Wilmer X med Sticky Bomb, Jalle Lorensson, Nisse Hellberg och Thomas Holst förstärks på scen av Janne Lindén. På lördagskvällen startar bandet sin sommarturné på Helgeåfestivalen. – En riktig drömstart, säger Nisse Hellberg. Foto: Anders Roos

Andra halvlek för Wilmer X

Efter ett triumfartat 2018, då Wilmer X inte bara gjorde comeback och 40-årsjubilerade utan även gjorde sin tusende spelning, inför storpublik på Sweden Rock, skulle man kunna tro att det är ett bakrusigt band som på lördagen drar igång sommarens turné på Helgeåfestivalen.
– Absolut inte, deklarerar Nisse Hellberg. Vi känner det som andra halvlek och den måste också göras perfekt.

5 snabba med Nisse Hellberg:

1. Står alltid på Wilmer X rider (saker artisterna önskar i sin loge)?
– Öl. En fullständig självklarhet. Förr var det sprit också, men under en väldigt kort period, ha ha. Halstabletter, vatten, handdukar – väldigt elementära saker. Jag måste också ha lime eller citron, som jag går och suger på innan spelningen för jag inbillar mig att det är bra för min röst. Ibland saknas det och då blir det en vild jakt på de här frukterna.
2. Särskild ritual innan spelning?
– Ingen gemensam, men jag måste få absolut ”fritt” precis före. Inte för att jag ska göra något vidskepligt, eller så, men jag måste ha totalt blankt, måste kunna få vilket infall jag vill så inget får vara bestämt minst en timme innan.
3. Slarvigast i bandet?
– Det är egentligen ingen som är särskilt slarvig. Förr i tiden var Thomas Holst extremt disträ, han fick bära saker många gånger fram och tillbaka, men han har blivit mycket bättre. I viss mån Jalle också, som en gång yttrade klassikern ”jag blir aldrig av med något, men jag vet inte alltid var det finns” när han blivit av med vårt gage. Och han hade rätt, det dök upp.
4. Mest fåfäng i bandet?
– Det är nog Sticky och jag. På olika sätt, men lika mycket.
5. Största vanemänniskan?
– Det är Jalle. Han måste ha sitt kaffe, sin sömn etcetera, etcetera.
Spelschema, Helgeåfestivalen fredag:
Kl 12: Området öppnar.
Kl 14: Onsdagsbandet
Kl 15: Daddy’s Drinkin
Kl 16: Project M
Kl 17: Eleine
Kl 18: Corroded
Kl 19: Warner Drive
Kl 20: Battle Beast
Kl 21: Gul Front
Kl 22: W.A.S.P
Kl 23.45: Finnegan’s Hell

Att jubileumsturnén, eller 40+-turnén som Nisse Hellberg kallar sommarens upplaga, skulle fortsätta även i år bestämdes redan efter en av de snabbt utsålda spelningarna på KB i höstas.
– Det här var så kul så känslan var att det måste få en del två, säger Nisse Hellberg.
Så den senaste tiden har han så sakteliga varvat upp inför sommarens spelningar.
– Några månader innan känns det helt overkligt att man ska komma upp i den energinivå som krävs, men det måste göras.

Nu återstår bara detaljer att slipa på och i morgon ska allt vara på plats inför den första av sommarens spelningar. Precis som förra året åker Wilmer X med gamla låtar i bagaget, men det hade kunnat se annorlunda ut.
– Inför denna turnén var det någon som föreslog att vi kanske skulle göra tre-fyra nya låtar och till min egen förvåning sade jag ja till det. Men det strandade faktiskt på att ingen hade lust att satsa på det. Jag tror att det hade kunnat bli riktigt bra, men jag kan verkligen förstå skivbolagen också, säger Nisse Hellberg.
Några överraskningar kommer Helgeåpubliken dock att få, lovar han.
– Har man inte spelat på många år vore det fullständigt oförskämt att inte spela de kändaste låtarna så det gör vi ju. Men för att inte tråka ut oss själva och de som ser oss fler gånger än en blandar vi in lite andra, kanske mer otippade, grejer. Vad det blir tänker jag inte berätta, säger Nisse Hellberg.

Inför återkomsten 2018, fanns det en rädsla för att tiden hade sprungit ifrån Wilmer X?
– Den har alltid funnits. Kritiken mot Wilmer X var redan från början att vi spelar daterad musik, men det struntade vi totalt i. Låtarna vi spelar, vi har ju inte gjort någon platta sen 2005, är verkligen tidlösa eller i alla fall inte mer daterade nu än när vi skrev dem.
Det är inte bara låtarna som har några år på nacken – i våras fyllde Nisse Hellberg 60, en siffra han inte känner sig helt bekväm med.
– Jag ska inte låtsas att jag tyckte det var speciellt kul. Man är inte den som pallar äpplen längre, utan den som står och vaktar dem och jag trivs inte så bra i den rollen, säger han.
Bandmedlemmarnas ålder har också gett upphov till en speciell sorts humor dem emellan, erkänner han.
– ”Är hjärt- och lungmaskinen beredd?”, ”har du VitaePro i munspelslådan?”. Det bara haglar skämt när vi repar. Vi har alltid skämtat, men numera handlar det rätt mycket om vår ålder, säger Nisse Hellberg.

Finns det någon bortre parentes för Wilmer X?
– Nej, det finns det nog inte. Inte som vi bestämt än. Och eftersom jag är uppväxt med Rolling Stones förstår du att jag sneglar lite på dem och det verkar ju som att vi har god marginal, säger Nisse Hellberg och skrattar.
– Det var ingen som trodde att det skulle vara rent fysiskt möjligt att vara 76 år, som Mick Jagger snart fyller, och spela rock’n’roll. Och det är väldigt uppmuntrande att inte bara han utan en hel generation rockmusiker fortfarande går före och visar att det här går att göra, fortsätter han.
Efter Helgeåfestivalen går turnén vidare till Sommarrocken i Svedala den 13 juli, Malmö Folkets Park den 26 juli (där Wilmer X spelar tillsammans med Dalaplan, Va Rocks! och Bäddat för Trubbel), Klippan och ytterligare några städer innan den avslutas på Eksjö stadsfest den 30 augusti.
Vad som händer sedan för Wilmer X kan Nisse Hellberg inte svara på.
– Vi bestämde oss för att dyka upp till jubileet förra året, men det får aldrig bli rutin. Det här gör vi för att det är kul och sedan återgår vi förhoppningsvis till något annat nästa år. För att sedan, förhoppningsvis, dyka upp av någon annan anledning igen.

5 snabba med Nisse Hellberg:

1. Står alltid på Wilmer X rider (saker artisterna önskar i sin loge)?
– Öl. En fullständig självklarhet. Förr var det sprit också, men under en väldigt kort period, ha ha. Halstabletter, vatten, handdukar – väldigt elementära saker. Jag måste också ha lime eller citron, som jag går och suger på innan spelningen för jag inbillar mig att det är bra för min röst. Ibland saknas det och då blir det en vild jakt på de här frukterna.
2. Särskild ritual innan spelning?
– Ingen gemensam, men jag måste få absolut ”fritt” precis före. Inte för att jag ska göra något vidskepligt, eller så, men jag måste ha totalt blankt, måste kunna få vilket infall jag vill så inget får vara bestämt minst en timme innan.
3. Slarvigast i bandet?
– Det är egentligen ingen som är särskilt slarvig. Förr i tiden var Thomas Holst extremt disträ, han fick bära saker många gånger fram och tillbaka, men han har blivit mycket bättre. I viss mån Jalle också, som en gång yttrade klassikern ”jag blir aldrig av med något, men jag vet inte alltid var det finns” när han blivit av med vårt gage. Och han hade rätt, det dök upp.
4. Mest fåfäng i bandet?
– Det är nog Sticky och jag. På olika sätt, men lika mycket.
5. Största vanemänniskan?
– Det är Jalle. Han måste ha sitt kaffe, sin sömn etcetera, etcetera.
Spelschema, Helgeåfestivalen fredag:
Kl 12: Området öppnar.
Kl 14: Onsdagsbandet
Kl 15: Daddy’s Drinkin
Kl 16: Project M
Kl 17: Eleine
Kl 18: Corroded
Kl 19: Warner Drive
Kl 20: Battle Beast
Kl 21: Gul Front
Kl 22: W.A.S.P
Kl 23.45: Finnegan’s Hell