Scen/recension

Don Giovanni drabbas av drevet

Don Giovannispelas av Tor Lind. Foto: Håkan Röjder
Ingen Sektion satt
Scen/recension Lars-Erik Larsson har sett Skånska Operans Don Giovanni som hade premiär på Bäckaskogs slott på lördagen.

Tiderna förändras. Nutidens verkliga katastrof är inte att bli nerdragen i helvetet utan att bli drabbad av drevet och uthängd i mer eller mindre sannfärdiga rubriker på kvällstidningarnas förstasidor och löpsedlar, helst med anknytning till det skambegrepp som är hetast för tillfället.

Det är utgångspunkten i Skånska Operans uppsättning av Mozarts opera Don Giovanni som hade premiär på Bäckaskogs slott i lördags.

Regissören Ola Hörling har hakat på det något nattståndna #metoo-begreppet och gjort huvudpersonen till en filmmogul med översittarmanér som fäller varenda kvinna han träffar på. Man kan undra om han träffat riktigt rätt där. Sexmissbrukare – säkerligen, men knappast översittare.

Don Giovanni lyckas inte ens hunsa sin betjänt och frågan är om inte det mesta bara är munväder med alla de tvåtusen kvinnor han påstår sig ha lägrat; kvinnorna i operans handling lyckas han bevisligen inte komma någonstans med. Strunt samma, greppet är fyndigt och underhållande och ges en extra dimension i texterna i programbladet, utformade som riktigt löjliga veckotidningsintervjuer.

Vid premiären i lördags spökade – som vanligt – nervositeten. Första akten gick enligt formulär 1A: i stort sett korrekt men delvis ganska stelt och spänt. Sångarna träffade tonen men klangen var matt på sina ställen och spelglädjen och operans magi lyste med sin frånvaro. Men så i andra akten lossnade det: Tor Linds Don Giovanni fick kraft, fart och spänst, en välsjungen skitstövel som man önskade allt ont. Lona Mohr Villadsen använde sin mörka sopran till att skapa en Donna Elvira med energi och utomordentlig scennärvaro och Albin Ahl fick fram en fräck och förtjusande Leporello.

Nämnas bör också Martin Hultkvist som med bärig, klangrik tenor och grötmyndigt utspel snidade ett bra porträtt av Don Ottavio, en av operalitteraturens värsta fåntrattar och Jennie Lomm som sjöng Donna Anna med en sopran som rätt vårdad kan föra henne långt mot höjderna.

I många av Skånska Operans uppsättningar har pianokvintetten känts för liten för att klara orkestersatsen. Men med Mozart fungerar det, det kammarmusikaliska ackompanjemanget snarast förstärker helhetsintrycket.

Nu ska operan turnera runt ett antal skånska slott och även Ystads teater och Palladium i Malmö. Om jag ska tro mina sparade datafiler så var det 2002, för 17 år sedan, som jag första gången såg en föreställning av Skånska Operan.

Även då var det Mozart, Cosi fan tutte, och premiär på Bäckaskogs slott. Och grunderna i det koncept som Åsa Jensen och Ola Hörling hade fastnat för då, har de hållit fast vid: arenateater, talade repliker i stället för recitativ, minimal scenografi, en pianokvintett som ackompanjemang och unga sångare på väg uppåt. Varje år har man turnerat i Skåne med en del avstickare till norröna områden, varje år har publiken kommit; det har varit många toppar och en del mer slätstruket men allt präglat av kärlek till och respekt för operan som konstform.

Och nu tvingas de två eldsjälarna att gå och bita på naglarna i ovisshet om de statliga och regionala myndigheterna ytterligare ska snåla in på bidragen och därmed svälta Skånska Operan till döds samtidigt som man pumpar in pengar i ett antal helidiotiska projekt.

Det känns minst sagt för djävligt.

FAKTA

Fakta:

SCEN

Don Giovanni Opera av Wolfgang Amadeus Mozart med libretto av Lorenzo da Ponte

Översättning: Christian Fürst Myrup i bearbetning av Ola Hörling. Regi: Ola Hörling. Musikalisk ledning: Rebecka Elsgard. Scenografi: Leif Persson. Ljus: Ludvig Uppman. Kostym: Fredrika Lilius. Medverkande: Tor Lind, Lona Mohr Villadsen, Albin Ahl, Jennie Lomm, Martin Hultkvist, Emma Johansson, Joris Grouwels, Roodney Nilsson, Matilda Nordberg, Molly Selander. Orkesterensemble: Rebecka Elsgard, Saana Kähkönen, Clara Bjerhag, Sebastian Flögel, Henning Fredriksen. Premiär på Bäckaskogs slott 6 juli.

Skurup

Ny skolledare på Östergårdsskolan

En man i svart jacka och solglasögon.
Mats Nilsson, ny rektor på Östergårdsskolan i Skurup.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
SKURUP Mellanstadieläraren Mats Nilsson har valt rektorsbanan sedan många år. Sedan april månad är han ny rektor på Östergårdsskolan i Skurup. Han landar mitt i en kommande utbyggnation av grundskolan.
- Den fysiska arbetsmiljön påverkar den psykosociala arbetsmiljön så att få jobba i nya lokaler underlättar minst sagt, tycker han.

Beslutet att bygga till och renovera ventilationen på Östergårdsskolan är taget i kommunstyrelsen i veckan. Fullmäktige har sista ordet och där är inte beslutet taget ännu. Men de tre politiska blocken i kommunstyrelsen, M-styret, femklövern och Sverigedemokraterna, är överens om att skolan behöver ny ventilation och större lokaler.

- Får vi en rejäl åtgärd, en helt ny ventilation och nya lokaler så blir det jättebra, tycker Mats Nilsson som redan efter tre arbetsdagar har uppfattat att personal har känt av och haft stort bekymmer med den underdimensionerade ventilationen som måste åtgärdas enligt hans mening. Det är ett problem, men inte av samma akuta karaktär som Mariaskolan som ska evakueras under påsken, uppfattar han det som.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Östergårdsskolan ska byggas till och renoveras

En skola i rött och vitt med rött snedtak.
Östergårdsskolan i Skurup
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
SKURUP Östergårdsskolan ska renoveras och byggas till för cirka 80 miljoner kronor. Arbetsmiljöproblem med dålig ventilation och en genomförd statusbesiktning av byggnaden från december ligger bakom det färska beslutet.

- Vi har föreslagit för fullmäktige att skolan ska byggas till och renoveras, berättar kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) efter veckans möte.

Finns det akuta brister på Östergårdsskolan?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19 i skånevården

Dubbelt så många sjukskrivna som förra året

Ännu finns inga konstaterade fall av covid-19 bland Region Skånes vårdpersonal. Men sjuktalen har rasat i höjden.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Nyheter
Skåne Än så länge finns det inga siffror som pekar på att skånsk vårpersonal skulle ha insjuknat i covid-19. Region Skåne och fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal har heller inga siffror på vårdpersonal som skickats hem på grund av misstänkt smitta.
Men siffrorna visar att det är dubbelt så många sjukskrivna i Region Skåne nu jämfört med samma tid förra året.

Smittspridningen av coronaviruset går än så länge långsammare i Skåne än i de båda andra storstadsregionerna Göteborg och Stockholm.

I Stockholm har några fall där vårdpersonal blivit sjuka i covid-19, och till och med intensivvårdas, konstaterats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Kina stannade för att hedra sina "martyrer"

Kinas flagga på halv stång på Himmelska fridens torg i Peking under lördagen.
Kinas flagga på halv stång på Himmelska fridens torg i Peking under lördagen.
Fotograf: Ju Huanzong/AP/TT
Utrikes

Kina sörjer de avlidna i coronavirusets spår. Lördagen är en sorgedag för att hedra "martyrerna" som avlidit till följd av viruset.

Flaggorna över hela landet har halats till halv stång och alla former av underhållning har ställts in.

Klockan 10.00 Pekingtid stannade landet när tre minuters tystnad observerades medan flyglarm, sirener och signaler från bilar, tåg och fartyg tjöt. I Wuhan, huvudstaden i Hubeiprovinsen där coronaviruset började spridas, ställdes alla trafikljus om till rött och all trafik stod stilla under de tre minuterna.

Under fredagen steg den officiella siffran över smittofall i landet med 19, till 81 639 personer. 3 322 människor uppges ha avlidit.

Sorgedagen sammanfaller med den årliga Qingming-festivalen eller gravsvepar-dagen då hela familjer hedrar sina förfäder med offergåvor och att göra rent vid gravarna.

De ceremonierna har på flera håll förbjudits i år, eller åtminstone skjutits upp till maj. I Wuhan har invånarna i stället via internet kunnat följa hur anställda på begravningsplatser utför en del av dessa traditioner.

Ekonomi

Många ARN-anmälningar kopplas till coronakris

Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden har ökat kraftigt då mycket ställ sin på grund av coronakrisen. Arkivbild.
Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden har ökat kraftigt då mycket ställ sin på grund av coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Ekonomi

Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har ökat kraftigt då bland annat resor och evenemang har ställts in på grund av coronaviruset, rapporterar Sverige Radio Ekot.

Under de senaste veckorna har det kommit in 600–700 ärenden till ARN med tydlig koppling till coronakrisen.

– I mars hade vi en ökning på 30 procent (jämfört med förra året) på myndigheten och på reseavdelningen är ökningen mer än en fördubbling. Och ser man på den avdelningen som hanterar inställda evenemang är det en sjuttioprocentig ökning, säger Marcus Isgren, ordförande och chef vid ARN, till radion.

I stället för att ge pengarna tillbaka är det många företag som erbjuder tillgodocheckar när evenemang ställs in – men som konsument har man alltid rätt till att få pengarna tillbaka.

Inrikes

Anstormning till 1177 under mars

1177.se hade fem miljoner fler besök i mars jämfört med i februari. Arkivbild.
1177.se hade fem miljoner fler besök i mars jämfört med i februari. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes

Svenskar törstar efter information om coronaviruset. Under mars tog 1177 Vårdguiden emot totalt 780 000 samtal, jämfört med 525 000 i februari som var en normal månad för tjänsten.

– Man frågar väldigt mycket om sina symtom och undrar om det kan vara corona, säger Lena Ivö, presschef på Inera som driver tekniken på 1177.

Även antalet besök på hemsidan 1177.se ökade stort under förra månaden, från 14 miljoner besök i februari till 19 miljoner i mars.

Inera arbetar tillsammans med regionerna för att hantera det hårda trycket. Väntetiderna ska vara kortare nu än tidigare.

– Vid toppar kan det fortfarande bli väntetid, men den är kortare nu än förut. Ju mer kapacitet vi tillför genom att öppna fler linjer och bemanna med fler sköterskor som kan svara på frågor, desto snabbare kommer vi ner i svarstid, säger Lena Ivö.

Inrikes

Man till sjukhus efter knivskärning i Malmö

En yngre man blev knivskuren och fördes till sjukhus. Arkivbild.
En yngre man blev knivskuren och fördes till sjukhus. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En yngre man i Malmö kommun fördes till sjukhus efter att ha blivit svårt knivskuren, skriver Sydsvenskan.

Enligt tidningen ska mannen vid 01-tiden ha knackat på en lägenhet i området och de boende i lägenheten ska sedan ha larmat polis och räddningstjänst.

Ett område är avspärrat och enligt polis på plats utreder man händelsen som försök till mord. Läget för den skadade mannen är inte känt.

Ekonomi

IMF: "Mänsklighetens mörkaste stund"

IMF-chefen Kristalina Georgieva säger att coronapandemin är en kris som ingen annan. Bild från februari.
IMF-chefen Kristalina Georgieva säger att coronapandemin är en kris som ingen annan. Bild från februari.
Fotograf: Jens Meyer/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronapandemin har orsakat en global recession som kommer att bli "mycket värre" än finanskrisen 2008. Det dystra budskapet kommer Internationella valutafonden IMF:s chef Kristalina Georgieva med.
– Det här är mänsklighetens mörkaste stund under min livstid, säger hon.

Den 23 mars spådde Georgieva att krisen i coronavirusets spår ser ut att bli i nivå med finanskrisen. Knappt två veckor senare har läget blivit än mörkare och på ett pressmöte via videolänk vred hon på fredagen upp varningen.

– Det här är en kris som ingen annan. Vi har bevittnat hur världsekonomi helt har bromsat in. Vi är nu i en recession. Läget är mycket värre än under finanskrisen 2008–2009, säger hon.

IMF-chefen säger att många riksbanker och finansministrar redan har vidtagit åtgärder som saknar motstycke för att mildra den ekonomiska chocken och stabilisera marknaderna, men att mer – mycket mer – behövs. I synnerhet för att hjälpa utvecklingsländerna.

Krisfond på 10 000 miljarder

Fattigare länder drabbas värst av den ekonomiska krisen, inte minst när kapitalstarka utländska investerare flyttar sina pengar, säger Georgieva och uppger att långt större summor har försvunnit från dessa tillväxtmarknader än under finanskrisen, motsvarande nära 900 miljarder kronor är borta sedan coronapandemin började.

Mer än 90 av IMF:s 189 medlemsländer har ansökt om lån från valutafonden för att bekämpa coronaviruset och Georgieva säger att IMF är berett att använda så mycket som behövs ur dess krisfond på 10 000 miljarder kronor för ekonomisk hjälp.

28 länder i Afrika, Asien och Latinamerika har hittills fått medel ur IMF:s fond eller Världsbankens motsvarande fond.

"Hot mot hela världen"

Georgieva betonar dock att IMF och Världshälsoorganisationen WHO uppmanar länderna att enbart använda hjälpen för att direkt bekämpa viruset, som att betala läkare och sköterskor samt köpa in skyddsutrustning.

– Det här är mänsklighetens mörkaste stund under min livstid, ett stort hot mot hela världen som tvingar oss att stå starka, förenas och skydda våra mest utsatta och svaga, säger Georgieva.

En åtgärd Georgieva hoppas på är att förmå Kina och andra kreditorer att skjuta upp indrivandet av fattigare länders skulder i åtminstone ett år. Samtalen med Kina uppges vara "konstruktiva".

Avbetalningsstopp i maj

Världsbankschefen David Malpass skriver i ett inlägg på Linkedin att ett tillfälligt stopp för avbetalningar kan införas till den 1 maj. Fram till dess ska Världsbanken och IMF utvärdera ländernas skulder och deras förmåga att kunna betala tillbaka dem. eller om det finns behov av nedskrivning av lånen.

Malpass stämmer samtidigt in i Georgievas ord om det finansiella läget. "Bortom covid-19-pandemin och dess påverkan på hälsan är vi inne i en global recession", skriver han.

Över en miljon människor i världen har smittats, över 53 000 har avlidit.

NÄSTA ARTIKEL