Yrsa Schau EP-debuterar med Sagan om. Foto: Isabell N Wedin

En introvert söker sig ut i världen

När Yrsa Schau, eller kort och gott Yrsa som hon kallar sig i musikaliska sammanhang, skulle spela in sin debut-ep som en del av sin musikutbildning behövde hon inte gå långt efter inspiration.
– Det handlar om en flicka som är ganska introvert och försöker anpassa sig i en extrovert värld, säger hon.

“Hon är ensam. Hon är alldeles för blyg. Hon torkar tårarna i smyg.” Så sjunger Yrsa med välmodulerad stämma över ett sprött pianokomp. Men det är ändå ingen sorglig saga som berättas på Sagan om, 23-åriga Yrsas debut-ep.
– Flickan vaknar upp i den här världen, börjar iaktta och fatta egna beslut. Hon får känna kärlek för första gången, känna ilska. Hon lär sig hantera det och anpassa sig, berättar hon.
Hon beskriver berättelsen, precis som titeln ger vid handen, som en saga. En del av inspirationen har hon hämtat från Alice i underlandet.
– Jag har alltid älskat sagor och berättelser och alltid känt att det blir mycket lättare att ta till sig storylinen när det är berättat i en lite mer magisk form. Jag har använt en Alice som hamnat i en värld där hon inte riktigt hört hemma från början.

Yrsa Schau är född och uppväxt i Malmö men flyttade för tre och ett halvt år sedan till Stockholm för att gå rockmusikerlinjen, RML. Det var också inom ramen för den utbildningen som hon påbörjade arbetet med Sagan om.
– Det var en kurs på utbildningen som heter Eget projekt där man har ett år på sig att skriva sex låtar och att arbeta som såväl ljudtekniker som producent och mixare. Man gör alltså ett fyramannajobb på en person.
– Det har varit ett riktigt kämparår där man fått lära sig allt från grunden, från hur man mickar upp trummorna till hur man skriver de melodiösaste slingorna.

Yrsa Schau EP-debuterar med Sagan om.
Foto: Isabell N Wedin

Frågan måste naturligtvis ställas: Är det Yrsa själv som är flickan i berättelsen? Och ja, så är det.
– Det är absolut från egen erfarenhet. Jag är ganska introvert. Jag var en sjukt tyst flicka som liten. Jag sa ingenting. Min mamma blev orolig och frågade mig: Varför säger du ingenting, Yrsa? Och jag svarade: Men jag har ingenting att säga, berättar hon och skrattar.
– Jag har väl alltid varit en tänkare som har iakttagit. Dem här ep:n är väl ett sätt för mig att bli mer utåtriktad på. Jag har suttit ensam och skrivit ned historier och tankar från min uppväxt som jag nu kan visa upp.

Det är lite lustigt … Å ena sidan är popbranschen väldigt utåtriktad och å andra sidan är det många artister som beskriver sig som blyga. Varför har du, som introvert, sökt dig till den här branschen?
– Man behöver ju inte visa vad man gör förrän man vill visa det. Jag skrev min första låt när jag var åtta år men då satt jag med hörlurar vid pianot. Ingen hörde mig förutom jag själv och det räckte. Det är väl ett sätt att tillåta sig själv att utvecklas för att våga sedan, när man känner sig tillräckligt bra för att våga vara extrovert.

Var det ett eureka-moment när du släppte ep:n i fredags? Här är jag för världen, liksom …
– Jamen, lite. Det är ju först nu jag släpper något eget som känns intimt. Jag har gömt mig lite bakom band där jag sjungit och spelat men inte varit själva huvudkaraktären. Det är nog faktiskt första gången som jag känner mig extrovert.
Musiken har alltid funnits i familjen, inte minst genom pappan som spelar violin i Malmö Operas orkester.
– Han har alltid försökt få in mig i orkestersalen och han fick mig att spela oboe och piano. Det började med pianot och jag skrev instrumentala pianolåtar. Sedan kom gitarren in i bilden när jag började lyssna mer på populärmusik. Sist kom sången.
Idag skriver hon lika gärna på gitarr som piano.
En större publik kunde se Yrsa sjunga och spela gitarr redan 2015 i en tv-sänd audition till Idol. Reaktionerna från juryn var starka. “En home run” kallade Laila Bagge det och Anders Bagge hade svårt att hitta orden. Trots det blev det aldrig någon Idol-medverkan på riktigt.
– När man kommer till Stockholm är det tre steg som man ska klara av, a capella, ett gruppmoment och ett tredje moment där man står själv på scen. Med mycket trötthet i kroppen blev det för mycket. Det som hände var att jag var för trött för att lära mig texten. Det tog ganska lång tid innan jag vågade lita på att jag skulle komma ihåg texten.

Några fler Idol-äventyr blir det inte. Däremot är en musivideo på gång. Inspelningen började i söndags.
– Vi börjar med en, titelspåret. Men sedan kommer det fler.