Vatten är påkopplat via fastighetsägarnas utkastare.
Så här såg det ut när man grävde sig ner genom lervällingen under natten mellan torsdagen och fredagen. Foto: Johanna Andersson
Det stora hålet har nu fyllts igen, men mycket arbete återstår. Foto: Jeanette Thelander

Klågerups värsta vattenläcka

Klågerup Gamla VA-ledningar i Klågerup som brustit har förorsakat omfattande problem för de boende i flera dagar.
Enligt kommunen kommer det att ta tre veckor att åtgärda läckan permanent eftersom ledningarna ligger på nästan åtta meters djup.

– Det här är nog det värsta som någon av oss har varit med om, säger Johanna Andersson, gatu- och parkchef i Svedala kommun.
Djupa läckor är något som man har erfarenhet sedan tidigare. Men i Klågerup kompliceras reparationsarbetet av att det ligger hus alldeles intill.
– Vi fick reda på läckan vid åttatiden i torsdags morse och började gräva i lervällingen redan klockan nio, berättar Johanna Andersson.

– Men eftersom husen låg så nära fanns det rasrisk, så vi fick fylla igen hålet på nytt. Hus var på väg att rasa och vi kunde inte jobba säkert.
Det komplicerade arbetet med att åtgärda läckan underlättas inte av att det är semestertider.

– Vi jobbar dygnet runt om det behövs, det har varit långa dagar och hundratals olika järn i elden för att komma fram till en lösning. Vårt folk har ställt upp till 100 procent, men det finns vissa saker vi behöver hjälp utifrån med, förklarar Johanna Andersson. Vi har verkligen gjort allt i vår makt.
Sedan i tisdags har alla berörda fastigheter fått provisoriskt vatten.Trycket är nästintill normalt, men det är inte att rekommendera bevattning av gräsmattan eftersom det är just provisoriskt vatten. Avlopp är bara de två fastigheterna som varit utan, alla andra har haft avlopp hela tiden.
– Det är två fastigheter där det inte bor någon just nu, de kommer hem till helgen och då kommer även deras avlopp att fungera.
Exakt hur mycket vatten som läckt ut är omöjligt att säga, men det rör sig om stora volymer.
På grund av de komplicerade förhållandena på platsen beslutade man sig i går för att inte laga den trasiga vattenledningen. I stället kommer man att dra en ny vattenledning. Avloppsledningen har filmats och är i så pass bra skicka att den kan relinas, alltså lagas inifrån.

– Vi räknar med att det kommer att ta ungefär tre veckor att få allt på plats, säger Johanna Andersson. Det är ett stort jobb, men ger mer för framtiden, både för de boende och för oss på kommunen, nu säkrar vi VA för framtiden.
I kväll klockan 19 hålls ett informationsmöte på plats för alla som är direkt berörda av vattenläckan.

Dagens fråga

Sverige är borta ur medaljstriden i handbolls-EM, kommer du att följa Sveriges sista matcher ändå?

Loading ... Loading ...