Philip Sandberg tillsammans med Erion Veliaj i Tirana, Albanien. Foto: Privat

Lund mötte Tirana

lund Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) träffade borgmästaren Erion Veliaj i Albaniens huvudstad Tirana.

– Jag gillar att ta tillfällen i akt att utbyta erfarenheter och arbetssätt med kollegor på platser man besöker- även under semestern. Så jag skrev ett mejl innan och frågade om vi kunde träffas förutsättningslöst för att lära mer av varandra, berättar Philip Sandberg.

– Hur var ert möte?
– Mycket positivt! Vi talade främst om stadsutveckling och klimat- och miljöfrågor. Under besöket passade jag även på att ta upp att Tirana som enda huvudstad i Europa saknar järnvägsförbindelse (stationen och spåren revs för ett antal år sedan). Framtidens resor för både gods och passagerare behöver i allt större utsträckning gå över till järnväg för att skapa attraktiva och hållbara städer.

I höst vill en delegation från Tirana komma på besök till vad de kallar ”Nordens Silicon Valley” (Lund).
De vill komma för att studera Lunds framgångsrika arbete med innovationer, forskning och vetenskap.

Philips Sandbergs besök blev även uppmärksammat på nationell tv i Albanien.
– Alla nyheter hade cirka två-tre minuter inslag från besöket. Det visar att det finns ett stort intresse för Lund och att vi utgör ett viktigt och unikt kluster i världen inom innovationer, forskning och vetenskap. Fler kan lära av oss och vi kan lära av andra.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Känner du dig otrygg i Malmö efter den senaste tidens våldsdåd?

Loading ... Loading ...