Det var som vanligt en stor publik som ville se Falsterbo Hunting. Här ses Nathalie Mortensen rida ut på väg till terrängen innan olyckan. Foto: Eva Oskarsson

RIDSPORT Nathalie Mortensen, som fördes till sjukhus med ambulans i går efter en otäck olycka på Falsterbo Hunting, opererades på Lunds lasarett under torsdagen.
– Hela ansiktet på högersidan har skadats och läkarna försöker operera muskler och nerver just nu, säger Nathalies sambo Henrik Engblom när Skånska Dagbladet når honom på telefon.

Paret driver till vardags Stall Stubbe, ett försäljnings- och tävlingsstall. Henrik Engbolm är professionell galopptränare och både han och Nathalie Mortensen är också galopp-jockeyer. Nathalie har gjort 51 starter på galoppen hittills i år.
Dessvärre är det inte första gången hon är inblandad i en allvarlig ridolycka. För snart tre år sedan blev hon allvarligt sparkad i ansiktet av sin egen häst på Göteborgs Galopp.
Olyckan den gången skedde i ledvolten och då fick Nathalie Mortensen ligga nersövd i närmare en vecka efter den olyckan.
Förutom ansiktsskadan som hon nu ådragit sig har hon även punkterat en lunga och fått en ordentlig hjärnskakning.
– Men hon är vid gott mod, säger Henrik Engblom. Innan operationen var hon vaken och hon kom ihåg vad som hade hänt vid olyckan.
Enligt egen utsago kom Nathalie Mortensen och hästen Cold Play Q in fel på sista hindret.
– Hon har sagt att de kom in lite hastigt och det blev inte två galoppsprång utan mer ett och ett halvt, berättar Henrik Engblom.
Efter operationen kommer Nathalie Mortensen att få stanna kvar på sjukhuset i Lund, men oklart hur länge.
– Vi håller tummarna för att allt går bra och att hon snart får komma hem igen, säger Henrik Engblom.
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson, som slutade trea i huntingen under onsdagen, är kritisk till banan som huntingen genomfördes på.
Till tidningen Ridsport säger Hugosson att det saknas ett ordentligt säkerhetstänkande kring huntingen och att en del hinder rubbades ur sitt läge under tävlingen. Han menar också att det säkerhetstänk som omger en vanlig fälttävlan saknas i Falsterbo.
Banan har i år byggts av Jan Jönsson, själv tidigare framgångsrik fälttävlansryttare med ett OS-brons från München 1972 som främsta merit och tidigare landslagsledare och tränare i fälttävlan.
Inför tävlingen var han nöjd med att ha fått bort en asfaltsdel som tidigare år ingått i banan.
– Det känns skönt att den är borta, sade han inför Falsterbo.
Till tidningen Ridsport säger han att man kommer att utvärdera banan efter tävlingarna och att det är möjligt att man kommer att konstruera en del rivningsbara hinder nästa år.

Sportresultat

Sport i dag