Liberalernas valberedning nominerar Nyamko Sabuni. Foto: Naina Helén Jåma/TT/Arkiv

Valberedningen nominerar Sabuni

Inrikes Liberalernas valberedning meddelade på måndagen att de nominerar Nyamko Sabuni till posten som ny partiledare efter Jan Björklund. Men valberedningen var inte enig i beslutet.

Enligt valberedningen så är Nyamko Sabuni, före-detta integrations-, jämställdhet- och biträdande utbildningsminister, bäst lämpad att leda partiet genom dess framtida utmaningar.

Med valberedningens nominering tar nu Nyamko Sabuni ett stort kliv närmare partiledarposten.

”Hon har visat visat påtagligt politiskt mod som minister, har ett tydligt ledarskap och kunskap om näringslivet.”, skriver valberedningen på SVD debatt.

Men valberedningen var inte enig i beslutet. Stockholmsdistriktets och ungdomsförbundet, LUF:s representanter reserverade sig mot beslutet.

Totalt har 19 lokala förbund ställt sig bakom Sabuni, bland annat det tunga Skånedistriktet. Bakom Erik Ullenhag, Sveriges ambassadör i Jordanien samt tidigare integrationsminister under regeringen Reinfeldt, står Uppsala och Stockholm.

Den tredje kandidaten Johan Pehrsson meddelade på söndagen att han hoppar av kapplöpningen. Detta då han inte fått stöd av något förbund.

Trots att Sabuni i nuläget stöds av fler förbund än Ullenhag så är utgången långt ifrån säker.

Inom partiet råder delade meningar om ombuden borde rösta enligt eget huvud eller följa sitt eget förbunds beslut om att stödja den ena eller andra kandidaten.

På lördagen meddelade elva ombud vid en debattartikel i Expressen att de tänker rösta på Ullenhag – trots att deras förbund ställt sig bakom Sabuni.

Detta har bland annat fått Landskronapolitikern och förbundsordföranden Torkild Strandberg, ett tungt namn inom Liberalerna, att reagera.

– Jag har svårt att förstå varför man uppbådar sådan kraft och energi för att vi som parti ska gå emot en bred majoritet av medlemmarna, säger Torkild Strandberg till Sydsvenskan.

Vem som blir Liberalernas nästa partiledare avgörs på fredag när den slutgiltiga omröstningen sker. Då ska förbundens 183 ombud rösta mellan de två återstående kandidaterna.

Läs mer:

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

Loading ... Loading ...