Väntat maktskifte efter Greklandsvalet Andraledare

Det konservativa partiet Ny demokrati tog hem segern i det grekiska valet på söndagen och kommer att bilda regering på egen hand. Opinionsmätningarna inför valet gjorde att partiet redan flera dagar innan valet vågade ta ut segern i förskott.
Nu kan grekerna se fram emot skattesänkningar, både för företag och privatpersoner. Landet har förstås fortsatta problem med sin ekonomi och den tidigare regeringen med premiärminister Tsipras i spetsen har förlorat på det krispaket man kämpat med under flera år. Då är det självklart att Ny demokratis ledare Mitsotakis får gehör av befolkningen när han säger ljuva ord som fler jobb, lägre skatter, högre löner och pensioner och mer investeringar. Frågan är väl hur den ekvationen ska gå ihop. Det låter som en viss risk för en tillbakagång i ekonomin och som ett politiskt vågspel.
Socialdemokraten Tsipras och hans parti Syriza har regerat sedan 2015 och kom till makten genom att stoppa nedskärningar. Men den dåliga ekonomin gjorde att EU tvingade Grekland till åtstramningskrav och att acceptera nödlån. De här åren har frestat på grekernas tålamod och de har alltså nu valt en annan politisk inriktning i hopp om att minska krisen. Grekland har fortfarande en mycket hög statsskuld som måste saneras. Hela EU har anledning att bäva när grekerna nu tar på spenderbyxorna igen.

Dagens fråga

Känner du dig otrygg i Malmö efter den senaste tidens våldsdåd?

Loading ... Loading ...