Skabersjö IF med ordförande Mattias Andersson i spetsen, har överklagat detaljplanen för Bovieranområdet och Gamla idrottsplatsen. Foto: Jeanette Thelander/Arkiv

Agerar mot sin egen föreningsundergång

Svedala När den över hundra år gamla idrottsplatsen i Svedala avvecklas till förmån för nya bostäder, oroar sig Skabersjö IF och Skabersjö DFF för sin överlevnad som föreningar.
– Vi vänder på varenda sten vi kan, även utanför kommunen, berättar Skabersjö IF:s ordförande, Mattias Andersson.

På gamla idrottsplatsen finns en konstgräsplan och en fantastisk naturgräsplan som delas av tre och en halv klubb.
Sommartid samsas Svedala IF, Skabersjö IF och Skabersjö DFF om faciliteterna. Vintertid tillkommer även Holmeja som då tränar på konstgräset.
Men snart försvinner konstgräsplanen, när Bovieran, konceptbygget för 55+, ska påbörjas.

Samtidigt har de två nya konstgräsplaner som planeras vid Aggarpsvallen, tänkta att kompensera för planförlusten, överklagats. Därmed är risken överhängande att det redan i vinter blir överfullt på de befintliga planer som finns kvar.
I samrådsredogörelsen som nyligen presenterades, säger kommunen att planbristen går att åtgärda genom ”effektivisering av schemaläggning” och samarbete mellan föreningarna. Men faktum kvarstår:
– Vi är ideella föreningar där spelare och ledare har jobb dagtid. Därför kan vi bara träna på kvällarna och då blir det inte plats så det räcker, menar Mattias Andersson.

Han är bekymrad, inte bara över närmaste framtiden utan även av hur förändringarna på sikt kommer att påverka.
– Vi har en massa barn och ungdomar här, liksom seniorspelare och stor publik som kommer hit för gemenskapens skull. För att kunna hänga i klubbstugan eller komma ner till matchen och ta en superfika som Elisabeth Eliasson bakat.

– Vi är en liten förening men vi har stor betydelse och funktion som en välkomnande mötesplats för alla, säger Skabersjöorföranden.
För att inte gå under söker man nu med ljus och lykta efter alternativa lösningar, även utanför kommungränserna.
– På lite sikt kommer vårt klubbhus också att försvinna och gräsplanens dagar är räknade.
– Aggarpsvallen medför många praktiska problem som inte har lösts. Vi är till exempel helt beroende av publikintäkter från matcherna, men det finns inga avgränsningar där. Ska vi överleva som förening måste vi hitta ett annat alternativ, menar Mattias Andersson.

Dagens fråga

Sverige är borta ur medaljstriden i handbolls-EM, kommer du att följa Sveriges sista matcher ändå?

Loading ... Loading ...