TRELLEBORG

Lasarettet gör anmälan efter patients död i sepsis

Artikel TRELLEBORG Intensivvårdsinsatserna kom troligen för sent och den 60-årige patienten drabbades av ett hjärtstopp.

Det var efter att en man i 60-årsåldern avlidit efter att ha vårdats vid Lasarettet Trelleborg på grund av lunginflammation och misstanke om sepsis. En inledd antibiotikabehandling hade till en början god effekt men efter ett par dagar försämrades mannen relativt hastigt och blev kraftigt andningspåverkad.

Behandling inleddes för att häva förloppet och man planerade att överföra patienten till intensivvårdsavdelning. Men mannen drabbades av ett hjärtstopp och avled.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Första samtalen om eldupphör i Kamerun

Kameruns president Paul Biya. Arkivbild.
Kameruns president Paul Biya. Arkivbild.
Foto: Lintao Zhang/AP/TT
Utrikes
Utrikes Våldsamma drabbningar inträffar med jämna mellanrum i nordvästra Kamerun mellan regeringsstyrkor och engelskspråkiga separatister, som i oktober 2017 utropade självständighet.
För första gången sedan dess har nu representanter för regeringen och separatisterna diskuterat ett möjligt avtal om eldupphör.

Julius Sisiku Ayuk Tabe, den livstidsdömde ledaren för separatiströrelsen, säger att mötet hölls i torsdags. Han uppger att nio separatistledare deltog i samtalen, vilka följde på maningar från FN om att börja prata med varandra.

"Var förvissade om att vi fortsätter att vara engagerade i återuppbyggandet av självständigheten för vårt hemland", säger Julius Sisiku Ayuk Tabe i ett pressmeddelande utan att ge några fler detaljer om samtalen.

Den engelskspråkiga minoriteten, som utgör ungefär en femtedel av landets befolkning, anser att den diskrimineras av den franskspråkiga majoriteten. Konflikten har kostat över 3 000 liv sedan 2017, medan hundratusentals har flytt sina hem.

En av två säkerhetskällor som bekräftar att mötet hållits säger att regeringens öppenhet för samtal återspeglar befolkningen utmattning efter tre års konflikt.

– Det här kriget har fått oss att inse de engelskspråkigas motståndskraft ur en ideologisk synvinkel, säger källan som tillägger att också internationellt tryck fått regeringen mer intresserad av samtal.

Inrikes

Varning när brandmän bemannar ambulanser

Brandmän och militärer har fått arbeta i ambulanser när coronapandemin lett till personalbrist. Arkivbild.
Brandmän och militärer har fått arbeta i ambulanser när coronapandemin lett till personalbrist. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Personalbrist till följd av coronapandemin har gjort att brandmän och militärer på flera håll i landet bemannat ambulanser, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Men fackförbund är skeptiska till tilltaget.

– Det finns risker med att sänka kompetensen i ambulansen, för att hälso- och sjukvårdens bedömning börjar redan i ambulansen, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Ekot.

Minst en legitimerad sjuksköterska måste finnas i varje ambulans. Ofta är den andra personen i ambulansen antingen sjuksköterska eller ambulanssjukvårdare. Men den personen har på flera håll flyttats till intensivvårdsavdelningar i stället. De har då ersatts av exempelvis brandmän eller militära sjukvårdare, som kanske inte har samma koll på ambulansens utrustning och läkemedel.

Ambulansförbundet har larmat om att det här innebär en risk för patientsäkerheten, och anser att exempelvis Region Örebro och Region Norrbotten inte tillräckligt sökt efter bemannad personal.

"I ovanstående ärenden har förbundet med tydlighet reserverat sig mot oskicket att inte använda formellt utbildad personal och inte heller göra försök till att finna behörig personal eller i samråd med personalen finna framkomliga vägar", skrev förbundet tidigare i ett inlägg på Facebook.

Sport

Pettersson jagar formen i Vancouver

Elias Pettersson är ett av Vancouvers affischnamn. Arkivbild.
Elias Pettersson är ett av Vancouvers affischnamn. Arkivbild.
Foto: DARRYL DYCK/AP/TT
Sport
Sport Elias Pettersson är tillbaka på isen i kanadensiska Vancouver.
– Det är skoj, jag har saknat det, säger han till NHL:s sajt.

Trots att årets säsong avslutades i förtid, så hann Elias Pettersson med att tangera poängskörden från rookiesäsongen.

66 poäng (27 mål, 39 assist) stannade succésvensken på när ligan blåstes av i mars, och Pettersson vände hem till Sverige.

– Min andra säsong är jag väldigt nöjd med, men jag tror fortfarande – eller jag vet att jag kan – spela bättre, säger 21-åringen till NHL:s sajt, och nämner pucksäkerheten och att aldrig förlora puckkamper, som två exempel.

I tisdags tränade Pettersson på is för första gången tillsammans med lagkamraterna i Vancouver, i ett frivilligt pass i smågrupper. Under tiden i Sverige säger sig Pettersson inte ha stått på isen.

– När du inte är på isen varje dag så tappar du tajmingen, och du förlorar konditionen i benen, men det kommer att komma tillbaka väldigt snart, säger den tidigare Ångespelaren.

Han säger att det är konstigt att vara tillbaka, då han bor på ett hotell och bara går mellan det och rinken.

Om allt går som det ska möter Vancouver Minnesota i bäst av fem matcher i slutspelet senare i sommar.

– Det är en risk, men vi följer våra instruktioner för att förhoppningsvis komma tillbaka till spel, säger Elias Pettersson till nhl.com.

Utrikes

Rekordsmitta inför USA:s firande

Två poliser med den amerikanska flaggan vid Key Largo i Florida. Arkivbild.
Två poliser med den amerikanska flaggan vid Key Largo i Florida. Arkivbild.
Foto: Andy Newman/AP/TT
Utrikes
Utrikes

För tredje dagen i rad noterar USA ett nytt dystert dygnsrekord över antalet nya coronasmittade i landet.

De senaste 24 timmarna har drygt 57 600 fall registrerats, enligt Johns Hopkins-universitetet. Sju delstater redovisar egna toppnoteringar. Det handlar om Alabama, Alaska, Idaho, Mississippi, North Carolina, South Carolina and Tennessee, enligt Reuters sammanställning.

De dystra siffrorna kommer inför USA:s nationaldag, som firas den 4 juli.

Ekonomi

Ålands näringsminister: Ett tungt besked

Birka Cruises fartyg M/S Birka Stockholm har kryssat färdigt i Birkas regi. Arkivbild.
Birka Cruises fartyg M/S Birka Stockholm har kryssat färdigt i Birkas regi. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fredrik Karlström, näringsminister i Ålands landskapsregering, säger att beskedet att Birka Cruises lägger ned kryssningsverksamheten är tungt.

– Det är tungt och tråkigt på alla sätt och vis, säger han till Ålands Radio.

Enligt honom är det ett stort antal personer som arbetar på Birkas kryssningsfartyg som bor på ön.

– För de är det ett riktigt stort nederlag. Och för Åland som helhet med framtidstron för rederi- och kryssningsbolagen är det ett stort nederlag, säger han, men tillägger att beslutet antagligen inte påverkar skatteintäkterna i landskapet särskilt mycket.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Inrikes

Föremål vid Malmörestaurang var ofarligt

Polisens bombrobot. Arkivbild.
Polisens bombrobot. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett misstänkt föremål som upptäcktes utanför en restaurang i stadsdelen Möllevången i Malmö, strax innan midnatt, har visat sig vara ofarligt.

Polisens nationella bombskydd skickades till platsen för att undersöka föremålet, och ett större område spärrades under tiden.

Efter ett par timmar kunde avspärrningarna hävas, sedan föremålet kontrollerats av bombgruppen.

Utrikes

11 miljoner coronasmittade i världen

En man testats för coronaviruset på ett sjukhus i Hyderabad i Indien.
En man testats för coronaviruset på ett sjukhus i Hyderabad i Indien.
Foto: Mahesh Kumar A/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet människor som har insjuknat i covid-19 överstiger nu 11 miljoner, enligt amerikanska Johns Hopkins-universitetets sammanräkning.

Antalet bekräftat smittade i världen har dubblerats på knappt sex veckor. Totalt har omkring 11 032 000 människor bekräftats ha smittats med det nya coronaviruset, varav strax över en miljon har registrerats den senaste veckan.

Smittspridningen sker i bland annat USA och Brasilien, som har flest bekräftade fall i världen. I USA har snart 2,8 miljoner smittade registrerats, medan det i Brasilien finns drygt 1,5 miljoner bekräftade fall. De andra länderna i toppen av listan är Ryssland (667 000 smittade), Indien (625 000) och Peru (295 000).

De avlidna i sviterna av coronaviruset överstiger 520 000 människor, nästan 130 000 av dem i USA.

Näst flest dödsfall har Brasilien med knappt 62 000 avlidna, följt av Storbritannien med 44 200 döda. I Italien, som drabbades hårt relativt tidigt under pandemin, har 34 800 personer mist livet till följd av covid-19.

Sport

Norlander tappar i Detroit

Henrik Norlander får spela vidare, men tappade under andra rundan i Detroit.
Henrik Norlander får spela vidare, men tappade under andra rundan i Detroit.
Foto: Leon Halip/AFP/TT
Sport
Sport

Henrik Norlander lyckades inte prestera lika fint på golfbanan under den andra rundan i PGA-tourtävlingen i Detroit i Michigan, som under den första rundan.

Svensken gick ut på delad 11:e plats efter att ha tagit sig runt på 67 slag och fem under par den första dagen.

Under den andra rundan blev det i och för två under par, efter tre birdies och en bogey, men rundan på 70 slag gjorde att svenskan tappade 19 placeringar och nu ligger på delad trettiondeplats, sju under par.

Han är fem slag efter ledarduon, bestående av amerikanerna Chris Kirk och Webb Simpson, som gick andra rundan på 65 respektive 64 slag.

Med ett över par, både på rundan och i totalen, klarade Alex Norén inte cutten.

NÄSTA ARTIKEL