Kim Walls ros är en remonterande mörk ceriseröd multiflora ros som kan bli närmare 100 centimeter. Rosen har mellan 40 och 50 kronblad. Pressfoto

Kim Wall hedras med egen ros

Trelleborg Den beskrivs som väldoftande och färgrik – rosen som tagits fram och kommer att bära den mördade journalisten Kim Walls namn.

– Rosor står för något vackert och beständigt. Kims ros är färgstark, precis som Kim var. Att se Kim-rosen växa och förhoppningsvis finnas i trädgårdar över hela världen, är en hyllning till livet, säger familjen Wall i ett pressmeddelande.

Genom ett samarbete mellan Kim Walls familj, en svensk blomsterhandel, en dansk plantskola och en pensionerad lärare i danska Vejle har rosen som nu får namnet Kim Wall tagits fram.
Rosen föddes 2011 som en korsning mellan modern Gram Slots Rose och fadern Mary Rose. Den beskrivs som en starkt väldoftande, remonterande mörkt ceriseröd multiflora ros med en höjd på mellan 80 och 100 centimeter.
Blommorna har fullt utslagna en diameter på 9-10 centimeter och förekommer i stort antal i klasar på upp till tio, eller som enstaka blommor. Rosen har mellan 40 och 50 kronblad. Bladen är blanka och mycket mörkt gröna.

Men egentligen var blomman från start tänkt att få namn efter en helt annan person. Per Eskelund Mortensen, den danske rosmakaren, berättar i ett pressmeddelande om tankarna bakom namnvalet:
– När Barack Obama fortfarande var president i USA sände jag honom ett brev där jag berättade att jag och min dotter Sara hade stor respekt för honom och hans arbete. Vi ville gärna namnge er ros efter honom, Obama, men tyvärr fick vi inget svar.
Nu blir det i stället Kim Wall som ger namn åt rosen som kommer att börja säljas den 7 juli. Då namnges även rosen vid en ceremoni på Blomsterhuset Europa i Trelleborg där Kim Wall är född och uppvuxen.

Att rosen hamnat i blomsterbutiken i Trelleborg är på initiativ av en privatperson i samma stad som tog kontakt med Jens Johansson på Blomsterhuset Europa. Han i sin tur kontaktade sin samarbetspartner Buddes plantskola i Bogense på Fyn som då hade rosmakarens odöpta blomma med arbetsnamnet Obama.
Beslutet togs gemensamt av de tre parterna att hedra minnet av Kim Wall med rosen, avsätta en del av intäkterna av rosförsäljningen i butikerna som finns i Trelleborg och Ystad och på så sätt stötta Kim Walls minnesfond, som i sin tur stöttar unga kvinnliga journalister som vill resa ut i världen och göra reportage i Kims anda.

Dagens fråga

I går var det Internationella reptildagen. Kan du tänka dig att ha orm?

Loading ... Loading ...