Foto: TT

Asllani gjorde hela skillnaden

Krönika

Bästa halvleken i VM och Sverige är i kvartsfinal efter en fantastiskt underhållande mästerskapsmatch mot Kanada. Det är bara att gratulera laget och förbundskaptenen Peter Gerhardssons smarta matchning mot USA som gav utvilade nyckelspelare i åttondelsfinalen.
Fast i den första halvleken såg jag faktiskt inte någon skillnad mellan den här blågula startelva och den som mötte USA. Det var exakt samma svenska intryck: Välrganiserat, fysiskt, stabilt och med en stark och svårpasserad försvarslinje. Men helt fantasilöst framåt, utan tempo, aggressivitet, kreativitet och med ett bedrövligt passningsspel.
Så långt var det bara faktumet att Kanada inte heller skapade något framåt som höll kvar hoppet om avancemang.

Men sedan hände någonting. Kosovare Asllani gjorde ett ryck och satte matchens mest kvalitativa passning alla kategorier mellan back och målvakt och rakt på framrusande Stina Blackstenius fot. Visst, det var Blackstenius mål – men Kosovare Asllanis genialiska och perfekt utförda förarbete skapade målchansen och det är precis den typen av fotbollskunnande som behövs för att lösa upp starka och stabila försvar. Och för att vända en matchbild. Asllanis insats där och då gjorde hela skillnaden för Sverige i den här kvartsfinalen och man kan bara hoppas att hon får de hyllningar hon är värd. Det var ren Zlatanmagi från hennes fötter.
Lite synd faktiskt att hon inte dessutom fick sätta den där välpressade och välplacerade volleyn lite senare i matchen.

Efter 1-0 tog Sverige över totalt. Det var som om Gerhardsson faktiskt först då bytt ut sju spelare, för efter det spelade de blågula tjejerna med en helt annan pondus, med ett mycket säkrare och plötsligt mer kvalitativt passningsspel och Sverige var betydligt närmare 2-0 än vad Kanada var en kvittering om man ser till målchanser och bollinnehav. Så mycket ett mål kan betyda. Fast det var förstås inte bara ett mål utan ett ledningsmål i den första riktiga VM-matchen mot kvalitativt motstånd och den första som betydde något på allvar. Det var som om det svenska laget just där kom in i VM-turneringen på allvar.

Försvarsmässigt kändes det egentligen inte oroligt en enda gång, förutom när gubbarna inne i VAR-rummet ville vara med och leka. Okej, Kanadas straff gick knappast att protestera mot i efterhand, inte enligt regelboken, men i min värld är det inte hands när den försvarande spelaren försöker undvika bollen och vänder sig bort från situationen. Mer ofrivillig kan ju inte en hands bli. Men reglerna ser ju inte ut så, det var bara att tugga i sig för både åskådare och aktiva.
Lyckligtvis fanns emellertid Hedvig Lindahl i det svenska målet. Trots utebliven speltid i Chelsea (och numera dessutom utan klubb) är hon en av världens bästa målvakter och kunde bevisa det med sin helsäkra straffräddning. Det är bara att applådera, den platsen i strålkastarljuset är hon väl värd.

Matchens andra VAR-situation var betydligt mer farsartad. Svensk straff eller inte? Jodå, hyfsat given svensk straff var vi många som tyckte. Inklusive domaren. Men då hittade VAR-gubbarna en offside som föregick situationen. Rätt och riktigt förstås, men det blir lite löjligt när man ska gå tillbaka från den aktuella granskade situationen. Det kanske fanns en solklar svensk frispark också före offsiden? Hur långt tillbaka ska man gå? Kanske lika bra att kolla hela halvleken i repris för säkerhets skull? Nej, där går gränsen för mig när det gäller VAR.

Hur som helst, trots två VAR-domslut och elva kanadensiska spelare emot sig tog sig Sverige vidare och har nu nått det realistiska målet för detta VM. Åtminstone har de flesta bedömare påstått att kvarsfinal är maxutdelning för det här svenska laget. Dessutom är det spöket Tyskland som väntar, vilket ju inte bådar särskilt gott.
Men å andra sidan – nu kan de svenska spelarna äntligen göra det svenska spelare i allmänhet gillar bäst: Slå ur underläge. Nu finns allt att vinna och inget att förlora. Nu har de dessutom fått råg i ryggen efter en seger i en tuff slutspelsmatch och visat i en halvlek att de faktisk kan spela en kreativ och kvalitativ fotboll även offensivt. Och det tyska laget är inte lika bra som tyska lag brukar vara.
Det ska bli hur kul som helst att se den matchen.

Sportresultat

Sport i dag