Foto: TT

Sju rån inom loppet av en vecka – nu har gärningsmännen dömts

SKÅNE Det var under mars månad som flera rån inträffade under kort tid. Gärningsmännen ska hotat samtliga offer med ett pistolliknande föremål.

Fem rån inträffade under samma kväll i Stadsparken i Lund. Efter en längre utredning har dessa rån och ytterligare två i grannkommunerna klarats upp.

Eslövspolisen har jobbat tillsammans med utredare från Kävlinge och Lund och lyckats spåra samtliga rån till gärningsmännen som nu har fällts i Lunds Tingsrätt.

– Det känns bra nu att vi klarat upp dessa ärenden, säger lokalområdeschef Patrik Isacsson i ett pressmeddelande.

Den 18 mars strax innan klockan 19 på kvällen inträffade första rånet på Banvägen i Arlöv. En ung man hotas med pistol av två gärningsmän. Han blir slagen och rånad på sina kläder.

Sedan begav sig gärningsmännen till Stadsparken i Lund. Drygt en timme senare strax innan klockan 20, ger de sig på en ung man. Han blir pistolhotad men när gärningsmännen inser att han inte hade pengar på sig lämnade de honom.

Kort därpå blir en man och kvinna stoppade av gärningsmännen. Även de hotas med pistol men blir lämnade då de inte bar på kontanter.

Därefter stoppar gärningsmännen en annan man och kvinna i parken. Båda hotades och mannen blev rånad på sin mobiltelefon, plånbok och hörlurar.

Därifrån begav sig gärningsmännen vidare till gymmet i Stadsparken. Ännu en person hotades men förlorade inga ägodelar.

Gärningsmännen fortsätter till Skateparken. Fyra yngre män hotades med pistol och en blev misshandlad. En mobiltelefon och pengar stals.

Två cyklister som vid det tillfället passerade platsen ryckte in och gärningsmännen lämnar platsen.

Den 22 mars runt klockan 23 .30 på kvällen rånas en man på sin mobiltelefon i Eslöv. Polisen tillkallas och griper sedan båda gärningsmännen.

Nionde juli dömdes gärningsmännen i Lunds Tingsrätt. Den ena gärningsmannen är 16 år men var 15 vid brottstiden. Eftersom han är straffmyndig döms han för fyra fall av rån och fyra fall av rånförsök samt skadegörelse. Den slutgiltiga domen är ett års sluten ungdomsvård.

Den andra gärningsmannen är 15 år men var 14 vid de första brotten och räknas därför inte som straffmyndig. Han åtalades för rånet i Eslöv då han hade hunnit fylla 15 år men frikänns.

Pistolen som gärningsmännen hade använt sig av för att hota offren under rånen var i verkligheten en kolsyrepistol.

– Vi har fler rånutredningar igång och ska förhoppningsvis inom kort kunna slutföra även dessa. När det är ungdomar med i bilden får man dock räkna med att det kan ta lite extra tid, säger Isacsson.

Dagens fråga

Tror du på ett liv efter detta?

Loading ... Loading ...