Dömd till psykiatrisk vård efter vannsinnefärd

lund Den man i 20-årsåldern som stal en bil och sedan genomförde en vansinnesfärd i Lund, enligt egen utsago styrd av en inre röst, har dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och utvisning.

Det var vid halv fyra på eftermiddagen den 1 januari i år som den dömde mannen tillgrep en personbil på Knivgatan nära Johanneslust i Malmö.
Bara några timmar senare kom det in flera larm till polisen i Lund om en bil som körts på gångbanor och längs trottoarer på Kävlingevägen.
Bilen stoppades av polisen vid klockan 18 samma dag.
Enligt åklagaren försökte den dömde att döda eller i vart fall på ett hänsynslöst sätt allvarligt skada ett flertal personer genom att helt enkelt försöka köra på dem, vid Mejeriet, på Stora Södergatan, längs Kävlingevägen, vid Stortorget och vid Mårtenstorget.
Tingsrätten dömer mannen, som suttit häktad sedan den 5 januari, för framkallande av fara för annan, för grovt olaga hot och tillgrepp av fortskaffningsmedel. I stämningsansökan yrkades på försök till mord och försök till grov misshandel i första hand.
Rätten anser det stå utom rimligt tvivel att det är den dömde bilen på de av åklagaren utpekade platserna. Efter att ha tagit del av den rättspsykiatriska undersökningen har man kommit fram till att den dömde vid tiden för brotten, och vid tiden för undersökningen, var påverkad av en allvarlig psykisk sjukdom, och att han till följd av sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång. Rätten har därför beslutat att lämna över mannen till psykiatrisk vår enligt brottsbalken.
Mikael Ankarvik

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...