Många Malmöbor har goda minnen från besök på restaurang Margaretapaviljongen i Pildammsparken. ARKIVBILD

Råttor i köket på en historisk restaurang

MALMÖ Restaurang Margaretapaviljongen i Pildammsparken tvingades stänga förra fredagen på grund av att råttspillning hittades i serveringsdelen och en levande råtta syntes i källaren.

– Anticimex har dock kopplats in denna veckan och vi hoppas kunna öppna igen på fredag, säger den bekymrade ägaren Patrik Wykman.
Miljöförvaltningen gjorde en oanmäld livsmedelskontroll på restaurangen den 3 juli efter klagomål som hade kommit in.

– Då hittade vi råttspillning på flera ställen i köket, som bakom möbler i serveringsdelen och längs väggen på golvet i varmköket, berättar livsmedelskontrollant Maria Svensson på miljöförvaltningen.
Även i källaren konstaterades större mängder med råttspillning och där sprang en levande råtta över golvet.
Därför fattade miljöförvaltningen ett beslut om att tillfälligt stänga restaurangen från den 5 juli.

– Risken är att råttorna har lämnat spillning i både kök och serveringsdel och att de har rört sig på arbetsytor och utrustning nattetid. Därför behöver alla föremål och utrustning rengöras och desinficeras, säger Maria Svensson.
Tidigare i sommar har livsmedelskontrollanterna också gjorde en inspektion och konstaterat att det finns brister i rengöring och underhåll av främst köket.
Vid den senaste inspektionen konstaterades miljöförvaltningen också att källaren var belamrad med möbler och annat bohag samt flera säckar med pantburkar, där det finns goda möjligheter att gömma sig.
– Vi har rensat i källaren och försökt att täta igen hål så att råttorna inte ska komma in via källaren. Det är inte första gången vi har råttor i källaren men inte så här många, säger Patrik Wykman, som påpekar att restaurangen finns i ett gammalt hus, med anor från början av 1900-talet.

Han har många år bakom sig i krogbranschen och har drivit Margaretapaviljongen sen 1989 och har från år 2014 och framåt försökt att sälja restaurangen till en lämplig köpare.
– Men jag har inte hittat någon lämplig köpare. Vi driver restaurangen säsong för säsong men snart går det inte längre. Malmö stad borde hjälpa till, menar Patrik Wykman.
Bland annat behöver köket renoveras liksom källaren. Maria Svensson framhåller också restaurangen som en viktig byggnad för Malmös historia och en mötesplats med en känd profil.

– Men det betyder inte att restaurangen inte ska ha kontroll på livsmedelssäkerheten eller hygienen när man hanterar maten. Vi fortsätter att kontrollera Margaretapaviljongen två gånger per år, förklarar Maria Svensson.
Hon bekräftar att en ny inspektion ska göras på torsdagen.
Är allt städat och i ordning på restaurangen samt råttorna borta, kan ägaren öppna restaurangen igen på fredagen, till glädje för alla Malmöbor.

Läs mer:

www.skd.se

Dagens fråga

Litar du på opinionsundersökningar?

  • Nej (80%, 328 Röster)
  • Ja (20%, 83 Röster)

Antal röster: 411

Loading ... Loading ...

Webbkryss