Skurup

Tennisstjärnor slog ett slag för golf

Jonas Björkman och Karin Frick vann tävlingen.
Skurup
Skurup Svaneholm Många nyfikna ögon riktades mot tennisstjärnorna som svingade golfklubbor på Romeleåsens GK.Tennisspelaren Jonas Björkman och sportjournalisten Karin Frick tog hem tävlingen.

På fredagen lämnade tennisspelarna John McEnroe, Cedric Pioline och Jonas Björkman slottet för att spela lite välgörenhetsgolf på Romeleåsenens GK. Golfbagarna de använde signerades efter tävlingen och skänktes till auktionen till förmån för stiftelsen ”Zelmerlöv & Björkman foundation”. ” De spelade tillsammans med golfspelare från klubben och deltagare i evenemanget.

Helen Sheppard från Lund tyckte det var kul att se. Hon satte upp kameran och filmade John McEnroe när han sakta körde förbi i en golfbil.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Skoljordbruket negativa till markförsäljning till Bösarps Grus

Två män framför ett stall.
Christer Larsson (C) och Magnus Andersson (M), vice ordförande respektive ordförande i Skurups Jordbruks AB, framför kostallet på Nils Holgerssongymnasiet.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup Styrelsen i Skurups Jordbruks AB är överens om att de är negativa till en försäljning av mark till Bösarps Grus eftersom det påverkar deras betesmark till skoljordbruket på Nils Holgerssongymnasiet.

– När inte vi, kommunen, har ägandet så påverkar det kontrollen över verksamheten långsiktigt, säger Magnus Andersson (M), ordförande i bolaget.

På måndag ska ärendet om en affärsöverenskommelse mellan Bösarps Grus och kommunen upp till behandling i fullmäktige. Moderaterna vill sälja fastigheten 48:60 till företaget för 6,5 miljoner kronor. I gengäld ska Bösarps grus åta sig att sätta igång med byggnation på kvarteret Anna i centrum, som företaget ägt i ett decennium. Ärendet mötte stort motstånd när det skulle behandlas i kommunstyrelsen i februari då bland annat Centerpartiet, som är en del av det sittande M-styret, yrkade på återremiss för att ärendet skulle utredas ytterligare. Men även inom Moderaterna ifrågasätts försäljningen även om Magnus Anderson har förståelse för att partiet måste förhandla. Ordförande Magnus Andersson (M), i skoljordbrukets bolag, anser att liggande förslag är till nackdel för bolaget.

– Även om det har sagts till oss att vi ska få arrendera marken brukar det vara så att köper man mark så finns det planer för framtiden, säger Andersson och konstaterar att jordbruksbolaget tappar kontrollen över verksamheten på ett helt annat sätt än om bolaget hyr mark av kommunen, så som det är i dagsläget.

Dessutom har bolaget redan i dag en mängd komplicerade arrendeavtal som bolaget har skickat till kommunjuristen för att få hjälp att hantera. En tredjedel av skoljordbrukets mark ägs av privata fastighetsägare, resten av Skurups kommun.

Vice ordförande i jordbruksbolaget, Christer Larsson (C), tycker att det var svårt att nå fram under den sittning bolaget hade med ledande kommunstyrelsepolitiker. Han tycker inte att bolaget når fram i frågan.

– Vi tappar betesmark som ligger i nära anslutning till skoljordbruket. Antingen får vi så vall på annan mark, men då måste vi ta från jordbruksmark där vi sår grödor som spannmål och raps, eller flytta djuren längre bort, säger han och tillägger att det alltid är ett riskmoment att transportera djur i fordon.

Magnus Andersson tillägger att bolaget redan har påpekat i en skrivelse att de behöver marken vid gården ”Fältet” för att ta vatten till djuren, samt att korna går över fastigheten för att komma till sitt bete. Skrivelsen gjorde de i samband med att de upptäckte att det pågår en process för att stycka av gården vilket bolaget anser kan sänka värdet för kommunens samlade fastigheter vid jordbruket.

Christer Larsson ifrågasätter markförsäljningen till Bösarps grus som han anser är en realisation av kommunens tillgångar:

– Enligt Svefa lär det finnas grus för 12,8 miljoner kronor att bryta men det är inte det priset vi får. Jag förstår inte denna affären, säger han och utvecklar sitt resonemang.

– 6,5 miljoner kronor täcker fastigheten men inte gruset.

– Vi har försökt att förankra i våra partigrupper men det verkar som att de har bestämt sig. De är så fokuserade på att få till en lösning för kvarteret Anna att det här markköpet får följa med fast det inte är fullt så bra, säger Larsson.

Christer Larsson tycker att kommunen ska fortsätta med samma modell som användes för cirka fyrtio år sedan, när han själv var elev på lantbruksskolan. Då bröt den privata aktören vid täkten grus och kommunen ägde marken.

– De fick betala per kubikmeter grus som de tog och kommunen fick en intäkt och hade marken kvar. Så hade de kunnat göra nu också, tycker Larsson.

En vall.
Slänten mellan grustäkten och gården” Fältet” vid skoljordbruket. På slänten går gymnasiets kor och betar. Gården ligger till höger om bilden och syns inte i bild.
Fotograf: Catharina Nilsson
Kor betar framför en gård.
Gården ”Fältet” vid Nils Holgerssongymnasiet i Skurup. På andra sidan gården ligger mer betesmark som tillhör Skurups kommun och arrenderas av skoljordbruket.
Fotograf: Catharina Nilsson

Skurup

Centerpartiet går emot Moderaterna - vill inte sälja kommunens tillgångar

Vall intill en grustäkt.
Slänten mellan grustäkten och gården ”Fältet” vid skoljordbruket. På slänten går gymnasiets kor och betar.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup Centerpartiet, en del av det sittande M-styret, tar strid för att förhindra försäljning av betesmark till Bösarps grus.
– Det handlar om att sälja ut kommunens tillgångar till underpris, rea. Det är inte bra, säger Jörgen Sjöslätt (C).

När ärendet var uppe i kommunstyrelsen yrkade Centerpartiet på återremiss för att få tre aspekter belysta, en granskning av konsekvenserna för skoljordbruket, för att göra ytterligare undersökningar av hur mycket grus det ligger under fastigheten samt att låta juridisk expertis göra ett utlåtande om avtalet håller i juridisk bemärkelse. Och då menar Centerpartiet det avtal där Bösarps Grus åtar sig att bygga bostäder på kvarteret Anna, mitt i centrala Skurup. En fastighet företaget redan äger och har ägt i ett decennium.

– Vi är inte övertygade om att avtalet leder till att de kommer bygga snabbt och avsluta, säger Jörgen Sjöslätt (C) och tillägger att skrivningen om att kommunen i annat fall får köpa tillbaka marken för nio miljoner är dålig med tanke på att kommunen köpte marken av Derome för 2,6 miljoner.

– Då får vi köpa tillbaka den för en dyrare summa utan att det är byggt något, konstaterar han.

Prislappen för 20 hektar mark anser Centerpartiet också är alldeles för låg, 6,5 miljoner kronor.

– Till det kommer att Svefa har gjort en värdering av att det finns 800 kubikmeter brytbart grus till ett värde av 12,8 miljoner, tillägger Sjöslätt och ryter till:

– Här handlar det om att sälja ut kommunens tillgångar till underpris.

I kommunstyrelsen fick centerpartiet inte igenom sitt önskemål om att skicka ärendet på återremiss. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Skurupspartiet röstade för att ärendet skulle avgöras med befintligt underlag.

– Nu ska vi yrka på en återremiss i fullmäktige. Här krävs en tredjedel av rösterna. Vi vill fortfarande ha svar på våra yrkanden, konstaterar Solbritt Lundgren (C).

I fullmäktige kommer Jörgen Sjöslätt att förespråka vidare förhandlingar med den privata aktören Bösarps grus och torrbruk. Han hoppas få kommunledningen in på spåret att överväga att behålla marken och låta företaget bryta grus.

– På det sättet får kommunen en årlig peng. Jag vill att de undersöker detta vidare, säger han och tillägger:

– Om kommunen, mot vår vilja, bestämmer att marken ska säljas ut borde försäljningen gå ut till fler företag så att fler får möjlighet att lämna anbud. En försäljning ska inte bara vända sig till ett företag.

En man.
Jörgen Sjöslätt (C).
Fotograf: Catharina Nilsson

Skurup

Tjuv stal gräsklippare från kommunen

Skurup
Skurup

Någon bröt sig in i ett kommunalt förråd vid vattenverket natten mellan söndag och måndag. Tjuven bröt upp två dörrar och tog med sig en gräsklippare av märket Stiga samt en gräsröjare av samma märke. Värdet är i samband med polisanmälan okänt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Handlarna kämpar för att överleva

En man på en trappa.
Jan-Axel Åkerblom, ägare till Porla Kusin i Skurups centrum.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup Tre skyltfönster gapar tomma på gågatan i Skurup runt kommunhuset. En hälsokostbutik, en parfymeria och ett fik har bommat igen.
– Skurups handel har det tufft. Många butiker tappar i försäljning, konstaterar Kamilla Svensson, ordförande i Skurups handel.

Det praktfulla köpmannahuset på Järnvägsgatan med vita fönsterdekorationer har mörka tomma rutor. Hälsokostbutiken som legat i hörnet i bottenplanet till gågatan, Stora torggatan, är borta. Grannbutiken några meter längre söderut är också tömd och stängd, liksom caféet ”6 ti 6” som stängde för en tid sedan.

Det har i perioder varit tomma skyltfönster i centrala Skurup och det kan vara svårt att driva butik på en liten ort, men enligt uppgift till tidningen, är ingen av de nyliga stängningarna ett direkt resultat av minskad försäljning på grund av coronapandemin. Däremot har alla handlare i centrum påverkats av pandemikrisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Stal kamera under promenad

Skurup
Svaneholm

Tyska turister parkerade sin husbil intill Svaneholms slott och gav sig av på en promenad runt sjön i lördags kväll. Enligt uppgifter till polisen parkerade de vid halv sex tiden på kvällen och var tillbaka en timme senare. Då var en ruta krossad på husbilen och en kamera värd cirka 3 500 kronor var stulen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Skurup

Inbrott via balkongdörr

Skurup
Skurup

Under helgen bröt sig någon in i en bostad på Södra Svealandsgatan i Skurup. När ägarna kom hem var balkongdörren uppbruten och lägenheten genomsökt. En teknisk undersökning skulle göras under måndagen. Kommunpolis Mikael Svensson är bekymrad över mängden inbrott i Skurup.

– I fjor hade vi 18 inbrott under hela året. Nu är vi i maj månad bara och det här var inbrott nummer 11. Det är inte bra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Spelsugen stal betalkort

Skurup
Skurup

Någon hade lust att sätta sig framför datorn och spela datorspel. Denne någon gick till Coop och stal ett betalkort av en äldre dam. Damen upptäckte förlusten när hon skulle gå vidare på sin shoppingrunda och när hon skulle spärra kortet hade tjuven redan handlat för 100 kronor i samma matbutik hon själv handlat i. Tjuven hade också gjort fyra köp på Play Station, allt till ett sammanlagt värde av 4 383 kronor. Händelsen är rubricerad som bedrägeri hos polisen, alternativt egenmäktigt förfarande. Brottet inträffade i onsdags förra veckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Bilist körde i diket på väg 101

Skurup
Skivarp En bilist blev skärrad av synen av en lastbil som inte följde stopplikten och gav sig ut på väg 101. Bilisten körde ner två vägskyltar och sedan i diket för att skydda sig.

Det var i fredags morse, ungefär vid halvniotiden, som en lastbilschaufför skulle svänga ut från Hörtevägen till väg 101. Föraren glömde stanna sitt fordon och trots att denne försökte sakta ned farten skrämde lastbilen den bilist som kom körandes på landsvägen från Skivarpshållet. Bilisten blev så skärrad att denne körde ned två vägskyltar och hamnade i diket för att undvika en kollision med lastbilen. Det var två män i fyrtioårsåldern som körde de båda fordonen. Ingen av dem behövde uppsöka sjukhus. Lastbilsföraren fick en bot på plats av polisen om 2 500 kronor, för att denne inte hade iakttagit stopplikten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL