Sofia Falk Spanos. Foto: Mattias

”Att tänka bredare än enbart ljudbok är framtiden”

På väg mot ljudboken, del 4 Ett enormt driv framåt. Det är en av de viktigaste ingredienserna i en bra ljudbok menar Sofia Falk Spanos, förläggare på ljudboksförlaget Storytel.
– Sedan görs förstås en stor del av jobbet av inläsaren. Där kan det verkligen bli fel eller jättebra, säger hon.

Sofia Falk Spanos om …
… hon själv lyssnar mycket på ljudböcker: ”Jag lyssnar mer på kortare saker och gillar mest reportage. Jag läser mycket böcker också så klart, men mest pappersböcker. Jag har återupptäckt dem. Vad som annars är bra i appen är att man kan växla mellan ljudböcker och e-böcker och det gör jag mycket också.”
… vad hon läser just nu: ”En faktabok som heter Den stora ätstörningen och handlar om livsmedelsindustrins utveckling och fall. Gillar man fakta är den dunderbra. Sedan kommer de att bli lite mer deckare i sommar när jag är ledig. Och så blir det läsning inför bokmässan i höst.”

33 procent. Så mycket ökade försäljningen av digitala ljudboksabonnemang från 2017 till 2018 enligt Svensk Bokhandels bokförsäljningsstatistik. Sofia Falk Spanos tror att en viktig orsak till att ljudbokslyssnandet lockar så många handlar om otålighet.
– Man vill lyssna på något nu och då är det mycket lättare att ladda ner en bok eller lyssna on the go, säger hon. Sedan handlar det så klart om att man rör sig mycket och vill kunna göra annat samtidigt, allt från att träna och åka till jobbet till att laga mat och städa.

Men varför har ljudbokslyssnandet ökat så stort de senaste åren?
– För Storytels handlar det mycket om att den smarta telefonen kom. Vi fanns innan men när den där spelare i mobilen kom med smartphonen hände något.

Den bokgenre som lockar mest till lyssning är utan tvekan skönlitteratur, framförallt deckare och thrillers, men Sofia Falk Spanos ser också ett ökat intresse för fakta.
– Där har vi haft stor hjälp av poddar och Sveriges Radios dokumentärer, säger hon. Det har skapat ett behov så nu kan man lyssna på true crime och fakta hos oss också.
– Vi har också märkt att svenska titlar är mer populära än översatta, en svensk deckare går alltid före en översatt, fortsätter Sofia Falk Spanos.

Varför är det så?
– Kanske handlar det om att när man lyssnar på en bok inläst av någon så är det lättare att leva sig in i den och i platserna där och då blir igenkänningsbiten extra viktig.

Vad är det som kännetecknar en riktigt bra ljudbok?
– Det ska vara ett enormt driv framåt, den får inte stanna upp för mycket för att beskriva miljöer och det ska heller inte vara för mycket inre dialoger och inre tankar. Tidshopp kan vara bökigt också. Det får inte heller finnas för många karaktärer eftersom det kan vara svårt att hålla i sär dem när man lyssnar. Och inte för mycket upprepning. Sedan görs en stor del av jobbet av inläsaren så vi väljer med största omsorg eftersom vi vet att det kan bli fel eller jättebra. Det är nästan den svåraste biten.

Hur tänker man där?
– Dels kan det vara så att författaren själv har en idé om vem de vill ska läsa och sedan tar ofta våra ljudtekniker hand om det och kontaktar skådespelare och då tänker man kring om det ska vara en kvinna eller man och vem som har en röst som kan berika berättelsen. Rösten får aldrig stå i vägen men det är ingen slump av vissa röster återkommer ofta. Marie Richardson och Katarina Ewerlöf är till exempel jättepopulära.

Sofia Falk Spanos är förläggare på den del av Storytel där man arbetar med berättelser skrivna direkt för ljudboksformatet, Storytel Original.
– Det är lite speciellt att skriva direkt för ljud, säger hon. Inte så att det är speciellt svårt, men den övergripande skillnaden är att det är mer likt ett tv-manus med mer dialog och rappare tempo.

Är det ytterligare en lyssnarkategori som lyssnar på originalberättelser?
– Nej det är ungefär samma men definitivt rätt målgrupp är de som också tittar mycket på tv-serier. Berättelser som skrivs direkt för oss är nästan alltid på tio avsnitt och varje avsnitt slutar med en cliffhanger. De följer en mer filmisk dramaturgi. Vi brukar säga att vi egentligen inte gör ljudböcker på Storytel Original, vi gör underhållning. Det är liksom större än ljudboksformatet. Just det att tänka större än enbart ljudbok tror Sofia Falk Spanos är något som kommer allt mer.
– När jag som förläggare tittar på manus och idéer som vi får in tänker jag också i perspektivet att det kan bli mer än en ljudserie, kanske en tv-serie. Och vi samarbetar också med andra produktionsbolag, berättar hon. Det kan också vara så att en karaktär i ett manus är fantastiskt men själva storyn inte så stark och då har vi möjlighet att ändra och bygga om. Så man tänker helt klart bredare i dag.

Hur är det med mer gestaltande ljudböcker – med flera skådespelare och ljudeffekter. Är det något som också kommer i framtiden?
– Vi är inte riktigt där än men vi experimenterar mycket och gör en del sånt. Det blir minst ett par projekt per år. Hittills har det varit väldigt kostsamt och det är lite tidigt än att säga om det är något som kommer att slå.

Att intresset för ljudböcker i olika former kommer att bestå är Sofia Falk Spanos helt övertyga om och hon tror också att det kommer att påverka värdet för den tryckta boken.
– Det blir kanske så att man satsar mer på snygga jubileumsutgåvor eller tre titlar i en snyggt paket. Den tryckta boken är ju en snygg produkt. Vi kan också se att försäljningen av tryckta böcker av en viss titel ökar när folk har lyssnat på en bok av samma författare. Så allt hänger ihop.

Sofia Falk Spanos om …
… hon själv lyssnar mycket på ljudböcker: ”Jag lyssnar mer på kortare saker och gillar mest reportage. Jag läser mycket böcker också så klart, men mest pappersböcker. Jag har återupptäckt dem. Vad som annars är bra i appen är att man kan växla mellan ljudböcker och e-böcker och det gör jag mycket också.”
… vad hon läser just nu: ”En faktabok som heter Den stora ätstörningen och handlar om livsmedelsindustrins utveckling och fall. Gillar man fakta är den dunderbra. Sedan kommer de att bli lite mer deckare i sommar när jag är ledig. Och så blir det läsning inför bokmässan i höst.”

Läs mer: