Staffanstorp

Skadegörelsen ökar under sommaren

– Skadegörelse riskerar öka under sommaren och man kan inte förvänta sig underverk trots ny säkerhetsenhet, säger Emma Björk längst t v och chef för säkerhetsenheten i Staffanstorp.
Staffanstorp
Staffanstorp Flera anmälningar trots egen säkerhetsenhet.

– Det krävs tålamod för att bygga relationer med unga och vi kan inte räkna med att få bukt med all skadegörelse, säger säkerhetschef Emma Björk.

Hon har fått rapport om den senaste skadegörelsen på Anneroskolan i centrala Staffanstorp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Staffanstorp

Slog sönder 200-300 rutor

Staffanstorp
Flackarp Ett företag i Flackarp har polisanmält att någon slagit sönder 200-300 rutor till ett växthus. Det inträffade mellan den 25 mars och den 2 april

Staffanstorp

Förskola utsatt för skadegörelse

Staffanstorp

Borggårds förskola i Staffanstorp har vid flera tillfällen den senaste tiden utsatts för skadegörelse.

Rutor på skolan har krossats i olika omgångar och det har inträffat från den 24 till 31 mars. Skadegörelsen har nu polisanmälts. Enligt polisen har det vid förskolan på senare tid uppstått samlingsplats för ungdomar, som gärna hänger här.

Polisen kommer att öka sin närvaro i området men uppmanar även föräldrar att ta en promenad i området då och då eller prata med sina barn.

Staffanstorp

Ambulanssköterska angreps av patient

Staffanstorp

En ambulanssjuksköterska angreps av en patient när denna skulle hämtas. Det inträffade på tisdagen vid ettiden på natten i Staffanstorp.

Ambulans hade kallats till en adress i Staffanstorp där en kvinna behövde hjälp. Men kvinnan blev av någon anledning upprörd och slog sjuksköterskan i ansiktet.

Ett överfallslarm gick då till polisen som kom till platsen. En anmälan om misshandel har upprättats och därefter har även patienten, den 23-åriga kvinna som togs om hand och fick vård, gjort en misshandelsanmälan mot ambulanspersonalen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Staffanstorp

Omsorgen får extra stöd i kristid

Bilden visar Leila Misirli, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i Staffanstorps kommun.
Leila Misirli är förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i Staffanstorp.
Fotograf: Staffanstorps kommun
Staffanstorp
STAFFANSTORP Omsorgsförvaltningen i Staffanstorp får just nu extra stöd av både HR och personal från biblioteket som är stängt. Frivillig personal från andra stängda verksamheter ska i veckan också erbjudas möjlighet att göra en insats i vården om det behövs.

- De medarbetare som vill ställa upp kommer att få en introduktion, en utbildning, och möjlighet att gå bredvid och lära sig av kollegor med stor kunskap, säger Leila Misirli, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i Staffanstorp.

Stort ansvar

Omsorgsförvaltningen i Staffanstorp jobbar för högtryck just nu och har stort ansvar, inte minst för de äldre. Än så länge finns inte någon stor sjukskrivning bland personalen, varken i kommunen eller hos någon av de privata utförarna.

Kommunen har många privata utförare och varje företag har själv ansvar för att se till att de har den utrustning och den personal som behövs för uppdraget.

- Vi har regelbunden kontakt med alla utförare om deras krisplanering, personalsituation och tillgång till skyddsutrustning. Totalt har vi inom äldreomsorgen och LSS tio externa utförare och utöver det finns 27 utförare inom personlig assistans och flera andra företag från vilka vi köper enstaka platser, säger Leila Misirli.

Oavsett vem som utför tjänsterna är kommunen alltid slutligen ansvarig.

Söker alternativ

I nuläget finns det skyddsutrustning eftersom man gjorde tidiga beställningar, men ökar smittspridningen kommer den att gå åt. Nya beställningar har gjorts men i dagsläget prioriteras sjukvården.

- En plan B är därför att försöka hitta alternativ utrustning. Daglig verksamhet tillverkar skyddsvisir av OH-papper och resårband och vi undersöker om det går att tillverka vissa skyddskläder själva, säger Leila Misirli.

Staffanstorps kommun gick också ut med ett erbjudande till personer som har många hemtjänstinsatser varje dag att de under en period kan få flytta in på särskilt boende.

Vill bo kvar hemma

- De allra flesta som fått erbjudandet har tackat nej, de vill hellre bo kvar hemma, säger Leila Misirli.

Eftersom Trivselpunkten har stängt har personalen där i stället kontakt via telefon med personer som brukar gå dit. De förmedlar också kontakt till personer som ska hålla sig hemma med Frivilliga resursförsvarsgruppen, FRG, som kan hjälpa till att handla med mera.

Staffanstorp

LSS gör skyddsvisir av overheadblad

Bilden visar hur man på daglig verksamhet i Staffanstorp tillverkar skyddsvisir av overheadblad åt bland annat hemtjänst med flera.
Hos daglig verksamhet i Staffanstorp tillverkas nu skyddsvisir av overheadblad. Från vänster jobbar Megan, praktikant Vipan, Carina, arbetshandledare, Philip, Pelle, arbetshandledare, och Jonas.
Fotograf: Per Sandquist
Staffanstorp
STAFFANSTORP Kreativitet och uppfinningsrikedom flödar under coronakrisen. På daglig verksamhet i Staffanstorp tillverkas just nu skyddsvisir av overheadblad och resårband åt kommunal och privat vårdpersonal.

- Vi har nog tillverkat omkring 200 skyddsvisir redan, säger Per Sandquist som är arbetshandledare på Nytida daglig verksamhet på Kronoslätt i Staffanstorp.

Viktig uppgift

Tillverkningen ger meningsfull sysselsättning åt de personer inom LSS som har sin dagverksamhet här samtidigt som skyddsvisiren blir ett välkommet tillskott i omsorgen.

- Vi har hand om all daglig verksamhet för LSS i kommunen och ett 50-tal personer deltar här med varierande uppgifter. Det är spridda åldrar på våra deltagare och uppgifterna varierar mellan allt från biltvätt till att vara med i utegruppen, pyssla eller hämta och lämna saker åt Erikshjälpen och Human Bridge i Genarp som vi samarbetar med, säger Per Sandquist.

Kläckte idén

Idén att tillverka visir av OH-blad dök upp samtidigt hos daglig verksamhet och hos omsorgsförvaltningen i kommunen.

- De kontaktade oss och vi är jätteglada över att få en så här meningsfull uppgift. Nu hämtar vi OH-blad där de finns, alla försöker hitta fler till oss. Sen tillverkar vi visir. Vi klipper till, sätter fast resårband med häftapparat och så har vi klippt till bitar av liggunderlag som vi sätter fast med dubbelhäftande tejp för att visiret ska få lite avstånd från pannan så att ingen kondens bildas.

- Det går snabbt, vi delar upp uppgifterna och nu ska vi hämta mer OH-blad och samtidigt lämna ut de visir som är klara, säger Per Sandquist.

Hämtade fler overhead

Under tisdagen var daglig verksamhet ute och hämtade in 300 overhead. Både företag och andra vill skänka.

- Nu är det fullt fokus på att tillverka visir. Ett jättebra initiativ från omsorgen och jag uppmanar andra att göra detsamma. Vi måste alla hjälpa varandra, säger Per Sandquist.

Staffanstorp

De kör ut mat till ensamma äldre

Bilden visar diakonerna Eva Risberg och Elisabeth Östberg.
Diakonerna Eva Risberg och Elisabeth Östberg förbereder matleverans tillsammans med Mojito Catering.
Fotograf: S:t Staffans församling
Staffanstorp
STAFFANSTORP S:t Staffans församlings diakoner i samarbete med företaget Mojito Catering började i förra veckan köra ut färdiglagade matportioner till äldre personer i riskgrupp. Ett initiativ som blivit så uppskattat att man i nuläget har svårt att ta emot fler anmälningar.

- Gensvaret blev enormt, säger Elisabeth Östberg, diakon i S:t Staffans församling.

Initiativet kom från Mojito Catering i Staffanstorp som kör mat till skolor och har cateringservice. Att göra några portioner till är då lätt, enligt ägaren och kyrkan nappade direkt.

Ringde runt

- Vi började ringa runt, vi har ju många i våra grupper som är 70+ och tillhör riskgrupper. Sen har det spridit sig och allt fler visade intresse, säger Elisabeth Östberg.

Förra tisdagen började diakonerna köra ut med mat till äldre.

- Då levererade vi till 12 personer första dagen, sen har det ökat och är nu 25-26. Det är vad vi hinner, det tar tid att åka runt och vår arbetstid är ju begränsad, säger Elisabet Östberg.

För många är kanske matleveransen och mötet med diakonen den första mänskliga kontakten på flera dagar.

- Då vill vi stanna och prata lite, inte gå direkt. Jag ser också att en del äldre, som kanske annars går och äter på Pilegården som nu är stängd, inte alltid lagar mat åt sig själva. De tar då kanske bara nyponsoppa eller risgrynsgröt och riskerar att tappa i vikt. Det är oroande, säger Elisabeth Östberg.

Lång lista

Hon har nu en lista på intresserade som gärna vill få en matportion hemlevererad. I början var de gratis men nu tas ett pris på 20 kronor per portion ut.

Det krävs också ideella krafter för att kedjan med leveranser ska fungera.

- Flera som jobbar ideellt är själva 70 + men vi har fått förstärkning, säger Elisabeth Östberg som också har en lista på alla som är intresserade av att få mat levererad. En lista som ändras lite dag för dag.

Mojito Caterings tanke med matportionerna är att man vill stödja och hjälpa alla äldre i det svåra läge som råder nu. "Kan vi bara göra en liten sak för att underlätta livet för dem är det bra" säger cateringföretagets ägare.

Staffanstorp

Fyra kvinnor anhölls för misshandel

Staffanstorp

Vid 22-tiden på måndagen misshandlades en kvinna i 20-årsåldern av fyra andra kvinnor.

Vad som ligger bakom bråket var på tisdagen inte känt. Enligt uppgifter i polisanmälan ska fyra kvinnor ha slagit en femte.

Det inträffade på Malmövägen i Staffanstorp och polispatrull kallades dit. Fyra kvinnor greps misstänkta för misshandel och olaga hot och samtliga fyra anhölls senare.

Alla fem inblandade ska nu förhöras innan åklagaren bedömer hur han går vidare.

Den misshandlade kvinnan som är i 20-årsåldern, fick skador med behövde inte sjukhusvård.

Staffanstorp

Staffanstorp stannar i kommunförbundet

Staffanstorp
STAFFANSTORP Staffanstorps kommun ändrar sig och blir kvar som medlem i Kommunförbundet Skåne. Detta under förutsättning att de föreslagna förändringar av förbundets organisation, arbetsformer och uppdrag som man är överens om bekräftas av styrelsen och förbundsmötet senare i år.

Det säger kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M) i ett pressmeddelande på tisdagen.

Den 3 april 2019 beslöt en majoritet i kommunfullmäktige i Staffanstorp att kommunen skulle lämna Kommunförbundet Skåne, KFSK.

Orsaken som man uppgav var att man ansåg att förbundet under allt för många år lagt för mycket resurser och tid på frågor som inte var till direkt nytta för medlemmarna samt att förbundets verksamhet inte gav den effekt som förbundet sade sig vilja verka för.

Oppositionen kritisk

Oppositionen i Staffanstorp var starkt kritisk till beslutet och menade att det kommer stå Staffanstorp dyrt att lämna kommunförbundet och alla de samarbeten om allt från vård till upphandlingar med mera som ingår där.

Enligt Christian Sonesson har Staffanstorps beslut att lämna lett till att ett genomgripande förändringsarbete av KFSK påbörjats. Förbundet arbetar nu bland annat med att effektivisera organisationen, ändra stadgarna och finna ny styrmodell. Detta välkomnar Staffanstorp och har, efter omfattande dialog, kommit fram till att kommunen blir kvar som medlem i förbundet. Detta under förutsättning att de föreslagna förändringarna bekräftas av förbundets styrelse i maj och av förbundsmötet i september/oktober.

I och med beslutet avbryts nu arbetet med att Staffanstorp ska gå ur förbundet.

Positiva kommuner

- Tack vare vårt agerande har ett omfattande reformarbete inletts. Jag uppfattar en genuin vilja hos den nya förbundsledningen att på allvar reformera KFSK. Förändringsarbetet har tagits emot med stort engagemang även bland övriga kommuner, säger Christian Sonesson i en presskommentar.

Kommunen har också ingått en avsiktsförklaring med KFSK.

NÄSTA ARTIKEL