Anmälan lämnades in dagen efter att VM-bronshjältarna hyllats på Götaplatsen i Göteborg. Foto: Jonas Lindstedt/TT/arkiv

Förbundet anmält för diskriminering

FOTBOLL Löneskillnaderna mellan dam- och herrlandslaget uppges vara oskäliga.
Därför har Svenska Fotbollförbundet nu anmälts till Diskrimeringsombudsmannen (DO).

Kriminologen och föreläsaren Nina Rung är ansvarig för anmälan tillsammans med Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare.
Paret anser inte att damspelarna får ersättning i förhållande till prestation.
Detta tas upp i en debattartikel som publicerades i Expressen under tisdagen.
”Vi har i dag lämnat in en anmälan om lönediskriminering på grund av kön till Diskrimineringsombudsmannen.”

”Nu förväntar vi oss inget mindre än att Sverige tar efter våra grannländer och ser till att landslagen får jämställda ersättningar. Det är ett första steg. Men långt ifrån den enda som krävs för att Sveriges damer ska ha en chans i fortsättningen. I andra länder har man börjat ta efter herrsidan, nämligen ersättning först och sedan prestation. Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation.”
Nina Rung, som också vill se offentliga löner, uppger följande i sin anmälan till DO.
”Jag vill anmäla Svenska Fotbollförbundet för oskälig lönediskriminering på grund av kön. Fotbollförbundet beslutar om ersättning till både dam- och herrlandslagen i Sverige. De delar inte ut ersättningen för landslagsspel för våra seniorlandslag på ett sätt som är skäligt då damernas landlagsspelare inte får lika ersättning för lika prestation som herrarna.”

Ur det övriga innehållet.
”Vi har sedan 1979 haft bestämmelser om att lönediskriminering inte får ske på grund av kön. Något annat skäl till att damerna inte får lika ersättning som herrarna, än just könet, kan inte på något sätt motiveras.”.
Diverse media, däribland SVT Sport, har sökt Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som valt att inte kommentera förrän han tagit del av anmälan.

Sportresultat

Sport i dag