinion
Debatt

Sommaren är här och vi längtar efter att få vara lediga, koppla av och varva ner. För många väntar lata dagar i solen och välförtjänt återhämtning. Trots coronaviruset kommer många att ha socialt umgänge med vänner och familj. Även om det blir med viss distans.

Det kan bli för mycket alkohol under sommaren. Siffror från 2019 visar att vi dricker 50 procent mer alkohol under juli månad än i februari. Semestern är ett tillfälle att slappna av och återhämta sig. I en undersökning som IQ har gjort svarar nio av tio svenskar att de tror att det är vanligt att man dricker alkohol för att varva ner på semestern och fler än åtta av tio anser att det är vanligt att dricka alkohol för att minska stress.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Ekonomi

Rekordfart på bostadsmarknaden – trots corona

Ekonomi
Ekonomi Bostadsspekulanterna har inte lagt sig i hängmattan.
Nya siffror för juni visar på en rekordomsättning gällande bostäder.
Priserna är samtidigt oförändrade på månadsbasis.

Juni är traditionellt sett en småsömnig period för bostadsmarknaden, men i coronatider har det förändrats. Månadssiffrorna från Svensk mäklarstatistik visar på hur antalet sålda villor på årsbasis ökade med tre procent, medan antalet bostadsrätter ökade med hela 14 procent.

– Det antyder att den oro som fanns i maj nu ombytts till en viss optimism. En siffra på över 10 000 sålda bostadsrätter har vi inte varit i närheten av tidigare junimånader så det är lite av en milstolpe, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Ett flyttbehov

Under första halvåret har därmed antalet sålda bostadsrätter ökat med tre procent, medan ökningen för villor ligger på två procent.

– I botten finns ett flyttbehov hos människor oavsett coronapandemi. Sedan har vi haft åtgärder, som bankernas vilja till amorteringsfrihet och mäklarnas omställning med exempelvis digitala visningar, vilket har gjort att bostadsmarknaden ändå fungerat och nu börjar få självförtroendet tillbaka.

Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, är inne på samma linje när man nu ser en stabil prisbild.

"Nu efter fyra månader med corona kan vi konstatera att bostadsmarknaden inte påverkats så dramatiskt som många befarade. Som i övriga samhället påverkas de med minst marginaler mest. De som varit inne i marknaden länge och har en stabil ekonomi påverkas inte alls på samma sätt vilket avspeglas i den höga efterfrågan på villor och fritidshus", skriver han i ett pressmeddelande.

Ingen prisförändring

Nationellt har det inte skett någon prisförändring i juni gällande bostadsrätter, medan det noteras en nedgång med en procent i Stockholm jämfört med föregående månad. Villamarknaden står sig dock fortsatt stark med en uppgång på två procent i riket, och för första veckan i juli ser man också en uppgång. I vanliga fall brukar det ske en viss eftersläpning när det gäller prisutvecklingen på just villor, men Hans Flink menar att det finns en coronapåverkan.

– Det finns inga tecken på att villamarknaden ska vika av. Det kan bero på att man tvingas vara hemma, man är nära varandra och vill ha större yta. Villa som bostadsform får därför ett uppsving under corona. Även juli kan bli en rekordmånad om det här håller i sig.

Tobias Österberg/TT

Ny månadsstatistik för bostadsmarknaden har presenterats. Arkivbild.
Ny månadsstatistik för bostadsmarknaden har presenterats. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT

FAKTA

Fakta: Bostadsutvecklingen i juni

Källa: Svensk mäklarstatistik.

Inrikes

Nyinskrivna på iva på rekordlåga nivåer

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm. Arkivbild.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Antalet nyinskrivna covid-19-patienter på intensivvårdsavdelningarna i Sverige fortsätter att minska. Sedan den 26 juni har siffran legat på under tio nyinskrivna patienter per dag.
– Min bedömning är att pressen på vården har minskat, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.

Från att ha legat på som mest 62 nyinskrivna patienter med covid-19 den 24 april har intensivvården nu något av en respit i coronakrisen. Den 6 juli registrerades bara två nya intensivvårdspatienter. Samtidigt fortsätter det totala antalet personer som intensivvårdas för smittan att sjunka. På tisdagen låg siffran på 103 personer, flest patienter i Västra Götalands-regionen och i region Stockholm.

– Vad gäller antalet intensivvårdade är tendensen att det sjunker. Vi har ett rullande medelvärde under dygnet som närmar sig fem nya fall i hela riket som fått tas in på intensivvården, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

Han säger att det ökande resandet i sig inte har ökat trycket på sjukvården och att folk i stort verkar följa de regelverk som finns, även under resor.

– Än så länge håller folk på det regelverk som finns eftersom vi ser en positiv utveckling. Men försämringar som vi ser nu kan slå mot sjukvården om en vecka. I våra modelleringar ser vi att risken är störst i slutet av sommaren, säger Carlson.

Successiv ökning

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm, anser att trycket minskat något inom sjukvårdssystemet och att det nu är större inom exempelvis geriatriken och avancerad sjukvård i hemmet. Under våren skalade man upp kapaciteten genom att förbereda ett fältsjukhus och aktiverade krislägesavtal för att kunna bemanna upp med personal.

– Min bedömning är att pressen på vården i region Stockholm har minskat, vi har färre än 30 på intensivvårdsavdelning och färre som vårdas inom slutenvården, säger Björn Eriksson.

Sedan den 2 juli har det inte skett några dödsfall kopplade till covid-19 i Stockholmsregionen. Samtidigt räknar man med en uppåtgående kurva av antalet sjuka och döda i slutet av augusti och fram till oktober. Björn Eriksson tror inte att en andra våg kommer att innebära ett lika stort tryck som under våren.

– Det blir inte lika massivt som tidigare, enligt våra prognoser kommer det att öka successivt. Lyckas vi hålla disciplinen med de rekommendationer som finns så kommer vi klara en andra våg, men vi har stor respekt för det.

TT: Vad kommer ni att göra annorlunda då, vilka lärdomar har ni dragit?

– Vi har förstås lärt oss massor om sjukdomen som vi inte visste i början. Framför allt har vi lärt oss att bli mycket bättre på att skydda våra vårdmiljöer där det finns känsliga individer. Jag är stolt över att vi på så kort tid lyckades öka kapaciteten inom sjukvården så våra invånare aldrig behövt stå utan akut och nödvändig sjukvård, säger Björn Eriksson.

Högt tryck

Emma Jonsson, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning i Stockholm, påpekar att situationen är fortsatt påfrestande för personalen, trots ett något mindre inflöde av covid-patienter.

– Det är en långsam minskning av antalet covid-patienter som intensivvårdas men till det tillkommer andra iva-patienter. Trycket är högt oavsett, säger Emma Jonsson.

Krislägesavtalet som aktiverades för att kunna bemanna upp mer under pandemin används fortfarande helt eller delvis på många av regionens sjukhus. Framförallt på Karolinska sjukhuset är trycket fortsatt högt enligt Vårdförbundet och samtidigt måste personalen kunna ta välbehövliga semestrar.

Facket ser flera orosmoln framöver: Hur man ska rusta inför en andra våg, hur man ska hantera den uppskjutna vård i form av planerade operationer som fått skjutas fram? Ytterligare en aspekt är hur man ska hantera och stötta anställda i vården som riskerar att bli sjukskrivna eller utmattade.

– Även om regionen varit tidigt ute med krisstöd och bemanning i nära anslutning till iva-avdelningarna så är det många gånger först när man kommer bort från det som man landar i vad man varit med om och hur man mår, säger Emma Jonsson.

Josefin Silverberg/TT

FAKTA

Fakta: Coronapandemin i korthet

Den 30 januari klassade Världshälsoorganisationen, WHO, det nya coronaviruset som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Den 1 februari klassade den svenska regeringen det nya coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom.

Sedan dess har, enligt noteringen den 7 juli, totalt 5 447 personer med covid-19 dött i Sverige.

Folkhälsomyndigheten har konstaterat 73 344 sjukdomsfall i landet.

Enligt WHO är den globala dödssiffran nu över 535 100 fall och antalet bekräftade smittofall överstiger 11 468 000.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Svalöv

Ny saneringsmetod - men även den luktar

Balthazar Mandahl Forsberg, miljöstrateg Svalöv framför det inhägnade området.
Balthazar Mandahl Forsberg, miljöstrateg i Svalöv.
Foto: Dajana Kovacevic
Svalöv
Teckomatorp Förberedelserna för sista saneringen av BT Kemi-området är nu i gång. Trots ny saneringsteknik känns en svag kemisk lukt på det gamla fabriksområdets södra del.

Kommunens miljöstrateg Balthazar Mandahl Forsberg möter upp vid saneringsplatsen som är stängd för obehöriga. Det blåser en del denna förmiddag och så fort man kliver ur bilen känns en svag kemisk lukt.

För trots att man för den södra delen av området kommer använda en ny saneringsmetod, termisk in situ, kommer sista etappen av saneringen medföra en del lukt, om än mindre än traditionell schaktning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL