Skånska regissören Caroline Erikssons novellfilm Ge allt visas på SVT i kväll. Foto: Productions Populaires AB
Filmens Elin spelas av Emma Österlöf. Foto: Johan Ström /Productions Populaires AB

Skånsk novellfilm om fotboll och makt

Elin och Lovisa är konkurrenter om målvaktsplatsen när svenska U23-landslaget i fotboll tas ut. Prestation, maktspel, övergrepp och hur långt man är beredd att gå för att nå sin dröm är kärnan i skånska regissören och fotbollsfantasten Caroline Erikssons novellfilm Ge allt som visas på SVT i kväll.

Moving Sweden-filmer på SVT:
2/7: Jimmie av Jesper Ganslandt (går att se på SVT Play tom 1/8)
9/7: Ge allt av Caroline Eriksson
16/7: Återvinningscentralen av Julius Jorborg
23/7: Min värld i din av Jenifer Malmqvist
30/7: Topp 3 av Sofie Edvardsson
6/8: Säsong av John Skoog
13/8: Turpa kiinni minun haters av Jon Blåhed
(Samtliga filmer ligger också kvar på SVT Play ett tag efter premiären)

Sex år tog det för Caroline Eriksson att gå i mål med den 27 minuter långa novellfilmen Ge allt där hon står för både regi och manus.
– Det är nästan pinsamt länge, säger hon med ett stort skratt i telefon från Båstad där hon har semester och passar föräldrarnas katt.
Annars bor Caroline Eriksson i Malmö och sin filmutbildning fick hon på Fridhems folkhögskola i Svalöv där hon nu själv arbetar som filmlärare.
– Det började med att jag hittade ett arbetssätt med improvisation på Fridhem som jag tyckte var väldigt spännande och så hade jag två kompisar på skolans teaterlinje, Emma Österlöf och Britta Hans-Ers, så vi gjorde det ihop, berättar hon om hur arbetet med Ge allt började.
– Jag satte dem i situationer där de fick improvisera fram vad som skulle hända och dokumenterade det med min lilla handkamera, skrev ner det och satte så småningom ihop ett manus.

I centrum för handlingen i Ge allt står de unga och lovande fotbollsmålvakterna Elin och Lovisa, som även i den färdiga filmen spelas av Emma Österlöf och Britta Hans-Ers. Filmen följer dem några avgörande dagar under uttagningen till U23-landslaget när deras tränare Mette (danska skådespelaren Marina Bouras) på ett minst sagt obehagligt sätt utnyttjar dem, deras drömmar och spelar ut dem mot varandra.

Och fröet till handlingen såddes nog egentligen ännu längre tillbaka i tiden och bottnar i Caroline Erikssons stora kärlek till fotboll. Hon var länge själv aktiv som målvakt och har också sommarjobbat på Hallands fotbollförbund med elituttagningsläger.
– Där kom nog själva storyn, säger hon eftertänksamt. Jag såg att folk ville så himla mycket. De spelade med enorma skavsår och åkte inte hem ens när mormor dog. Det här är fascinerande och man blir så sårbar och beroende av vad andra som ska föra en vidare tycker.
Samtidigt vill Caroline Eriksson understryka att filmen inte är hämtad från hennes verklighet.
– Den är helt fiktiv men jag ville undersöka prestation och vad det gör med en. Det här är den värld jag kan och kan relatera till. Jag älskar fotboll så mycket och i filmen möts det bästa och sämsta där, vilket gör allt så komplicerat.
– Men när vi satte igång på Fridhem visste inte ens jag vart vi var på väg, tillägger hon.

Produktionsstöd till Ge allt fick Caroline Eriksson genom Moving Sweden som är ett samarbete mellan Sveriges Television och Svenska Filminstitutet riktat till upphovspersoner i början av sin filmkarriär. Våren 2018 drog inspelningsarbetet i gång.
– Vi gjorde alla inomhusscener på Ringsjöstrand i Hörby och sedan har vi spelat in på fotbollsplaner runt om i Skåne, berättar Caroline Eriksson och minns en vår som var så snöig att fotbollsplanen var helt vit när den stora utomhusscenen skulle spelas in.
– Som tur var hade vi så gulliga statister som skottade hel planen för hand. Det var väldigt fint!

Ge allt hade premiär på filmfestivalen i Göteborg i år och har bland annat visats på Malmö Queer Film Festival. Senare i sommar finns den med i programmet för Lilla filmfestivalen i Båstad. Och i kväll får den alltså premiär på SVT där man under juli och augusti visar alla årets Moving Sweden-filmer.
– Det är spännande och läskigt, säger Caroline Eriksson. Man tappar ju kontrollen när man inte är i en festivallokal och kan känna av publiken. Men det blir väldigt roligt att se hur den tas emot.

Förutom Ge allt har Caroline Eriksson också gjort kortfilmen Torkat blomster och nu är det dags för nästa steg.
– Tillsammans med Anagram utvecklar jag och min bästa kompis Mårten Gisby, en jätteduktig manusförfattare, en långfilm. Just nu söker vi pengar och rollbesätter.

Kan du berätta något om den?
– Den heter Orgie och är något helt annat än Ge allt. Den handlar om ett par Möllanhipsters som blir medbjudna på en orgie på midsommarafton. Det är ett så fantastiskt spännande och roligt manus, en riktig dramakomedi.

Moving Sweden-filmer på SVT:
2/7: Jimmie av Jesper Ganslandt (går att se på SVT Play tom 1/8)
9/7: Ge allt av Caroline Eriksson
16/7: Återvinningscentralen av Julius Jorborg
23/7: Min värld i din av Jenifer Malmqvist
30/7: Topp 3 av Sofie Edvardsson
6/8: Säsong av John Skoog
13/8: Turpa kiinni minun haters av Jon Blåhed
(Samtliga filmer ligger också kvar på SVT Play ett tag efter premiären)