Kent Ekeroth och advokat Johan Eriksson under rättegången vid Stockholms Tingsrätt. Ekeroth är misstänkt för ringa misshandel i en krogkö. Foto: Anders Wiklund / TT

SVT döms för ”järnrörsfilmen”

SVT gjorde intrång i den tidigare SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths upphovsrätt genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen” 2012. Det konstaterar Patent- och marknadsöverdomstolen.

SD-politikern Kent Ekeroth har sedan 2015 befunnit sig i en upphovsrättstvist med SVT om den så kallade ”järnrörsfilmen”, som spelades in av Kent Ekeroth 2010 och publicerades av flera medier 2012. I dag kom beskedet från Patent- och marknadsöverdomstolen att användningen var otillåten och SVT döms därför till att betala ersättning till Kent Ekeroth. SVT anses även ha kränkt Ekeroths ideella rätt genom att inte namnge honom som fotograf.

SVT tvingas nu betala Ekeroths rättegångskostnader på cirka 190 000 kronor, samt ersätta honom för användningen.

Fallet har tidigare prövats i två lägre instanser, som kommit fram till att järnrörsfilmen inte skyddades av upphovsrätten. Patent- och marknadsöverdomstolen är normalt sista instans men har beslutat att domen får överklagas.

Dagens fråga

Sverige är borta ur medaljstriden i handbolls-EM, kommer du att följa Sveriges sista matcher ändå?

Loading ... Loading ...