Nu går vi för guld. Från vänster: Jonnie Eriksson (coach), David Nyfjäll, Pontus Nyholm, Ludvig Åberg, Christoffer Pålsson, Vincent Norrman, Albin Bergström och Ola Lindgren (kapten). Foto: Ulf M Nilsson

Sverige går för guld i lag-EM

GOLF Sveriges herrar spelar om guldet i lag-EM i golf på Ljunghusens Golfklubb lördag – efter en kross mot Danmark i semifinalen med 6-1.
Nu väntar England i finalen där det är två lag fulla av självförtroende som gör upp om guldet.

Precis som i torsdagens kvartsfinal mot Tyskland rivstartade Sverige med två segrar i förmiddagens foursome.
Ludvig Åberg och Christoffer Pålssons tackade motståndarna för god match på 17:e hålet, medan Pontus Nyholm och hemmaspelaren Albin Bergström hade det tuffare. Paret var två ned när de klev upp på 17:e hålet.

Under stark press gjorde firma Nyholm-Bergström vad som krävdes, tog de två sista hålen efter birdies och därmed matchen till särspel.
Där avgjorde svenskarna redan på första hålet. Pontus Nyholm chippade upp Albin Bergströms utmärkta utslag nära greenen till en meter från flaggan, varpå Bergström sänkte för birdie – hans tredje raka putt i kopp tillika foursome-parets tredje raka birdie. Hemmaspelarens glödheta putter var helt klart ett segervapen för Sverige.
I eftermiddagens singlar kopplade svenskarna greppet direkt. Vincent Norrman gjorde processen kort med sin motståndare Rasmus Neergargaard-Petersen och vann med 5/4.
Sedan hände nästan allt samtidigt. David Nyfjäll har spelat stabilt hela veckan delade sin match med John Axelsen. Mest minns vi Nyfjälls chip på tolfte hålet där han från 35 meter lade upp bollen 75 centimeter från flagg – och sänkte putten för seger av hålet.
Samtidigt avgjorde Pontus Nyholm sin match – och därmed hela matchen – på 15:e hålet med två stabila puttar.

Segersiffrorna skrev till slut till 6-1 då Ludvig Åberg avgick med segern och Albin Bergström delade med August Thor-Höst.
Att kalla det för en kross i en semifinal i EM-sammanhang är inte att ta i.
– Jag är väldigt nöjd med hur killarna höll skärpan uppe hela dagen och hur de därmed visade upp vass beslutsfattning i trängda lägen, säger den svenske coachen Jonnie Eriksson som redan har segerreceptet klart för att det ska bli svenskt guldjubel i lördagens final mot England som semifinalbesegrade Skottland.
– Vi fortsätter rotera vårt lag vilket gör att vi kommer att ha fräscha spelare hela vägen till slutet.

Sportresultat

Sport i dag