Tysklands Lena Oberdorf deppar medan Sveriges landslag firar segern i i kvartsfinalen mellan Tyskland och Sverige på Roazhon Park i fotbolls-VM. Foto: Janerik Henriksson / TT
Svensk glädje efter Stina Blackstenius 1-2 mål under kvartsfinalen mellan Tyskland och Sverige på Roazhon Park i fotbolls-VM. Foto: Janerik Henriksson / TT
Svensk glädje efter Sofia Jakobssons 1-1- mål under kvartsfinalen mellan Tyskland och Sverige på Roazhon Park i fotbolls-VM. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Sveriges Elin Rubensson mot Tysklands Svenja Huth under kvartsfinalen mellan Tyskland och Sverige på Roazhon Park i fotbolls-VM. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Historisk seger för Sverige mot Tyskland

Fotboll Sverige slog Tyskland med 2-1 för första gången i en mästerskapsmatch på 24 år på lördagskvällen och går därmed till VM-semifinal.

Sveriges fotbollsdamer bröt till slut den långa  förbannelsen.

Det blev seger med 2-1 mot Tyskland. Därmed väntar semifinal i VM och det svenska laget är även klart för OS i Japan.

Den första blågula segern på 24 år mot Tyskland kom i ett överhettat Rennes efter mål av de ständigt djupledslöpande anfallarna Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius.

Jakobsson tillägnade sitt mål till brodern Anders, som i vintras var med om en allvarlig trafikolycka.

– Det här målet är för honom. Jag är så otroligt glad att jag klarat av att spela det här VM:et efter allt som har hänt, säger en rörd Sofia Jakobsson i TV4.

Efter att ha blivit hårt kritiserad för sin långa måltorka, har nu Stina Blackstenius tystat alla sina kritiker.

Först gjorde hon ett viktigt mål mot Kanada i åttondelsfinalen, sedan följt av 2-1-målet mot Tyskland. Hon höll sig kallt framme på returen efter Fridolina Rolfös avslut.

– Det är inte mycket jag varit med om som jag värderar så här högt. Det gav mig mycket självförtroende att få göra mål senast. Det tog jag med mig in här, säger Blackstenius.

Nu väntar en ny rysare i Frankrike, VM-semifinal mot Holland i Lyon på onsdag klockan 21.00.

– Det här känns helt sjukt. Jag är så glad att få vara en del av det här laget. Vi har hela tiden haft en tro på oss själva att vi ska kunna lyckas. Det är mycket känslor just nu, säger Blackstenius.

Fridolina Rolfö är avstängd i semifinalen och Nilla Fischer tvingades utgå i den andra halvleken mot Tyskland.

Sportresultat

Sport i dag