Scen/recension

Don Giovanni drabbas av drevet

Don Giovannispelas av Tor Lind. Foto: Håkan Röjder
Artikel Scen/recension Lars-Erik Larsson har sett Skånska Operans Don Giovanni som hade premiär på Bäckaskogs slott på lördagen.

Tiderna förändras. Nutidens verkliga katastrof är inte att bli nerdragen i helvetet utan att bli drabbad av drevet och uthängd i mer eller mindre sannfärdiga rubriker på kvällstidningarnas förstasidor och löpsedlar, helst med anknytning till det skambegrepp som är hetast för tillfället.

Det är utgångspunkten i Skånska Operans uppsättning av Mozarts opera Don Giovanni som hade premiär på Bäckaskogs slott i lördags.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter SkD

Kedjehus på 145 kvadratmeter sålt i Skurup

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Andreas Folkstrand, 31, och Rebecka Harwigsson, 34, från Malmö är nya ägare till fastigheten på Saritslövsvägen 7 i Skurup. Kedjehuset är 145 kvadratmeter stort och byggdes 1980. Säljare är Rikke Renée och Peder Ersgaard. Affären blev klar i september 2020 och köpesumman blev 2 495 000 kronor.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus precis i närheten, på Ringduvevägen 39. Priset blev där 3 200 000 kronor, för det 166 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Länsberg gravid – tackade nej till match

Lina Länsberg. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Lina Länsberg har tvingats tacka nej till en ny UFC-match. Orsaken: 38-åringen är gravid.

"Människan kommer att blir den viktigaste i våra liv, från början av mars i nästa år och förevigt", skriver hon på Instagram.

Länsberg, som efter två raka vinster förlorade sin senaste match i januari, har publicerat sex olika bilder varav tre av dessa visar hur illamående hon har varit under graviditeten.

"Åt helvete med alla romantiska graviditetsbilder som tas i solen, med falska leenden och i underbara klänningar. Mitt liv har varit ett helvete i tre månader."

Ekonomi

Eniro föreslår byte av fordringar mot aktier

Ekonomi
Ekonomi

Det finansiellt krisande söktjänstföretaget Eniro vill dra in en halv miljard kronor i nytt aktiekapital.

Styrelsen föreslår en nyemission nu när ackordsuppgörelsen med långivarna nyligen rotts i hamn. Emissionen är riktad till långivarna som kan kvitta fordringarna mot preferensaktier.

"Vi är glada att äntligen lägga den sista pusselbiten till handlingarna mot ett i princip skuldfritt bolag och med den nya balanserade kapitalstrukturen öppnas nya spännande affärsmöjligheter", skriver Magdalena Bonde, Eniros vd, i ett pressmeddelande.

Sport

VM-klass på Eslövs division 2-lag

36-årige Zoltan Veszpremi har spelat VM för Ungern. I år ska skyttekungen spela i division 2 med Eslövs IBF.
Foto: Mattias Persson/MPNmedia
Sport
INNEBANDY Vilket division 2-lag i Skåne, eller ens Sverige, kan skryta med att ha två VM-meriterade spelare i sin trupp? Eslövs IBF kan. Såväl Robin Karlsson som Zoltan Veszpremi har VM-spel på cv:et, Robin för Thailand och Zoltan för Ungern.

Båda är nya för säsongen i hårdsatsande division 2-laget Eslövs IBF.

27-årige Robin Karlsson har hämtats från Stanstad och 36-årige Zoltan Veszpremi från Willands.

Stanstad och Willands har de gemensamma med sig, att båda frivilligt valt att hoppa av den division 2-serie där Eslöv ingår.

VM-spelarna hamnade i Eslöv

Den enes död, den andres bröd. Typ. Utan division 2-lag att fortsätta i valde Robin och Zoltan att byta klubb. Båda hamnade i Eslöv. Hur? Inte så lite tack vare kontakter och bekantskap med Robert Andersson, den nye tränaren i Eslöv.

Robin Karlsson, som har Pawat Thaidit som sitt thailändska namn, har redan spelat två VM och hade sitt tredje på gång, det som skulle ha gått i december i Finalnd men i coronapandemins tecken skjutits på framtiden. I fjor bar han lagkaptensbindeln. På 15 matcher stod han för elva mål och 14 assists.

– En rutinerad back med spetskvaliteter, en stark närkampsspelare. Högerfattad som kan göra mycket av lite, beskriver Robert Andersson sitt nyförvärv.

Robin Karlsson har spelat två VM för Thailand. Den här säsongen ska ha spela division 2-innebandy för Eslövs IBF.
Foto: Mattias Persson/MPNmedia

Zoltan Veszpremi spelade 2006 VM för Ungern. Nu bor han i Kristianstad och kommer närmast från Willands, där han den gångna säsongen gjorde 51 poäng på 18 matcher.

De två poängmaskinerna har redan under försäsongen gjort avtryck i sin nya klubb.

– Robin har gått som tåget och ligger i topp i vår interna poängliga. Zoltan kom in sent i truppen, men har hunnit visa vilken otroligt offensiv kompetens har besitter, säger Robert Andersson.

”Den ständige tränaren” har lämnat

Sedan i våras, då säsongen avbröts i förtid på grund av coronautbrottet, har Eslöv möblerat om stort i sitt lag. Den ”ständige tränaren” Christoffer Stenson har lämnat över piskan till Robert Andersson.

De två VM-meriterade essen Zoltan Veszpremi och Robin Karlsson är inte de enda nyförvärven. Ytterligare sex spelare har anslutit: Emil Nilsson (Stanstad), Anton Åkesson, Jakob Johansson och Johan Holmåker (med mellanskånska kollegan Frosta som gemensam nämnare) samt Christoffer Antonson och Simon Dahlgren (Malmhaug).

– Vi har fått ihop en bred och bra trupp med vass konkurrens. Ett nykomponerat lag som svetsats samman på ett fantastiskt sätt tack vare att alla hjälpt till. Starkt gjort av spelarna, berömmer Robert Andersson.

Eslöv har under försäsongen spelat inte mindre än elva matcher. Fyra av dem var i Skånemästerskapets gruppspel (segrar mot IBK Lund, Lomma, Åby/Klippan och Åstorp B). Fem av matcherna gjorde laget i en turnering i Göteborg.

Bra för gruppdynamiken

– Vi började skakigt, men vände 2-5 till 6-5 i första gruppmatchens sista tio minuter. Sedan gick vi till semifinal, det var bra, men framför allt var cupen lyckad rent gruppdynamitikmässigt, tycker Robban.

I ”vanliga” träningsmatcher har Eslöv förlorat mot Röke och senast i lördags mot Lunds division 1-lag i ett seriegenrep som slutade 3-13.

– Jag ville ha en riktig värdemätare och målet med att möta Lund var att få veta vad vi har att jobba vidare på, säger Robban och lägger till att de tyvärr saknade så många spelare att han själv fick hoppa in på planen.

– Min första och sista match på banan, försäkrar han med ett lätt skratt.

Premiär på söndag mot Lund

På söndag inleder Eslöv poängjakten med match på bortaplan mot IBK Lund.

Om det inte var för att Stanstad och Willands dragit sig ur, så skulle division 2 södra ha spelat som en enkelserie med efter följande upp- och nedflyttningsserie. Så blir det inte. Med 13 i stället för 15 lag blev det en traditionell serie med dubbelmöten.

– Det tror och hoppas jag gynnar oss eftersom vi har ett så nykomponerat lag, spekulerar Robert Andersson, vars Eslöv kommer att spela fyra av sina tolv hemmamatcher i Eslövshallen.

De övriga spelas i Sallerupshallen, hemmaborgen där de bedriver sin träning.

Robert Andersson är ny för året som tränare i Eslövs IBF.
Foto: Mattias Persson

FAKTA

Division 2 Skåne

25 september: Röke IBK-IK Palmstaden (19.30), Örkelljunga IF-Malmhaug IBF (19.30), Svedala-Höllvikens IBF B (20), FBC Engelholm-Bjärreds IBK (20).

27 september: IBK Lund-Eslövs IBF (14.30), Lomma FBC-FBC Helsingborg (15).

OBS! Även Skurups IBK ingår i serien, som består av 13 lag. Skurup begår premiär den 2 oktober på hemmaplan mot Lomma. Egentligen skulle även Willand och Stanstad ha ingått i denna serie, men båda har valt att dra sig ur.

Sport

Efter missen – Roma tilldöms förlust

Roma tog fel på Amadou Diawaras ålder. Det kostade laget en 0-3-förlust.
Foto: Paola Garbuio/AP/TT
Sport
Sport

Roma tilldöms förlust med 0–3 i Serie A-premiären mot Hellas Verona av den italienska ligaorganisationen, eftersom storklubben registrerat spelaren Amadou Diawara på fel sätt i truppen. Det skriver flera italienska medier.

Diawara fyllde 23 år i juli, men sattes upp på Romas lista över spelare som är under 22 år inför den här säsongen. Spelare på den listan räknas inte med i den totala trupplistan – som bara får innehålla 25 namn.

Diawara hoppade in i den 89:e minuten i matchen mot Hellas Verona, som på planen slutade mållös.

Sky skriver att Roma nu har sju dagar på sig att överklaga beslutet.

2016 tilldömdes Sassuolo också förlust i en ligamatch mot Pescara, efter att ha gjort ett liknande misstag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Svedala

Spångholmsskolan okej - men ombyggnad krävs på sikt

Illustration på hur den framtida skolan ska se ut ihopbyggd med
Foto: PE teknik och arkitektur AB
Svedala
BARA Elever och personal är tillbaka på Spångholmsskolan efter en omfattande sanering. Men på sikt måste skolan genomgå en upprustning på grund av misstänkta fuktskador.

– Det här är en åttiotalsskola med platt tak och byggd med atriumgårdar. Vi tittar på vilka åtgärder som behövs på lång sikt, men nu är den sanerad och luften utmärkt, säger Hans Järvestam (M) utbildningsnämndens ordförande.

Mögelskadad

450 elever och runt 50 personal på Spångholmsskolan i Baran fick en framskjuten skolstart efter sommaren tillsammans med helt nya hemvister i både Bara men även i Svedala. Det efter att skolbyggnaden upptäckts vara mögelskadad, troligen på grund av läckande tak.

En byggarbetsplats med grävskopor framför en gul tegelbyggnad.
Skolstarten sköts upp på Spångholmsskolan där arbetet med den nya skolan granne med Kuben inleddes i augusti.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

– Man har hyrt in så kallade ozongeneratorer som tar bort dålig luft och miljön utgör ingen fara för de som vistas på skolan, säger Hans Järvestam.

Leende man i blommig skjorta, kavaj och glasögon.
Hans Järvestam (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Foto: pernilla Nielsen Negrén/Arkiv

Utredning i höst

Utbildningsnämnden tittar nu tillsammans med fastighetsägaren SVEDAB som anlitat byggnadsexperter för att utreda vilka åtgärder som krävs för att skolan ska byggas om i fullgott skick.

– Någon gång i höst ska någon form av utlåtande presenteras, men ingenting kommer att hända vad gäller byggnation förrän längre fram, säger Hans Järvestam.

Parallellt pågår utbyggnaden av skolan som ska få nya klassrum i två plan samt nya utrymme för skolledning, lärare tillsammans med skolhälsan.

Inrikes

Förseningar i tågtrafiken efter signalfel

Ett signalfel stoppade tågtrafiken utanför Norrköping. Arkivbild från ett annat tågstopp.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett omfattande signalfel norr om Norrköping orsakade ett stopp på sträckan mellan Katrineholm och Norrköping under tisdagseftermiddagen. Stoppet påverkade linjerna Norrköping–Eskilstuna, Norrköping–Nässjö, Stockholm C–Malmö samt Stockholm C–Norrköping.

Felet rapporterades in till Trafikverket strax innan klockan fyra och var avhjälpt drygt en halvtimme senare.

– Nu är förseningar att vänta. Det blir nog förseningar under ett par timmar, men inte hela kvällen, säger Katarina Wolffram, presstalesperson på Trafikverket.

Utrikes

Palestinsk protest mot Arabförbundet

Palestiniernas utrikesminister Riyad al-Maliki (vänster) med Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry. Arkivibild.
Foto: Mohamad Torokman/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Palestinierna meddelar att man lämnar det roterande ordförandeskapet i Arabförbundets råd i protest mot att förbundet inte har kunnat enas i ett förhållningssätt kring Israels fredsavtal med Förenade arabemiraten.

Palestiniernas utrikesminister Riyad al-Maliki meddelade beslutet på tisdagen, trots att man skulle ha haft posten fram till mars nästa år.

– Den palestinska staten. . . vägrar att bli ihågkommen såsom ordförande när värden och principer förfaller, vilket var tydligt vid senaste rådsmötet med utrikesministrar, sade Malik från Ramallah på Västbanken.

Palestinierna föreslog då en resolution som fördömde normaliseringen av relationer mellan Israel och Förenade arabemiraten. Den antogs inte.

NÄSTA ARTIKEL