Alice och William var de populäraste namnen bland nyfödda 2018. Däremot får du inte heta Rackartuss eller Brunstgnägg. Arkiv

Ja till Alice – nej till Pilsner

De tre mest populära flicknamnen 2018 var Alice, Maja och Lilly och på killsidan William, Liam och Noah.
Namn som fått avslag är Biceps, Pilsner, Allah, Satan och Messias. Du får inte ge ditt barn ett namn som kan väcka anstöt eller vara obehagligt att bära.

Populäraste flicknamn 2018
Alice
Maja
Lilly
Ella
Wilma
Ebba
Olivia
Astrid
Alma
Elsa
Populäraste pojknamn 2018
William
Liam
Noah
Lucas
Oliver
Oscar
Elias
Hugo
Adam
Alexander

Det är Skatteverket som godkänner eller ger avslag när det gäller namn. Helt klart finns det många namn som är populära år efter år, topplistan bland nyfödda brukar inte ändra sig så vidare mycket.
Regler för namn varierar från land till land. I Tyskland får ditt barn exempelvis inte heta Adolf Hitler eller Osama bin Laden (troligen inte i Sverige heller) och i Frankrike är Prince Wiliam inte godkänt.
Mexiko säger nej till Batman och Rambo och i Schweiz passar det sig inte att heta Judas eller Lucifer.

Namn som fått avslag i Sverige är bland annat Brunstgnägg, Dotcom, Rackartuss, Tomhet och Skrot.
1996 fick, som tur är, ett väldigt märkligt namn avslag för vilket barn hade någonsin kunnat lära sig stava till Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116?
Det isländska alfabetet saknar bokstäverna C, Q och W och därför får barn inte ha namn med dessa bokstäver, som exempelvis Ducan, Enrique eller Ludwig.
I Norge får du inte ha efternamn som förnamn, så ditt barn kan inte heta Hansen.

Företagsnamn passar sig inte i många länder, så fransmännen säger nej till Nutella, i Mexiko är Facebook olämpligt och i Sverige har Ikea fått avslag.
Fast visst dyker det upp originella namn, som faktiskt blir godkända. En del på grund av att barnet blivit född utomlands och av den orsaken tagit med sig namnet hit.
Vi har faktiskt några Ica på den listan, så även Mango, Sjö, en liten Jazz-Ture, Åskar, Summercloud, Unistar och några små Filur. Vi hittar även Majs, Kossa, Porsche, Pucko, Bärs och Katt här.

Chanelle är förbjudet i Schweiz och portugiserna säger nej till namn som kan ha kulturellt arv som Viking, Rihanna och Sayonara och på samma grund säger Saudiarabien nej till Maya och Abdul Nasser.
De fem vanligaste efternamnen i Sverige 2018 var Andersson, Johansson, Karlsson, Nilsson och Eriksson.

Populäraste flicknamn 2018
Alice
Maja
Lilly
Ella
Wilma
Ebba
Olivia
Astrid
Alma
Elsa
Populäraste pojknamn 2018
William
Liam
Noah
Lucas
Oliver
Oscar
Elias
Hugo
Adam
Alexander