SOMMARFÖLJETONG

Dödligt hot – avsnitt 12

Artikel SOMMARFÖLJETONG Jag satt tyst, började inse vidden av vad jag givit mig in på.

Jag satt tyst, började inse vidden av vad jag givit mig in på. Här satt jag i min våning på Köpmantorget tillsammans med en ung kvinna som misstänktes av polisen och av gruppen som kidnappade Jonas och mig. Dels kunde hon förmodligen åtalas för medhjälp till terrorism och dels kunde hon avrättas av fanatiska terrorister. Skulle jag åka med på köpet om hon hittades här?

Polisen skulle inte vara något problem, jag hade ju trots allt kidnappats och räddats, bokstavligen talat i sista sekunden. Men det var värre med förövarna. Jag kunde vittna mot flera av dem. Var det en risk de var beredda att ta? Vore det inte bättre för dem att jag också försvann om de tog Nadine?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polis åtalas för att ha sparkat gripen

En polis åtalas för misshandel. Bilden har tagits i ett annat sammanhang.
En polis åtalas för misshandel. Bilden har tagits i ett annat sammanhang.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes

En polis i Norrbotten åtalas för att ha sparkat en man i samband med ett bråk på en polisstation, rapporterar Norr Media.

Mannen hade gripits, och det var i samband med visitering på stationen som tumult uppstod.

En övervakningsfilm visar att polisen ger den gripna en spark efter att bråket är avstyrt.

– Polismannen tog i allt vad han kunde. Det kom som en chock, och jag fick ont, säger den gripne i förhör.

Även en arrestvakt och en kollega har vittnat om sparken är onödig, och polisen själv medger det när han sett filmen. Polisen nekar dock till brott och säger att han agerar i nödvärn då han uppfattar att den gripne sträcker sig efter kollegans pistol.

Rättegången förväntas hållas i höst.

Utrikes

Brasilien passerar Italiens dödstal

En person som avlidit i sviterna av coronaviruset begravs på São Luiz-kyrkogården i São Paulo i Brasilien.
En person som avlidit i sviterna av coronaviruset begravs på São Luiz-kyrkogården i São Paulo i Brasilien.
Fotograf: Andre Penner/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Brasilien går om Italien på listan över antal döda till följd av covid-19. Landet har nu världens tredje högsta dödssiffra, efter USA och Storbritannien.

Senaste dygnet har 1 473 avlidna registrerats, ännu ett nytt mörkt dygnsrekord, vilket betyder att totalt minst 34 000 människor har avlidit i sviterna av coronaviruset i Brasilien, enligt myndigheterna.

Drygt 600 000 människor har konstaterats vara smittade i landet, flest i världen efter USA.

Utrikes

Över åtta minuters tystnad för Floyd

Minneapolis Borgmästare Jacob Frey (andra från höger) deltar i George Floyds minnesceremoni i Minneapolis.
Minneapolis Borgmästare Jacob Frey (andra från höger) deltar i George Floyds minnesceremoni i Minneapolis.
Fotograf: Bebeto Matthews/AP/TT
Utrikes
Utrikes Åtta minuter och 46 sekunder. Så länge tryckte en polisman sitt knä mot George Floyds nacke, tills han dog.
När hundratals människor samlades i Minneapolis för en minnesstund hedrades han med en lika lång tystnad.
– Du förändrade världen George, sade människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton i ett tal.

Sörjande strömmade till Minneapolis under torsdagen för att delta i minnesstunden för den avlidne George Floyd, vars död har chockat och upprört människor över hela världen.

I kapellet var Floyds guldfärjade kista omgiven av vita blommor. Bakom kistan visades på en skärm en av de många gatumålningar av Floyd som under den senaste tiden målats. I botten av målningen gick det att läsa orden "jag kan andas nu", en referens till "jag kan inte andas," några av de sista ord Floyd hördes yttra innan han dog efter ett polisingripande.

Har berört många

Minnesceremonin var endast öppen för ett par hundra inbjudna. Utöver familjemedlemmar deltog bland andra senatorn Amy Klobuchar, Minneapolis borgmästare Jacob Frey och medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson. Nästan alla gäster bar munskydd

– Det här är galet, att alla dessa människor har kommit för att se min bror. Det är fantastiskt att han har berört så många hjärtan, sade brodern Philonise Floyd i ett anförande.

Huvudtalare var människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton.

– USA, det är dags att ta itu med det straffrättsliga systemets skyldighet att ta ansvar, sade han.

"Kommer inte sluta"

De fyra poliser som var med vid gripandet av Floyd den 25 maj har avskedats och gripits, misstänkta för dråp och medhjälp till dråp. Floyd var misstänkt för att ha använt en falsk 20-dollarssedel och bar handfängsel när han trycktes ner mot marken av poliserna. En videoinspelning visar hur en av poliserna fortsätter att hålla sitt knä mot Floyds nacke i två minuter och 53 sekunder efter det att den svarte 46-åringen förlorat medvetandet.

De omfattande protesterna efter dödsfallet har fått Al Sharpton att känna sig mer hoppfull än på länge. Nu tror han att landet står inför en verklig förändring.

– Vi kommer inte att sluta. Vi kommer att fortsätta tills hela rättssystemet har förändras, sade han under talet, med hänvisning till protesterna.

Sång och applåder

Under ceremonin varvades böner med sång, tal, applåder och mycket gråt. Många tv-kanaler direktsände från kapellet.

Utanför byggnaden samlades ytterligare hundratals människor för att uttrycka sitt stöd.

– Vi måste stå enade, till och med i coronatider. Jag måste visa solidaritet med George Floyd, sade Yousif Hussein i en intervju med tidningen The New York Times innan han anslöt till de många som hade samlats utanför kapellet.

Fler minnesstunder väntar

Floyds kropp kommer nu att flygas till Raeford i North Carolina där han föddes, för ytterligare en minnesstund. En tredje, och sista, minnesstund kommer sedan att hållas under lördagen i Houston där Floyd bodde fram tills sin död.

Det polisövervåld som Floyd utsattes för har väckt ilska och sorg över hela världen och har frambringat den största vågen av landsomfattande protester i USA sedan mordet 1968 på människorättsaktivisten Martin Luther King. I tio dagar i rad har protester mot rasism och polisbrutalitet ägt rum i städer från New York på östkusten till Los Angeles på västkusten, övervägande fredliga.

Inrikes

Misstänkt människorov utreds

Polisen utreder ett misstänkt människorov. Arkivbild.
Polisen utreder ett misstänkt människorov. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen utreder ett misstänkt människorov i Upplands-Bro, uppger SVT Nyheter Stockholm.

En lägenhet och intilliggande soprum och andra utrymmen har undersökts av tekniker under torsdagskvällen.

Polisen bekräftar för SVT att en kvinna är försvunnen och att det utreds som människorov, men vill i övrigt för TT inte kommentera ärendet mer under natten.

Inrikes

Skott mot frisersalong i Södertälje

Skott har avlossats mot en frisersalong i Södertälje. Arkivbild.
Skott har avlossats mot en frisersalong i Södertälje. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Någon har skjutit in i en frisersalong i Södertälje, uppger polisen.

Larmet kom klockan 01.57, och händelsen rubriceras som grovt vapenbrott. Tekniker har skickats till platsen för att söka efter spår.

– Ingen person är skadad och ingen gärningsperson är påträffad, säger Tomas Ibstedt vid polisen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Kultur och nöje

"GTA" stängdes – för att hedra Floyd

Spelarna fick ta en två timmar lång paus från 'GTA online'. Pressbild.
Spelarna fick ta en två timmar lång paus från "GTA online". Pressbild.
Fotograf: Rockstar/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Spelutvecklaren Rockstar stängde av sina servrar i två timmar under torsdagskvällen, svensk tid, och spelare kunde därmed inte spela "GTA online" eller "Red dead online".

Orsaken till stoppet var att hedra minnet av George Floyd, som dödades i samband med ett polisgripande.

Rockstar uppmanade också via Twitter spelare att stödja offren av orättvisor till följd av hudfärg i USA genom att bland annat handla i butiker som ägs av svarta och stödja demonstranter.

Protesterna i USA har haft viss påverkan på spelvärlden, bland annat sköt Sony upp en Playstation 5-presentation då man uppgav att det fanns viktigare saker att fokusera på för tillfället.

Inrikes

Bra år för hotad hackspett

Minst tio vitryggiga hackspettar har kläckts på sex olika håll i landet, främst i Gästrikland.
Minst tio vitryggiga hackspettar har kläckts på sex olika håll i landet, främst i Gästrikland.
Fotograf: Naturskyddsföreningen/TT
Inrikes
Inrikes Minst sex häckningar för den hotade vitryggiga hackspetten har ägt rum i Sverige det senaste året, enligt Naturskyddsföreningen.

"Vi är mycket glada att kunna rapportera om lyckade häckningar för denna akut hotade art. Det visar att vårt arbete inom Projekt vitryggig hackspett ger resultat, säger", säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen uppger att flera orsaker ligger bakom tillväxten. Avlade ungfåglar som släpps ut, återskapande av lövskog och att vitryggar flugit in från Finland är några.

"Vitryggen är en värdemätare för biologisk mångfald i våra skogar. När vitryggen försvinner finns det en risk att många andra hotade och rödlistade arter också gör det", säger Sandahl i pressmeddelandet.

Fyra av häckningarna har skett i Gästrikland-Uppland och en vardera i Värmland respektive Västerbotten. Sammanlagt har minst tio ungar kläckts.

Häckningen i Västerbotten har fått viss uppmärksamhet, då den skedde på ön Stora Tuvan i det populära naturreservatet Umeåälvens delta. I höstas tog länsstyrelsen bort ett antal granar på ön, vilket gjorde att ett hackspettspar hittade dit på våren. Det är första gången den vitryggiga hackspetten häckar på ön sedan 1995.

Häckningen ledde till att länsstyrelsen i maj stängde området för besökare fram till mitten av juni.

"Vi förstår om det ställer till det, speciellt nu när det är fina förutsättningar för fågelskådning och folk vill ut i naturen på grund av covid-19. Men vi hoppas att det finns förståelse för att det här unika paret behöver lugn och ro tills ungarna är redo att lämna boet", säger Malin König vid Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Vitryggig hackspett

Den vitryggiga hackspetten (Dendrocopos leucotos) finns över stora delar av Europa och Asien. Fram till i början av 1900-talet var den vanlig även i Sverige, men har varit på tillbakagång till följd av att den typen av natur där den trivs har blivit mer ovanlig. Sedan 1970-talet klassas den som akut hotad.

Hackspetten kräver stora arealer lövrika skogar med en stor andel död ved, där den lever av framför allt större insektslarver.

I den typen av miljöer finns också många andra rödlistade arter, och den vitryggiga hackspetten har blivit något av en symbol för naturvård.

Källor: Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverket

Utrikes

Merkel vill "absolut inte" sitta femte period

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att hon inte vill ställa upp för ytterligare en mandatperiod. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att hon inte vill ställa upp för ytterligare en mandatperiod. Arkivbild.
Fotograf: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon "absolut inte" avser att ställa upp för en femte mandatperiod, trots sitt starka folkliga stöd.

– Nej, absolut inte, sade Merkel i en intervju med det tyska tv-bolaget ZDF där hon lade till att hennes tidigare beslut "står fast".

65-åriga Angela Merkel åtnjuter för närvarande ett sällan skådat väljarstöd – 71 procent av de tillfrågade tyskarna uppgav i en ny opinionsundersökning, gjord av statliga ARD, att de var nöjda med det arbete hon gör på posten.

Opinionssiffrorna för Merkel har ökat kontinuerligt under coronakrisen, där de tyska dödstalen är betydligt lägre än i flera av grannländerna.

Men trots det blir det alltså inte ytterligare fyra år på posten för Merkel, som har varit förbundskansler sedan 2005.

Vem som blir kristdemokratiska CDU:s kandidat i valet hösten 2021 återstår att se. Merkel avgick som partiledare 2018 och hennes efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer meddelade tidigare i år att även hon också lämnar partitoppen. Ett nytt partiledarval var tänkt till en extrainsatt kongress i april, men den har på grund av coronapandemin fått skjutas upp.

NÄSTA ARTIKEL