– Det är mycket administration och att kolla av att alla vet vad de ska göra, säger Victoria Jellhede, ekonomiansvarig och får medhåll av festivalgeneral Anna-Sophia Sandström.
– Vecka 28 ligger planerat varje år, säger scenchef Jonte Eckhardt från Svedala som varit med och arbetat på Sommarrocken i 22 år.
Ett tjugotal personer, bland andra ljustekniker Oliver Jägerman och Christoffer Andersson, fixar det sista på stora scenen där Crazy Lixx inleder festivalen på torsdagskvällen klockan 18:20.
Området kring fritidsbadet och Naverlönnskolan är nu återigen festivalplats för runt 15 000 besökare under fyra dagar.
– Det är roligt att vara med och bidra när det händer något i Svedala, sa Pontus Johnsson som tillsammans med Matilda Hansson ansvarade för att brandsläckarna var i funktion.
– Det är en härlig familjefestival som jag en gång började jobba på i entrén, berättar nattansvarige Roger Larsson från Helsingborg, en av volontärerna som via vänner hamnade på festivalen 2009. Poco Loco Calrstedt, Lönsboda, jobbar med säkerheten både inne och ute.
Tälten och bajamajorna är många till antalet på festivalområdet som i år beräknas svälja 15 000 besökare under fyra dagar.
Anna-Sophia Sandström, festivalgeneral för andra året på Sommarrocken.
Sara Ollesdotter och Jonte Eckhardt har båda jobbat med sommarrocken i Svedala i över tjugo år.
Engla Fors och Isak Sveberg har via familj- och vänkontakter engagerat sig som två av närmare 650 volontärer som ser till att Sommarrocken i Svedala kan genomföras.

Musikfesten kan dra igång

SVEDALA Svedala är redo.
15 000 musikentusiaster väntas i dagarna tre ta plats på Sommarrocken med dragplåster som Timbuktu, Hoffmaestro och Wilmer X.

Strax före lunch på onsdagen var i stort både den lilla och stora scenen på gröningen bakom Naverlönnskolan redo för att ta emot 22 band eller artister. Ljud- och ljustest återstod efter lunch och festivalgeneralen Anna-Sophia Sandström bad scenchefen Jonte Eckhardt att följa traditionen sedan ett antal år tillbaka:
– Glöm nu inte att du måste börja med att spela Rammsteins Engel.
Och han lovade att så skulle det bli.

I drygt en vecka har arbetet pågått att bygga upp Sommarrocken för att stå rustat att den 11-13 juli ta emot närmare 15 000 besökare. Förra året räknade festivalledningen in 12 000.
– Förra året skalade vi ner arrangemanget från tidigare år, men vi har ändå försökt få hit lite större artister, säger Anna-Sophia Sandström som gör sitt andra år som festivalgeneral. Men på festivalen har hon sprungit sedan barnsben.
Precis som åtskilliga i både ledningsgrupp och bland de närmare 650 volontärerna som varit med i många år.
– Alla som vill vara med försöker vi hitta en plats för att hjälpa till. Vi säger inte nej, säger Anna-Sophia Sandström.

– I år blir det mitt tjugoandra år. Vecka 28 ligger planerat varje år, jag missar det inte, berättar Jonte Eckhardt, som nu håller i trådarna för att allt ska flyta när artisterna går på och av scenen, att publiken har det bra och att koordineringen mellan den stora och lilla scenen fungerar.

Vilka artister drar störst publik i år?
– Jag tror det blir Wilmer X, Hoffmaestro, Timbuktu och Björn Rosenström, säger Victoria Jellhede, som är med för nionde året, men för första året i ledningsgruppen med ekonomiansvar.

Planeringen av musikfestivalen, som satte publikrekord 2013 med 20 500 besökare och tre scener, pågår i princip hela året. På onsdagen kördes de sista Bajamajorna på plats, fordon far runt med leveranser av allehanda grejer, de sista konstruktionerna monteras ihop och nedanför stora scenen där ljusteknikerna drar de sista sladdarna, står Pontus Johansson och Matilda Hansson och efterlyser hjälp. Två av alla pulversläckarna är inte i användbart skick.

Festivalen på gröningen bakom friluftsbadet startade åren 1987-1989 med lokala förmågor som framträdde på en scen av lastbilsflak. Den familjära känslan från den tiden är viktigt för många av de frivilliga och flera som korsar vår väg berättar att de värdesätter gemenskapen och den stämning som just Sommarrocken står för. Det gör även de största artisterna säger scenchefen.
– Vi hjälps åt och är det något problem som dyker upp så ser vi till att med gemensamma krafter lösa det. Det är alltid någon som kan just det som måste fixas, säger Anna-Sophia Sandström som konstaterar att man aldrig ställt in festivalen. Varken det regnat så det flödat av vatten på gröningen eller som året då hela Svedalas ström slogs ut.

Vad är den största orosmomentet innan allt drar igång?
– Det är alltid att det ska regna. Men vädret ser ju väldigt hoppfullt ut inför den här helgen.