Svalöv

En bil har kört i diket

Artikel Svalöv En personbil körde av vägen vid halv sju på måndagsmorgonen på väg 108 norr om Särslöv.

En man i 20-årsåldern skadades lindrigt vid olyckan, uppger Region Skånes presstjänst.

Vägen stängdes av i båda riktningarna från Norrvidinge Kyrka till Norrvidinge under arbetet vid olycksplatsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Bussarna öppnar sina framdörrar

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Den 29 september försvinner de flesta av de restriktioner som infördes i samband med corona-pandemin. Detta innebär att även restriktionerna på Skånetrafikens bussar hävs.

Passagerare slipper ta bakdörren när de åkt med någon av Skånetrafikens bussar. Det meddelade Skånetrafiken under måndagen.

- Beskedet som kom idag från Arbetsmiljöverket om att framdörrarna på bussarna åter kan öppnas gör att vi får bättre flöde på bussarna och att fler sittplatser blir tillgängliga, säger Saman Tondnevis, affärsområdeschef buss hos Skånetrafiken.

Om det kommer att sker redan den 29 september är ännu inte helt klart.

– Vi kommer att öppna dörrarna så fort vi kan. Det kommer att finnas en dekal på dörren som visar om man ska gå på där fram eller bak i nuläget. Det kan ta lite tid att montera om biljettläsarna till framdörren, säger Saman Tondnevis.

Även om restriktionerna släpper kommer Skånetrafiken att fortsätta att bevaka resandet. Detta gäller speciellt på morgon och eftermiddag då många reser.

– Vi är naturligtvis glada över att restriktionerna upphör och att vi äntligen kan välkomna våra resenärer tillbaka på allvar. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen och återgången till normalläge noga, säger Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken.

För den som även fortsättningsvis vill undvika trängsel går det att följa Skånetrafikens prognostjänsten för att få information om när många reser.

Sport

Lyckad tävlingscomeback för Ystads Karateklubb

Ystads Karateklubb deltagare och ledare på tävlingen i Halmstad.
Foto: Privat
Sport
KARATE Efter ett långt uppehåll på grund av coronapandemins omständigheter gjorde Ystads Karateklubb tävlingscomeback i Halmstad i Bushido Open.

Ystad hade nio tävlande på plats och fick med sig tre guld, tre silver och två bronsmedaljer.

Vann dubbelt gjorde Alexandra Johansson (kata female Dan senior och kata female Open senior)

Vann en klass gjorde även Alma Roth (kata female 11 years).

Silvermedaljerna togs av Mathilda Johansson (kata female 12 years), Mahmoud Jarour (kumite Male senior -84 kg) och Nicole Norin (kumite female senior +68 kg).

Bronsen erövrades av Stella Nyberg (kata female cadet 5-1 kyu) och Nelly Norin (kumite female junior +59 kg).

Skåne

S vallöfte: Vårdgarantin ska uppfyllas

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Idag uppfylls inte vårdgarantin till fullo i någon av landets regioner. Det vill socialdemokraterna i Skåne råda bot på när de presenterar vad de själva beskriver som sitt första och största vallöfte inför nästa års val.

Man ska få kontakt med primärvården samma dag som man söker den och inom tre dagar ska man få en medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal. Besök på specialistmottagning utlovas inom 90 dagar och behandling ska vara påbörjad inom 90 dagar efter att den beslutats.

Så ser vårdgarantin ut men så gör inte verkligheten. Fram till och med augusti i år har till exempel bara 69,8 procent av de sökande i Skåne fått ett besök på specialistmottagning inom de stipulerade 90 dagarna, något lägre än riket som helhet. Förra året var samma siffra 79,8, något bättre än rikssnittet. Även antalet patienter som väntat längre på operation har en kraftigt uppåtgående trend.

– Vi har en underdimensionerad sjukvård som inte byggts ut i den takt behovet ökat, säger regionrådet Henrik Fritzon (S).

Vid en digital pressträff på måndagen presenterade han vad partiet själva beskriver som sitt första och största vallöfte: Att vårdgarantin, om man får makten efter valet nästa år, ska uppfyllas i alla sina parametrar.

– Vi i socialdemokraterna tycker att det är märkligt att man har en sådan ordning att man har en vårdgaranti som inte är på riktigt.

Mer information kommer.

Sport

TMK-bröder blev silvermedaljörer i Danmark

Julius Nilsson på väg.
Foto: Privat
Sport
CROSSKART I början av 2000-talet skrev Marcus Nilsson motorhistoria i Tomelilla MK när han tog EM-brons i rallycross och körde till sig segrar i fyra deltävlingar. Nu går sönerna Caspian och Julius i hans fotspår. I crosskart!

2005 tog Marcus Nilsson brons i EM. Under sina gyllene år i början på 2000-talet vann han deltävlingar i såväl Portugal, två gånger dessutom, som Österrike och Polen.

Det var då. Nu är nu. Marcus Nilsson har sedan flera år tillbaka lagt ner sin egen bilsportsatsning och ”sadlat om” till att vägleda sönerna Caspian och Julius i crosskart.

Den uppgiften känner han sig bekväm med. Den perfekte läromästaren?

– Fråga mig, jag har gjort alla fel det går att göra.

Nåja, det är i alla fall den andra tävlingssäsongen som Tomelilla MK:s två unga talangbröderna, 16-årige Julius och nyss blott åtta år fyllda Caspian Nilsson, är inne på.

Caspian kör crosskart i den så kallade Miniklassen och Julius bland värstingarna i i 650-kubiksklassen.

– I år har de tävlat i det danska mästerskapet, som gått över sju deltävlingar. Varför Danmark? Det danska tänket är mer sunt och körningen justare, ger pappa Marcus Nilsson som förklaring.

Den gångna helgen slutfördes mästerskapet med finaldeltävling på klassiska Nysumbanan på Jylland.

Caspian, som tagit ett jättekliv framåt i år och endast missat prispallen en gång under de sju tävlingarna och inte mindre än tre gånger stått överst på prispallen, hade guldvittring inför avgörandet. Caspian var en tre förare som tmapdes om mästerskapstiteln.

Det slutade med ett silver med guldsmak.

Caspian Nilsson slutade på 288 poäng. Vann gjorde Christoffer Skriver på 291 och trea blev danskan Liv Nielsen på 288 poäng efter särskiljning med Caspian på antalet segrar.

Efter kvalheaten stod de tre giganterna i finalens första startled.

– Caspian, som kvalade in som trea, gjorde en kanonstart från yttern och var på väg att runda alla konkurrenterna på yttern men fick till slut backa av och lägga sig på en andra plats. Den höll han in i mål, upplyser Marcus.

– Om han vunnit finalen hade han blivit mästare.

Full fart framåt med Caspian Nilsson i karten.
Foto: Privat

Storebror Julius, nyss 16 år fyllda, började tävla i crosskart så sent som i fjor och gjorde nu sin första säsong i 650-kubiksklassen.

– De två första tävlingarna kantades av stora tekniska problem, men till tredje tävlingen var allt löst och då visade Julius direkt att han var att räkna med genom att vinna den tävlingen. Efter detta genombrott har Julius varit på prispallen alla tävlingar. Inför finaltävlingen låg han tvåa med mikroskopiska chanser att bli mästare. Han gjorde allt som stod i hans makt för att bli mästare, men när målflaggan föll var han tvåa i mål och tvåa i mästerskapet, upplyser Marcus.

Vann gjorde dansken Niklas Lau på 301 poäng. Julius Nilsson slutade på 285 poäng, tolv fler än tredjeplacerade Lukas Staun, Danmark.

Om mindre än två veckor tävlar bröderna Nilsson åter på Nysumbanan på Jylland, då i NEZ, det gamla nordiska mästerskapet som utökats med baltländerna..

Utrikes

Europeiska ledare gratulerar tyska SPD

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Utrikes Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) och flera andra länders ledare gratulerar de tyska socialdemokraterna till valframgångarna.

"Jag är glad att kunna gratulera Olaf Scholz och de tyska socialdemokraterna till framgångarna i det tyska valet. Sverige och Tyskland har en nära relation med ett starkt handelsutbyte och samarbeten inom en rad viktiga områden. Vi samarbetar också nära inom EU kring många frågor, till exempel klimat och en väl fungerande inre marknad", lyder en skriftlig kommentar från Stefan Löfven.

Löfven kommer att följa förhandlingarna som nu återstår med stort intresse.

"Jag vill också passa på att tacka Angela Merkel för ett utmärkt samarbete och för det ansvar hon tagit för den europeiska utvecklingen", fortsätter han.

Andra europeiska ledare som gratulerar är Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och Frankrikes EU-minister Clément Beaune.

Spanien och Tyskland kommer nu ännu närmare varandra, enligt Sánchez. Tyskland har valt stabilitet och kontinuitet, konstaterade Frankrikes Beaune:

– Jag skulle säga att på sätt och vis har tyskarna röstat på Angela Merkel, säger EU-ministern.

"Grattis till segern!", twittrar Europaparlamentets talman David Sassoli som anser att det inte finns någon tid att förlora i arbetet med återhämtningen i EU efter pandemin.

Även USA:s president Joe Biden har kommenterat SPD:s framgångar.

– Banne mig ... de är stabila, säger han när det står klart att SPD leder i omröstningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

M vill satsa 2 miljarder mer på rättsväsendet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.
Foto: Marko Sääväla/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill satsa 2,1 miljarder kronor mer än regeringen på rättsväsendet 2022.
I satsningen ingår fler fängelseplatser, fler åklagare och en riktad lönesatsning för polisen.

– Vill man på allvar krossa den grova brottsligheten måste man förstärka varje del av rättsväsendet, säger partiledaren Ulf Kristersson.

I partiets budgetmotion föreslås att polisen får över 800 miljoner kronor mer än vad regeringen föreslår i sin budgetproposition. Moderaterna vill bland annat lägga 300 miljoner kronor mer på ny teknik, som kameror, 250 miljoner kronor för att återanställa erfarna poliser och 100 miljoner kronor på att få fler poliser i yttre tjänst.

Polismyndigheten har dock inte begärt högre anslag än vad regeringen vill ge den.

– Det handlar om politiskt ledarskap och att vara tydlig med ambitionsnivån, säger M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Polisen begär pengar för det man har fått i uppdrag att göra.

Nås polismålet

M föreslår också 150 miljoner kronor till en riktad lönesatsning 2022.

– Vi måste attrahera fler personer för att de ska vilja bli poliser, säger Svantesson.

Regeringens mål, som det finns brett stöd för i riksdagen, är 10 000 fler polisanställda 2024 jämfört med 2015, det vill säga drygt 38 000 polisanställda. Enligt M:s beräkningar kommer inte målet att nås till 2024. Polismyndigheten räknar dock med att klara det.

– Jag hoppas de får rätt, men det finns inget som tyder på det nu, säger Ulf Kristersson.

M har i sina beräkningar utgått från hur många poliser som utbildats de senaste åren.

I M:s satsning ingår också att åklagarna på sikt ska bli 300 fler. Därför avsätter man 260 miljoner kronor för 2022. M varnar för att Åklagarmyndigheten inte växer i takt med Polismyndigheten.

"Skulle vara en rivstart"

I budgetmotionen föreslås också drygt 600 miljoner kronor mer till Kriminalvården för fler fängelseplatser. M vill slopa den så kallade straffrabatten för unga helt, medan regeringen har föreslagit att rabatten slopas för grova brott. Därför räknar M med att fler fängelseplatser behövs.

Satsningarna i M:s budgetmotion för 2022 trappas upp åren därefter för att hamna på 5,3 miljarder mer än regeringen 2024.

Moderatledaren hoppas att högeroppositionen lyckas få igenom ett gemensamt budgetförslag i riksdagen, där M:s satsningar på rättsväsendet ingår. Enligt Kristersson skulle det innebär "en rivstart" för en eventuell borgerlig regerings kamp mot brottsligheten efter nästa val.

Satsningarna på rättsväsendet vill M finansiera genom att slopa regeringens förslag på en utbyggd föräldraförsäkring, den så kallade familjeveckan.

Peter Wallberg/TT

Jens Bornemann/TT

Sport

Då släpps biljetter till MFF

Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Fotboll Klockan 14 släpper MFF biljetterna till hemmamatchen mot Mjällby den 3 oktober.

”Det har gått 583 dagar sedan vi sågs senast. Nu kan vi äntligen samlas igen och skapa nya minnen, som bara MFF-familjen kan” skriver klubben på sin hemsida.

På onsdag släpps de restriktioner som reglerat publiken under coronapandemin. På söndag kan därmed fler än 500 besökare få på match, vilket skulle innebära storpublik för första gången sedan 27 februari 2020.

Klockan 14 på måndag släpps biljetterna.

Söderslätt

Mindre explosion vid pool i Höllviken

En mindre explosion uppstod då poolkemikalier blandades på fel sätt. Poolen på bilden är inte den aktuella poolen.
Foto: TT
Söderslätt
Höllviken En person har ådragit sig lindriga skador efter en explosion med poolkemikalier vid en villa i Höllviken.

Räddningstjänst och ambulans larmades till Tremansvägen vid 12.40-tiden på måndagen.

– Det är en mindre explosion i anslutning till en pool, man har blandat poolkemikalier på fel sätt, säger Mats Streer, inre befäl på Räddningsjänsten Syd.

En person ska ha skadats lindrigt i samband med händelsen, men var vaken och talbar.

– De här kemikalierna ska vi nu hantera, säger Mats Streer.

Explosionen har inte orsakat några strukturella skador.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL