Det svenska herrlandslaget i skeet sköt hem lagguldet vid VM i italienska Lonato del Garda. Foto: Jonas Edman/Svenska Skyttesportförbundet

Blågult jubel i lerduve-VM

SKYTTE Det svenska herrlandslaget i skeet, med skåningarna Marcus Svensson och Stefan Nilsson som frontfigurer, sköt på lördagen hem lagguldet vid VM i lerduva som avgörs i italienska Lonato del Garda.

Tillsammans sköt de tre svenskarna ihop 365 av 375 möjliga poäng. Silvret gick till Cypern på 364 poäng.
Däremot lyckades ingen av svenskarna nå final i den individuella tävlingen; Marcus Svensson slutade nia (122 poäng), Stefan Nilsson elva (122 poäng) och Henrik Jansson kom på en 18:e plats (121 poäng). Alla tre slutade alltså topp 20 i årets världsmästerskap.
– Grabbarna har gjort en fantastisk tävling i ganska krävande förhållanden, både i dag och i går har det varit tryckande värme. I går blåste det dessutom ganska mycket vilket påverkade hur duvorna flög, berättar förbundskapten Jonas Edman i ett pressmeddelande.
Att Sverige har tre skyttar på den här nivån i en idrottsgren där konkurrensen är, minst sagt, stenhård är oerhört glädjande och Edman vill framför allt betona vikten av att man går in och visar sådan stark mental kapacitet i ett stort mästerskap.
– Hela laget visade en imponerade mental styrka och moral; Stefan är i grym form och vi vet vad han kan göra på skjutbanan men att både Henrik och Marcus gick in och avslutade tävlingen med var sin 25-serie när de vet att de måste skjuta på topp visar styrka.
– Att alla tre skjuter så här bra på samma tävling och är så pass högt upp i resultatlistan visar vilken fantastisk skeetnation vi är.

Sportresultat

Sport i dag