Erika Jonsson har haft runt 300 spelningar under de senaste fyra åren.Foto: David Niacaris

Drömmer om att sprida countryn

Med spelningar i Nashville, Tennessee i USA och som andra mest spelade countryartisten är Erika Jonsson den nästa stora artisten inom genren.
För tredje året i rad kommer hon till Skåne för att spela vid Tykarpsgrottan i Hässleholm.

Det stora musikintresset började när hon var tolv år och fick följa med sin mamma till en lokalpub där hon växte upp i Värmland. Värdinnan hade ett band som spelade country och rockabilly. Erika Jonsson fick så småningom vara med och gästa och hade med sig en gitarr.
– Det var då jag kände att det här är det jag ska göra, säger Erika Jonsson.
Hon började skriva låtar och har nu även börjat skriva låtar tillsammans med sin nya basist.
En artist som Erika inspireras mycket av är Dolly Parton, vilket är hennes största förebild. Dessutom beundrar hon de flesta kvinnor i branschen som inte bara är artister utan även skapar ett varumärke.

– Countrygenren är verkligen så himla mansdominerad. Man märker ju på alla Spotify-listor att det är männen som dominerar och jag tycker det är jätteviktigt att fler tjejer tar för sig och skriver om sånt som männen också skriver om. Det känner jag att mitt budskap är mycket, både när jag är ute och spelar och när jag spelar in skivor. berättar Erika Jonsson.
Hon umgås mycket med män i countrybranschen och märker att det är en grabbig kultur. Kompbandet, bestående av Crippe Johansson på elgitarr, John Östblom på bas och Leo Kinell på trummor, som hon spelar med ute på sin turné består också bara av män.
– Men jag märker inget motstånd och får väldigt bra respons när jag är ute och spelar.

Idag är Erika Jonsson den andra mest spelade countryartisten i Sverige på alla streamingsajter. Hon har fått väldigt många spelningar och är just nu mitt i sin största turné någonsin.
– Man ska aldrig ge upp, någon gång kommer man dit man vill, säger Erika Jonsson.
Största målet för Erika är att fler countryartister ska spelas på radio och att genren ska spridas mer. Hon vet att många faktiskt gillar country eftersom det kommer så mycket folk när hon är ute och spelar men märker ändå att genren inte är lika stor i Sverige.
– När jag var i Nashville och spelade i maj och jämför med hur det är där är det verkligen som dag och natt. Där är countryn människors livsstil. Man klär sig i Western-kläder och går med hatt till jobbet. I Sverige känns det som folk på festivaler har någon stråhatt som de har hittat och ser det lite som att de ska klä ut sig, säger Erika Jonsson.
– Country är verkligen en livsstil. Det är mitt liv. Man skriver låtar om sitt liv och det är simpla låtar med starkt budskap.

Låten ”Sången om Värmland” som Erika slog igenom med 2014, hade ett annat sound. På så sätt tror hon att hon fick med folk som kanske inte brukar lyssna på country.
– Om man är bred så kan man locka in fler som inte har en aning om hur skön musiken är egentligen. Country är ju inte det hippa som spelas på stora festivaler, men i USA är det verkligen tvärtom. Jag vet inte varför det känns som det har fått en töntstämpel i Sverige men det märks faktiskt på festivaler nu att de smyger in med country, säger Erika.

Erika Jonsson som själv älskar country kan inte förstå varför genren inte är lika stor i Sverige men hon tror att det kommer vända snart.
– Det känns som det. Countrygenren känns också större ju längre söderut jag kommer i landet. Det känns väldigt folkligt i Skåne, när jag har spelat i Hässleholm har det kommit sjukt mycket folk med fina kommentarer och publiken är alltid superhärlig.
Idag, torsdag, kommer Erika Jonsson tillbaka för att spela vid Tykarpsgrottan i Hässleholm klockan 18.00.