Operasångarna Francisco Almanza, Leena Malkki, Stina Schmidt och Bengt Krantz medverkar i sommarkonserten Nordic Light på Ystad teater på lördag.Foto: Maria Hegborn

Romantiska toner från nord till syd i Ystad

Nordisk romantik möter romantiska sånger från Italien. Så beskriver Operafabrikens konstnärlige ledare Leena Malkki konserten Nordic Light på Ystad teater på lördag, 20 juli.
– Vi fick inte stöd från regionen för någon operaproduktion i år men vi vill ge någonting av skönhet ändå och visa att vi håller facklan högt och förbereder för nästa års jubileum, säger hon.

Operafabriken är en fri operagrupp i Malmö som startade sin verksamheten 2010. Varje sommar sedan 2011 har man satt upp en opera och turnerat med den i Skåne. Förra sommaren var det Vincenzo Bellinis Norma som stod på programmet.
I år blir det dock ingen opera från Operafabriken. På grund av uteblivet bidrag från Region Skåne och Malmö kommun anser man inte att det går att göra en föreställning av den kvalitet man strävar efter.
– Det är viktigt för allmänheten att förstå att kultur inte är något som bara finns där, som faller ner från himlen. Det är människor som arbetar väldigt hårt, som arbetar till stor del ideellt och utan de fria kulturaktörerna hade det inte funnits någon sommarkultur här i Skåne, säger Leena Malkki med eftertryck. Alla har rätt till kultur men för ögonblicket är det inte så.
– Men vi ger inte upp, vi brinner för det vi gör och måste hitta lösningar och möjligheter. Vi måste få kulturen, alla former av kultur, att överleva.

För att förklara varför det inte blir någon operauppsättning i år och samtidigt ge publiken i alla fall något av musik och skönhetsupplevelse blir det en sommarkonsert, Nordic Light, i Operafabrikens regi nu på lördag 20 juli på Ystads teater.
– Vi vill också visa att vi fortfarande håller facklan högt och hur viktigt det är med kulturstöd, säger Leena Malkki.
– Vi måste diskutera hur viktig kulturen är i alla våra liv fortsätter hon, och lovar att ta upp det fria kulturlivets situation även på lördag.

Operasångarna som medverkar i Nordic Light är Leena Malkki (sopran) själv tillsammans med tenoren Francisco Almanza, barytonen Bengt Krantz och mezzosopranen Stina Schmidt. För musiken står pianisten Elena Jordan. På programmet står allt från visor och folkmusik till ballader och naturligtvis också opera – både arior och duetter.
– Vi bestämde oss för att göra något som representerar den vackra, romantiska repertoaren från Norden i möte med den mer heta italienska romantiken, vi ville få de här två världarna att mötas, förklarar Leena Malkki urvalet som består av verk av nordiska kompositörer som Geijer, Grieg, Sibelius och Taube italienska som Verdi och Puccini.

Har alla medverkande förslagit verk?
– Ja, alla valde sånger som de gärna ville framföra och vi har också gett varandra förslag.

Vad ser du själv mest fram emot att sjunga?
– Oj, jag kommer att sjunga en väldigt blandad repertoar, allt från Sibelius till en finsk bröllopsvals som jag har vuxit upp med. Alla sångerna har känslomässiga kopplingar till minnen. Allra mest ser jag nog ändå fram emot duetterna. Det ger alltid extra tyngd när man sjunger med någon annan, en kick, och i en sådan här konsert blir det också väldigt roligt och man njuter av varandras sällskap och röster. Sommarens konsert är också ett avstamp inför nästa sommar när Operafabriken fyller tio år. Denna sommars återhållsamhet handlar nämligen också om att verkligen vara säker på att kunna sätta upp en opera då.
Vilken det blir är redan bestämt och kommer att avslöjas under lördagens konsert. Den uppmärksamme kan också lista ut det med hjälp av programmet.
– De som medverkar i den här konserten kommer också att medverka i nästa års operaproduktion och det finns utdrag från den operan i konserten, en duett och två arior. Det är väldigt mäktig musik och jag kan väl avslöja att det är en opera av Verdi.
Operafabriken hoppas också kunna ta Nordic Light till Italien.
– Vi tror att italienarna skulle älska det här giftermålet mellan nord och syd så till våren åker vi eventuellt till Gardasjön för fler konserter, berättar Leena Malkki. Och vi kommer nog att använda den i flera festivaler nästa år också.

Hur skulle du sammanfatta upplevelsen som konsertpubliken får på lördag?
– Det blir passion och glädje, allt framförs med vackra röster och av passionerade artister och jag tror verkligen att man blir berörd.