Del

Malmöförfattaren som skriver för dina öron

Artikel Del 1 - Författaren I miniserien På väg mot ljudboken gör vi en djupdykning i ljudboksformatet.

Efter två böcker på traditionellt vis, utgivna på papper av ett vanligt bokförlag. har Emma Andersson, 29 år, nu skrivit sin tredje roman direkt för ljudboksformatet.

Demonmorden är en berättelse i tio delar som handlar om en ung kvinna, Alice, som bor i Lund och precis har pluggat klart på journalistprogrammet.Hon befinner sig mittemellan studier och jobb och försöker hanka sig fram på frilansuppdrag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Bokrecensioner

När eländet nästan tippar över

Författaren Karin Smirnoff är aktuell med sista delen i triologin om Jana Kippo, Sen for jag hem.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Bok/recension Li Eriksdotter Andersson har läst den sista boken i Karin Smirnoffs hyllade trilogi om Jana Kippo, Sen for jag hem.

Den har stått med på många listor över böcker att se fram emot i vår, sista boken i Karin Smirnoffs trilogi om Jana Kippo. Inte är det konstigt, särskilt inte som föregångaren slutade med en bokstavlig cliff hanger. Jana och Bror, hängandes utför stupet. Det är också där Sen for jag hem tar vid, med Brors död och Janas fortsatta liv. Och vilket liv sen.

Om Janas föräldraskap

Om bok nummer ett handlade om den sadistiske fadern och bok nummer två om den kuvade modern, kanske bok nummer tre kan sägas handla om janakippos eget föräldraskap. Dels i relation till dottern Diana, famlandet efter en närhet dem emellan som alltid liksom skjuts undan av annat i livet. Dels och kanske ännu mer, i relation till konsten. Att förlösa konsten och konstens förlösande egenskaper. I samband med att Janas lerfigurer ställs ut på ett galleri i Stockholm, upptäcker hon stenhuggaren Mikkels stenskulpturer.

Hon blir som besatt av dem och ger sig iväg till den ö i den bohuslänska skärgården där denna Mikkel lever sitt isolerade liv. Isolerat därför att han, surprise surprise, är en våldsam och alkoholiserad man som inte vill ha med andra människor att göra. Ändå lyckas Jana, genom sin no fucks to give-attityd, på nåder få stanna kvar och ta del av hans konstnärskap. Inför denna kan hon också äntligen tillåta sig att gråta över sin döda bror.

”Förstår du nu sa mikkel. Efteråt. I känslan som uppstod när allt kunde kvitta. Förstår du hur den riktiga konsten föds. Det handlar inte om avbildning. Eller förmågan att kunna beskriva något så exakt som möjligt. Det handlar bara om känslor. Smärtpunkter. Att det som känns i mig känns i andra. Konstverket är bara bryggan över. Inte målet i sig.”

Speciell stilistik

Detta med att förmedla känslor är inte Janas starkaste sida. Hennes konst är också sprungen ur den motsatta tanken. Om sina lergubbar säger hon: “I mina ögon var de inte konst. De var bildbevis.” Om skillnaden dem emellan säger hon också: “Mikkel var många saker. Men han hade integritet. Hur berörd man än blev av hans konst var den aldrig privat som mina egna alster … Vem ville veta något om en kvinnas racka av hopplösa män. Ingen.”

Ironiskt, eftersom det är just det handlingsorienterade, nästan ej alls kring känslor upptagna berättandet, som gör Smirnoffs stilistik så speciell. Och räckan hopplösa, omilda och antisociala män, nog utgör de som själva trilogins kärna. Deras korståg över boksidorna fortsätter även nu. Bland annat genom ytterligare en avstickare, till Janas ungdom i Stockholm och en relation som ekar av föräldrarnas. Som för att visa kanske att kvinnomisshandeln inte är ett geografiskt avgränsat fenomen. Eller att ett övergrepp sällan kommer ensamt. Någonstans här – när Jana kämpar för sitt liv i en lägenhet på Östermalm – börjar dock den av elände tungt lastade trilogin luta betänkligt, kanske till och med tippa lite över. Smärtpunkterna upphör att vara punkter och blir ett enda svart streck.

Andningspaus som behövs

Nog är det därför tur att det är just en trilogi med separata böcker och andningspaus mellan. Att läsa allt i ett svep, hur skulle hjärtat orka. Nog är det också tur att Jana i denna tredje bok äntligen som börjar röra sig bort. Fara från den toxiska maskulinitet som inramat hela hennes liv, mot något annat. Hem.

FAKTA

Bok

Sen for jag hem

Författare: Karin Smirnoff

Förlag: Polaris

Utrikes

Grönt ljus för gym och bad i Italien

Italienare på ett torg i centrala Rom i söndags.
Italienare på ett torg i centrala Rom i söndags.
Fotograf: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med den nya veckan kommer nya lättnader i de restriktioner som världens länder har infört för att stoppa spridningen av coronaviruset.
Italienarna får nu gå och träna och bada, medan indier får flyga inrikes igen.

I större delen av Italien öppnar nu gym och badhus, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. För att undvika smitta införs dock hårda regler för verksamheterna, bland annat måste gymbesökare hålla två meters avstånd till varandra, och simanläggningarna får inte släppa in fler badgäster än att varje person har sju kvadratmeter bassängyta för sig själv.

I den hårt drabbade regionen Lombardiet, där bland annat Milano ligger, får sim- och träningssugna hålla sig till tåls ytterligare en vecka.

Ny trängselapp

I Tyskland ska fler tåg börja rulla. Samtidigt väntas järnvägsbolaget lansera en ny funktion i sin app, som ska göra det möjligt för resenärer att se vilka tåg som är relativt fullbokade, så att det blir möjligt att välja andra anslutningar, enligt Der Spiegel.

Danmark lättar på restriktionerna kring affärsresor, som ett led i fas 2 av landets återöppnande, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Exakt hur de nya reglerna ser ut är oklart.

– Över 800 000 danska jobb är kopplade till vår export. Många av dessa jobb kan försvinna om vi inte öppnar för affärsresor, säger den danske utrikesministern Jeppe Kofod (S).

Återupptar flygtrafik

Ungern öppnar samtidigt sin södra gräns för serbiska och ungerska medborgare, enligt landets utrikesminister Peter Szijjarto. Serbien lättade på gränskontrollerna mot Ungern redan i fredags.

Ungerska myndigheter bedömer att smittoläget är under kontroll i båda länderna. Landet har tidigare påbörjat en stegvis öppning av sina övriga gränser.

I Indien återupptas den inrikes flygtrafiken efter två månader, enligt The Times of India. Den första flighten mellan Delhi och Pune lyfte 04.45 på måndagsmorgonen.

Måndagsmorgonens flygtrafik har dock präglats av kaos, då vissa delstater infört egna begränsningar gällande antalet flyg som får lyfta, i vissa fall bara timmar före avgång. Till följd av detta har hundratals passagerare blivit strandsatta på flygplatser runt om i landet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Öppnar helgedomar

Iran, det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av coronapandemin, öppnar flera större shiitiska helgedomar som varit stängda i två månader. På Shah Abdol-Azim-helgedomen i huvudstaden Teheran fick de munskyddsutrustade besökarna gå igenom en "desinfektionstunnel" och få sin kroppstemperatur mätt innan beviljades tillträde, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det palestinska styret på Västbanken har beslutat att börja häva coronarestriktioner som gällt under två månaders tid, meddelar premiärminister Mohammad Shtayyeh.

Beskedet kommer efter en tid av stadig minskning i antalet nya bekräftade smittofall.

Lättnaderna innebär att butiker och företag kan återuppta sin verksamhet från och med tisdag, medan offentliganställda kan återvända till sina arbeten på onsdag, efter id al-fitr.

Japans nödläge hävt

Även moskéer, kyrkor och parker kommer att öppna på nytt, men med krav på att besökare håller avstånd till varandra. Kaféer och restauranger kommer också att få öppna med vissa begränsningar som meddelas under de närmsta dagarna.

i Gaza, som kontrolleras av ett rivaliserande Hamas-lett styre, började man lätta på restriktioner redan för flera veckor sedan.

Totalt har drygt 400 fall av bekräftad coronasmitta rapporterats från Västbanken och Gaza, och tre dödsfall.

Japan, som i jämförelse med större delen av västvärlden drabbats lindrigt av pandemin med under tusen dödsfall, lyfter på måndagen det nationella nödläget i landet.

– Vi har väldigt stränga kriterier för när nödläget ska lyftas. Nu bedömer vi att vi har mött dem, säger premiärminister Shinzo Abe under en presskonferens, enligt AFP.

Inrikes

SCB: Överdödligheten fortsätter sjunka

Inrikes
Inrikes Antalet dödsfall i Sverige har fortsatt att minska under maj månad, visar Statistiska centralbyråns preliminära statistik. Minskningen har varit särskilt stor i Stockholms län, men i Västra Götaland ökar i stället antalet dödsfall.

Sedan mitten av april har antalet dödsfall per vecka i Sverige minskat, och därigenom också den så kallade överdödligheten – alltså hur många fler som dör per vecka än snittet för de föregående fem åren. Det visar SCB:s preliminära statistik.

Värst hittills i år var perioden mellan den 1 och den 15 april, då 106 fler dödsfall per dag inträffade jämfört med snittet mellan 2015 och 2019. Sedan dess har den siffran sjunkit. Under de två påföljande veckorna sjönk överdödligheten till 83 dödsfall per dag i snitt, och under första halvan av maj hade den sjunkit till 60.

I Stockholms län hade överdödligheten i mitten av maj sjunkit till under 100 fall per vecka för första gången sedan mitten av mars.

– Sedan coronapandemins början har överdödligheten främst varit koncentrerad till Stockholms län och dess grannlän. Nu sjunker den där, men börjar samtidigt bli hög i Västra Götalands län, säger Tomas Johansson enligt ett pressmeddelande från SCB.

I Västra Götaland registrerades mellan den 4 och 10 maj 401 dödsfall, vilket innebär en överdödlighet på 137. Sedan dess har överdödligheten sjunkit något, men enligt SCB beror det förmodligen på eftersläpning i rapporteringen och inte på en verklig minskning.

Skillnaden mellan storstadskommunerna är stor. I maj, fram till den 22:a, var överdödligheten i Göteborgs kommun högre än i Stockholms kommun. Malmö har däremot inte haft någon överdödlighet alls.

Lucas Brischetto/TT

FAKTA

SCB:s dödsfallsstatistik

SCB har börjat publicera sin preliminära statistik för antalet dödsfall per vecka i Sverige. Syftet är att få en bild av den överdödlighet som förmodas bero på coronaviruset. Enligt myndigheten är siffrorna relativt tillförlitliga fram till mitten av maj.

Källa: SCB

Sport

Uppgifter: Zlatan skadad på träning

Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Fotograf: Antonio Calanni/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic kan ha gjort sitt i Milan och Serie A.
Enligt italienska Sky Sport skadade sig svensken på måndagens träning och kan bli borta från fotbollen en längre period.

Zlatan Ibrahimovic är sedan ett par veckor tillbaka i Italien efter att ha tillbringat två månader hemma i Stockholm där han tränat med Hammarby i väntan på att Serie A ska komma i gång igen.

Svensken deltog på måndagen i ett matchliknande moment på Milans träning när olyckan var framme för 38-åringen. Enligt italienska Sky Sport fick Ibrahimovic bryta träningspasset efter att ha fått en känning i vaden efter att ha avlossat ett skott. Han ska ha lämnat anläggningen Milanello med ett ansträngt ansiktsuttryck – och nu kan han bli borta från fotbollen en längre tid.

"Zlatan Ibrahimovic kommer omedelbart att testas för att få klarhet i den exakta omfattningen av skadan", skriver Sky Sport.

Skulle det handla om en långtidsskada kan Ibrahimovic ha gjort sitt i den italienska ligan. Kontraktet med Milan gäller till och med den 30 juni i sommar och än så länge är det oklart vad som händer därefter.

Sedan återkomsten till Milano i vintras har det blivit tre mål för svensken på åtta ligamatcher i Serie A.

Inrikes

Tidigare chef döms efter dödlig björnattack

Den 18-årige djurvårdaren avled av sina skador efter attacken i augusti 2017. Arkivbild.
Den 18-årige djurvårdaren avled av sina skador efter attacken i augusti 2017. Arkivbild.
Fotograf: Ulf Palm/TT
Inrikes
Inrikes En 18-årig djurvårdare dödades av en björn på Orsa rovdjurspark för snart tre år sedan. En tidigare chef för parken döms nu för vållande till annans död.
– Det är bra att det blivit en fällande dom, säger målsägarbiträdet Erik Elgán Maschmann till TT.

Den tidigare chefen döms av Mora tingsrätt till villkorlig dom och 180 dagsböter. Tingsrätten anser bland annat att det funnits brister i säkerheten.

"Genom att inte göra tillräckliga riskbedömningar och skapa säkra rutiner för att hindra livsfarliga djur att ta sig in i hägn där människor vistas har chefen agerat oaktsamt", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

– De går mycket på våra yrkanden och konstaterar att det skett ett arbetsmiljöbrott i parken och att det arbetet har varit åsidosatt. Rutinerna har inte räckt till, säger kammaråklagare Anders Gustafsson om domen.

"Är lättade"

En tidigare vd för Grönklittsgruppen AB, som äger parken, samt den tidigare chefen som nu döms åtalades i november i fjol för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan. Den tidigare vd:n frias helt.

– Mina klienter är lättade över att någon ställts till svars för att deras son respektive syskon har dött på arbetet, säger målsägarbiträdet Erik Elgán Maschmann.

Det var den 4 augusti 2017 som djurvårdaren höll i en aktivitet där besökare fick prova på arbetet som djurskötare. En familj med två barn var då med i det stora hägnet, medan björnarna hade flyttats till det mindre. Björnarna lyckades dock ta sig tillbaka till det större hägnet genom att gräva sig under ett stängsel. Familjen lyckades fly ut genom att klättra över ett elstängsel, men djurskötaren dödades av en av björnarna.

Vill ändra praxis

18-åringens familj hade krävt skadestånd på 16 miljoner kronor. Den tidigare chefen och företaget ska betala 30 000 kronor till var och en av den avlidnes anhöriga.

– Mina klienter har under målets gång velat ändra praxis kring beloppen, säger Erik Elgán Maschmann, och tillägger:

– Det är bra att samtliga av mina klienter ska erhålla skadestånd.

Huruvida familjen kommer att gå vidare med skadeståndet återstår att se, säger han.

Grönklittsgruppen döms av tingsrätten att betala en företagsbot på 2,5 miljoner kronor.

FAKTA

Fakta: Största rovdjursparken i Europa

Orsa rovdjurspark ligger i friluftsområdet Orsa Grönklitt, och öppnades 1986.

Den totala ytan är 352 000 kvadratmeter vilket gör den till Europas största rovdjurspark av sitt slag.

I parken lever ett femtontal björnar samt varg, lo, berguv och järv. Parken har även sibiriska tigrar, isbjörnar, persisk leopard och snöleopard.

Parken drivs av Grönklittsgruppen AB.

Källa: Orsa rovdjurspark, Grönklittsgruppen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Stjärnor stoppas från Axnérs premiärläger

Karantänsregler stoppar Frankrikeproffset Isabelle Gulldén från landslagslägret i nästa vecka. Arkivbild.
Karantänsregler stoppar Frankrikeproffset Isabelle Gulldén från landslagslägret i nästa vecka. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Coronapandemin gör att damlandslagets nye förbundskapten Tomas Axnér får träffa sina landslagsspelare i smågrupper – utan att handboll står på schemat.
Stjärnor som Isabelle Gulldén och Nathalie Hagman stoppas dock från att vara med på lägret.

Tanken var att Tomas Axnér skulle ersätta Henrik Signell som förbundskapten först efter sommaren OS i Tokyo, men coronapandemin flyttade de olympiska spelen till 2021 och EM-kvalet i juni ställdes in helt.

Ingen kroppskontakt

Nästa vecka börjar Axnérs kontrakt att gälla och han börjar direkt med en landslagssamling. Dagarna 1–4 juni kommer 22 spelare till Bosön utanför Stockholm, men de gör det i tre smågrupper om sju eller åtta spelare och ingen handboll står på schemat.

"På grund av det rådande läget har vi inför samlingen gjort en riskbedömning, följt råd och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och vidtagit åtgärder för att kunna genomföra de här samlingarna på ett säkert sätt. Vi har noga kontakt med spelarna inför, vi har delat upp spelarna i mindre grupper, alla bor i enkelrum och vi kommer inte att ha övningar med kroppskontakt", säger landslagsansvariga Hanna Fogelström till handbollslandslaget.se.

Stjärnor som exempelvis Isabelle Gulldén (Brest), Nathalie Hagman (tillhör Odense, ny klubb ej officiell) och Linn Blohm (Köpenhamn) saknas dock i truppen. Detta på grund av de permitteringsvillkor som finns i exempelvis Danmark och Frankrike, skriver landslaget.

Tävlingsmatch i december

Fokus under lägret kommer att ligga på genomgångar och fysisk träning.

"Tanken med träffen i juni på Bosön är att vi dels ska få en möjlighet att bekanta oss med varandra. Vi i det framtida ledarteamet får också en möjlighet att presentera hur vi vill jobba framöver och vad vi står för i vår ledarfilosofi och vad vi förväntar oss av spelare", säger Tomas Axnér.

Hans första tävlingsmatch som ansvarig blir EM-premiären i Fredrikshamn i början av december.

FAKTA

Fakta: Landslagstruppen

Dagarna 1–4 juni samlas damlandslaget i handboll på Bosön utanför Stockholm, men på grund av coronapandemin får den nye förbundskaptenen Tomas Axnér träffa spelarna i smågrupper utspridda på fyra dagar.

Grupp 1 (1–3 juni): Evelina Eriksson, Skuru (Vipers Kristianstand nästa säsong), Mathilda Lundström, Skuru (Sävehof), Frida Rosell, Västerås Irsta, Wilma Schelin, Skurum Carin Strömberg, Viborg, Melissa Petrén, Horsens, Emma Fernis, Sävehof (Thüringer).

Grupp 2 (2–4 juni): Sofie Börjesson, Sävehof, Filippa Idéhn, Silkeborg (ny klubb ej klar), Wilma Kroon Andersson, Sävehof, Johanna Forsberg, Sävehof (Nykøbing Falster), Nina Dano, Sävehof, Linnea Pettersson, Sävehof, Mikaela Mässing, Thüringer (ny klubb ej klar).

Grupp 3 (3–4 juni): Clara Lerby, Lugi, Sofia Hvenfelt, H65 Höör (Köpenhamn), Isabelle Andersson, H65 Höör, Emma Lindqvist, do, Sabina Jacobsen, CSKA Moskva, Kristin Thorleifsdottir, H65 Höör (Randers), Daniela Gustin, Horsens, Thea Stankiewicz, Tertnes IL.

Inrikes

Försvaret: "Halkolycka" bakom treårings död

Illustration från förhandlingen mot mamman som står åtalad för mord på sin treåriga dotter.
Illustration från förhandlingen mot mamman som står åtalad för mord på sin treåriga dotter.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes När flickan hittades död hade hon skador på huvud, ben och rygg. I kroppen hittades både smärtstillande och ångestdämpande preparat.
Mord och misshandel hävdar åklagaren. En olycka enligt försvaret.
Mamman nekar helt till brott.

Tre stora foton på en glad liten flicka visades upp på bildskärmar inne i rättssalen i Norrköpings tingsrätt, medan åklagaren Anna Lander inledde sin sakframställan och beskrev de allvarliga anklagelserna mot den 39-åriga kvinnan. Mord, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefrid.

Dödsfallet kom till myndigheternas kännedom den 30 januari i år, när den treåriga flickans farbror larmade SOS alarm. I rätten spelades samtalet upp:

– Jag vette fanken hur man ska säga det här. Men min bror kom precis hem till mig, och berättade att hans dotter har avlidit, hörs pappans bror i larmsamtalet.

Flickan hade flyttat till sina föräldrar tio månader tidigare, efter att ha bott i familjehem nästan hela tiden sitt liv. När föräldrarna 2018 ville ha sin dotter åter avrådde socialnämnden, och förvaltningsrätten sade nej till att avsluta tvångsvården. Beslutet överklagades dock till kammarrätten i Jönköping, som beslutade att flickan skulle tillbaka till sina biologiska föräldrar.

Gömt kroppen

När flickan hittades död efter farbroderns larm i januari 2020 var kroppen inlindad i bland annat lakan och lagd under en säng. Enligt åklagaren har flickan dött någon gång mellan den 28 och 30 januari.

Anna Lander beskrev under rättegångens första dag också flickans skador – inre och yttre skador på huvudet, samt yttre skador på ryggen, ena armen samt benen. Dessutom visade sig flickan ha flera olika preparat i kroppen: smärtstillande, lugnande och ångestdämpande. Även hennes föräldrar visade sig ha olika otillåtna preparat i kroppen.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen ska dödsorsaken ha varit en följd av nedsatt andning och aspirationspneumoni, alltså att man andats in exempelvis magsäcksinnehåll. Detta ska ha uppstått till följd av det trubbiga våldet mot huvudet, enligt åklagaren.

"Slår i huvudet"

Mamman har genomgående under utredningen förnekat brott. Det fortsätter hon med, framkom vid förhandlingen. Hennes försvarare Per Oehme gav en "alternativ gärningsbeskrivning" som handlar om att flickan dött i samband med en halkolycka när hon badade.

– Det är nog tyvärr så att hon, som älskade att hoppa i badkaret, halkar och slår i huvudet i kranen, sade Oehme.

– Skadorna är inte från något tillhygge, utan kan mycket väl vara förenligt med att hon slår i en eller två gånger på vägen ned i badkaret, fortsätter han.

Enligt försvaret var det pappan som tog hand om flickan vid badet. Pappan har själv sagt i förhör att han först försökte göra hjärt- lungräddning på dottern efter olyckan. Efter det kommer det advokaten kallar "de dumma besluten".

– Det första dumma beslutet jag tror han gör, det är att han märker att hon krampar och han får inte upp munnen, och då tror jag att han försöker medicinera NN (flickan) själv med något kramplösande, säger Per Oehme.

Död i häktet

Han säger också att pappan kan ha gett flickan andra preparat, i ett försök att "rädda" dottern.

Mamman förnekar också brott mot griftefrid.

– Hon har inte medverkat till eller varit medveten om hur flickans döda kropp behandlats, säger Per Oehme.

Pappan häktades liksom mamman kort efter att flickan hittats död. Han avled i häktet i februari, och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Erika Nekham/TT

Åklagaren Anna Lander utanför rättegångssalen i Norrköpings tingsrätt.
Åklagaren Anna Lander utanför rättegångssalen i Norrköpings tingsrätt.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Åtalet mot mamman

Kvinnan åtalas för bland annat följande brott:

Mord – kvinnan ska tillsammans och i samförstånd med annan ha dödat sin dotter genom att utdela trubbigt våld mot henne. De har också försatt flickan i ett tillstånd av vanmakt genom att ge henne olika preparat. Våldet tillsammans med intaget av de narkotikaklassade preparaten ska ha lett till att flickan avled. Alternativt yrkande är synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Detta ska ha skett mellan den 28 och 30 januari i år.

Synnerligen grov misshandel – kvinnan ska tillsammans och i samförstånd med annan mellan den 1 och 27 januari i år ha försatt sin dotter i vanmakt genom att ge henne olika läkemedel och preparat.

Brott mot griftefrid – kvinnan ska tillsammans och i samförstånd med annan ha behandlat den avlidna flickans kropp "på ett skymfligt sätt". Detta har hänt någon gång mellan den 28 och 30 januari.

Källa: Åklagarmyndigheten

Sport

Tegnell: Besked om allsvenskan på fredag

Djurgården och Emir Kujovic hoppas att allsvenskan kan starta i mitten av juni. Besked väntas på fredag. Arkivbild.
Djurgården och Emir Kujovic hoppas att allsvenskan kan starta i mitten av juni. Besked väntas på fredag. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Nya besked om allsvenskan och damallsvenskan kommer på fredag.

Det sade stadsepidemiolog Ander Tegnell på dagens presskonferens.

I nuläget är allsvenskan planerad att dra igång den 14 juni.

Tegnell sade till SVT efter presskonferensen att arbetet kring allsvenskan går bra.

– Det här är ett regelverk som måste tittas över med allmänna råd och lagar som måste fungera och vi måste ha diskussioner med polis och andra, sade han.

Sedan tidigare är Svenska cupen skjuten på framtiden och damallsvenskan är planerad att starta 27-28 juni.

NÄSTA ARTIKEL