Söderåsen.

Snart kan åsens sista våffla vara gräddad

Ägaren Pernilla Ahlgren berättar att hon beslutat att sälja fastigheten till vintern.Foto: Fredrik Rubin
Ingen Sektion satt
Söderåsen. I vinter säljs kaffestugan Lotta på Åsen. Detta berättar ägaren Pernilla Ahlberg som drivit verksamheten i 27 år. Framtiden för kaffestugan, vars rykte kommit att spridas långt bortom Söderåsens fot, är i skrivande stund inte känd.

Värmen sprider sig åter över söderåsen efter morgonens sommarregn. Borden är redo och förberedelserna är gjorda inför kaffestugans öppning.

Att gästerna snart kommer att trilla in, är mer eller mindre givet. Så har det varit sedan 1978 och trenden håller i sig än idag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Regeringen försöker utöka sin makt

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes För att bekämpa coronasmittan vill regeringen ha kraftigt utökade maktbefogenheter och ta beslut utan riksdagens godkännande, rapporterar Expressen.
Ett utkast till lagrådsremiss har tagits fram som regeringen vänt sig till oppositionen för att få stöd för – men Moderaterna har invändningar.

Enligt en skriftlig kommentar till TT från socialdepartementet säger statsekreterare Maja Fjaestad (S):

"Det förbereds en lagrådsremiss med förslag om en lag med ett bemyndigande som tillfälligt ska ge regeringen ökade möjligheter att snabbt kunna vidta vissa coronarelaterade åtgärder. Vi återkommer när det finns ett förslag. Regeringen förankrar löpande eventuella åtgärder med riksdagspartierna".

Enligt Expressen vill regeringen att den nya lagen införs genast och ska gälla i tre månader. Syftet är kunna fatta snabba beslut kopplade till pandemin utan att först vända sig till riksdagen.

Regeringen har lagt frågan under socialminister Lena Hallengren (S), som TT inte lyckats nå för en kommentar om mer exakt innehåll i lagförslaget.

Vägas mot demokratin"

Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott, säger till TT:

– Vi har fått initial information. Men vi vill se hela förslaget.

Hon poängterar vikten av att noggrant granska förslaget och värdera det innan man kan ta ställning.

– Smittskyddet måste vägas mot demokratin, säger Rågsjö som själv försöker få mer information om förslaget på fredagskvällen.

Det kan bland annat handla om begränsningar av folksamlingar och nedstängning av köpcentrum och andra handelsplatser. Regeringen vill även kunna fatta beslut om att stänga barer, nattklubbar, gym, kaféer och sportanläggningar.

"Mycket ingripande"

Det kan också röra begränsningar för transporter och tillgången till infrastruktur som hamnar, flygplatser samt buss- och järnvägsstationer.

Men Moderaterna (M) har i sitt svar, som Expressen sett, invändningar och varnar för att "betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen" och för att beslut kan komma att fattas som är "mycket ingripande för enskilda".

”I praktiken kommer det innebära en möjlighet för regeringen att genom förordning besluta om sådant som normalt skulle kräva lagstiftning från riksdagen”, skriver M.

Tobias Billström, gruppledare för M i riksdagen, kommenterar uppgifterna skriftligt till TT:

”Vi är angelägna om att det går att fatta snabba och kraftfulla beslut för att bekämpa smittspridningen. Samtidigt är förslaget hastigt framtaget, och det är viktigt att åtgärderna är både träffsäkra och rättssäkra. Vi har lämnat ett snabbt svar om hur detta kan uppnås. Nu är det upp till regeringen att ta processen vidare.”

Vetorätt i efterskott

Det är frågor som handlar om ”demokratins funktionssätt” och därför är det extra allvarligt, enligt partiet.

Partiet kräver nu att regeringen ändrar sitt förslag så att riksdagen får vetorätt. Partiet går med på att regeringen får utökad makt att fatta nödvändiga beslut som får effekt direkt.

Men besluten ska då genast automatiskt prövas i riksdagen i efterhand. Säger riksdagen nej ska förordningen sluta att gälla, skriver partiet.

M skriver också att Lagrådets synpunkter är av extra stor vikt eftersom det handlar om grundläggande demokratiska frågor.

Tomas Bengtsson/TT

Grim Berglund/TT

Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott. Arkivbild. Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Inrikes

20 nya IVA-platser om dagen i Stockholm

Den nya tillbyggnaden på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har 23 operationssalar. Planen var att de nya operationssalarna skulle tas i bruk under april 2020. Med anledning av växande antalet patienter med covid-19 som behöver intensivvård gör Karolinska dessa icke driftsatta salar till tillfälliga intensivvårdsplatser.
Den nya tillbyggnaden på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har 23 operationssalar. Planen var att de nya operationssalarna skulle tas i bruk under april 2020. Med anledning av växande antalet patienter med covid-19 som behöver intensivvård gör Karolinska dessa icke driftsatta salar till tillfälliga intensivvårdsplatser.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Behovet av intensivvård för covidpatienter ökar i mycket hög fart i Stockholm – men än så länge ökar antalet vårdplatser i lika hög takt, enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
– Vi ligger fortfarande steget före, men utvecklingen går mycket snabbt.

Dag för dag kommer allt fler covidpatienter in på intensivvårdsavdelningarna i Stockholm, och man närmar sig med "rask takt ett tak". Den bilden gav Andreas Hvarfner, överläkare på intensiven i Solna i SVT:s Aktuellt i torsdags kväll. Enligt honom kan IVA-platserna vara slut redan till helgen.

Men Björn Eriksson säger att man ännu ligger steget före viruset.

– I regionen finns lediga IVA-platser fortfarande och vi ökar kapaciteten varje dag. I dag, i morgon och på söndag ökar vi med ungefär 20 platser om dagen. Så vi utgår från att vi ska klara av det.

Kraftig platsökning

Inför coronapandemin hade Region Stockholm ett 90-tal IVA-platser, men har i dag ökat till runt 250 platser. Enligt regionens senaste rapport vårdas 157 covidpatienter på IVA.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Läkarföreningen i Stockholm, beskriver ett konstant ökande tryck på IVA.

– Antalet nya som kommer in till sjukhusen är enormt.

– Det är ont om platser och sjukhusen är ansträngda. Sedan är det inte riktigt jämt fördelat, vissa har fått det väldigt mycket tuffare än andra.

Enligt Björn Eriksson är trycket hårdast på S:t Göran och Danderyd.

– Man söker ju inte till ett sjukhus som är ledigt, utan man söker till det närmaste. Så de är ganska hårt ansträngda, säger Eriksson.

Det försöker man bland annat åtgärda genom att styra om ambulanstrafik som skulle gått till Danderyd till Karolinska i Huddinge. Det är också i Huddinge som man ökar IVA-kapaciteten mest.

Eftersatt covidtestning

I nuläget är det dock inte vårdplatserna som är den stora utmaningen, det är personalbemanningen.

Johan Styrud säger att det är ett stort bekymmer att en så stor del av personalen är hemma och inte kan testas för covid-19.

– Kapaciteten (för tester) ökar, men den ökar alldeles för långsamt, säger han.

Gunilla George, ordförande i Vårdförbundet Stockholm, beskriver en frustration bland medarbetarna över att man måste stanna hemma med mycket lindriga symtom, eftersom man inte kan testas.

– Vet man inte om det är covid-19 är ju rekommendationen att man ska stanna hemma och vara symtomfri i två dygn. Så det är en fråga som man är angelägen att få rull på.

Krislägesavtal

På fredagen aktiverade arbetsgivarorganisationen Sobona och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) krislägesavtalet för intensivvården i Stockholm, efter regionens begäran.

Det kommer innebära en ökad kapacitet för IVA, säger Björn Eriksson.

Gunilla George manar dock till försiktighet för att inte slita ut personalen.

– Om man drar i gång med högsta växeln direkt från början har man nog ganska snart en medarbetargrupp som blir sjuka själva, och som inte kommer kunna vårda dem som ska vårdas. Så det kräver klokhet hos arbetsgivaren för att använda detta instrument.

TT: Var går gränsen för hur mycket IVA-kapaciteten kan öka?

– Vi försöker öka så mycket som behovet är, säger Björn Eriksson.

– Men sedan får vi bedriva IVA-vård på annat sätt, och bemanna den lite glesare. Men det är en fråga inom varje sjukhus, hur man ska öka på bästa sätt.

Johan Styrud från Läkarföreningen säger att coronapandemin tär på personalen, både psykiskt och fysiskt.

– Många är väldigt, väldigt trötta.

– Folk ska förstå att vi är i en väldigt allvarlig situation som har eskalerat dag för dag. Vi ser absolut ingen ljusning på något sätt.

Marc Skogelin/TT

Björn Eriksson hälso- och sjukvårdsdirektör.
Björn Eriksson hälso- och sjukvårdsdirektör. Fotograf: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: Krislägesavtal

Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.

Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.

En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

Anpassade regler för dygns- och veckovila.

Källa: SKR

Malmö

Snabbmatsrestaurang rånad i Husie

En snabbmatsrestaurang i Husie rånades under fredagskvällen.
Fotograf: Karsten Petersen
Malmö
Malmö Vid 20.40-tiden på fredagskvällen rånades en snabbmatsrestaurang på Ahrenbergsgatan i Husie.

En yngre man ska ha kommit in på restaurangen och hotat personalen med vad polisen beskriver som ett vapenliknande föremål. Enligt tidiga uppgifter till polisen ska ingen ha blivit fysiskt skadad vid rånet.

Mannen lämnade, efter att ha kommit över kontanter, restaurangen till fots. Enligt uppgifter till Skånskan ska han ha rört sig mot Bulltoftaparken. Polisen har ryckt ut till platsen för att söka efter mannen och förhöra personalen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Kultur och nöje

Nya "Indiana Jones" med flera skjuts upp

Kommer Harrison Ford någonsin att spela Indiana Jones igen? Den femte filmen om den luttrade arkeologen och äventyraren skjuts på framtiden. Arkivbild.
Kommer Harrison Ford någonsin att spela Indiana Jones igen? Den femte filmen om den luttrade arkeologen och äventyraren skjuts på framtiden. Arkivbild.
Fotograf: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje

Den kommande, femte och än så länge obetitlade, "Indiana Jones"-filmen skjuts upp till 2022, meddelar Disney.

Filmen har haft en lång och brokig väg till vita duken. Det senaste budet var att den skulle ha premiär nästa år, men så blir inte fallet.

Disney har även beslutat att de sedan tidigare uppskjutna filmerna "Mulan" och "Black widow" får premiär i juli respektive november, och "The eternals" flyttas fram till februari nästa år.

Ekonomi

Flygbolag i kris: Återbetalningar till kunder dröjer

Flygbolagen säger att återbetalningar till resenärer vars flyg blivit inställda ska göras, men att det tar längre tid än vanligt. Arkivbild.
Flygbolagen säger att återbetalningar till resenärer vars flyg blivit inställda ska göras, men att det tar längre tid än vanligt. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Flygbolagen hävdar att såväl resenärer som resebyråer ska få pengarna tillbaka för inställda resor – i sinom tid. Men researrangörsbranschen, som hamnar i kläm mellan flygbolag och kunder, ber om ytterligare hjälp från regeringen.
– VI utesluter inte fler åtgärder, säger civilminister Lena Micko.

Coronavirusets påverkan på resandet har resulterat i kaosartade konsekvenser för flyg- och reseföretag, som nu inte lyckas återbetala sina kunder i tid. Didrik von Seth, generalsekreterare i Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF), förklarar att läget är akut för researrangörer.

– Vi sitter i en rävsax. Kunden har rätt att få tillbaka sina pengar inom 14 dagar, vilket i normalfallet inte är ett problem när flygbolagen betalar tillbaka till resebyråerna. Men i det här extremfallet har flygbolagen på olika sätt inte återbetalat de inställda resorna, säger han och fortsätter:

– En del fördröjer återbetalningarna väsentligt med utdragna byråkratiska procedurer som tar upp mot sex månader.

Fler åtgärder utesluts inte

Den 19 mars beslutade regeringen om ett stödpaket för flygbranschen, där kreditgarantier får användas för att undvika konkurs. Men på grund av att problemet med återbetalningar kvarstår föreslår von Seth att en fond upprättas ur vilken resenärerna kan söka ersättning.

– Det kommer in många förslag till regeringen och Regeringskansliet om hur konsekvenserna av virusutbrottet kan mildras, vilket vi så klart välkomnar och vi utesluter inte fler åtgärder, kommenterar civilminister Lena Micko förslaget.

Bristen på återbetalningar har lett till att många företag har anmälts till Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden (ARN), som sett en dubblering i antal ärenden på reseområdet.

– Myndigheterna har fått en ökad arbetsbörda. Konsumentverket får många frågor från konsumenter om inställda resor och evenemang. ARN har också fått in ett stort antal ärenden på kort tid med anledning av hur krisen påverkat resemarknaden. Regeringen och regeringskansliet följer utvecklingen noga och har löpande kontakt med myndigheterna, säger Micko.

Många flygbolag erbjuder resenärerna ersättning i form av poäng eller värdecheckar. Men enligt Konsumentverket omfattas värdecheckar inte av resegarantin – och är värdelösa om ett bolag går i konkurs.

Gällande hur många faktiska återbetalningar som görs är flygbolagen förtegna, men de hävdar att de kommer att återbetala de vars resor blivit inställda.

"Vill följa regelverken"

Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian, förklarar att det inte går att uppskatta hur lång tid det kommer att ta.

– Det är alldeles för tidigt att säga hur det kommer att bli. Coronakrisen är något vi aldrig har varit med om förut. Vi har i nuläget ett enormt tryck på vårt kundcenter, och hanterar ärenden så fort vi har möjlighet.

TT: Har ni återbetalat resebyråerna som köpt flygbiljetter av Norwegian?

– Jag har inga detaljer om hur den processen ser ut, det ligger nog framåt i tiden. Det här har gått så fort och vi har ett enormt tryck just nu.

Freja Annamatz, presstalesperson för SAS vittnar om ett liknande förlopp.

– Vi har ju ställt in merparten av våra dagliga 800 flygningar. Vi har fått ett stort antal ansökningar om återbetalning, och det kommer att ta mycket längre tid än vanligt att hantera de här ärendena.

TT: Ni gör alltså återbetalningar löpande?

– Det är möjligt att ansöka om återbetalning. Men det är många ärenden och det kommer att ta betydligt längre tid. Utgångspunkten är att vi vill följa alla de regelverk som finns.

TT: Betalar SAS resebyråerna då?

– Jag vet inte hur det ser ut på detaljnivå, men generellt har de flesta stora flygbolag stoppat de automatiska utbetalningarna mellan flygbolagen och resebyråerna. Det arbetet görs nu manuellt vilket gör att det tar längre tid än vanligt.

Hilda Djupenström/TT

FAKTA

Fakta: Flygstödet

Riksdagen sade den 19 mars ja till ett utökat flygstöd. Det innebär att regeringen kan ställa ut kreditgarantier till flygföretag om högst 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder öronmärktes för SAS.

Stödet beviljas till företag som den 1 januari hade ett svenskt tillstånd att bedriva kommersiell verksamhet inom luftfart och som har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. Ett 20-tal företag uppfyller dessa kriterier.

Villkoret är att kreditgarantier endast får ställas ut om det finns försäkringar om att lånebeloppet inte användas till annat än att undvika en konkurs.

Utrikes

Närmare 15 000 döda i Italien

Desinficeringsarbete i staden Milano i Italien.
Desinficeringsarbete i staden Milano i Italien.
Fotograf: Luca Bruno/AP/TT
Utrikes

Minst 766 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Italien det senaste dygnet. Sammanlagt 14 681 dödsfall har därmed konstaterats sedan viruspandemin nådde landet, uppger institutet för civilskydd.

Över 4 000 människor intensivvårdas.

Omkring 120 000 fall av smittan har registrerats i landet. Cirka 20 000 av de smittade har konstaterats virusfria.

Utrikes

EU slopar tull och moms på coronahjälp

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
Fotograf: Francois Lenoir/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU gör det lättare att importera medicinsk skyddsutrustning. Tull- och momsavgifter slopas tillfälligt för att förenkla handeln.
– Vi ska inte hålla på med den här typen av krångel nu. Det handlar om liv, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Det är kampen mot coronaviruset som får EU-kommissionen att tillfälligt lyfta alla tull- och momsavgifter på importen av medicinsk utrustning och skyddsutrustning.

– Vi behöver mycket av den här utrustningen. Och den kan vara dyr. Därför har vi i dag accepterat att tillfälligt ta bort vissa skatter på importen från länder utanför EU, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett videouttalande.

Ansiktsmasker och respiratorer

Åtgärderna gäller för ansiktsmasker och skyddsutrustning men även för testmaterial, respiratorer och annan medicinsk utrustning. Beslutet gäller i sex månader, med möjlighet till förlängning.

– Vi stödjer våra hälsoarbetare och sjukhus och kommer att göra allt för att hjälpa dem ytterligare, lovar von der Leyen.

Vill se samma åtgärd globalt

I två veckors tid har Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) arbetat för att förslaget ska gå igenom.

– Jag är jätteglad att man har lyssnat på oss och många andra som har sagt att vi måste underlätta för att handla de här varorna, säger hon till TT.

Ministern hoppas att importen från framförallt länder i Asien ökar till följd av beslutet. Hon vill också se slopade tull- och momsavgifter på global nivå.

– Alla tullar och handelshinder innebär en komplexitet som är helt onödig i det här sammanhanget, säger Anna Hallberg.

Wiktor Nummelin/TT

Erik Nilsson/TT

Utrikes

Dödstalet i New York i nivå med 11 september

Staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.
Staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Arkivbild.
Fotograf: Frank Franklin II/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med nära 3 000 coronadödsfall i delstaten New York når antalet dödsoffer samma nivå som vid terrordåden den 11 september 2001, då terrorister styrde in två flygplan i World Trade Center.
Människor kommer snart att dö för att det råder brist på intensivvårdsplatser, varnar guvernör Andrew Cuomo.

Samtliga invånare i staden New York uppmanas att täcka näsa och mun när de träffar andra människor oavsett om de känner av symptom av sjukdomen covid-19 eller inte, säger borgmästaren Bill de Blasio på en presskonferens.

– När du täcker ansiktet skyddar du alla andra du ser genom att inte sprida den här smittan, som du kanske bär på utan att veta det.

de Blasio vädjar om stöd. Han säger att staden New York behöver 1 000 sjuksköterskor, 150 läkare och 300 personer med intensivvårdskompetens för att kunna hantera virusutbrottet.

Under fredagen steg antalet smittade i delstaten New York med omkring 10 000 fall till drygt 102 800. Antalet dödsfall är uppe i 2 935, drygt 560 fler än föregående dygn, enligt smittskyddsmyndigheten CDC. För hela USA är motsvarande siffror 245 500 smittade respektive 6 600 avlida, enligt Johns Hopkins-universitetets siffror.

Deborah Birx, som samordnar arbetet kring virusutbrottet i USA, påpekar att ansiktsskydd är bra, men att det inte ersätter andra säkerhetsåtgärder.

– Social distansering och att ofta och noga tvätta händerna är fortfarande det bästa sättet att skydda sig själv och andra, säger hon.

NÄSTA ARTIKEL