Film/recension

Skräckfilm som gör rejält magplask

Polaroid.Foto: Chris Reardon © 2017 Dimension Films
Artikel Film/recension En död seriemördare och en gammal polaroidkamera är skräckingredienser som inte håller.

Det har varit en förskräcklig sommar i år. Nu talar jag inte om vädret utan att det har duggat skräckfilmer i parti och minut på våra biografer. Det har varit två halvhyggliga med dockor i titelrollerna, en riktigt bra om hur man inte skall fira svensk midsommar och nu ett rejält magplask om en död seriemördare som får liv genom en något ålderstigen polaroidkamera.

Om vi bortser från att norska regissören Lars Klevbergs Polaroid känns som en repris på en repris på ... och så vidare i en evig kretsgång är det inte mycket som blir en fjäder i hatten för genren här.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Pant på mobiler och paddor utreds

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över att regeringen beslutat om en strategi för en cirkulär, mer hållbar ekonomi.
Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över att regeringen beslutat om en strategi för en cirkulär, mer hållbar ekonomi.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Pant på mobiltelefoner, mer återbruk av byggmateriel och minskad plastanvändning.
Det kan bli konkreta effekter av regeringens antagna strategi för en cirkulär ekonomi.

– Vi måste titta på alla flöden av material som vi har i vårt samhälle så att vi kan återbruka, återvinna och undvika att bryta nya jungfruliga material, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Det är, enligt Lövin, en av essenserna i den nationella strategi för hur Sverige ska ställa om till en så kallad cirkulär ekonomi.

– Men vi måste också minska avfallsmängderna, vi håller på att drunkna i sopor.

De konkreta handlingsplanerna för hur strategin ska omsättas i praktiken finns dock inte ännu.

– Men pantsystem kan vara bra, det har vi sett fungerar väldigt bra för pet-flaskor. Nu utreder vi om man kan införa pant på småelektronik som mobiltelefoner, paddor och bärbara datorer, säger miljöministern.

Hon tillägger att en mycket liten del, enligt hennes uppgift bara en procent, av de viktiga mineraler och metaller som används i sådan elektronik återvinns och återanvänds.

Under hösten kommer utredningsförslag om hur engångsartiklar i plast ska kunna ersättas av sådant som kan användas fler gånger och som inte är av plast. Mål för återvinning av byggmaterial ska höjas och regler för att minska förbränning av insamlat material skärps.

Miljöpartiet ska i förhandlingarna inför regeringens budgetproposition driva krav på att en halv miljard kronor per år ska anslås fram till och med 2023 för stöd till forskning och innovativa företag som arbetar med kretslopp och hållbara miljölösningar.

Lars Larsson/TT

Utrikes

Expert: Ett bakslag för Trump

Högsta domstolens beslut är ett bakslag för USA:s president Donald Trump, anser statsvetaren Chris Galdieri.
Högsta domstolens beslut är ett bakslag för USA:s president Donald Trump, anser statsvetaren Chris Galdieri.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Under Rysslandsutredningen utmålade sig USA:s president som offer för en politiskt motiverad häxjakt. Men den retoriken har inte gått hem när det gäller frågan om Donald Trumps skattedeklarationer, säger den amerikanske statsvetaren Chris Galdieri.

På torsdagen gav Högsta domstolen i USA grönt ljus för New Yorks distriktsåklagare att kräva ut Donald Trumps skattedeklarationer. Ett bakslag för presidenten, menar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Det här har aldrig varit en fråga som Trump lyckats vända till sin fördel. Andra politiker offentliggör sina deklarationer utan några åthävor och det framstår som att presidenten har något att dölja. På det sättet är Högsta domstolens utslag en förlust för honom.

Svårare hävda häxjakt

Under Rysslandsutredningen, som handlade om huruvida Donald Trumps kampanj agerat i maskopi med Moskva under det amerikanska presidentvalet 2016, utmålade sig presidenten som offer för en politiskt motiverad häxjakt. Ett budskap som gick hem hos stora delar av hans kärnväljare. Trump har försökt hävda att samma sak rörande striden om hans skattedeklarationer – men utan samma framgång.

– Jag tror inte att det är så många väljare som tänker: "Så orättvist att politiker måste redovisa sin privatekonomi, äntligen någon som står upp mot det", säger Chris Galdieri.

Dröjsmål en delseger

Enligt Chris Galdieri kommer det förmodligen att dröja tills efter presidentvalet den 3 november innan skattedeklarationerna blir offentliga.

– På det sättet kan det ses som en delseger för Trump. På sikt är det högst sannolikt att distriktsåklagaren får ut dokumenten, men det kan dröja ganska länge innan allmänheten får se dem. Men Högsta domstolens beslut innebär att Demokratiska partiet kan hålla liv i den här frågan i valrörelsen. Och om du tittar på vad Trump själv skriver på Twitter tycks han inte se några ljusglimtar, säger Galdieri.

Känner sig sviken

På Twitter skriver Trump bland annat att Högsta domstolen inte hade dömt på samma sätt om målet gällt "någon annan president". Chris Galdieri tror att presidenten känner sig sviken. Bägge de domare som Trump nominerat till landets högsta juridiska instans röstade emot honom.

– Jag tror att hans syn på politiken handlar om tjänster och gentjänster. "Jag var inte tvungen att utse er, ni står i skuld till mig för att ni sitter i rätten." Nu känner han sig förrådd, säger statsvetaren.

Ivar Andersen/TT

Mellanskåne

Restaurang förlorar serveringstillstånd

Glas möts i en skål.
Restaurangen får inte servera alkoholhaltig dryck längre.
Foto: Annika Byrde
Mellanskåne
Mellanskåne En restaurang i mellanskåne har blivit av med sitt serveringstillstånd. Orsakerna är flera, det handlar dels om bristfälligt skött ekonomi och flera ägarbyten. Men också om en varning från polisen.

Förvaltningsrätten i Malmö har i en dom valt att gå på socialnämnden i en mellanskånsk kommuns linje. En restaurangs serveringstillstånd dras in. Utredningen av hur restaurangen skött sin verksamhet inleddes vintern 2018. Då tilldelades bolaget en varning om att serveringstillståndet skulle komma att dras in, om bolaget inte sköttes på ett bättre sätt.

Polisen synade ägare

Orsaken till varningen var bolagets bristande hantering av personalliggare, frågan om vem som egentligen äger bolaget liksom avsaknaden av de kunskapsprov som krävs för att servera alkoholhaltiga drycker. Vintern 2019 gjordes ännu en utredning vilken ledde till att tillståndet drogs in. Det är detta beslut som bolagets ägare överklagat och som Förvaltningsrätten nu beslutat om.

Socialnämnden menar att det finns många oklarheter kring drift- och ägarförhållanden liksom det förekommer skulder hos kronofogden hos inblandade parter. En av ägarna bedöms samtidigt som olämplig av Polisen med anledning av misstanke om bokföringsbrott.

Motstridiga uppgifter

Bolagets företrädare menar å sin sida att allt är i sin ordning och att kommunens beslut saknar grund. Frågor om ägarförhållanden, skulder och kvitton anses vara besvarade och inte heller ska det ha förekommit något stök eller bråk kopplat till alkoholserveringen. Den av polisen utpeka personen ska inte vara kvar i bolaget enligt dess uppgifter.

Förvaltningsrätten går emellertid på kommunens linje och avslår överklagan, serveringstillstånden dras på så vis in. Som skäl till domen anges bland annat att många uppgifter som bolaget lämnat är motstridiga. Förvaltningsrätten anser även att den av polisen utpekade mannen, trots ägarbyten, är en person med betydande inflytande i verksamheten. Åtminstone i egenskap av finansiär.

Höör

Gammalt hus får bygga solpaneler

Höör Huset på Centralgatan är ursprungligen byggt någon gång kring förra sekelskiftet men har genomgått en rad förändringar. Nu har fastighetsägaren fått bygglov för att uppföra solpaneler på husets tak.

– Vi hade en diskussion om detta i nämnden och Lena Larsson (S) ställde frågan om vi verkligen ska gå med på ett bygglov för solpaneler på ett så gammalt hus när utseendet delvis förändras. Till slut var nämnden enig kring beslutet om att ge bygglov. Miljöaspekten och den enskildes rätt att bestämma över sitt hus väger över, säger Camilla Kampf (M), ordförande i tillstånds- och tillsynsnämnden.

Med i kulturmiljöprogrammet

När Höörs kommun tog fram ett kulturmiljöprogram för ett antal år sedan var det aktuella huset på Centralgatan med. Det byggdes någon gång mellan 1890 och 1910. Under 2000-talet har byggnaden genomgått en genomgripande renovering med förändringar i fasad, fönster och plank vilket medfört att det ursprungliga utseendet på huset redan ändrats.

Nämnden menar att intilliggande hus på Eriksgatan med högt bevarandevärde inte kommer att förvanskas av solpanelerna. Inte heller gatumiljön kommer att förfulas är kommunens bedömning.

Bygget av solpaneler måste påbörjas senast inom två år. Av sex tillfrågade grannar har tre medgett åtgärden medan övriga tre inte svarat.

Mellanskåne

Svårnattat barn låstes in med hjälp av stol

Mellanskåne
MELLANSKÅNE Ett barn med funktionshinder låstes in på sitt rum av personalen när det var dags för nattning. Nu anmäls händelsen som allvarligt missförhållande - och samtliga anställda på boendet har varnats.

I en lex Sarah-anmälan som skickats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, framgår att det handlar om ett barn med funktionshinder som vistas på ett boende i Mellanskåne.

Barnet är oroligt av sig och svårnattat. Enligt personalen kan barnet springa in och ut ur sitt rum i flera timmar när det är dags att lägga sig.

Därför införde medarbetarna på boendet en ny rutin för att underlätta nattningen: man satte en tung stol utanför dörren till barnets rum, så att barnet inte kunde få upp dörren. På detta sätt skulle barnet komma till ro i sin säng.

Av anmälan framgår att stolen är så tung och avspärrningen så effektiv att inte ens en av medarbetarna kunde få upp dörren när hen provade.

Men nattningsrutiner får inte innehålla tvång eller begränsningar av det här slaget och när ansvarig chef fick kännedom om saken reagerade hon starkt och blev väldigt illa berörd, enligt anmälan.

Samtliga anställda tilldelades en varning, rutinen slopades och ersattes av en ny rutin som i stället syftar till att skapa trygghet hos barnet, och den uppges fungera bra.

Vem som kom på idén med stolen eller beslutade om den har inte gått att få fram i den ansvariga kommunens internutredning. Men alla anställda ska ha varit med på inlåsningen och dessutom tyckt att det var en bra lösning som var för barnets bästa. Ingen reflekterade över det lämpliga i åtgärden, heter det i anmälan.

Hur barnet upplevt inlåsningen har inte heller gått att reda ut, på grund av funktionshindret, ej heller vilka konsekvenser inlåsningen hade kunnat få.

Händelsen klassas i anmälan som allvarligt missförhållande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Lindahl tveksam till landslaget: En stoppkloss

Tvåårsavtalet med Atlético Madrid är ingen garanti för att Hedvig Lindahl fortsätter spela i det svenska landslaget lika länge. Arkivbild.
Tvåårsavtalet med Atlético Madrid är ingen garanti för att Hedvig Lindahl fortsätter spela i det svenska landslaget lika länge. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Hedvig Lindahl börjar se slutet på landslagskarriären.
Detta bekräftar den nyblivna Atlético Madrid-målvakten för SVT.
– Det är inte lika självklart för mig längre, säger 37-åringen.

Efter 18 år i fotbollslandslaget har Hedvig Lindahl varit med om att vinna VM-silver 2003, VM-brons 2011, OS-silver 2016 och VM-brons 2019.

Men snart är tiden i Blågult över, bekräftar 37-åringen för SVT.

– Jag känner att det har hänt så mycket. Det är en generationsväxling där det är andra som tar för sig och lite grann känner jag att jag blir som en stoppkloss, säger Hedvig Lindahl.

I tisdags blev Lindahl officiellt klar för spel i spanska Atlético Madrid. Detta efter en säsong i tyska storklubben Wolfsburg, som hon värvades till efter ett starkt VM i Frankrike där Sverige slutade trea. Parterna är överens om ett tvåårigt avtal, vilket innebär att hon står under kontrakt över de kommande internationella mästerskapen OS 2021 och EM 2022.

"Inte lika självklart"

Detta är dock ingen garanti för att Lindahl satsar vidare mot nya mästerskapsmedaljer.

– Samtidigt har jag pratat med en del spelare som säger att de gärna har kvar mig och att jag är viktig för landslaget. Är det mest positivt att jag är kvar i landslaget kanske jag är kvar men det är inte lika självklart för mig längre.

Lindahl säger att hon vill ha mer tid för familjen och att flytten till Spanien innebär längre resor hem till Sverige.

Tror på OS

Frågan är om hon kommer ha möjlighet att satsa hundraprocentigt på fortsatt spel i landslaget – men gällande OS i Tokyo är hon optimistisk.

– OS har jag sagt att jag spelar, så då får jag väl stå mitt kast. OS är en fantastisk upplevelse och jag tror vi har en bra chans där. Jag låter det vara osagt, men förhoppningsvis är jag med i OS, säger Lindahl.

Utrikes

Över en halv miljon döda i covid-19

Coronastatistiken är svår att jämföra eftersom testningen varierar mycket mellan olika länder. Här testas en bilist i Vetlanda. Arkivbild.
Coronastatistiken är svår att jämföra eftersom testningen varierar mycket mellan olika länder. Här testas en bilist i Vetlanda. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Utrikes
Utrikes Coronapandemin har gjort mer än tolv miljoner människor sjuka och dödat över en halv miljon.
Hur smittan slår i olika länder varierar stort.

Över tolv miljoner människor har nu bekräftats insjuknade med det nya viruset, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av officiell statistik. Hälften av dem har med tiden rapporterats friska.

Sjuktalet världen över har dubblerats sedan maj, och nära 550 000 dödsfall i covid-19 har registrerats.

Räknat i absoluta tal är USA värst hemsökt med över 3 055 000 sjuka och 132 000 avlidna. Därnäst kommer Brasilien med över 1 713 000 insjuknade och nästan 68 000 döda.

Ökning i Iran

I Iran rapporterades 221 avlidna på torsdagen, det högsta antalet dödsfall per dygn hittills. Över 2 000 nya insjuknade registrerades vilket höjde sjukfallen i landet till över 250 000. Munskydd är nu obligatoriskt, eftersom smittan ökade när man släppte på restriktionerna.

Omräknat per capita ligger Iran på 14,8 covid-19-döda per 100 00 invånare, långt under Sverige som har 53,8.

Världens fjärde folkrikaste land, Indonesien, rapporterade enligt Reuters ny topp i antal nya sjukfall, nästan 2 260 varav hälften på en militärförläggning. Det officiella dödstalet är hittills drygt 3 400, men data insamlade av en frivilliggrupp från 20 av Indonesiens 35 provinser anger att ytterligare drygt 6 800 dödsfall sannolikt beror på coronainfektion.

En sammanräkning på den afrikanska kontinenten visar 24 procents ökning av registrerade covid-19-fall den senaste veckan. Det regionala smittskyddsorganet CDC uppmanar länderna att testa och smittspåra mer. Förutsättningarna är mycket varierande. I Egypten och Sydafrika görs redan vaccintester på människor.

WHO granskas

Eftersom många länder liksom Sverige bara testat allvarliga fall, förmodas det verkliga sjuktalet vara mycket högre än någon officiell statistik visar. Hur man anger dödsorsak varierar också.

Världshälsoorganisationen WHO:s hantering av pandemin ska granskas av en oberoende kommission ledd av Liberias förra president Ellen Johnson Sirleaf och Nya Zeelands förra premiärminister Helen Clark, meddelade WHO på torsdagen.

– Genom er ska världen förstå sanningen om vad som hänt, liksom lösningarna för att bygga oss en bättre framtid, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på ett videomöte med de 194 medlemsstaterna.

Amery von Schoultz/TT

Typisk pandemibild, här Teheran med påbud om munskydd. Vem hade anat detta för ett halvår sedan?
Typisk pandemibild, här Teheran med påbud om munskydd. Vem hade anat detta för ett halvår sedan?
Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

FAKTA

Fakta: Högsta dödstalen per capita

Johns Hopkinsuniversitetets dagligen uppdaterade lista. De 20 högsta sorterat på antal döda i covid-19 per 100 000 invånare.

Kävlinge

Tablettstöld i hemvården utreds

Kävlinge
Kävlinge Kävlinge kommun har polisanmält en ny stöld av narkotiska tabletter inom hemvården. Nu har loggar tagits ut för att spåra tjuven.

Hemvården i Kävlinge har skärpt sina rutiner efter att det förra året avslöjades att en anställd tillskansat sig över 3 000 narkotiska tabletter ur kommunens basförråd och genom att ta ut tabletter för patients räkning.

Digitala skåp och skärpta rutiner med kontrollräkningar infördes.

Nu visar det sig att ett trettiotal narkotiska tabletter är borta ur ett medicinskåp hos en vårdtagare på Högalidsvägen. Tabletterna är Oxynorm, som är ett kraftigt smärtstillande läkemedel.

– Vi har kontrollräkning en gång i månaden, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska An-Chatrine Ewald. Vi har nu tagit ut loggar ur skåpen och ska titta på om vi kan redan ut det.

Brottstiden är 28 maj till och med den 1 juli.

NÄSTA ARTIKEL