Kultur

Roskilde, en ideell oas i en kommersiell värld

Ronni Klarskov från Roskilde sålde glass till förmån för det lokala fotbollslaget. I regnet på torsdagen hade han inte mycket tur med försäljningen. "Nej, jag har sålt mycket litet idag. Det är mest barnen som vill ha", säger han. Roskildefestivalen 2019. Foto: Ralph Bretzer
Artikel Kultur och Nöje 21 år har gått sedan jag senast var på Roskildefestivalen. Ett barn som föddes samma år som jag var här senast är gammalt nog att dricka alkohol i alla delstater i USA.Ibland får sådana tankar mig att känna mig gammal. Alltså var det dags för ett återbesök.

Det är tidig onsdagseftermiddag och jag promenerar omkring inne på festivalområdet innan det hela starta på allvar och besökarna släpps in. Nu är det bara vi i pressen som är här.

Ja, och så de som bygger matstånd, hänger upp skyltar, ställer ut soptunnor och några av den miljon andra saker som ska göras innan nordens största rockfestival kan släppa på fördämningarna och låta de cirka 100 000 festivalbesökarna välla in på området. Utan 30 000 frivilliga abretare skulle festivalen inte vara möjlig i sin nuvarande form.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Energidepartementet stormat i krisens Libanon

Beirutförorten Ouzai i mörker. Arkivbild.
Beirutförorten Ouzai i mörker. Arkivbild.
Foto: Grace Kassab/AP/TT
Utrikes
Utrikes Libanesiska demonstranter har drabbat samman med säkerhetsstyrkor i Beirut efter upprepade strömavbrott i staden.
I sommar har vissa områden varit utan ström i 20 timmar om dygnet.

Demonstranterna lyckades ta sig igenom ett taggtrådsstängsel framför Libanons energidepartement innan de möttes av säkerhetsstyrkor försedda med batonger. Men folkmassan ger sig inte, utan har lovat att blockera entrén till departementet under 24 timmar.

– Din fortsatta närvaro kommer att kasta ned Libanon i totalt mörker, säger en demonstrant som riktar sig direkt till energiminister Raymond Ghajar, som gruppen med demonstranter uppmanar att avgå.

Sedan början av sommaren har vissa områden plågats av strömavbrott i upp till 20 timmar om dagen. I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos. Sedan dess har pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden, och galopperande inflation och en fallande valuta har kastat in nästan halva Libanons befolkning i fattigdom.

En stor del av landets budget går dock fortfarande till energisektorn, vilket har spätt på befolkningens ökande missnöje med strömavbrotten.

– Vi har samlats framför energidepartementet eftersom det är det främsta korruptionsnästet, säger en demonstrant.

Premiärminister Hassan Diab varnade nyligen för akut livsmedelsbrist i samband med stegrande priser och ökad smittspridning av covid-19 i landet.

FAKTA

Fakta: Månader av protester

Sedan oktober 2019 har Libanon skakats av protester mot regeringen och de ekonomiska svårigheterna.

Startskottet kom den 17 oktober då den dåvarande regeringen aviserade nya besparingar och att man ville införa en skatt på samtal som sker via meddelandeappar. Spontana protester utbröt. Regeringen drog snabbt tillbaka skatteförslaget, men demonstrationerna växte och kom att gälla också allmänna levnadsförhållanden, den omfattande korruptionen och religiösa motsättningar.

Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna.

Den 19 december tillkännagav president Michel Aoun att den relativa doldisen Hassan Diab skulle bli ny premiärminister. Han backas av den inflytelserika och Iranstödda shiarörelsen Hizbollah, vars allierade har stöd i parlamentet.

I januari 2020 eskalerade protesterna och många skadades i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. Den 21 januari tillkännagav Hassan Diab sin nya regering.

Den 17 april deltog hundratals människor i en protest i Tripoli som markerade att det gått ett halvår sedan starten på demonstrationerna. 27–28 april blev protesterna i staden särskilt våldsamma och en demonstrant dog.

Den 30 april godkände regeringen en ekonomisk räddningsplan.

Lund

Många ville se skivaffär i miniatyr

Anonymouse skivaffär Ricotta på Nygatan
Foto: Joakim Stierna
Lund
lund På tisdagsförmiddagen var det en folksamling på Nygatan i närheten av entrén till Stadsparken. Många hade kommit för att se det senaste av miniatyrmakarna Anonymouse senaste verk - en skivaffär infälld i en källarglugg.

– Jag tycker det här är fantastiskt. Jag har alltid fascinerats av miniatyrer. Jag pysslade mycket med barnen när de var små. Ja, det gör vi fortfarande i familjen, säger Simone Höckner, som var på plats med dottern Nicole Höckner och barnbarnet Nathalie.

Hon studerade den lilla lilla skivaffären noga. Hon älskar miniatyrerna och har tidigare tittat både på Apoteket Cikadan som finns på Winstrupsgatan sedan tidigare i somras och en tidigare miniatyr i Malmö.

Av de tre hon sett gillar Nathalie Höckner Apoteket Cikadan mest. Särskilt plåstren i affären imponerade på henne.

Familjen Höckner är imponerad av de hemliga konstnärerna bakom Anonymouse.

– De är svenskar men miniatyrerna kan dyka upp var som helst i världen, säger Simone Höckner.

Skivaffären, som fått namnet Ricotta Records, kom till Nygatan någon gång under måndagskvällen. I skyltfönstret finns många små, små skivor, bland annat Veronica Formaggios Katten också. Andra skivor är Mus Li och Destiny’s Cheese.

På det sociala mediet Instagram skiver Anonymouse: ”Hej musikälskare! Vi fortsätter vår vistelse i Lund genom att öppna en skivaffär. Kom in och spisa jazz med de andra jazzmössen, smyglyssna på veronica formaggios nya, eller köp en minidisc. Vi vill även passa å och tacka lunds kommun för inbjudan och tiltron till små-småföretagare.”

Källargluggen på Nygatan passar perfekt för miniatyren.
Foto: Joakim Stierna
I skyltfönstret finns små, små plattor med autentiska skivomslag.
Foto: Joakim Stierna
Familjen Höckner gillade Anonymouse skivaffär på Nygatan.
Foto: Joakim Stierna
Nathalie Höckner och mamma Nicole Höckner studerade minitatyren noga.
Foto: Joakim Stierna
Anonymouse andra skapelse, Apoteket Cikadan, finns fortfarande kvar på Winstrupsgatan.
Foto: Joakim Stierna

Debatt

Regeringens bredbandspolitik splittrar stad och land

En man rullar ut fiber för installation.
Installation av fiber för bredband.
Foto: Helena Landstedt/TT
Debatt
Debatt I Skåne är åtta av 10 hushåll anslutna till fibernät. Trots det saknar sex av 10 av landsbygdsborna i länet en anslutning. Regeringens kraftlösa bredbandspolitik splittrar stad och landsbygd på ett oroväckande sätt.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Situationen ser inte ut att förbättras framöver. Statistik som nyligen presenterades av ansvarig myndighet, Post- och telestyrelsen, visar att takten i bredbandsutbyggnaden fortsätter att bromsa. Under förra året flaggade därför myndigheten för att det nationella bredbandsmålet, som lovar snabbt bredband till alla senast 2025, är i farozonen.

Vi som undertecknar den här debattartikeln representerar invånare, företagare och bredbandsaktörer. Våra medlemmar är beroende av att Skåne och resten av Sverige ges möjlighet till en snabb bredbandsuppkoppling. Detta har blivit extra tydligt under de senaste månaderna där rådande pandemi snabbt tvingat offentlig sektor, företag och allmänhet att ställa om sig till en ny vardag. Vi har dragit nya lärdomar och blivit bättre än någonsin på att nyttja digitaliseringens möjligheter. Men för många har lärdomen i stället handlat om hur påtagligt det digitala utanförskapet är för alla som saknar en tillräcklig bredbandsuppkoppling.

Frågan brådskar och vi upplever en oroväckande tystnad och brist på handlingskraft i bredbandsfrågan från regeringens sida. Vi har därför startat Bredbandsuppropet i syfte att skapa ökad förståelse för behovet att fiberutbyggnaden också når landsbygden och sluter det digitala gapet mellan stad och land. Att tro att landsbygdens behov av att nyttja digitaliseringens möjligheter skiljer sig åt från stadens är fel. Digitaliseringen kan istället hjälpa till att kompensera för långa avstånd och avlägsna marknader.

Den avstannade fiberutbyggnaden får också konsekvenser för framtidens mobilnät. En förutsättning för den 5G-utbyggnad, som just nu befinner sig i startgroparna, är just ett väl utbyggt fibernät – även på landsbygden. Med andra ord innebär avsaknaden av fiber att nästa generations mobillösningar, som väntas medföra en mängd möjligheter för framförallt näringslivet, inte blir tillgänglig för företag utanför tätorterna alternativt att de får avsevärt sämre prestanda.

Även civilsamhället påverkas negativt av avsaknaden av fiberbredband. I takt med att en bredbandsuppkoppling blir en nödvändighet både för att studera eller arbeta så riskerar områden som inte är anslutna att få allt svårare att behålla och locka till sig nya invånare. Om regeringen står fast vid sitt bredbandsmål krävs skyndsamma beslut. Därför efterfrågar vi:

• Ytterligare stödmedel

• Likvärdig uppkoppling på landsbygd som i tätort

• Rättvist regelverk vid utdelning av stödmedel

• Enklare tillståndsgivning

• Regelverk som möjliggör effektiv utbyggnad

Sverige har råd att säkerställa likvärdig tillgång till bredband. Efterfrågan och behovet finns. Nu vill vi se höjda röster och kraftfulla åtgärder.

Thomas S Nilsson, ledare, Byanätsforum

Magnus Engelbäck, regionchef, Företagarna Syd

Connie Asterman, ordförande, Hela Sverige ska leva Skåne

Anders Rolfsson, ledamot regionstyrelsen, LRF Skåne

Mikael Ek, vd, Svenska Stadsnätsföreningen

Kultur och nöje

Kungliga Filharmonikerna välkomnar publik

Kungliga Filharmonikerna uppträder för en exklusiv skara på 50 personer i Konserthuset i Stockholm. Arkivbild.
Kungliga Filharmonikerna uppträder för en exklusiv skara på 50 personer i Konserthuset i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

När Kungliga Filharmonikerna tar upp instrumenten efter sommaruppehållet gör man det – för första gången på länge – inför publik.

I augusti genomförs fyra konserter i Konserthuset i Stockholm inför 50 personer, i enlighet med coronarestriktionerna kring folksamlingar. Konserterna kommer även att sändas direkt på nätet, något man började med i samband med att pandemin bröt ut.

En av de som gästar filharmonikerna är sångaren Magnus Carlson, känd från Weeping Willows.

Utrikes

Svensk visselblåsare överklagar FN-uppsägning

FN-organet Unaids avskedande av svenska Martina Boström överklagas. Arkivbild.
FN-organet Unaids avskedande av svenska Martina Boström överklagas. Arkivbild.
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Martina Boström anklagades i samband med sin uppsägning från FN-organet Unaids för att ha missbrukat givarmedel och resurser "samt annan misskötsel inklusive misskötsel av sexuella relationer inom Unaids”.
Själv menar hon att hon sparkades som hämnd för att hon vittnat om sexuella övergrepp inom organisationen.

Svenska Martina Boström blev känd som visselblåsare när hon 2018 anklagade och anmälde FN:s undergeneralsekreterare Luiz Loures för sexuella trakasserier och övergrepp, något som internationella medier uppmärksammade i samband med metoo-rörelsen.

Martina Boström avskedades i slutet av 2019 för ”missbruk av givarmedel och resurser samt annan misskötsel inklusive misskötsel av sexuella relationer inom Unaids”, vilket svenskan nu överklagar. I överklagan, som Reuters tagit del av, argumenterar hon för att avskedandet i stället var en hämnd för hennes vittnesmål.

– Det blir absurt på gränsen till ironiskt att den person som anmäler sexuella övergrepp är densamma som pekas ut som själv skyldig till misskötsel av sexuella relationer, säger Martina Boström.

Unaids säger att avskedandet inte hade något med hämnd att göra och har avböjt att kommentera överklagan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Lund

Man åtalas – betongtrappa hamnade på väg

Lund
LOMMA Delar av en betongtrappa hamnade på vägen när den inte var ordentligt säkrad på ett släp. Nu åtalas föraren för vårdslöshet i trafik.

Händelsen inträffade den 29 april 2020 på E6, avfart 21 vid trafikplats Flädie. En betongtrappan föll av i en sväng för att sedan hamna på vägbanan och in i ett vägräcke.

Den 28-åriga mannen som åtalas vid Lunds tingsrätt förnekar brott. Åklagaren föreslår 12 000 kronor i böter som påföljd.

Kultur och nöje

Svensk Live i "konstruktivt" möte med Lind

Svensk Live har diskuterat livebranschens framtid med kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Svensk Live har diskuterat livebranschens framtid med kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter den hårda kritiken som har riktats mot Amanda Lind (MP) har branschorganisationen Svensk Live träffat kulturministern.
Stötestenen är fortfarande hur man ska kunna öppna för fler besökare.

Finland blev det första landet i Norden att tillåta offentliga evenemang för fler än 500 personer, under förutsättningarna att riktlinjerna från Institutet för hälsa och välfärd följs.

Men i Sverige är det fortfarande inte tillåtet med offentliga folksamlingar med fler än 50 personer – något som har väckt stark kritik då det förbudet bara omfattar vissa branscher. Det är tillåtet för exempelvis 200 personer att vistas på en restaurang – men samma antal personer får inte samlas på en konsert – även om avståndet mellan besökarna skulle vara detsamma.

"Bra diskussion"

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, berättar att en del av mötet med kulturministern har handlat om hur man kan öppna för fler besökare på ett säkert sätt.

– Vi har diskuterat det som har pratats om i medierna de senaste dagarna, hur ordningslagen som är satt till 50 personer är väldigt trubbig. Även om man har en drive in-konsert får det bara vara 50 personer, trots att alla sitter i sina bilar, säger han.

Han upplever att mötet med kulturministern har varit konstruktivt, även om besked om eventuella förändringar i reglerna inte kommer förrän om ett par veckor.

– Vi pratade om man ska sätta en fast siffra för konserterna, eller ska man tänka på en viss procent av kapaciteten? Hur kan man göra med biljetter och allt runtomkring så att det blir säkert? Det var en bra diskussion, säger Pihlgren.

Vill se förlängt stöd

Svensk Live har även skrivit ett öppet brev riktat till kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S). De vill se ett förlängt stödpaket för branschens förluster mellan juni till augusti och att regeringen förbereder ekonomiskt stöd om förbudet mot folksamlingar förlängs.

Amanda Lind har tidigare kommenterat kritiken mot de olika reglerna för TT:

– Ordningslagen reglerar inte alla verksamheter och då slår det väldigt olika och kan i det fallet få oproportionerliga konsekvenser, sade hon då.

Amanda Lind berättade även att regeringen kommer att lämna besked om vad som gäller angående publikbegränsningarna "inom de närmsta veckorna".

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade kritiken mot regeln om max 50 personer vid offentliga sammankomster under tisdagens presskonferens.

– Jag tror säkert att det ur smittskyddssynpunkt kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i lite större sammanhang, om det finns ett regelverk för det.

Han påpekar dock att det fortsatt är viktigt att begränsa stora folkmassor.

Sofia Sundström/TT

Lund

Moder Jord tar hand om människorna i kyrkospel

Solisten Norea Sandberg tolkar rollen som Moder Jord.
Foto: Joakim Stierna
Lund
lund För att fira 60-årsjubileet för Domkyrkans kyrkospel, går årets uppsättning tillbaka till den ursprungliga, mer strama formen. Inspiration har hämtats från flera av de tidigare uppsättningarna. Det är de stora frågorna om vår existens på jorden som sätts i fokus.
Människorna ligger ner när Moder Jord uppenbarar sig.
Foto: Joakim Stierna
En procession, med krav på att hotade arter på vår planet ska räddas, träder in.
Foto: Joakim Stierna
Anette Lindbäck, som är en av kyrkospelets två författare och regissörer, deltar själv i föreställningen.
Foto: Joakim Stierna

Titeln på sommarens spel är också Jordens bön. Föreställningen handlar, enligt presentationsmaterialet, om inkarnationen, kroppen, jorden och kampen för att överleva.

Åsa Egnér, som skrivit och regisserat Jordens bön tillsammans med Anette Lindbäck, berättar att texterna flätas ihop med gudtjänstens ledord kyrie (sorgen), gloria (glädjen) och credo (tron).

– Det är gudstjänstens inledande moment i alla traditioner världen över, säger Åsa Egnér.

Eftersom Domkyrkans kyrkospel 60 årsjubilerar denna sommar ville Åsa Egnér och Anette Lindbäck gå tillbaka och inspireras av det anslag de tidiga spelen hade under 1960- och 70-talen. De två gjorde en djupdykning i det arkiv över kyrkospelen som förvaras på Universitetsbiblioteket och läste de gamla manuskripten.

– Det fanns ett mer förhöjt språk på den tiden som vi var ute efter och mer inslag av samhällskritik. Vi ville ha mer av det grekiska dramat med talkörer, säger Åsa Egnér.

Författarna lade också till delar om jordens och själens överlevnad som skrivits av dansken Peter Adolphsen samt av Stefan Edman och Martin Lönnebo.

Till det nyskrivna manuset har Hans Nilsson komponerat ny musik, som bland annat bygger på gregoriansk kyrkomusik.

Norea Sandberg, som tolkar Moder Jord, har en av huvudrollerna i kyrkospelet. Hon är en av spelets två solister. Den andre är Ivar Lodén.

– Det är roligt, spännande. Det var lite svårt att hitta rollen i början. Jag ska vara övermänsklig, men samtidigt ödmjuk, säger Norea Sandberg.

Moder Jords budskap är att människorna måste rädda sig själva för att på så sätt också kunna rädda jorden.

De andra medverkande kommer från Teater Slangbellan, Lunds domkyrkas flickkör Korinterna samt amatörskådespelare från Malmö och Lund.

Föreställningen Jordens bön har premiär på söndag, den 9 augusti, klockan 19. Den framförs sedan vid ytterligare elva tillfällen. Sista föreställningen äger rum den 27 september klockan 19.

NÄSTA ARTIKEL