Skurup

Allmänhetens tur att spela

Bröderna Tobias och Robin Nilsson spelar tennis framför Svaneholms slott. Efter tävlingen Svaneholm Open sattes ett nytt nät upp för allmänhetens bruk. Foto: Catharina Nilsson
Artikel Skurup Nu finns åter ett nät på konstgräsplanen
– denna gång för invånarnas skull

– Det är en riktigt trevlig bana, riktigt bra. Det är värt att gå och hämta bollar, säger Skurupsbon Tobias Nilsson.

Han spelar tennis med lillebror Robin Nilsson. Så snart de hörde att det fanns ett nät vid konstgräset i Svaneholm bytte de ut sin vanliga tennisplan mot slottsmiljön.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Första svenska planet lyfter mot Grekland

Jordbrukaren Magnus Tuulik från Kristinehamn har sett fram emot en regnfri vecka med familjen på Rhodos.
Jordbrukaren Magnus Tuulik från Kristinehamn har sett fram emot en regnfri vecka med familjen på Rhodos.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Klockan 11 på torsdagen lyfter det första svenska planet mot Grekland efter flera månaders flygstopp.
Det bekräftar Tui:s kommunikationschef Adam Györki för TT, och säger att man nu fått tillstånd att landa på Rodhos.

Resenärerna som är inbokade på charterflyget till Rhodos har checkat in på Arlanda sedan 5-tiden i morse, och en bra bit in på torsdagsförmiddagen var det fortsatt ovisst hur det skulle gå. Men nu har Tui till sist fått klart med tillstånd från grekiska myndigheter.

Beskedet kom flera timmar försenat på grund av krångel med landningstillståndet.

Jordbrukaren Magnus Tuulik från Kristinehamn har sett fram emot en regnfri vecka med familjen på Rhodos. Han konstaterade inför Tui:s besked att det har varit många besked fram och tillbaka kring resan, som han bokade i måndags.

– Bestämmer de att vi inte får landa så är det inte så mycket att göra åt. Vi får finna oss i det, sade han till TT.

Lisa Ramanovich från Bredäng hade checkat in men var orolig för att resan inte skulle bli av.

– Det har varit så många olika besked. Först skulle inte det hotell vi bokat öppna och sedan ville Grekland inte släppa in svenskar. Då blev det tårar, sade hon.

– Men sedan trodde vi att Tui hade löst det. Och kommer vi inte i väg nu är hela semestern förstörd.

Men nu blir alltså resan av.

UD:s avrådan för icke nödvändiga resor till ett antal länder, däribland Grekland, hävdes på tisdagen.

Sofia Eriksson/TT

Tuipersonal på Arlanda.
Tuipersonal på Arlanda.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats. På bilden: Jessica Svensson, Henrik Svensson, Ida (lila tröja), 6, Molly (blå tröja), 6, Leia, 8.
Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats. På bilden: Jessica Svensson, Henrik Svensson, Ida (lila tröja), 6, Molly (blå tröja), 6, Leia, 8.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats.
Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats.
Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inrikes

Äldre man miste 50 000 i bedrägeri

En äldre man i Hofors har utsatts för bedrägeri, enligt polisen. Arkivbild.
En äldre man i Hofors har utsatts för bedrägeri, enligt polisen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 80-årsåldern i Hofors i Gävleborg har utsatts för ett bedrägeri. Mannen fick ett mejl från en person som utgav sig för att vara en nära anhörig, och som uppgav sig ha problem med sin bank. Personen bad mannen logga in på sin BankID och efter flera turer saknades sedan cirka 50 000 kronor på mannens bankkonto, enligt polisen.

En polispatrull har pratat med den utsatte mannen och en anmälan om bedrägeri har upprättats. I dagsläget finns ingen misstänkt för brottet.

Utrikes

"Incident" på kärnanläggning i Iran

Urancentrifuger i Natanz. Arkivbild.
Urancentrifuger i Natanz. Arkivbild.
Foto: Irans kärnenergiorganisation/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En "incident" har inträffat på en kärnenergianläggning i Natanz i Iran, enligt landets kärnenergiorganisation.

– Incidenten ägde rum på en anläggning belägen i närheten av Natanz kärnenergianläggning. Inga skador har rapporterats, vare sig på personer eller på byggnader, och verksamheten fortsätter som vanligt, säger talespersonen Behrouz Kamalvandi.

År 2015 kom Iran överens med P5+1-länderna (de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland) om begräsningar i landets kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader, inom ramen för avtalet JCPOA.

2018 drog sig USA:s president Donald Trump ur avtalet, vilket året därpå fick Iran att frångå vissa åtaganden, bland annat om anrikning av uran.

Kultur och nöje

Marie Aubert vill lirka in det oacceptabla

Marie Auberts debutbok, novellsamlingen 'Får jag följa med dig hem', kommer nu översatt till svenska. Berättelserna i den kretsar kring olika typer av relationer på väg att gå sönder. Pressbild.
Marie Auberts debutbok, novellsamlingen "Får jag följa med dig hem", kommer nu översatt till svenska. Berättelserna i den kretsar kring olika typer av relationer på väg att gå sönder. Pressbild.
Foto: David B. Torch
Kultur och nöje
Kultur och nöje Relationer, relationer, relationer – mellan syskon, partners, vänner och till egna eller andras barn. Den norska författaren Marie Aubert skildrar relationer på bristningsgränsen. Nu kommer hennes novellsamling "Får jag följa med dig hem" på svenska.

– Jag är väldigt upptagen av relationspsykologi, hur vi uppför oss och påverkar varandra, och förstärker varandras bra eller dåliga sidor, säger Marie Aubert på telefon en stekhet sommardag i Oslo.

Marie Aubert debuterade 2016 med "Får jag följa med dig hem", som nu alltså ges ut på svenska. Tidigare i år kom hennes roman "Vuxna människor" i svensk utgåva. En roman som möttes av fin kritik, och som när den gavs ut i Norge förra året bidrog till diskussioner kring barnlöshet, frivillig eller ofrivillig. Räknas man som vuxen om man inte skaffar barn? Det är en central fråga i handlingen.

– Det är något väldigt existentiellt att få eller inte få barn. I åldern kring 30, 40 år är det något av det som upptar människor allra mest. Om man väljer att inte skaffa barn uppfattas det som ett starkt ställningstagande, även om det inte alls är lika tabubelagt längre, säger Marie Aubert och fortsätter:

– Jag hade inte tänkt att huvudpersonen Idas barnlöshet skulle vara så central utan den blev det efterhand. Men jag ville att mycket skulle stå på spel för henne och att det skulle vara en avgörande tidpunkt i de båda systrarnas liv.

Fula känslor

"Vuxna människor" har av många lästs som en bok som handlar om att skaffa barn eller inte, men den är lika mycket en berättelse om en syskonrelation och om familjeband. Det är en kort och koncentrerad roman, effektivt berättad, på många sätt lik en novell.

– Novellformen är på något vis disciplinerande och sätter en tydlig ram för kreativiteten. Du behöver prioritera och gå snabbt in på det som är viktigt, välja tidigt vilken historia det är du vill berätta.

Även "Får jag följa med dig hem" handlar mycket om barn och olika familjekonstellationer. Om adoptivbarn, bonusbarn och biologiska barn. Om skam, skuldkänslor och rädslor. Marie Aubert intresserar sig för relationer som är på väg att spricka. Människor som vet att de är på väg att förlora någon eller något, och som drivs till det som kan uppfattas som fula känslor och handlingar.

– När man blir inträngd i ett hörn så kommer ofta sådant som desperation, svartsjuka, missunnsamhet och annat som inte är vackert att se på – som rädslan för att inte längre vara den som är mest älskad. Det triggas för det är så mycket som står på spel när en relation är hotad.

Inga psykopater

Marie Auberts karaktärer är många gånger lätta att relatera till, det går att förstå deras tankar och känslor, men när det kommer till handlingar så går de ofta steget längre än vad de flesta kanske skulle göra.

– Jag vill lirka in de oacceptabla handlingarna, men jag vill inte skriva om psykopater utan om ganska vanliga människor. Jag vill att läsaren ska känna med huvudpersonerna så långt som möjligt.

Kärnfamiljen lyser med sin frånvaro i Marie Auberts texter, men det är inget medvetet val förklarar hon.

– Det är inget jag bestämde att jag inte skulle skriva om, men jag har varit upptagen av vilken typ av konflikter som uppstår i vår tids sätt att bilda familjer.

TT: Vilken typ av relationer tar du dig an i nästa bok?

– Jag har börjat tänka på idéer, men jag har inte klart för mig vilken nästa berättelse ska bli. Jag tänker mer kring möjliga berättarröster och sådana saker nu.

Sally Henriksson/TT

'Jag har alltid varit upptagen av folk, men det har blivit ännu starkare med åren. Jag gillar att sitta och tjuvlyssna på folk på bussen', säger Marie Aubert. Pressbild.
"Jag har alltid varit upptagen av folk, men det har blivit ännu starkare med åren. Jag gillar att sitta och tjuvlyssna på folk på bussen", säger Marie Aubert. Pressbild.
Foto: Agnete Brun
'I efterhand är jag glad att jag inte debuterade när jag var 23. Jag tror att jag skriver bättre nu än då, och jag tror att det hade varit mer sårbart', säger Marie Aubert som debuterade som 37-åring. Pressbild.
"I efterhand är jag glad att jag inte debuterade när jag var 23. Jag tror att jag skriver bättre nu än då, och jag tror att det hade varit mer sårbart", säger Marie Aubert som debuterade som 37-åring. Pressbild.
Foto: Agnete Brun

FAKTA

Fakta: Marie Aubert om...

... inspiration: Jag gillar att tjuvlyssna på människor på bussen. Vad säger de? Hur säger de det? Finns det något mellan raderna?

... att lämna ut andra: Man kan inte helt undvika att några blir inskrivna, men jag försöker skydda de jag har nära relationer till.

... makt: Relationer är väldigt ofta ojämna, den ena har mer makt än den andra, och makten kan förskjutas. Det är intressant att tänka på hur människor hanterar det.

... vänskap: Till skillnad från kärleksrelationer så blir det ofta inget tydligt avslut på vänskap som är i färd med att gå i bitar. Men det kan ändå kännas lika dramatisk som när ett kärleksförhållande tar slut. Väninnerelationer intresserar mig särskilt för att de ofta är så nära, både fysiskt och emotionellt. Man kan vara varandras närmaste under lång tid och sedan ändras det, den ena behöver plötsligt vänskapen mer än den andra, det kan kännas hårt och hotfullt.

Sjöbo

Falska 500-lappar i omlopp

STOCKHOLM 20150916En femhundralapp med motivet Birgit Nilsson. En av de nya svenska sedlarna från Riksbanken.Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sjöbo
SJÖBO/YSTAD Den senaste tiden har två fall av köp med falska 500-lappar uppdagats i Sjöbo och Ystad.

Sara Schön, kommunpolis i Skurup, uppmanar nu folk till att vara uppmärksamma om de använder sedlar vid betalning.

Den första anmälan kom in i onsdags och gäller en falsk 500-sedel som användes för köp på Systembolaget i Sjöbo och brottet tros ha skett någon gång fram till och med onsdagen den 10 juni. Bedrägeriet uppdagades först senare när det gjordes en dagskassaredovisning i Malmö.

Det andra bedrägerifallet gäller en 27-årig kvinna i Ystad som i slutet av juni sålde sin Iphone via Blocket för 6000 kronor. Köparen var en man i 30-årsåldern som betalade med 500-kronorssedlar.

Riksbanken skrev i maj på sin hemsida att allt fler 500-kronorssedlar har upptäckts den senaste tiden men att det fortfarande är ovanligt att svenska sedlar förfalskas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Utrikes

Kompromissförslag i EU nästa vecka

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel filar på ett kompromissförslag om coronastöd och nästa långtidsbudget. Arkivfoto.
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel filar på ett kompromissförslag om coronastöd och nästa långtidsbudget. Arkivfoto.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nej, nej, är Sveriges åsikt hittills om de förslag som EU-kommissionen lagt fram om coronastöd och ny långtidsbudget i EU.

Ja, ja, är vad EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i stället hoppas på, med hjälp av sitt kompromissförslag som nu utlovats till "andra halvan av nästa vecka".

I en middagsgenomgång för EU-ländernas ambassadörer i onsdags lovade Michel en "aningen" mindre budget, skriver nyhetssajten Politico Europe med hänvisning till diverse diplomatkällor. Samtidigt vill Michel behålla "storleken och ambitionen" i det extra coronastöd på 750 miljarder euro som EU-kommissionen vill låna upp och sedan till stor del ge som bidrag till drabbade medlemsländer.

Sverige tillhör de mest skeptiska till liggande förslag, men kan i alla fall trösta sig med att rabatten på EU:s medlemsavgift med största sannolikhet blir kvar. Kraftigt flankstöd kommer från EU-bjässen Tyskland, som ser det som nödvändigt att behålla rabatterna för att jämna ut inbetalningarna till budgeten.

Inrikes

Arbetsrätt kan få L att lämna januariavtalet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att förändringar i arbetsrätten är avgörande för att L ska fortsätta samarbeta med regeringen. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att förändringar i arbetsrätten är avgörande för att L ska fortsätta samarbeta med regeringen. Arkivbild.
Foto: Jonathan Näckstrand/TT
Inrikes
Inrikes Arbetsrätten kan avgöra om Liberalerna lämnar samarbetet med regeringen eller inte, enligt partiledaren Nyamko Sabuni.

Misslyckas fack och arbetsgivare att komma överens om bland annat fler undantag från turordningen måste regeringen genomföra förslagen i den utredning som gjorts.

– Om de (fack och arbetsgivare) inte kommer överens finns det tydligt beskrivet i januariavtalet att utredningen ska bli lag, säger Sabuni i en intervju i Sveriges radios P1 Morgon.

– Om de (Socialdemokraterna) bryter januariavtalet då kommer vi att ta ansvar och lämnar samarbetet. Jag finns i det här samarbetet för att göra skillnad för människor i Sverige, inte för att upprätthålla socialdemokratiskt maktinnehav, säger hon.

Både statsministern och, framför allt, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), hävdar att regeringens särskilde utredare av arbetsrätten misslyckades med att lägga förslag som innebär att maktbalansen mellan fack och arbetsgivare upprätthålls. Nordmark har kritiserat utredningen och sagt att förslagen inte kan genomföras som de är.

Sabuni tror dock att S är lite extra högljudda nu, för att blidka facken.

– Men jag räknar kallt med att de kommer att göra rätt, säger Sabuni om vad hon tror om S vilja att fullfölja januariavtalets skrivningar om ändringar i arbetsrätten.

Nyamko Sabuni hävdar att ändringar i arbetsrätten, som fler undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar, är en viktig del i att minska det partiet kallar integrationsskulden och få in fler nyanlända och utrikesfödda på arbetsmarknaden. Arbetsrätten som den ser ut nu gynnar bara dem som redan har ett jobb, inte de som står utanför, anser hon.

Lars Larsson/TT

Inrikes

HD skärper straffet för grym misshandel

Högsta domstolen skärper rubriceringen och straffet för en misshandel av en kvinna. Arkivbild.
Högsta domstolen skärper rubriceringen och straffet för en misshandel av en kvinna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Mannen utsatte en kvinna för våld och grova övergrepp, bland annat slag med tillhyggen, strypgrepp och kokhett vatten mot underlivet och först efter en vecka kunde hon få sjukvård. Tingsrätten och hovrätten ansåg att det rörde sig om allvarlig misshandel, men nu skärper Högsta domstolen (HD) bedömningen och slår fast att rubriceringen ska vara synnerligen grov misshandel.

Mannens straff skärps också från fyra år och sex månaders fängelse i de lägre instanserna till sex års fängelse, för brott där misshandeln mot kvinnan är en del.

Enligt ett pressmeddelande skärper HD straffet eftersom mannen "agerat synnerligen hänsynslöst och utsatt kvinnan för synnerligt lidande".

NÄSTA ARTIKEL