Lund

Skri­van­det hjälpte henne att åter­finna sig själv

Hayu Rahmitasaris första roman kan bli tv-serie i hemlandet Indonesien. Foto: Dajana Kovacevic
Lund
Lund Personligt Flytten till Sverige blev en stor om­ställ­ning för Hayu Rahmitasari. För att inte känna sig syss­lo­lös tog hon upp skri­van­det. Nu har hon gett ut sin första ro­man
– som kan komma att bli fil­ma­ti­serad.

Julen 2016 flyttade Hayu Rahmitasari från in­do­ne­sis­ka Yogyakarta med sin då sex­å­riga dot­ter. Maken Zaki hade fått en dok­to­rand­tjänst i Lund och de tänkte sig först ett lång­di­stans­äk­ten­skap. Men ef­ter åtta må­nader blev av­ståndet för stort och hon sade upp sig från jobbet som lä­rar­as­si­stent på uni­ver­si­tetet i hem­staden och flyttade ef­ter.

Paret är båda medie-och kommunikationsvetare och fak­tum är att de ett tag ock­så var kon­kur­renter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Virtuell mässa hjälper studenter att hitta jobb

Pontus Govenius och Stina Vikingson har arbetat med den virtuella mässan.
Foto: Joakim Stierna
Lund
lund Under pandemin har studenter fått svårare att få kontakt med potentiella arbetsgivare - företag som vill rekrytera. För att hjälpa dem på traven arrangerades under onsdagen en virtuell karriärmässa för studenter vid Ekonomihögskolan.
Pontus Govenius och Stina Vikingson höll ett välkomsttal och satt sedan och såg till att allt fungerade som det skulle.
Foto: Joakim Stierna

– Detta är unikt. Jag tror inga andra kårer i Sverige har gjort något liknande. Vi är först ut med detta digitala koncept, säger Pontus Govenius, näringslivsansvarig för Lundaekonomernas studentkår.

För Ekonomihögskolan är det också första gången. Tidigare år har studenter och arbetsgivare kunnat knyta kontakter under EEE-dagarna i februari, men den virtuella satsningen är ett nytt grepp. EEE-dagarna kommer att fortsätta som vanligt.

Mässan har tagit emot väl. Tolv företag och 400 studenter hade anmält sig. Det är en bra siffra, menar Pontus Govenius.

Både företag och studenter kan ta kontakt under mässan. Studenterna laddar upp en digital profil i vilken de skriver in fakta om deras utbildning, språkkunskaper och arbetslivserfarenhet. Företagen kan sedan söka bland profilerna, till exempel om de söker en kandidat som har genomgått en masterutbildning.

– Vem som helst av studenterna kan också gå in och chatta med företagens rekryterare. Företagen kan även göra kortare intervjuer med personer som de tycker är särskilt intressanta, säger Pontus Govenius.

Bakgrunden till den virtuella mässan, fortsätter han, är att kåren har upplevt att studenter fått svårare att nå ut till potentiella företag under pandemin.

De företag som deltar vill rekrytera. De har öppna jobbmöjligheter, framför allt till hösten 2021.

Läget på arbetsmarknaden för ekonomer har också så sakteliga börjat att ljusan.

– Vi ser en positiv trend att många har börjat att rekrytera. Arbetsmarknaden har kommit igång igen efter kallduschen under våren, säger Pontus Govenius.

De små och medelstora företagen är fortfarande lite försiktiga, fortsätter han, men inom sektorerna bank och finans, konsultverksamhet och revision har det lossnat mer.

I ett pressmeddelande förklarar Stina Vikingson på Ekonomihögskolans karriärcenter, om bakgrunden till att mässan arrangeras.

– Vi upptäckte tidigt under pandemin att det fanns ett stort behov av ytor där studenter och arbetsgivare kan nätverka på ett säkert sätt. Med mässan vill vi vill erbjuda ett digitalt, lättillgängligt och professionellt möte för både studenter och arbetsgivare, säger hon.

Lund

Barngruppernas storlek ska utredas

Lund
lund Kvaliteten i förskolan ska utredas. Politikerna vill veta hur rektorer, pedagoger och föräldrar anser att resurserna ska användas på bästa sätt. Bakgrunden är en motion från Vänsterpartiet om att barngrupperna har blivit för stora.

En återremiss av det svar som förvaltningen skrivit till motionen fick stöd av både de rödgröna partierna och Förnyalund när ärendet behandlades i barn- och skolnämnden. Därmed uppnåddes en majoritet och frågan går tillbaka till förvaltningen.

– Vi stöttade motionen eftersom vi fått signaler om att föräldrar och förskolepersonal är oroade. De ser att barngrupperna blir allt större, säger Mårten Spanne (S), andre vice ordförande i barn- och skolnämnden.

Han menar att förskoleverksamheten är så komplex att det inte bara är att säga att ett visst nyckeltal ska gälla som maxtak. Storleken på barngrupperna varierar till exempel både över dagen och över året.

– Vi måste få utrett hur det ska fungera på bästa sätt och hur vi kan se till att det alltid finns tillräckligt med pedagoger. Det kommer vi få svar på nu.

Mårten Spanne lyfter fram att det just nu pågår en utredning om ledningsorganisationen i förskolan. Denna kan samordnas med den genomgång som politikerna nu har beställt.

Mia Honeth (L), ordförande i barn- och skolnämnden, uppger att hon inte riktigt förstod vad det är oppositionen och FNL vill få utrett.

– De ville ha ett förtydligande av det förvaltningen skrivit. Jag vet inte riktigt varför de inte var nöjda, säger hon.

Det absolut viktigaste med förskoleverksamheten, menar Mia Honeth, är kvaliteten. Pedagogerna delar in barnen i mindre grupper under dagen.

– Klart att antal barn och pedagoger är viktigt, men kvaliteten är det primära. Sedan är det viktigt att vi utvärderar så att vi ser att vi når upp till läroplanens mål.

I förvaltningens yttrande över Vänsterpartiets motion konstateras att det skulle vara kostsamt att införa ett tak för barngruppernas storlek. Det skulle kärvas att 75 nya förskoleavdelningar kapades och personalkostnaderna hade stigit med 80 miljoner. ytterligare 170 pedagoger hade behövt anställas.

”I en sådan omställning skulle kötiderna för barnomsorg förlängas och garantitiden på fyra månader skulle bli svår att uppfylla.” står det i tjänsteskrivelsen.

Lund

Frivilliga resenärer sökes

Lund
Lund

Lunds kommun vill undersöka hur Lundabor och besökare rör sig i staden för att kunna skapa ett transportsystem som bättre möter medborgarnas behov. För ändamålet efterlyses nu personer som frivilligt bidrar med sina rörelsemönster via en app i mobilen.

Datainsamlingen har redan börjat under ledning av konsultföretaget Trivector och pågår fram till den första november.

Presentkort i potten

För den som vill delta är det bara att ladda ner appen TravelVu och välja undersökningen Lund2020 och följa instruktionerna. För att motivera deltagare lockar man med en tävling om fem presentkort på 1 000 kronor i någon av Lunds butiker.

– Vi är intresserade av att lära mer om alla typer av resor i Lund. En del av projektet kommer att titta lite extra på resor med elsparkcykel. Målet är att skapa ett tillgängligt, hållbart och trafiksäkert trafiksystem, säger Helena Runesson på Lunds kommun.

På rätt ställe

Den som laddat ner appen får automatiskt sina resedata insamlade. Datan är tänkt att vägleda kommunen när det gäller huruvida väg- och cykelvägar används som det är tänkt och var cykelställ och elsparkcyklar ska placeras för att finnas på rätt ställe. Man ska även titta på hur coronapandemin påverkat resandet och hur resmönster förändras när spårvägen öppnar.

– Innan vi kan använda datan som samlats in via appen så ska den granskas av användaren. Många tycker att det är roligt att se sin dag på en karta och kunna jämföra resor över tid, säger Emeli Adell, en av grundarna av TravelVu och forskare på Trivector.

Lund

Klart med restauratör för Bjärred station

Kommunen har redan genomfört en utvändig upprustning av stationshuset. Taket har tvättats och fasad och fönster målats om.
Foto: Lomma kommun
Lund
bjärred Stellan Colt, restauratör, eventmanager och vd för Slagthuset, ska driva Bjärreds station. Han utlovar både kontor-, konferens- och restaurangverksamhet i den gamla byggnaden. Om allt går planenligt äger invigningen rum 1 maj nästa år.

Stationen ska kännas som den naturliga mittpunkten och mötesplatsen i Bjärred. Den ska bjuda in och tilltala många, säger han i en intervju på Lomma.se.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Svaneskolan döms för otillåten gasförvaring

En numera historisk bild av Svaneskolan eftersom byggnaderna är rivna. Här förvarades gastuber i en laboratoriesal, vilket skolan nu får betala ett vite för.
Lund
lund Förvaltningsrätten i Malmö tycker inte att skolans förklaringar håller, och dömer skolan till 50 000 kronor i vite. Saken gäller gastuber som förvarats på skolan utan tillstånd.

Historien började i februari förra året då Räddningstjänsten Syd, efter ett tillsynsbesök i november 2018, omedelbart förbjöd skolan att hantera mer än tillståndspliktig gas (gränsen går vid två liter). Beslutet förenades med ett löpande vite på 50 000 kronor för varje konstaterad överträdelse.

Vid ett nytt besök på skolan den 7 februari konstaterade inspektörerna att en gasolflaska fanns kvar på skolan. Den nya rektorn, som inte kände till förbudet, blev informerad om vad som gällde.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Lund

Bostadsinbrotten har ökat med 100 procent

Som regel är inbrottstjuvarna ute efter smycken och andra värdesaker som är lätta att bära med sig.
Foto: Anders Wiklund/TT
Lund
Lund I augusti och framför allt i september har bostadsinbrotten ökat markant i Lund.
Jämfört med samma period förra året har inbrotten ökat med 100 procent.

Det är framför allt i innerstadens östra delar som inbrotten ökat, på Östra Torn och Linero. Men även Planetstaden och Klosters fälad har varit drabbade områden. I enstaka fall har det varit inbrott i byarna.

– I augusti och fram till och med vecka 38 har det varit många inbrott. Och trots att att siffrorna gick ner i våras till följd av coronan, vilket gjorde att många jobbade hemifrån, så ligger vi nu sammanlagt på samma mängd som förra året vid den här tiden, säger Joakim Nyberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Kastade banger på skola

Lund
Lund

Vid 13-tiden på måndagen kastade någon en så kallad banger, en kraftig smällare, på Vipeholmsgymnasiet i Lund. Några elever fick ont i öronen.

Någon misstänkt finns ännu inte till brottet som rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Lurade medpatient på 96 000 kronor

En patient på Lunds sjukhus lurades av en en medpatient att föra över 96 000 kronor till hennes konto.
Foto: Bertil Ericson / TT
Lund
Lund En man i 30-årsåldern lurades av en medpatient på sjukhuset i Lund att swisha 96 000 kronor till en fiktiv välgörenhetsorganisation.
Pengarna hamnade emellertid hos medpatienten.

Det grova bedrägeriet ägde rum mellan den 23 juli och 14 augusti då målsägande och den misstänkte gärningspersonen, en kvinna i 40-årsåldern, låg inlagda på sjukhuset i Lund.

– Han har varit godtrogen och blivit vilseledd av medpatienten som övertygat honom att swisha pengarna till något han trodde var en god sak, en välgörenhetsorganisation, oklart vilken, säger Joakim Nyberg, presstalesperson på Lundapolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL