Vinnarna i Hörby marknadslopp, Samuel Russom i herrklassen och Linnéa Skoogh i damklassen, gratulerar varandra vid prisutdelningen. Foto: Thomas Persson

Populärt lopp med bredd

Löpning Sekunderna innan starten skulle gå kom det. Regnet.
Men varken ombyggnadskaos eller rejäl blåst och regn avskräckte deltagarna i Hörby marknadslopp.

– Jätteskönt väder att springa i, tyckte Samuel Russom från IS Göta.
Han sprang i ensamt majestät hem segern på herrsidan, drygt tre minuter före tvåan, Erik Barr Zeilon. Klockan stannade på 40,10.
– Jag kom till Sverige 2008 och IF Göta är som en familj för mig, så jag tränar en hel del, strålade segraren direkt efter målgång.
– Jag springer en del lopp och det här var skönt att vinna!

På damsidan bestämde sig vinnaren för att ställa upp bara någon timme innan starten skulle gå.
– Jag har varit med och sprungit det här loppet flera gånger innan, men det här är första gången jag vinner, sade Linnéa Skoogh från Björnstorps IF.
Segertiden blev 50,45, vilket hon var nöjd med.
– Jag får jämföra med tiderna från tidigare lopp, jag har inte riktigt koll på de tiderna just nu, men det kändes bra i dag och det är huvudsaken.

Segern till trots har hon dragit ner en del på tävlandet den här säsongen av familjeskäl, men Hörby marknadslopp ville inte missa.
– Det är ett jätteroligt lopp att springa, omväxlande och med fin natur. Jag bor i Vä, så det är ju nära och bra också, jag hinner hem och fira genom att se VM-fotbollen i kväll!
I år hade 543 personer anmält sig till loppet, något färre än i fjor, då 556 löpare ställde sig på startlinjen. Kanske var det någon som avstod för att kunna se VM-fotbollen på kvällen i stället?
Inte nog med att deltagarsiffran var riktigt bra. Hörby marknadslopp har verkligen lyckats locka en stor bredd också både när det gäller elit och motion och olika åldrar. Den äldsta deltagaren, Gunnar Nilsson är 86 år gammal och den yngsta löparen, Mira Lilja, sex år.

För en del är loppet en ren familjeangelägenhet. I motionsklassen på 6,1 kilometer vann syskonen Emil och Frida Jönsson herr- respektive damklassen. Syrran Sofia, som är boxare och inte löpare, stod och hejade på, liksom mamma Gertrud och pappa Hans.
–Vi placerar ut oss strategiskt på olika platser längs loppet och hejar fram och peppar på där det behövs som bäst, förklarade Sofia familjens vinnartaktik.

Marknadsloppet är en familjetradition, Emil har sprungit loppet 17 gånger förut och Frida har sprungit loppet 13 år i rad.
– Mamma har alltid med revbensspjäll och potatis, så det käkar vi när prisutdelningen är över. Det ser vi fram emot varje år!

Sportresultat

Sport i dag