Hovrätten fastställer domen mot den kvinnliga stalkern i Mellanskåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten fastställer dom mot kvinnlig stalker

Mellanskåne Tingsrätten dömde den 47-åriga kvinna som förföljt en man i Mellanskåne under en längre tid till rättspsykiatrisk vård. Sedan båda parter överklagat, fastställer hovrätten domen, sånär som på en dag.

Skånskan har tidigare skrivit om den 47-åriga kvinnan som under ett drygt halvår förföljt en man i Mellanskåne. Hon dömdes i tingsrätten tidigare i år till rättspsykiatrisk vård och ett skadestånd på 20 000 kronor.

Tingsrätten ansåg att brottet hade ett straffvärde motsvarande fyra månaders fängelse. Både åklagaren och kvinnan överklagade domen till hovrätten.
Åklagaren menade att kvinnan bland annat även skulle dömas för att ha tagit kontakt med andra personer på orten i syfte att komma i kontakt med honom, och därmed brutit kontaktförbudet på fler punkter.

Kvinnan ville i första hand bli helt fri, alternativt dömas till skyddstillsyn med psykiatrisk vård och halvera skadeståndet. Hovrätten ansluter sig i allt väsentligt till tingsrättens bedömning och fastställer domen.

I domen skriver hovrätten att de i och för sig inte delar tingsrättens bedömning att brottet är av sådan art att det finns skäl för fängelse, vilket dock inte utesluter rättpsykiatrisk vård.
Det enda hovrätten ändrar är tiden för förföljelsen, där de skriver ner den med en dag.

Kvinnan sitter häktad fram till att domen vinner laga kraft, då rätten anser att det finns en risk att hon kommer fortsätta med förföljelsen om hon sätts på fri fot.

Dagens fråga

Känner du dig otrygg i Malmö efter den senaste tidens våldsdåd?

Loading ... Loading ...