Etta Säfve.Foto:Privat
Jona Elfdal och Etta Säfve på Gylleboverket. Arkivbild

Performance på återvinningen

För tredje gången sedan premiären 2012 blir det performancefestival på den forna byggåtervinningen Gylleboverket.
– Publiken har frågat efter det så nu är vår ambition att det ska bli en festival vartannat år, säger konstnären Etta Säfve som är en av arrangörerna.

Utanför Östra Vemmerlöv ligger det före detta sågverket och byggåtervinningen Gylleboverket, en plats där nu kulturen har tagit över i form av en Folkets Bio, en filmstudio och ett helt nätverk av samtidskonstnärer.
”Gylleboverket är en plats där det kompromisslösa konstnärliga uttrycket ligger i fokus” skriver man på sin hemsida.
– Det kändes som att den här platsen behövde någon som tog hand om den, säger Etta Säfve med ett skratt.
– Vi köpte den för tio år sedan för att kunna frigöra plats för att kunna arbeta med konst och film. Många av oss som var med i början hade jobbat i Stockholm och jag hade bott i Amsterdam i jättemånga år och hade ett behov av en plats som man kunde ha både som arbetsplats och mötesplats.

Hon beskriver det som en väldigt kreativ miljö eftersom lokalerna är väldigt annorlunda jämfört med en vanlig konstinstitution.
– Det är både för- och nackdelar med det. Man kan bygga rumsliga installationer eller ha föreställningar där man drar nytta av att det är en stor hangar i plåt som är en av lokalerna. Det innebär ganska mycket möjligheter för de konstnärer som kommer dit.
Årets performancefestival äger rum mellan den 25 och 27 juli och kommer innehålla såväl scenkonst som exeperimentell musik, konstinstallationer och deltagargenererade performanceverk där även besökarna blir involverade.
– Det blir både större föreställningar och performance som kan vara bara en mot en. Det finns ett program med olika tidpunkter och så finns det annat som pågår under hela festivalen.

Är det någon speciell av programpunkterna du vill pusha för?
– Det är svårt att säga i och med att det är en blandning av internationella, nationella och lokala konstnärer.
– Jag tycker att det är spännande att vi har ett telepatiskt verk som pågår samtidigt på två platser på Gylleboverket och en i Brasilien där även publiken kommer att vara med.

Ska man då försöka få kontakt över Atlanten?
– Det är vad jag hört. Det ska bli spännande att se hur det går.
– Sedan såg jag aldrig På spaning efter den tid som flytt på Orionteatern i Stockholm med Nina Jeppsson och Kent Olofsson men den kändes som att den var iotroligt bra. Det ska bli kul att se deras Independence Day.
– Vi har ju valt det som känns jättespännande för oss så det är svårt att välja ut något. Jag hoppas att jag kommer kunna se allt.