Film/recension

En originell historia med lysande skådespelare

The hummingbird project. Pressfoto
Artikel Film/recension Roland Klinteberg ger fyra pantrar i betyg åt The hummingbird project.

Om man slår dövörat till för ett ointressant fikonspråk som ibland för historien framåt är dettta ett kvitto på att tempo inte är samma sak som biljakter och skjutövningar. Tvärtom är den största prestationen i regissören Kim Nguyens The hummingbord project, vid sidan av trion Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård och Salma Hayek, att man lyckas hålla så bra styrfart på en story som utmanar fördomar.

Vincent (Eisenberg) och Anton (Skarsgård) är två självmedvetna snillen som jobbar på Wall Street under en demonisk chef, Eva (Hayek), som styr och ställer med järnhand. En dag får de nog och lyckas låna pengar för att iscensätta ett bygge av en mikrofiber-kabel från Kansas till New York-börsen som skall snabba på transaktioner så att kunderna kan pungslå varandra fortare. Mamon är Gud här och kusinerna

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Irländsk skräll i eurogruppen

Irlands finansminister Paschal Donohoe har valts till ny ordförande i eurogruppen. Arkivfoto.
Irlands finansminister Paschal Donohoe har valts till ny ordförande i eurogruppen. Arkivfoto.
Foto: Niall Carson/PA/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Spanska Nadia Calviño var favorit – men det blir Irlands Paschal Donohoe som tar över som ordförande i eurogruppen.
Högerpolitikern vann torsdagens webbomröstning bland euroländernas finansministrar.

Den 45-årige Donohoe representerar konservativa Fine Gael och har varit sitt lands finansminister sedan 2017. Dessförinnan var han även EU-minister 2013-14 och transport-, turist- och EU-minister från 2014.

Nu tar han över från portugisen Mario Centeno som mötesledare för euroländernas finansministrar.

"Jag är djupt hedrad att bli vald till ny ordförande i eurogruppen. Jag ser fram emot att arbeta med alla mina eurogruppskollegor under de närmaste åren för att garantera en rättvis och inkluderande återhämtning för alla när vi tar oss an utmaningarna med fast beslutsamhet", skriver Donohoe på Twitter efter omröstningen.

Favorit var annars hans spanska kollega, 51-åriga Nadia Calviño från socialistpartiet PSOE, som på förhand fått stöd från såväl Frankrike som Tyskland.

Den tredje kandidaten i kampen, liberale luxemburgaren Pierre Gramegna, uppges ha kastat in handduken efter den första omröstningen, sedan ingen kandidat då fått nödvändiga tio röster.

Euroländernas mötesordförande – ibland kallad för "eurogruppens chef" – är en av de tyngre posterna i EU, även om det bara är en deltidsuppgift vid sidan av det ordinarie ministerarbetet. Donohoes mandat löper i 2,5 år.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Eurogruppens ledare

De 19 euroländerna håller finansministermöten i princip varje månad, oftast på eftermiddagen och kvällen innan samtliga finansministrar i EU har sina möten. Euroträffarna leds av en särskild mötesordförande som väljs av de närvarande finansministrarna för 2,5 år i taget.

Följande herrar har hittills lett eurogruppen sedan posten inrättades 2005:

2005–13: Jean-Claude Juncker, Luxemburg.

2013–18: Jeroen Dijsselbloem, Nederländerna.

2018–20: Mario Centeno, Portugal.

2020: Paschal Donohoe, Irland.

Sport

Rosengård jagar tredje raka segern

Nathalie Björn i FC Rosengård.
Nathalie Björns FC Rosengård spelar hemma mot Eskilstuna United.
Foto: Erik Simander/TT/arkiv
Sport
Fotboll Två 1-0-triumfer och knappt några chanser bakåt. Säsongen har börjat lovande för guldtippade FC Rosengård som på fredagen spelar hemma mot Eskilstuna United DFF.

– Inga enkla segrar, men jag tycker att vi presterat rätt bra, konstaterar assisterande tränaren Patrick Winqvist med knappa dygnets distans till drabbningen på Malmö IP.

– Nu är det dock en ny uppgift och den som tror på tre lätta poäng har helt fel.

Eskilstuna United inledde med 3-3 borta mot KIF Örebro och spelade därefter 1-1 när Kopparbergs/Göteborgs FC kom på besök.

– Vi får inte glömma att Eskilstuna inte förlorat en match i Damallsvenskan sedan i augusti förra året och är svårbesegrat, vilket Göteborg fick erfara.

Efter två väntade tillställningar räknar Winqvist med någonting helt annat på fredagskvällen.

– Eskilstuna har en grunduppställning som bygger på 3-4-3 och är rätt direkt framåt i sitt sätt att agera på. Det är ett lag som kan leva med många olika matchbilder utan att bekymra sig.

– Därför gäller det att vi hittar en matchbild som passar oss och klarar av att hantera förändringar under spelets gång.

Malmö

Nöjesjätte i Malmö riskerar behöva stänga

Malmö
Kultur och nöje
Malmö Coronapandemin har slagit hårt mot Nöjessverige. Swing Inn AB, som driver sju verksamheter i kvarteret Malmborgen i centrala Malmö, tillhör dem som kan behöva stänga om inte läget förbättras.

Det är Swing Inns vd Markus Walterström som luftar farhågorna i en intervju med Sydsvenskan. Företaget som driver Privé och Swing Inn, Pickwick, Elysée, Sankt Markus vinkällare, Gränden, och Orvars korvar kan behöva stänga i januari om inte läget blir bättre. En viktig stötesten är julborden.

– Inget är bokat i dagsläget är det en tuff prognos framåt. Företag går inte ut och roar sig på samma sätt nu som innan, säger han till tidningen.

Uppemot 90 personer arbetar på företagets verksamheter och skulle beröras av en stängning. Walterström tror dock inte på att en stängning skulle bli permanent.

– Nej, jag tror inte det. Min ambition är öppna upp så fort läget blir bättre, när folk känner sig trygga och restriktionerna har släppt.

Sport

Även Nashville utesluts ur MLS-turnering

Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Nashville stoppas från att delta i MLS-turneringen i Orlando.
Foto: Sean Meagher
Sport
Sport

Nashville SC portas från att delta i den turnering i Orlando som ska avgöra den amerikanska fotbollsligan MLS. Det efter att nio spelare bekräftats vara smittade av coronaviruset.

"Vi har uteslutit Nashville SC från turneringen. På grund av de positiva testerna har inte klubben kunnat träna sedan de kom till Orlando och har därför ingen möjlighet att spela matcher", sade MLS-kommissionären Don Garber i ett uttalande på ligans hemsida.

Sedan tidigare har även Dallas stoppats från att delta turneringen efter att tio spelare och en person i ledarstaben testats positivt för coronaviruset.

Turneringen startade under torsdagen och pågår fram till den 11 augusti.

Kultur och nöje

Unga gör sina egna sommarprat

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Mohammed är höjdrädd men drömmer om att bli pilot. Zerin vill berätta om sin ångest för att få andra att må bättre. Johanna pratar om osäkerheten kring framtiden. De är alla med i projektet Unga sommarpratare.

Utanför Mazettihuset i Malmö är det grådassigt juliväder men inne i Kulturskolans lokaler råder stim och stoj. Under sommaren kommer ett 20-tal ungdomar att få berätta sina historier i podcasten Unga Sommarpratare, ett projekt som drivs av Ung i Sommar, kulturförvaltningen och Malmö Kulturskola.

– Att låta ungas röster bli hörda är viktigt för oss på Kulturskolan. Att dessutom erbjuda dessa unga Malmöbor vår kulturella allemansrätt genom en fantastisk möjlighet till att själva skapa, känns väldigt inspirerande, säger Ulrika Renström, strateg på Malmö kulturskola.

Många olika kulturer

Johanna Mounzer, Mohammed Saifalla och Zerin Khalil är tre av dem som sökt praktikplats på Ung i Sommar och som kommer att få spela in sina egna sommarprat.

– Det har varit riktigt roligt, vi som grupp har integrerats riktigt bra, det är många olika kulturer och det har varit väldigt kul, säger Mohammed Saifalla.

Ingen av deltagarna kände varandra sedan tidigare men det märks tydligt att de nu på sin fjärde och sista vecka kommit varandra nära. De interna skämten haglar tätt och får dem att fnissa.

– Vi har lärt känna varandra på en djupare nivå, konstaterar Zerin Khalil.

30 minuter långt avsnitt

Under de tre veckorna har de skrivit och bearbetat sina texter, haft respons och skrivövningar. Det hela resulterar i varsitt 30 minuter långt poddavsnitt där ungdomarna berättar om sig själva och tar upp ämnen som berör allt från rasism och mobbning till framtidsplaner.

– Att skriva de här texterna innebär att man ibland måste gå in i sina känslor, mycket handlar om dåtid och då måste man gå in i den situationen igen och känna det man kände förr. Det har varit jobbigt för vissa, att prata om det och vara så öppen i sina texter men jag tror också att det är något som behövs ibland. Att gå igenom det igen och bli starkare, säger 18-åriga Johanna Mounzer.

Hennes avsnitt kommer att handla om hennes barndom, hennes relation till musiken och familjen.

– Min röda tråd är vilsenhet och osäkerhet kring framtiden. Jag pratar om att gå vilse och att hitta hem.

Pratar om höjdrädsla och mobbing

17-årige Mohammed Saifalla kommer att prata om motsatsen mellan att vilja bli pilot och samtidigt vara höjdrädd.

– Och så kommer jag att prata om flygindustrin och hur det påverkat miljön och lite om rasism. Jag vill berätta att vem som helst kan vara pilot om du har passion. För mig är viljan att bli pilot starkare än rädslan för höjder.

Den yngsta av de tre, 15-åriga Zerin, tar i sitt sommarprat upp relationen till skolan.

– Jag kommer snacka om hur det var för mig i skolan, om mobbning eftersom jag har själv gått igenom det och om ångest. Och om att jag vill bli psykolog i framtiden för att hjälpa andra ungdomar.

Hur känns det att era sommarprat kommer bli lyssnade på?

– Det känns väldigt nervöst. Jag pratar om saker jag inte pratat om med andra Mina vänner och min familj kanske råkar lyssna och det känns väldigt konstigt. Jag har visat en sida som jag vanligtvis inte brukar visa, säger Zerin.

– Det känns bra. Det är många unga som vill bli lyssnade på och genom den här plattformen får vi göra vår historia hörd, det är inspirerande, konstaterar Mohammed.

Johanna nickar instämmande:

– Det är skönt, häftigt och läskigt på samma gång.

Vad kommer ni att ta med er från det här projektet?

– Nya vänner. Och en sak jag lärt mig är att jag fått förstå dessa människor bättre genom att höra deras historier. När man gör det tror jag att man behandlar andra med mer empati än tidigare, säger Johanna.

”Alla har en historia att berätta”

Irya Gmeyner är låtskrivare, producent och artist och handleder arbetet med sommarpratarna tillsammans med Thomas Holst.

– På grund av corona finns det inte så många kulturjobb för ungdomar så jag fick frågan om jag kunde hitta på något. Vi visste inte vilka ungdomarna var men oavsett erfarenhet och bakgrund så har alla en historia att berätta. Så jag föreslog att vi skulle spela in ett sommarprat med dem, säger hon.

Varför är det här projektet viktigt?

– Det finns väldigt få forum där unga kan prata om hur man upplever saker utan att en vuxen eller ens omgivning tolkar det. Jag har jobbat mycket med ungdomar och många mår dåligt och har ingen att prata med. De upplever också att de har svårt att prata med kompisar, de är rädda att de ska tycka att man är sämre bara för att man mår dåligt. Det här blir som ett ventilationsrum att berätta om hur man känner och tycker.

För flera av ungdomarna har sommarpratet varit en stor utmaning.

– Många är inte vana vid att uttrycka sig i text så det har varit en stor utmaning. Och det är läskigt att sitta och prata om sig själv, även om vi gått igenom texterna och kommit med feedback så är det läskigt att spela in. De pratar om väldigt personliga och jobbiga ämnen, om mobbning, om autism, om svåra resor över havet, om flykt och ensamhet.

Tillsammans har de haft en månad ihop - en alltför kort tid menar Irya Gmeyner.

– Det svåra har varit att sätta igång processen. Det är en process som man inte kan skynda på, man måste lära känna varandra, våga uttrycka sig, våga prata om saker. Fundera på vad man vill skriva om och vad det är man vill berätta. Så nu i slutet tänker man ”Är tiden redan slut? Vi har ju precis börjat!”.

FAKTA

Här kan man lyssna på sommarpraten:

https://malmo.se/Uppleva-och-gora/For-familjer-barn-och-unga/Malmo-Kulturskola/Malmos-Unga-sommarpratare.html

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Utrikes

Hungerkatastrof väntar i coronavirusets spår

En kvinna i Jemen håller upp sin undernärda son. Arkivbild
En kvinna i Jemen håller upp sin undernärda son. Arkivbild
Foto: Hani Mohammed/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hjälporganisationen Oxfam varnar för en global hungersnöd i spåren av covid-19. Upp till 12 000 människor om dagen beräknas kunna dö av undernäring i slutet av året.
För att förhindra en svältkatastrof behövs kraftfulla insatser från det internationella samfundet.

Coronaviruset har fått land efter land att stänga ner. Det har lett till ekonomisk recession och massarbetslöshet i stora delar av världen. Nu varnar hjälporganisationen Oxfam i rapporten "Hunger Virus" för att pandemin även kan leda till hungersnöd.

Mest akut är situationen i Venezuela, Sydsudan, Jemen och andra länder där det redan råder matbrist. I det hårt krigsdrabbade Jemen har pandemin lett till att merparten av de jemeniter som jobbar som gästarbetare i Gulfländerna blivit arbetslösa.

– De har förlorat sina jobb så de har inte haft möjlighet att skicka hem pengar till familjemedlemmar som behöver dem för att köpa mat, säger Muhsin Siddiquey som är nationell chef för Oxfam i Jemen.

Totalt rör det sig om drygt 2,3 miljarder kronor som gått förlorade i ett land där 20 miljoner människor redan lider av matbrist.

Västafrika drabbat

Även i Västafrika med länder som Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria och Senegal är situationen kritisk. Restriktionerna som följde av pandemin har gjort att många förlorat sina inkomstkällor.

– I våra länder är de flesta jobben i den informella sektorn. Med nedstängningen kan människor inte längre jobba och det finns inga sociala skyddsnät som i utvecklade länder, säger Azara Remalia Sanogo, regional rådgivare för Oxfam i Västafrika.

Jordbrukssektorn består främst av självhushåll och de stängda gränserna gör att det inte går att få tag i utsäde, gödsel och annat som behövs för att plantera grödor.

– Vår prioritet är att hjälpa till för att minska hungern hos befolkningen. Covid-19 är inte det största problemet i regionen utan det är hungern.

Kvinnor drabbas extra hårt av de ekonomiska effekterna av pandemin, enligt Oxfam. De arbetar ofta i småjordbruk och har en central roll för att odla och bearbeta livsmedel som sedan säljs på marknader samtidigt som de ansvarar för hemmet.

Massiva åtgärder

För att förhindra en svältkatastrof i spåren av pandemin, som kan göra att 122 miljoner människor drabbas ytterligare, krävs enligt Oxfam kraftfulla åtgärder från världssamfundet.

Det handlar bland annat om att finansiera FN:s covid-19-arbete, skriva av utvecklingsländers skulder och bygga mer rättvisa och hållbara livsmedelssystem som gynnar småskaliga producenter. Muhsin Siddique framhåller även nödvändigheten att få stopp på Jemenkriget och andra konflikthärdar,

– Säkerhetsrådet och FN:s mer inflytelserika medlemmar, som USA, Storbritannien och Sverige, behöver arbeta för ett globalt eldupphör för att få ett slut på konflikterna, säger han.

En pojke i Nairobi i Kenya får mat hos en hjälporganisation. Arkivbild
En pojke i Nairobi i Kenya får mat hos en hjälporganisation. Arkivbild
Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Sport

Toivonen från start i kväll

Toivonen med en boll i famnen på en stol på läktaren.
Ola Toivonen spelar från start mot Mjällby.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
fotboll Ola Toivonen spelar från start när Malmö FF tar sig an Mjällby på Strandvallen i Hällevik i semifinalen i Svenska cupen.

Anders Christiansen är inte ens med på bänken, vilket antyder att han fortfarande inte helt återhämtat sig från skavankerna han ådrog sig mot Djurgården. I stället satsar MFF-tränaren Jon dahl Tomasson på Ola Toivonen i ”AC”:s roll som nummer tio på mittfältet, mellan de mer defensiva Oscar Lewicki och Fouad Bachirou.

På topp byter Tomasson ut hela trion som startade mot Elfsborg och spelar med Isaac Kiese Thelin mellan Sören Rieks och Arnor Traustason.

MFF:s startelva: Johan Dahlin - Jonas Knudsen, Lasse Nielsen, Anel Ahmedhodzic, Eric Larsson - Fouad Bachirou, Ola Toivonen, Oscar Lewicki - Sören Rieks, Isaac Kiese Thelin, Arnór Traustason.

Bänken: Nilsson, Safari, Molins, rakip, Innocent, Antonsson, Berget.

Matchstart 20.15. Matchen kan streamas på C More.

Inrikes

Larm om kraftig smäll i Stockholm

Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Polisen larmades till Stora Essingen där många hört en smäll. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer har hört en kraftig smäll vid Stora Essingen i Stockholm. Polisen larmades till platsen klockan 18.52.

– Det är flera inringare som hört av sig om att de har hört en väldigt kraftig smäll. En del uppger att de har sett någon form av rökutveckling, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen.

Ambulans och räddningstjänst avvaktar, enligt SOS Alarm, men polisen är på plats för att undersöka händelsen.

NÄSTA ARTIKEL